3. ADVENTTILUUKKU – DIY Macrame-seinäkoriste

diy-macrame-ohje

Enää pari viikkoa jouluun! Mites teillä, mikä tilanne joulurintamalla? Mulla on tavoitteena yrittää saada kaikki lahjahommat ja askartelut valmiiksi ensi viikon aikana, että voisin vikalla viikolla vaan rentoutua ja siivoilla kotia. Mutta saa nähdä miten käy…

Tämän luukun pääjuttu on ohje macrame-seinäkoristeeseen! 

Tai en nyt ihan alusta loppuun neuvo, mutta esittelen perusjutut joilla pääsee helposti alkuun. Tää on aika aikaavievää laji, mutta sanoisin että myös palkitsevaa. Mulla on suunnitelmana tehdä tällä tekniikalla meille keittiöön verhot, joten siinä mielessä tää toimi hyvin harjoittelukappaleena. Semmosena 14 tunnin ja 132 metrin harjoituskappaleena. :’D Vähän turhan aikaavievää sivubisnekseksi, vaikka Etsyssä vastaavien hinnat pyöriikin jossain sadoissa euroissa.

diy-macrame-ohje

Macramen tekoon tarvitset:

– Kepin tai jonkun vastaavan, johon työn voi tehdä
– Solmeiluun sopivaa paksuhkoa, tiivistä mutta taipuisaa lankaa
– Halutessasi helmiä tai muita koristeita, itse käytin lankojen päissä kupariteippiä
– Sakset ja mittanauhan

Langan tarve riippuu työn koosta. Tämä makrame on 40 cm leveä ja 70 cm (+50 cm suoraa lankaa) pitkä, ja lankaa kului kilon vyyhdistä arviolta noin 120 metriä (24 kpl noin 5 m langanpätkiä).

Sen sopivan langan löytäminen oli operaatio itsessään, ja mä ravasin monta kauppaa läpi ennen kuin tärppäsi. Tää Lankavan valkoinen Paula-punoskude löytyi lopulta Taito Shopista. Taisi olla siellä jotain parikymppiä per kilo. Tää lanka on paksuhkoa ja helppoa käsitellä, mutta macramea voi ihan yhtä hyvin tehdä myös esim. matonkuteista.

diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje

1. Aloitin sahailemalla yhdestä kesällä hamstraamastani kepistä sopivan palasen, hiomalla pinnan ja petsaamalla sen vähän tummemmaksi.

2. Solmeilua (=termi solmutöiden tekemiselle) on helpompi tehdä, jos työ roikkuu samalla jostain. Mä ripustin kepin vaaterekkiin, mutta myös ovi olisi voinut ajaa saman asian. Pienemmät työt (esim. harjoituskappaleet) voi pingoittaa vaikka teipillä pöytään.

3. Leikkasin lankavyyhdistä 24 kappaletta kuuden metrin langanpätkiä, jotka kiinnitin keppiin vetosilmukoilla niin, että yhdestä langasta sai aina kaksi kolmen metrin pätkää. Langan menekkiä oli vaikea arvioida, ja tuo oli lopulta vähän reiluksi laskettu määrä, sillä jokaisesta pätkästä jäi puolisen metriä pois leikattavaa lankaa. Mutta parempi näin päin.

4. Kannattaa niputtaa pitkät langat jotenkin, esim. kieputtaa kerille tai lovitetun pahvinpalojen ympärill, jotta niitä on helpompi solmia.

5. Ja sitten vaan solmittiin! Macrame-töissä on ihan loputtomiin vaihtoehtoja, miten edetä ja millaisia solmuja yhdistellä, helmien lisäilystä ja muusta soveltamisesta puhumattakaan. Perussolmuilla pääsee jo pitkälle! Niitä on muutama ja sovelluksia monenlaisia. Mutta tää työ on oikeasti tehty vain yhtä ja samaa perussolmua toistaen (viistoa kohosolmua), edeten vaan aina yltäältä alaspäin, vuorotellen kummastakin suunnasta.

6. Mukaan voi halutessaan lisätä esim. helmiä tai teippejä. Mä ajattelin ensin laittaa punaisia puuhelmiä noihin lankojen päihin, että olisivat olleet kuin noista köynnöksistä roikkuvia marjoja. Mutta niiden puutteessa päädyin kupariteippiin, joka oli mun mielestä onnistunut valinta. Niiden ansiosta työ ei ole liian valjun valkoinen, ja teippi estää samalla noita lankojen päitä hapsottamasta.

Jos jäi jotain epäselvyyksiä, kysykää!

diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje
diy-macrame-ohje

Tää on alkusyksyn yhden pienen harjoituskappaleen jälkeen mun ensimmäinen oikea macrame-työ, joten en halunnut haastaa itseäni liikaa – solmukuvion inspiraation poimin röyhkeästi Pinterestistä, jotta kerkesin edes täksi sunnuntaiksi valmiiksi. Vähän teki tiukkaa ja meni yötyöksi, mutta kerkesimpäs!

Ei ehkä mikään jouluisin seinävaate, mutta mun mielestä kaikkien koristeiden ei tarvitse huutaa mitään tiettyä sesonkia. Varsinkin jos on kallis tai ison vaivan takana oleva koriste, niin mielummin sellainen, että sopii neutraalisti ja sopivilla tavoilla yhdistettynä vaikka jokaiseen sesonkiin, kuin vain yhteen hetkeen vuodessa.

Käytännössä macramea tehdessä voi valita sellaisia kuvioita kuin itse haluaa.

Ja jos te haluaisitte tehdä jouluisen macrame-koristeen, niin esim. näillä samoilla viistosolmuilla voisi helposti tehdä kuusikuvioita, tai lisätä tuollaisten köynnösten joukkoon jotain jouluisuutta tuovia elementtejä, kuten puuhelmiä.


Vähän sääli kun luonnonvaloa ei riittänyt ollenkaan, olisin halunnut tuosta pari kuvaa luonnollisissa sävyissä. Mutta näillä mennään, ehkä te saatte jotain selvää.

diy-macrame-ohje

Hitto kun pitää käyttää tää kortti jo nyt, olisin halunnut pihdata tätä ideaa ensi sunnuntaihin, mutta sitten yksi toinen idea paljastui liian työlääksi (joo, jopa tähän verrattuna) enkä äkkiseltään keksinyt muuta. Aika vaikea enää tuohon neljänteen adventtiluukkuun parantaa, kun tää vaati jo niin paljon. Tosin iteppä oon nää omat vaatimukseni itselleni asettanut, hah.

Mutta! Arvaatteko mikä on arvonnassa? Joo, just ja just raaskin luopua tästä. 😀

ARVONTAAN OSALLISTUMINEN:
Jos sinussakin itää pieni boheemi (joulu)sisustaja, kommentoi alle sähköpostiosoitteesi (jotta tavoitan voittajan) ja kerro, onko sulla tapana vaihdella sisustusta sesonkien mukaan, vai suositko enemmän neutraaleja elementtejä tai jotain tiettyä sisustustyyliä? Osallistumisaikaa on ensi viikon perjantaihin (16.12.). Arvonta on päättynyt!

Onnea arvontaan ja rauhallista kolmatta adventtisunnuntaita! ❤

// Edellisen adventtisunnuntain arvonnan voittaja on arvottu: Anonyymi minna82-alkuisella meiliosoitteella, kurkkaathan sähköpostisi. 🙂 Kiitos kaikille osallistuneille!


Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

38 Responses

 1. Oi mitä kaikkea ihanaa sä teet, tuutko mun luo sisustamaan? :''D itsehän tosiaan en vaihtele sisustusta sesonkien mukaan, hamstraan vaan kaikkea kivaa joka sopii kaikkiin vuodenaikoihin. Vähän on kyllä sisustaminen täällä kesken, suunnitelmat ovat suurempia kuin budjetti ja kyvyt. Tämä olisi kyllä aivan ihana olkkarin seinälle sisustuksen surkeutta helpottamaan :3

  [email protected]

 2. Minulla on muutamia juttuja, joita tykkään vaihtaa sesonkien mukaan, mutta yleisesti ei kuitenkaan mitään suurta. Enimmäkseen vaihtelen yksityiskohtien värejä, sekä joitain koriste esineitä. Ei mitään kummempaa siis!

  [email protected]

 3. Voi kyllä, sisustaminen on just se juttu! <3 Rakastan näpertelyä ja käsitöitä, eikä tuo olisi yhtään hullumpi huoneeseeni *-* Sisustan sen mukaan, mikä fiilis milloinkin on 🙂

  [email protected]

 4. Upeeta! Pakko osallistua arvontaan, koska en ikinä osaisi tehdä noin hienoa käsityötä tai sinnepäinkään <3 yritän kotona pyrkiä klassiseen sisustukseen ja juhlien mukaan pientä twistiä sitten. Ehkä joskus jos on perheellinen niin ajattelisin että juhlat kuten joulu saattaa korostua enemmän kotona 🙂 hauskaa joulun aikaa! t. [email protected]

 5. Ekaksi: onpa upea!!
  Tokaksi vastaus kysymykseen. Suosin neutraaleja juttuja, pieniä yksityiskohtia vaihtelen vuodenajan, juhlan ja fiiliksen mukaan.
  marianna1 at luukku.com

 6. Enimmäkseen suosin ajatonta, klassista tyyliä ja tarpeen mukaan vaihtelen joitain pieniä juttuja.
  s.kansakoski(at)luukku.com

 7. Meillä on kiva neutraali kalustus. Mutta pienempi sisustustavara elää ympäri huushollia vuodenaikojen ja inspiksen mukaan. Taulut, viherkasvit, koriste-esineet, vanhat lasiesineet sekä astiat kiertävät huoneista toiseen erilasiksi asetelmiksiksi. Välillä ne päätyvät kaapin perukoille josta löydän ne aina uudestaan ja uudestaan. persoonallisen lisän sisustukseen tuo omat käsityöt ja askartelut. Niitä katsellessa tulee hyvä mieli onnistuneista projekteista.

  [email protected]

 8. Mä rakastan muuttaa sisustusta vuodenaikojen ja juhlien mukaan. (: Haluan kyllä joskus kokeilla tuota ohjetta, kunhan vain aikaa riittäisi…

  [email protected]

 9. Rakastan skandinaavista sisustustyyliä, jossa sisustus pysyy minimaalisena. Sisustuksessa on ihanaa kun on muutama kulumaton silmänruokapilkku (esim tuo sun tekemä työ!!) , itse lisään joulun aikaan sisustukseen muutaman hassun minimaalisen, mutta silmään pistävän joulujutun :).

  [email protected]

 10. Ihana työ! Todella kaunis ja näyttää jostain hienosta sisustuskaupasta ostetulta! Haluan tehdä itse samanlaisen (jos arpaonni ei suosi) minä tykkään todella paljon käsitöistä ja kaikesta näpertelystä. Sisustuksessa teen itse rai ostan tavaroita jotka sopivat vuoden ympäri. Pidän pallovalojakin vuoden ympäri. Tiedätkö yhtään kuinka paljon sinulla kului lankaa tuon tekemisessä? Menikö yli yksi kilo vai kuinka paljon ostit sitä alunperin? Kiitos jos vastaat ja olen mukana arvonnassa tämä oli todella inspiroiva postaus.

  [email protected]

  1. Kiitos! 🙂 Kirjoitin langan menekistä tuon tarvikkeet-listan alapuolella, mutta lankaa kului kilon Paula-punoskude -vyyhdistä arviolta noin 120 metriä, ainakin sen perusteella että leikkasin 24 kpl 6 metrin langanpätkät, jotka taittuivat aloituksen vetosolmuissa kahtia ja joiden kummastakin päästä jäi 0,5 m pois leikattavaa ylimääräistä. 🙂 Se yksi vyyhti riitti siis mainiosti ja lankaa jäi ylikin! Mutta hyvä kun kysyit, tajusin samalla että tuonne postaukseen oli livennyt pieni laskuvirhe jonka nyt korjasin. 🙂

 11. Voi miten kauniilta se näyttää! Meillä sisustus vaihtelee paljonkin. Sekä minä, että mieheni haluamme panostaa kotiin ja sisustukseen. On ollut ihana laittaa koti jouluun. Pääasiassa sisustuksemme on minimalistinen, mutta esimerkiksi tekstiileitä vaihtamalla saa paljon muutosta ilmeeseen! 🙂

  [email protected]

 12. Todella kaunis macrame!
  Tykkään sisustuksesta, jonka värit sopivat kaikkiin vuodenaikoihin.

  huopalintu(at)gmail.com

 13. Sisustan vuoden aikojen ja juhlien mukaan. texas-86 (at) hotmail.com

 14. Voi kuinka upea tuo macrame onkaan, aivan ihana!
  Vaikka sisustamisesta pidänkin, en juurikaan vaihtele sisustusta vuodenaikojen mukaan. Nyt olen laittanut pari jouluvaloa ja kynttilöitä, ja lisäksi tulee vielä joulukuusi 🙂
  [email protected]

 15. Vaikken niin himosisustaja olekkaan, niin kyllä ruukaan tekstiilejä vaihdella vuodenajan mukaan. Ja jouluksi kuusi sekä koristeita 🙂 [email protected]

 16. Enimmäkseen tykkään sisustaa ihan kaikkiin kausiin sopivilla jutuilla, mutta jotain pieniä juttuja on kiva vaihdella. Tuollainen sopisi kyllä upeasti omaankin huoneeseeni! 🙂

  [email protected]

 17. En osallistu arvontaan, kun mulla ei oo kunnon paikkaa mihin tuon vois ripustaa. Mutta halusin sanoa, että onpa hieno teos. Ei ihme, että meni yömyöhään tuon parissa. Itse olen solmeillut jokusen korun ja niihinkin tuntui aina kuluvan aikaa, vaikka melko pieniä projekteja olivatkin.

  1. Kiitos! 🙂 Joo niin kyllä kuluu, mä veikkaan että tää oli näinkin nopea lähinnä vaan sen takia, että lanka oli sen verran paksua ja helppoa käsitellä, ja että tuon kuvion tekemiseen ei tehty kokomatkalta solmuja vaan jätettiin noita suoria sinne väliin. Muuten olis varmaan mennyt ikä ja terveys… 😀

 18. Upea työ!oliko sulla joku ohje tuohon kuvioon sieltä pintrestistä vai sovelsitko itse valokuvan avulla tuon lehtikuvion?

  1. Kiitos! Tää on valokuvan perusteella sovellettu, mutta varmaan jostain löytyy tai voi ostaa ohjeitakin jos vähän kaivelee! 🙂

 19. En tiiä tuliko mun kommentti joten laitan varmuuden vuoks uudestaan (poista sit ylimääränen:D)
  Eli, tykkään pohjoismaalaisesta ja yksinkertaisesta sisustuksesta, jota pystyy muuttelemaan vuodenaikojen mukaan pienillä yksityiskohdilla, niinku jouluna jouluisilla väreillä ja tekstiileillä.
  [email protected]

 20. Sisustus on simppeli musta-valkoinen. Helppo, josta lähteä tuunailemaan esim valoilla tunnelmia. Jossain tulevaisuuden haaveessa alan sitten sisustaa oikein vanhaa hirsipirttiä värikkäillä räsymatoilla jne… sitten joskus 😀 joulukoti saa näyttää joululta, ihan lemppari jouluntuoja on lämpimän valon tuova kynttelikkö.

  zarahikauris ät luukku piste com

 21. Itse en ole kummoinen sisustaja, huonekalut on saatu ympäriinsä ja siksi hyvin epäsopivia toisiinsa nähden. Sinänsä se sopii minulle, sisustuksessa ehkä suurin inspiraationi on kuitenkin Huvikumpu 😉 Jouluisin koristelen kotia juhlavaksi, muuten mennään ympäri vuoden aika samalla kaavalla.

  [email protected]

 22. Ompas upean näköinen, jään innolla odottamaan minkänäköiset keittiön verhoista tulee! On kyllä vaikea uskoa, että tuo on vasta toinen makrame-työ 😮
  En osallistu arvontaan, sillä seinätilaa ei valitettavasti löydy 🙁

 23. VAUTSI!!! Kyllä kelpuuttaisin enemmän kuin mielelläni kyseisen tekeleen seinälleni.;-) Oma kämppäni on sisustukseltaan aika "boheemi" (en keksinyt parempaakaan sanaa kuvaamaan tyyliä), tykkään heitellä sekaan kaikenlaisia pieniä juttuja eri kulttuureista.:-) siksipä tuo sinun tekeleesi olisi kuin piste i:n päälle! Sisustukseni on luonteeltaan aika pysyvä – jouluna tykkään laittaa muutamia joulukoristeita esille, muuten kämppä pysyy aina samanlaisena.:-)

  [email protected]

 24. Wow!! Miten ihmeessä raaskit luopua tuosta?? Todella hieno kuviointi. Mulla ei sisustus ihan kauheasti vaihtele sesonkien mukaan, en ole koskaan esim. vaihtanut jouluverhoja tms… mutta kyllä mä joulukoristeita laitan ja keväisin taas iskee aina leikkokukkainnotus 😀 s-postini on: [email protected]

 25. Ei vitsit, minkä vaivan oot nähnyt tota tehdessä! Mulla jäänyt haaveilun tasoon tollasen tekeminen, kun kesällä asuntomessuilla ihastuin noihin! 🙂
  Yhä enemmän menee mm. kodin tekstiilit vaihtoon aina sesonkien mukaan. Tänä vuonna ostin itselle ekat omat jouluverhot! 😀 Myös jonkun verran löytyy erilaisia koristeita kausittain sisustuksesta.
  [email protected]

 26. Hei. Olisiko mahdollista saada tarkempi malliohje tähän lehtikuvioon. Vai onko se tarkoitus katsoa vain kuvasta? T. Aloittelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *