1. ADVENTTILUUKKU – DIY Laserleikatut puiset lumihiutaleet

Vaikka kokonaiselle blogijoulukalenterille ei riitä voimia ja aikaa, jostain keskeltä tota pimeää väsynyttä marraskuuta muhun iski, että johonkin kyllä riittää. Näin syntyi nopea idea advettikalenterista – joka siis kattaa vain adventtisunnuntait. Muitakin joulujuttuja voi toki tulla, mutta näitä voisi ainakin osata säännöllisesti odottaa.

Suunnitelmana on, että jokainen adventtiluukku sisältää sekä arvonnan että DIY-idean, joista voitte halutessanne repiä ideoita omaan jouluaskarteluihinne. Toivottavasti jäätte seuramaan, mitä muista adventtisunnuntaista paljastuu!

Erityisen jännäähän tästä tekee se, että tää oli niin äkkiseltään repäisty idea, ettei mullakaan ole vielä mitään käryä, mitä seuraaviin luukkuihin keksisin. :’D Että joo, ideoitakin otetaan vielä vastaan! Vanhoja joulukalenteripostauksia aikaisemmilta vuosilta löytyy paljon mm. hashtagien joulukalenteri ja joulu alta.

lumihiutaleet-laserleikkaaminen

Ensimmäisenä vuorossa on vanerista laserleikkaamalla tekemäni lumihiutaleet.

Nämä sopivat hyvin vaikka joulukuuseen tai muuhun ripustettavaksi!

Puu on varmaan mun suosikki kaikista käsityömateriaaleista, mutta samalla aika haastava. Se vaatii heti kaikenlaisia välineitä, jos aikoo tehdä muuta kuin liimailla tai solmia tikkuja ristiin.

Näitä lumihiutaleita ei ihan kotioloissa pysty valmistamaan, paitsi jos on varaa ja tilaa hankkia oma laserleikkuri. Mutta jos on idea, on myös paljon firmoja, jotka valmistavat suunnittelemasi idean alta aikayksikön. Eikä se edes maksa paljoa. Varsinkaan jos olet opiskelija, ja yliopistoltasi/koulultasi löytyy opiskelijoiden käytössä oleva laserleikkuri. Sitten ei tarvitse huolehtia kuin suunnitelmasta ja materiaaleista.

Luulen, ettei omien töiden laserleikkaaminen ole vielä kovin yleistä, koska kyseinen tekniikka ei ole vielä suurelle yleisölle kovin tuttu, eivätkä ihmiset siksi osaa itse hakeutua sen pariin.

Vähän niinkuin 3d-tulostus. Jälkimmäiselle on jo omia 3d-kahviloita, jossa luomuksensa voi käydä tulostamassa – onkohan laserleikkureille myös? Aiheesta googlaaminen on aika haastavaa: suomeksi hakutuloksiksi tunkee vain juttuja silmien laserleikkaamisesta.

lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen

Koska mitään ohjeita tähän oli vaikeeta löytää, tässä pikakelauksena, miten homma käytännössä toimii:

1. Ensin luodaan laserilla ”tulostettava” kuva/esine/asia. Siitä tarvitaan vektorikuva, esim. Adobe Illustratorilla piirrettynä. En tiedä päteekö tää joka kerta, mutta mulle ohjeistettiin, että viivojen tulee olla punaisella ja 0,001 mm paksua, että kone tajuaa sen leikattavaksi viivaksi, eikä rasteroitavaksi alueeksi. Mutta laserleikkurilla voisi siis leikkaamisen lisäksi myös kaivertaa ja rasteroida – en oo vielä ehtinyt perehtyä kaikkiin mahdollisuuksiin.

2. Sitten joko tilataan suunnitelma joltain laserleikkurin handlaavalta firmalta, tai kaivetaan jostain sopivaa materiaalia ja mennään käytettävissä olevan leikkurin tykö. Itse siitä käytöstä en oikein osaa neuvoa, kun laitteita on aika monenlaisia, ja itsekin oon kokeillut tätä vasta kerran.

Nää koristeet on tehty 3 mm vanerista ja sen jälkeen viimeistelty hiekkapaperilla ja pienillä viiloilla hiomalla.

Tykkäsin siitä vähän palaneestakin sävystä, mutta lumihiutaleiden tuntui sopivammalta olla vaaleampia. Toki pinnan voisi myös maalata, mutta pidin tässä tapauksessa enemmän puunvärisestä puusta.

Lopuksi tein koristeisiin ripustuslenkit niistä materiaaleista mitä omista varastoista löytyi  – eli vihreästä paperilangasta ja hopean värisestä metallilangasta. Harkitsin myös olkilankaa ja punaista samettilankaa, ja tuntuu että paras olisi voinut olla joku ohut kimaltava hopealanka.

lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen
lumihiutaleet-laserleikkaaminen

Arvonnan kohteena on siis tällainen neljän setti lumihiutale-koristeita. Jos vielä tekisin jonkun nätin rasian, niin sopii aika nätisti vaikka lahjaksi. Mä tykkään näistä enemmän kuin mistään lumihiutaleista tähän asti (joita löytyy mm. paperiset 3d-lumihiutaleet ja hamahelmi-lumihiutaleet), mutta entä te?

ARVONTAAN OSALLISTUMINEN:
Jos tykkäät ja sullekin kelpaisi tämmönen setti, kommentoi alle sähköpostiosoitteesi (jotta tavoitan voittajan) ja kerro, mikä teidän kotona on ensimmäinen joulun merkki? Osallistumisaikaa on ensi viikon perjantaihin (2.12.). Arvonta on päättynyt, kiitos kaikille osallistuneille!

Onnea arvontaan ja mukavaa ensimmäistä adventtisunnuntaita! ❤

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

76 Responses

 1. Varsinainen joulunvietto alkaa kotonani ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Kynttilät syttyy, joulutortut paistuu ja joululaulut soi!
  T: Miukkis
  [email protected]

 2. Ensimmäinen joulun merkki tänä vuonna oli glögin lämmittäminen ja nautiskelu kotosalla:) lankalopussa at gmail piste com

 3. Tänä vuonna jouluvalot olivat ensimmäisenä merkkinä. Ihaniahan nuo lumitähtöset ovat! hippu(at)outlook.com

 4. Kynttilät ja jouluvalot maljakossa 🙂 Ihania lumitähtiä!

  anel1e(a)hotmail.com

 5. Oi, onpas hienoja hiutalekoristeita! Hiljalleen lisääntyvät tunnelmavalot, kynttilät ja amaryllis ovat meillä olleet nyt ensimmäisiä joulujuttuja. hiltuha(at)gmail.com

 6. Mukana ihanassa arvonnassa! Todella kauniita nuo lumihiutaleet 🙂
  Ensimmäinen joulun merkki meillä on yleensä se, että tytär haluaisi paistaa pipareita monta kertaa viikossa 🙂
  [email protected]

 7. Michael Bublen joululevyn soittaminen ja kuumana höyryävä glögi! <3 (Heti marraskuun alusta alkaen… :D)

  Joulunodotusterkuin
  Mimmu

  flower3000(a)suomi24.fi

 8. Ensimmäinen joulun merkki on meillä jo hyvin aikaisessa vaiheessa syksyllä kun aloitan joulufiilistelyt viikonloppuaamuisin pinterestiä selaillen ja joululauluja kuunnellen 🙂

  [email protected]

 9. siis ihan järjettömän hienoja, huh.

  Mulla joulun merkki on ehdottomasti se, kun löydän vaaleaa glögiä ekaa kertaa kaupasta ja saan sitä myös kotiini asti ♥
  ([email protected])

 10. Mulla ilmestyy kynttilät ja valot jo joskus syyskuussa, niin niitä en edes laske joulujutuiksi joten ekat merkit joulusta on varmastikkin iso kasa vanhoja joululehtiä selattavaksi ja joululaulut. 🙂
  [email protected]

 11. Tämä ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta kertoisitko millä ihmeen tussilla te arkkitehtiopiskelijat teette noita tussipiirroksianne?
  Itse olen käyttänyt Rotringin Iso- ja Rapidographia, mutta niitä ei saa enää Suomesta ja ovat niin pirskatin kalliitakin. Pitäisi löytää joku korvaava väline, erityisesti 0.1 mm:n tussille.

 12. Hmm… En tiedä varmaksi, mitä tusseja muut käyttävät, mutta mulla on tällä hetkellä perus mustina tusseina Staedtler pigment liner -kuuden tussin setti, josta kapein on 0.05mm ja paksuin 0.8mm ja muut siltä väliltä. Edelliset oli Pigma Micron -merkkiä, ja niissä taisi olla samat kokoluokat. En tältä istumalta osaa verrata, kummat on paremmat, mutta jos ostaisin uudet niin varmaan valitsisin Staedtlerin. Tussipiirtimet, eli ne sellaiset perinteiset, oikeeseen millimetrien halkomiseen sopivat kidutusvälineet (parista työläästä koulutyöstä syntynyt niitä kohtaan on aika voimakkaita tunteita :'D) oli Aristo-merkkiä. Ne oli hyvät tosi pikkutarkkaan työskentelyyn, mutta niissä on myös oma vaivansa verrattuna normitusseihin, ja ovat aika kalliita, varsinkin suhteutettuna siihen, kuinka helposti menevät kärkestä rikki. Oon ostanut about kaikki tussini Temperasta Helsingistä, siellä on aika hyvä valikoima ja myyjiltä saa asiantuntevaa opastusta. Tuo Staedtlerin tussisetti taisi olla 10-20 euron väliltä, en valitettavasti muista tarkemmin.

  1. Kiitos vastauksesta Helmi.
   Minä sen sijaan pidän tuosta millimetrien halkomisesta 😀
   Yläkoulussa opettaja teetätti työn noilla Rotringeilla ja jäin heti koukkuun. Pitääpä tutkailla.

  2. Ole hyvä! Mäkin pidän, periaatteessa. 😀 Tykkään siitä työnjäljestä mitä niillä saa, ja löytyy sen verran kärsivällisyyttä toteuttamiseen että oon tehnyt noiden koulutöiden lisäks jotain omiakin töitä – en vaan hirveesti pidä niistä tussipiirtimistä itsessään, noi tavalliset tussit on mun tarpeisiin riittäviä. 🙂

 13. Todella kauniita koristeita. Olen miettinyt, että pitäis värkätä paperihiutaleita ikkunaan, mutta sitä en ole vielä ehtinyt tehdä. Valosarjojen esiinotto oli se eka merkki joulunodotuksesta ainakin tänä vuonna.
  backinreverieÄgmailÄcom

 14. Vallan ihnat! Nisset taitavat tulla ensimmäiseksi..tai sitten poikien huoneiden jouluvalot 🙂
  bikkenpilttuu at hotmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *