Itse tehdyt ranskikset

Olipa kerran aamuvuoro ja vaativa mielihalu syödä ranskalaisia perunoita. Koska viime päivinä on kuitenkin tullut tuhlattua ihan riittävästi rahaa pikaruokaan, päätin kokeilla tehdä ranskikseni tällä kertaa itse – eikä edes suoraan pakastepussista uuninpellille, vaan itse ihan alusta loppuun.

Yleensä kaikissa ohjeissa neuvotaan uppopaistamaan ranskalaiset, että niistä saisi enemmän sellaisia kuin vaikkapa mäkkärissä. Mua vähän hirvitti ajatus siitä öljyllä säätämisestä, vähän samalla tavalla mitä hirvitti silloin yläasteella, kun köksän tunnilla uppopaistettiin munkkeja, mutta onneksi ranskalaisten tekoon löytyi myös vaihtoehtoinen ohje, jossa uppopaistamista ei tarvittu. Eikä tää muutenkaan ollut mikään kovin haastava ruokalaji, toisin kuin alunperin kuvittelin, vaikka koko suoritus vaatikin sekä kattilassa keittämistä, paistinpannulla paistamista ja uunissa kypsentämistä. Että kyllähän tähän aikaa sai kulumaan lähes tunnin verran.

Noudattamani uppopaistamattomien ranskalaisten ohje löytyy tästä linkistä, mutta tästä alta löytyy omien kokkailujeni kulku kuvien kera.

itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset

Ainesosat:

 • 7 perunaa (joista tuli osapuilleen kahden hengen annos)
 • pari valkosipulin kynttä
 • oliiviöljyä
 • suolaa, pippuria ja grillimaustetta

itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset
itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset

Pesin, kuorin ja pilkoin perunat mahdollisimman tasapaksuiksi suikaleiksi (näistä perunoista tuli 12 suikaletta per pottu).

itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset
itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset

Laitoin perunat kiehuvaan veteen (johon olin lisännyt suolaa) ja keitin niitä 10 minuuttia (aika riippuu vähän suikaleiden koosta – ei kannata keittää liian kauaa tai niistä tulee mössöä). Siinä suikaleiden keittyessä pilkoin samalla pari valkosipulinkynttä.

itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset

Kaadoin perunat lävikköön, jotta keitinvedet saatiin pois. Kuumensin paistinpannulla jonkin verran oliiviöljyä ja heitin perunat ja valkosipulit pannulle. Lämmön muutin perunoiden lisäämisen jälkeen kuutosesta kolmoseen, sillä tarkoitus oli kuullottaa eikä paistaa.

Pyörittelin pottuja pannulla, lisäsin vähän öljyä yhdessä vaiheessa, kun sitä tuntui olevan liian vähän (tosin sitä ei välttämättä olisi tarvinnut tehdä). Heitin sekaan mausteita, pippuria ja grillimaustetta.

itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset

Kaadoin ja levitin potut öljyineen uunipellille leivinpaperin päälle ja laitoin ne 230 asteiseksi lämmitettyyn uuniin ylätasolle. Paistoaika uunissa oli noudattamani ohjeen mukaan 20 minuuttia, mutta omani olivat siellä jopa 40 minuuttia, jotta niistä tuli riittävän rapeita. Liian suuri määrä öljyä saattaa pidentää paistoaikaa. Kääntelin/siirtelin ranskiksia lastalla pari kertaa paiston aikana.

itsetehdyt ranskalaiset perunat kotitekoiset ranskikset

Ja tulihan näistä hyviä, kaikeksi onneksi. Koko satsia en jaksanut kerralla syödä, että toivottavasti ovat hyviä vielä huomenna mikrolämmityksen jälkeen. En tiedä, jaksanko seuraavan kerran ranskishimon iskiessä suorittaa tätä samaa rumbaa alusta loppuun uudestaan, mutta ainakin tiedän, että lopputuloksesta voi saada herkullisen.

Viimeisestä kuvasta huolimatta ei välttämättä kannata syödä ranskalaisia juuri uunilohen kanssa – mulla nyt vain sattui olemaan puoleen hintaan ostettu viimeisen käyttöpäivän lohi, joka piti tänään valmistaa, mutta samalla kova himo tehdä noita ranskalaisia. Oli aika vaikea yhdistelmä. Kummastakin tuli hyviä, mutta ovat luultavasti vielä parempia erikseen, ranskalaiset vaikka nakkien kanssa ja lohi esimerkiksi riisin.

Onko kukaan teistä kokeillut kokata ranskalaisia perunoita itse?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

6 Responses

 1. Nam, näyttää kyllä hyviltä! :O ♥ En ole kunnolla jaksanut itse tehdä ranskalaisia, mutta aika usein tulee tehtyä lohkoperunoita tai -bataatteja, ne on niin helppoja ja superhyviä kanssa.

  1. Kiitti! :> Jooo lohkoperunat on kyllä suurta herkkua täälläkin! <3

 2. Mä yleensä teen ranskikset ilman tota uunissa paistamisosiota, eli paistan vaan pannulla ne rapeiksi. Toimii myös bataattiranskisten kanssa erinomaisesti! Kaikkein helpoimmin ranskikset syntyy vielä siten, että keität joka kerta tehdessäsi ruokaa vähän ylimääräistä perunaa/bataattia, ja sitten seuraavana päivänä pilkot ja paistat jämät. Nom.

  1. Kiitti, hyviä vinkkejä! 🙂 Pitää kokeilla tolleen seuraavalla kerralla!

 3. Mun isällä oli tapana tehdä bataattiranskalaisia, jotka oli vaan ihan syntisen hyviä. En tiedä mitä se niihin laitto, ainakin suolaa, pippuria ja oliiviöljyä, oisko ollu ehkä timjamia tai korianteria? Jotakin yrttiä kuitenkin. Holy moly ku ne oli hyviä. Perunasta en itsetehtyjä olekaan maistanut, vois joskus kokeilla!

  Hetki sitten olin täysin tyytyväinen tähän hedelmälautaseeni, nyt alko tekee mieli ranskalaisia.. >.<

  1. Mä taas en tiiä oonko koskaan syönyt bataattia, mutta ilmeisesti sitäkin sietäisi joskus testata. 😀 Hähä sori!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *