Firenze, kuten monet muutkin kaupungit Italiassa, on hyvin suosittu matkustuskohde.
Se pätee niin lyhyen reissun turisteihin, kuin pidemmän ajan viipyviin ihmisiin, kuten opiskelijoihin. Vanha keskusta on erityisen vetovoimainen, ja se tietysti näkyy hinnoissa. Vaikka hintataso olisi Italiassa muuten suomeen nähden vähän matalampi, Firenzessä asuminen maksaa. Huone jaetussa kämpässä maksaa useita satasia, yksiöt/studiot on helposti vähintään 600-800 euroa. Ja näihin ei sisälly muut kulut.
On todella hankala hankkia kämppä etänä. Mä olen kahlannut läpi niin monta ilmoitusta, että väsyttää ajatellakin. Se on aluksi kivaa, mutta lähdön lähestyessä alkaa pikkuhiljaa stressata.
Ongelmia kämpän saamisessa on muun muassa:
1. Kansalaisuus.
Ulkomaalainen ei tietenkään ole niin kiva vaihtoehto kuin italialainen. Kaikki eivät halua vuokrata opiskelijoille, tai eivät juuri erasmus-opiskelijalla.
2. Lyhyt vuokra-aika.
Monet haluavat solmia vähintään vuoden vuokrasopimuksen.
3. Näyttöön pääsemättömyys.
Kun on muuttamassa ulkomaille, harvemmin on mahdollisuutta käydä etukäteen katsomassa asuntoa ja käydä näytöissä. Ei sillä että se välttämättä olisi sulla itsellesi ongelma. Mutta kun kysytään, milloin haluaisit tulla katsomaan asuntoa, ja vastaat ettet pääse mutta voisit muuttaa xx päivänä, sulle ei enää vastata.
4. Kielimuuri.
Italialaiset osaavat keskimäärin aika huonosti englantia. Jos ei osaa puhua paikallista kieltä, on hankala soittaa välittäjille ja vuokranantajille. Kirjoittamisessa voi pärjätä johonkin asti google translaten avulla, mutta ei sekään helppoa ole.
Ei ihan helppoa. Tiedän, että yksi vaihtoehto on mennä ilman kämppää. Punkkaa vaan ensin hostellissa ja sopii asuntonäyttöjä, ja vuokraa heti kun löytyy sopiva.
Italialaiset eivät yleensä ole ajoissa asioiden kanssa. Jos vuokrattavaa asuntoa etsii syyskuusta eteenpäin, valtaosa tulee tarjolle vasta elokuussa. Joten periaatteessa ei ole syytä repiä pelihousujaan jos kämppä ei ole varattuna jo heinäkuussa.
Aitojen vuokraajien joukossa on reippaasti kusettajia.
Ne yrittää erilaisin keinoin yrittää saada sut joko maksamaan esimerkiksi jonkun summan etukäteen jostain olemattomasta kämpästä, jota ei ole olemassa – ei ainakaan juuri siinä kaupungissa.
Vastaantulleita kämppähuijauksia mm.
1. Ilmoituksessa miesvuokraaja hakee kämppäkaverikseen nimenomaan naista.
Kannattaa olla tarkkana, kyse ei aina ole vain vuokralaisen etsimisestä.
2. Vuokraajalla on monta tismalleen samanlaista ilmoitusta eri kaupunkeihin tägättynä.
Kuvitelkaa ilmoitus yksiöstä. Vuokra näyttää mukavalta, jopa vähän alhaiselta. Kämppä näyttää hyvältä ja sijaintikin on mahtava. Mutta kurkkaat vuokraajan muita ilmoituksia vuokrattavista kohteista, ja sieltä löytyy monta samanlaista ilmoitusta. Erona on vain paikkakunta, pienet hinnan vaihtelut ja minuuttien ero julkaisuajassa… Ei ole vaikea tehdä sitä johtopäätöstä, että ilmoitus on huijaus.
3. Laitat viestejä asuntoilmoituksien kautta ja jäät toivomaan vastauksia. Parin viikon päästä saat sähköpostia yhdeltä vuokranantajalta.
Pitkä selostus kämpästä, ja syystä miksi hän vuokraa sen. Tanskalainen mies, ostanut asunnon 2010 kun työskennellyt Firenzessä, mutta ulkomaankomennuksen loputtua palannut Tanskaan, jonka takia laittaa asunnon vuokralle ja etsii luotettavaa vuokralaista. Lentää sitten kuulema Firenzeen tuomaan avaimen… Jepjep. Firenzessä asuminen on niin suosittua, että hyvien ja edullisten kämppien vuokraus ei muutenkaan vaadi sitä, että vuokraaja lähestyisi erikseen vuokralaisia sähköpostitse. Ehdokkaissa on varmasti varaa keistä valita, jo ihan ilman ylimääräistä myyntipuheita tai tarinoita.
Olisi niin kamalan kiva uskoa hyvää. Tekee ihan kauheasti mieli uskoa, että se on totta.
Tarvitsee melkeinpä itsehillintää olla menemättä lankaan.
Mutta miten välttää tulemasta kusetetuksi? En osaa sanoa siihen varmoja keinoja. Osaisimpa.
Pari vinkkiä kannattaa kuitenkin pitää mielessä:
1. Käytä käänteistä kuvahakua ilmoituksen kuvista.
Jos sillä löytyy kohteita muista kaupungeista, kuvat on todennäköisesti pöllitty jostain toisen kaupungin ilmoituksesta tai muuta vastaavaa.
2. Muista, että jokin vaikuttaa todella hyvältä, se on todennäköisesti liian hyvää ollakseen totta.
Jos vuokra on alle 600 euroa ja kyseessä on vaikkapa hyvän näköinen yksiö hyvällä sijainnilla suositussa kaupungissa, ja kyseessä on mitä todennäköisimmin huijaus.
3. Jos vuokraaja on joku yritys, katso millaisia firman muut vuokrattavat kohteet ovat.
Jos siellä näkyy identtisiä ilmoituksia, niistä voi vetää aiemmin mainitut johtopäätökset.
4. Käytä luotettavia asuntovälityssivustoja.
Mielellään sellaisia, mistä löydät hyviä kokemuksia. Yhdessä italialaisessa vuokrakämppien ilmoitusryhmässä Facebookissa ilmoitusten ja kämppäkyselyjen kommenteihin spämmää aina samat naamat samoja linkkejä, jotka eivät varmaan voisi näyttää yhtään enemmän epäilyttäviltä. Joko ne kalastelevat henkilötietoja tai sitten jotain kautta rahaa, mutta jotain mätää niissä on.
Esimerkiksi mun kaveri suositteli mulle Uniplaces-sivustoa, jota kautta hän oli vuokrannut itselleen vaihdon ajaksi huoneen kimppakämpästä Portugalista, ja joka muutenkin vaikuttaa luotettavalta. Sitä kyttäsin tosi pitkään, ennen kuin löysin asunnon. En sitä lopulta tuota kautta vuokrannut, mutta siitä lisää myöhemmin.
Näiden avulla voi jo sentään selkeimmät kusetukset välttää.
Yksi vastaus
Mä muutin tammikuussa Varsovaan ja tein niin, että otin ekaksi kuuksi halvimman löytämäni AirBnb-kämpän. Tää oli mulle hyvä ratkaisu, koska sain sitten hosteilta apua kaupunkiin tutustumisen kanssa sekä muitankin vinkkejä, ja pääsin täällä vierailemaan itse asuntonäytöissä. Hyviä vinkkejä sulla täss postauksessa ja kiva, että asunto löytyi. ��