Köyhän opiskelijan pikamössö

Olen tehnyt tällä viikolla pari sen summaista sijoitusta, että loppukuun ajan paranee laskea vähän tarkempaan, kuinka paljon käyttää rahaa ruokaan ja muuhun. Tokihan siellä pohjalla on pieni hätävara, mutta ei sitä haluaisi kokonaan imea kuiviin, kun lähitulevaisuudellekin olisi mielessä pari hintavampaa ostoskohdetta.

Jauhelihamakaronimössö. Kaikkihan sen tuntee. Vai tunteeko? En mä ainakaan aikaisemmin tajunnut, että kyseessä on niin mahdottoman nopea ja edullinen safka. Ei tietenkään mikään kaikkein esteettisin ruokalaji, mutta miksi sitä pitäis joka saralla panostaa ulkonäköön, kun ruuassa tärkeintä lienee kumminkin maku ja sisältö. Mun arkiruuat harvemmin näyttää nätiltä, oon laiska ruuanlaittaja.

Alennuksesta jauhelihaa, taisi olla pari euroa. Tavallisia makaroneja, eivät maksa kuin parikyt senttiä. Ruokakermaa, tavallinen on halvempaa, mutta halusin kokeilla tuota maustettua. Tämä Valio Crea Mustapekka haisi pahalta, maistui hyvältä, enkä vielä tiedä, ostanko sitä jatkossa.

Vesi kiehumaan, 5-6 desiä makaronia keittymään kahdeksaksi minuutiksi. Loraus ruokaöljyä paistinpannulle ja jauhelihat paistumaan, sekaan oman maun mukaan mausteita sekä lopuksi ruokakerma. Valmiista makaroneista vedet siivilän avulla pois, sekä sekoitus jauhelihakastikkeeseen kanssa siinä tyhjennetyssä kattilassa.

Koko safkan valmistukseen menee hyvin vähän aikaa, jos pasta veden laittaa kiehumaan ensin ja heti sen perään sen jauhelihan valmistumaan, eikä että ensin toinen ja sitten toinen.

Ja valmista. Neljä annosta mössöä, joista yhden annoksen hinta suunnilleen euron. Kai siihen viereen jotain rehujakin voisi vääntää, joitain vihanneksia voi saada ihan sopuhintaankin, vaikka ne uudet pienet suomalaiset porkkanat maksavatkin tyyliin yli kaksi euroa per viiden porkkanan pussi.

Mä lähden nyt töihin tienaamaan, mutta kertokaa te mulle hyviä&edullisia ruokavinkkejä, jos vaan tulee mieleen!

Voisin loppukuun ajan yrittää säästää olemalla menemättä nälkäisenä kauppaan. Se jos mikä on petollista ja voi käydä kalliiksi.

ps. Tänään on semmonen päivä, että mikään ei meinaa onnistua.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

15 Responses

 1. Tänään on todellakin ei-onnistuva päivä – säätäny koht 4 tuntia Gimpin kimpussa, ja kerta toisensa jälkeen teen jotain ihan typeriä virheitä. No, ehkä huomenna onnistuu paremmin.

  Ja toinen tällanen perushalpa arkiruoka, tosin kasvisversio, on melkein mitä tahansa omaan makuun sopivaa juuresta tai vihannesta (itse tykkään käyttää porkkanaa ja varsiselleriä) ja linssejä. Jos jaksaa ja haluaa, niin toki voi muutakin joukkoon heittää, mutt näistä tulee jo ihan kiva sosekeitto – tai no, kuka kieltää olla soseuttamatta! – etenkin jos valmiin keiton päälle ripottelee vähän raejuustoa (joka on muuten Lidlissä ihan naurettavan halpaa). Toki linssien maku on vähän jakaja, kuka tykkää, kuka ei. Keitoissa ne menee omallakin kielellä, mutt muualla on hyhhyh. Mistä sitten johtuukaan. 😀

  1. Jooo mulla oli semmonen päivä, että teet ensin muutaman onnistuneen kuvan photoshopilla, tallennat yhden, ja koko photoshop kaatuu eikä sulle jäänyt kuin ehkä just se yks kuva jonka ehdit tallenkaa. Siin vaihees vituttaa. Sit alotat alusta, teet samat jutut uusiks, ja koko kaatuminen tapahtuu uudestaan, ja joudut taas alottaa alusta. Siin vaihees tekee mieli heittää koko läppäri alas parvekkeelta ja juosta päin seinää.

   Kiitos vinkistä! Mä en ookaan linssejä vielä kertaakaan kokeillut valmistaa, voisin testata joku kerta! 🙂

  1. Kiitos vinkeistä! 🙂 Harmi kun en oikein oo mikään papujen ylin ystävä. :<

 2. Makaronimössö on täällä sellainen kiireisten ja väsyneiden iltojen pelastus juuri nopeutensa vuoksi. Ruokavinkit: keitot (1 kattilallista syö monta päivää), makaronilaatikko (syö monta päivää), erilaiset vastaavat mössöruoat ja mahd. paljon kaikkea itse tehtyä. Valmisruoat on pirun kalliita loppujen lopuksi. Lidliä kannattaa hyödyntää, jos löytyy läheltä. 🙂 Siinä kaupassa tuli itse tiukoilla ollessa säästettyä monta kymppiä.

  1. Mä jotenkin karsastan keittojen tekoa, vaikka ne sinänsä olisivat nimenomaan edullisia vaihtoehtoja joita voi syödä monena päivänä. Mutta mkaroonilaatikkoa onkin tullut tehtyä tosi paljon! Valmisruokia en osta koskaan, korkeintaan joskus harvoin jotain nakkeja. 🙂 Ja joo, oon Lidlin vakiasiakas. 😀 Pallottelen sen ja S-Marketin välillä, riippuen tarjonnan laajuudesta ja vaihtelusta ja siitä mitä etsin. Lidlin tuoreleipähyllyä ei kyllä koskaan onnistu ohittamaan ostamatta mitään, ne 39 senttiä maksavat voicroissantit ja euron maksavat ciabatat on vaan niin herkullisia…!

 3. Soijarouhe on kaveri, harvemmin tulee jauhelihaa ostettua! 😀 Valkosipuliperunat kaikessa yksinkertaisuudessaan on kans päätyny aika usein mun ruokavalioon – sopiva määrä perunoita, purkki kermaa ja muutama kynsi valkosipulia. Perunat ja valkosipulit viipaleiks, vuokaan, kermaa peräään ja uuniin 😀 Ei nyt kauhean ravintosisälteistä mutta toimii hätävararuokana köyhimpinä päivinä – etenkin jos päivä sattuu olemaan sellainen, että koulussa on jo saanut sapuskaa.

  1. Haha, soijarouhe kuulostaa mun korvaan jotenkin tosi hämmentävältä ufolta, etten ihan osaa sanoa, milloin uskaltaudun kokeilemaan sitä. 😀 Mutta kiitos vinkeistä! Jos joskus muistaisin ostaa valkosipulia niin voisi noita perunoita kyllä vääntää. :>

 4. Meillä on aina tehty tuota makaronimössöä jauhelihasta, joka on paistettu sipulisilpun kanssa ja sitten lisätty keitettyihin makarooneihin. Lopuksi sekaan on laitettu suolakurkkua pilkottuna – aivan älyttömän maukasta halpisruokaa! 🙂

  Linssipata on myös tosi edullista ja hyvää ruokaa (en tiedä kuivien linssien hintaa Suomessa, mutta eikai ne sielläkään kovin kalliita ole jos jostain tavallisesta marketista ostaa…?). Näin se hoituu: Linssit likoamaan siksi aikaa, kun pannulla kuullotetaan sipulisilppu. Kuullotuksen jälkeen linssit lisätään huuhdeltuina pannulle, jossa niitä pyöritellään hetki ennen keitinveden lisäämistä. Vettä lisätään aika runsaasti niin, että linssit peittyvät ihan kunnolla. Sekaan voi lisätä jääkaapin jämiä, esimerkiksi porkkanaa, perunaa, bataattia, pinaattia…siis melkein mitä vaan, miksei jauhelihaakin! Soppa kiehuu hiljalleen n. 30min riippuen siitä, kuinka kauan linssit ehtivät aiemmin liota. Tarvittaessa kannattaa lisätä vettä. Loppuvaiheessa lisätään tomaattimurskaa, suolaa, mausteita ihan oman maun mukaan (itse olen kokeillut milloin pelkkää pippuria, milloin garam masalaa, currymausteita ja kuminaa). Oikein maukasta ja täyttävää, ja tätä voi tehdä kerralla useammallekin päivälle. Ja mikä parasta, jos saman ruuan syöminen alkaa tökkiä, seuraavan päivän pataan voi lisätä uusia mausteita tai ainesosia. Makua saa mukaan myös esim. lisäämällä kookosmaitoa tai korvaamalla osan keitinvedestä appelsiinimehulla.

  1. Sipuli on vähän vaikea, kun silmät vuotaa ja nenä valuu vaikka olis laittanu aurinkolasit päähän. 😀 Mutta kiitos paljon vinkeistä! Tosi ihanaa kun jaksoit noin juurta jaksaen selittää tuon linssipadan valmistuksen. :>

 5. Hehe, kuulin eilen telkkarista sattumalta semmoisen kikka kutonen että kun sipulia pilkkoessa laittaa leipäpalan suuhun niin ei itketä. Kokeilivatkin sitä siinä lähetyksessä ja näytti toimivan! 😉

  1. Kokeilin tuota, se toimi hetken muttei riittävän pitkään. D:

 6. Makaronimössö on meillä lapsuudesta tuttu, tosin ilman tuota kermaa 🙂 Kokeilin viime talvena maissimössöä, mihin laitoin niitä esikypsennettyjä maisseja (keitin eka), keitettyä makaronia ja tonnikalaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *