Kokemuksia (etä)savityökurssilta ja kotona tehtyjen savitöiden alkuja

Kun ilmoittauduin pitkästä aikaa Tampereen seudun työväenopiston savityökurssille viime vuoden lopussa, en tietenkään tajunnut ennakoida, ettei koronatilanne ole vielä sen alkaessa poistunut. Mutta yllättäen tämä savityökurssi päätettiinkin järjestää: ETÄNÄ.

Kun ilmoittauduin pitkästä aikaa Tampereen seudun työväenopiston savityökurssille viime vuoden lopussa, en tietenkään tajunnut ennakoida, ettei koronatilanne ole vielä sen alkaessa poistunut. Siis ankeuden ankeus, miten kivojen asioiden harrastaminen on nyt hankalaa. Mutta yllättäen, siinä missä yksi toinen kurssi lykättiin ensin viikolla ja sitten parilla kuukaudella myöhemmäksi, tämä savityökurssi päätettiinkin järjestää: ETÄNÄ.

Alkuun epäilytti, että miten savitöiden tekeminen onnistuu kotoa käsin.

Kyse kun ei kuitenkaan ole mistään askartelusavesta, vaan ihan normaaleista savista, jotka poltetaan lopuksi kovissa lämpötiloissa pariinkin otteeseen. Siksi näiden töiden loppuvaiheen uunissa polttamiset ja lasittamiset on kuitenkin pakko tehdä opiston tiloissa. Se asia on toistaiseksi ratkaistu porrastamalla kurssin kävijöiden vuorot opistolla käymiseksi.

Sen sijaan alkupuolen työstövaiheet on mahdollista tehdä kotona.

Miten tämä etänä järjestetty savityökurssi siis käytännössä toimii?

Savet noudettiin & ostettiin opistolta, mutta työvälineet löytyvät valmiina lähes jokaisesta kodista:

  • Kaulimena voi käyttää esim. lasipulloa tai oikeaa kaulinta.
  • Vahva *puuvillalanka sopii savipalojen leikkaamiseen.
  • Ompeluneula toimii neulana, ja sille voi tehdä käteensopivan pidikkeen vaikka pullonkorkista. Mä käytin kärjestä katkennutta huovutusneulaa, joka ei enää sovi huovutukseen. Sellaisia saa myös *neulan ja käteensopivan pidikkeen kera.
  • Vesikipoksi sopii tyhjä puhdistettu jugurttipurkki, tai jokin muu muki.
  • Työn alle puuvillaliinaksi menee vaikka vanhasta lakanasta leikattu pala tai vaikka Ikean käsipyyhe.
  • Riittävän isoja muovipusseja ja ämpäreitä voi käyttää töiden suojana, kun kuivumisprosessia hidastaa halkeilun välttämiseksi.
  • Muita tarvikkeita voi olla tarpeen mukaan esim. erilaisia *silmukkarautoja ja *muotoilupuikkoja, pensseli, tela tai haarukka.

Ja käytännössä, jos tällaista oikeaa savea kurssin luomien lasitus- ja uunimahdollisuuksien kera ei ole saatavissa, niin pienimuotoisempien projektien, kuten koristeiden yms. tekemiseen voi sopia myös *itsekovettuva askartelusavi.

Ja muottina tai mallina menee käytännössä mikä vaan tilanteeseen sopiva apuväline. Mä tein paperille ympyräkaavat viinilasin avulla ja saven pintaan pienet ympyräpainaumat ompelulankakerällä. 😀

Tiettynä päivänä viikosta savityökurssin porukalla on etätapaaminen Google Meets -ohjelman kautta.

Vaikka töitä voi tehdä myös omaan tahtiin milloin haluaa, on olennaista tulla edes käymään paikalla, jotta tiedetään, että kurssilla on oikeasti osallistujia. Ilman osallistujia kurssia ei voida pitää. Mäkin olen kertaalleen käynyt laittamassa kurssin etäkokouksen tietokoneelle päälle, mutta rankan työpäivän väsyttämänä päättänytkin ottaa nokoset sohvalla, savitöiden teon sijaan.

Kurssin vetäjä (tamperelainen keraamikkataiteilija Jari Salminen) ohjeistaa aina kullakin kerralla johonkin aiheeseen ja näyttää videolla mallia. Mutta kuten aiemminkin, ainakaan jatkokursseilla yhteistä teemaa ei ole pakko noudattaa. Jos aiheena olisi teemuki, ei haittaa vaikka omasta työstä tulisikin elefantti.

Tai kuten mulla tällä kertaa, kun muut teki teepannuja, ja mä inspiroiduin tekemään mustasta savesta kuunkiertoa kuvastavaa seinäkoristetta.

Ei kovin haastava projekti (toisin kuin se teepannu), mutta oon silti aika innoissani tästä. Saatiin pienet klöntit mustaa savea, ja se pääsi heti käyttöön.

Pystyykö näin alkuvaiheessa sitten jo näkemään, millainen savityöstä tulee valmiina?

Ainakaan mä en pysty. Ja todennäköisesti lopputulos poikkeaa tätä alkuvaiheesta jonkin verran, ja vähän myös mun päässä olevasta visiosta, joko hyvässä tai pahassa. Niin käy lähes joka kerta, koska savi on sillä tavalla vähän arvaamatonta.

Esimerkiksi näihin kuukoristeisiin tulee vielä päälle muuta, ehkä rautaoksidia ja/tai lasitetta. Työstin tuosta pinnan tekstuurista rouheaa sillä ajatuksella, että sinne väleihin saisi vähän sävyjä.

Lisäksi ekoissa kuvissa ollut valkosavesta tehty suorakulmainen purkki kärsi kuivuessaan vähän ja meinasi haljeta, mutta selvisi ekasta poltosta ilman isompaa vahinkoa. Lasitusvuoroa odotellessa! Ei ihan, koska tässä on vasta pelkkää savea, joka ei ole edes kuivunut. Ajattelin laittaa

Näytän sitten myöhemmin, millaiset näistä valmistuttuaan tuli!

Töiden koko- ja määrärajoitukset ovat tällä kurssilla normaaliin kurssiin verraten nyt vähän tiukemmat, koska poltettavaa on määrällisesti kerralla hyvin paljon, kun kaikki etätyöt tulevat samaan aikaan uunijonoon.

Jos sulla on mahdollisuus osallistua etänä järjestettävälle savityökurssille, tai jollekin muulle kurssille, niin suosittelen kokeilemaan!

Vaikka kuinka epäilyttäisi käytännön onnistuminen. Haasteita voi toki olla, mutta mä ainakin valitsen mielummin haasteista huolimatta vähän hauskuutta, kuin ei ollenkaan harrastusten iloa.

Mä en ole mikään savityöekspertti, mut onneksi ei ole edes pakko olla. Kaiken ei ole pakko aina onnistua täydellisesti, tää on silti ihana harrastus!

Tein myös instagramiin 30 sekunnin reels-videon tämän kuukoriste-projektin ekan vaiheen prosessista. Sen pystyy katsomaan täällä (IG: @helmihytti), jos yhtään kiinnostaa! Saatan tehdä sinne vastaavia tee-se-itse -videoita jatkossakin. Tän projektin jatko-osa ainakin on luvassa. Kokeilin videohomman kanssa oikeastaan myös TikTokia (sama @helmihytti sielläkin), mutta oon toistaiseksi aika kädetön sen kanssa. Mutta jos oot siellä, seuraa ihmeessä!

Mun aiempia, ihan ”livenä järjestetyllä kurssilla” tehtyjä savitöitä löytää täältä blogista hakusanalla savityöt. Oon esitellyt niitä viimeksi muutama vuosi sitten, kuten tämä valkosipulipurkki, yksisarvinen, käyttöastioita, ja muuta enemmän tai vähemmän käytännöllistä väkerrelmää.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *