DIY – Kasvojen muotoon istuva kankainen kasvomaski – Mitoitus ja ompeluohje

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Viime viikonloppuna pidin pienen yhden hengen yksinäisen ompelupajan, jonka aiheena oli kangasmaskit. Monessa paikoin Suomea on annettu suositus maskien käytöstä esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Ja koska pesun kestävyytensä vuoksi monta kertaa käytettävien kankaisten kestomaskien tilauksissa tuntui joka puolella olevan ainakin parin viikon odotusaika, päätin käyttää yhden dippatyöskentelylle ajatellun sunnuntain omien kangasmaskien ompeluun.

Kasvomaskien ompeluun löytyy netistä monia erilaisia ohjeita, joten ajattelin ensin, että turha näistä on omaa julkaisua tehdä.

Esimerkiksi Marttojen kasvomaskiohjetta olen nähnyt joidenkin suositelleen, ja se on videomuodossa.

Sain kuitenkin instagram-storyjen jälkeen sen verran kyselyjä ohjeen perään, että tässä tämä nyt tulee! 

En tee näitä maskeja myyntiin, en halua enkä aio ottaa vastuuta muiden suojautumisesta tai hygieniakäyttäytymisestä. 

Mutta olen kokenut tämän omille kasvoilleni sopivaksi maskimalliksi (+testattu myös parin muun läheisen kasvoille), joten ainakin siltä osin ohje on toimiva. Lisäksi haluan omalta osaltani auttaa normalisoimaan maskien käyttöä katukuvassa, erityisesti julkisilla kulkiessa.

En seurannut itse mitään ohjetta, vaan muutaman kömmähdyksen kautta löysin itselleni toimivan maskityylin ja -muodon. Yritin ensin vielä sileämpää ja tyköistuvampaa mallia, mutta ne kaikki näyttivät vain tosi hölmöiltä. Tyköistuvan kaavan luominen ei ollut helppoa, ja laskostettu malli sopii useammalle kasvomuodolle.

Kasvojen muotoon istuvan ja jämäkän tästä mallista tekee erityisesti sen yläreunan sisään ommeltu rautalanka, ja leuan alle tehty taitos.

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Yllä olevassa kuvassa muutama vaihe niitsä epäonnistuneista kaavakokeiluista. 😀 En tehnyt suoraan hyville kankaille, vaan käytin testikankaana vanhaa kulahtanutta lakanaa, ja kaavapaperina skissipaperia.

Eipä kai muuta kuin asiaan; tässä mun ohjeversio kankaisten, kasvojen muotoon mukavasti ja jämptisti istuvien kankaisten kasvomaskien mitoitukseen ja ompeluun.

Tässä alla ohje ensin piirrettynä kaavioversiona. Jos alla oleva kuva ei näy, tai se on epäselvä, voit nähdä sen myös pdf-muodossa täältä.  Alempana postauksessa myös tekstiohjetta ja valokuvia.

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Tarvitset kankaisen kasvomaskin ompeluun:

  • HENGITTÄVÄÄ KANGASTA – ei siis mitään umpinaista tai liian paksua, ja mielellään luonnonmateriaaleja eikä muovia. Itse käytin sisäkankaana 100% puuvillakangasta, ja päällipuolella jotain muuta – esim. trikoota, satiinia, tai pitsiä. Tai sitä puuvillaa. (En ole tutkinut, mikä näistä toimii parhaiten.)
  • RAUTALANKAA – ei liian paksua muttei myöskään sellaista superohutta, se ei pidä muotoaan. Myös alumiinilanka saattaa toimia.
  • KUMINAUHAA – tai vaihtoehtoisesti tee vaikka kankaasta kapeat, solmittavat nauhat.
  • SAKSET – ja katkaisupihdit, jos tarvitset niitä rautalangalle.
  • OMPELUTARVIKKEET – maskit on mahdollista ommella käsin, mutta ompelukoneella huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Muista myös mittanauha!
  • SILITYSRAUTA – ei pakollinen. Taitosten silittäminen ennen ompelua voi helpottaa työskentelyä, mutta jos kangas ei ole kovin liukasta ja hankalaa, myös ilman silittämistä pärjää. Itse suoritsin osan kankaista höyryttimellä, kun meillä ei jostain syystä vieläkään ole silitysrautaa.

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

– Mittaa pituus nenän päältä leuan alle, ja leveys posken sivusta toiseen poskeen kasvojen korkeimman kohdan (nenän) ylitse. Laske sen päälle n. 1,5 cm saumavaraa jokaiseen reunaan. Saumavarat siis jäävät ompelussa saumoihin – älä turhaan mitoita ekstrasenttejä kankaaseen. 

– Jos tarvitset kaavan, tee se näiden mittojen mukaan suorakulmiona paperille, esim. leivinpaperi on ihan kätevää, jos ei ole skissipaperia tai muuta. 

– Leikkaa kahdesta kankaasta saman kokoiset palaset, mittojen mukaan.

– Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain, ja ompele ne sivureunoista yhteen. Käännä, ja käännä toiset kaksi reunaa sisäänpäin. Ompele reunoista niin että niistä tulee siisti ja takaiset.

– Huomioi erityistapauksena yläreunaksi päättämäsi reuna: siihen tulee kaksi suoraa ommelta: ”kuja” rautalangalle. Älä siis ompele heti loppuun asti, vaan jätä aukko, josta voi myöhemmin pujottaa rautalangan sisään, ja ompele se umpeen vasta sen jälkeen. Mikäli haluat, että rautalangan voi tarvittaessa poistaa tai vaihtaa, jätä se aukko siihen yläreunaan. Kun se on pieni ja siisti, rautalanka ei tunge itsekseen ulos, eikä se näytä epäsiistiltä.

– Tee 2-3 kappaletta noin 1,5 – 2 cm kokoisia taitteita, samalla tavalla kumpaankin sivuun. Itse tein ne niin, että taitosten suunta on ylöspäin. Ensimmäiseen versioon tuli 2, mutta 3 taitosta tuntui sopivimmalta. Taitosten jälkeen maskin korkeus oli suunnilleen 8 cm.

Taitoksilla tehty maski ei ole ulkoisesti yhtä tyköistuvan näköinen kuin taitokseton, keskisaumainen kangasmaski. Se kuitenkin antaa suulle enemmän liikkumavaraa, eli helpottaa esimerkiksi puhumista – ja tyköistuvana se pysyy puhumisesta huolimatta paikoillaan.

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

– Mittaa sopivan mittaiset palat kuminauhaa, tai solmittavia nauhoja, ja ompele ne maskin reunoihin sisäpuolelle. Ainakin tällainen kuvissa näkyvä about puolen sentin mittainen littana kuminauha oli helppoa ommella.

– Lopuksi tein leuan alle reunaan taitoksen (omaan kokooni sopi 3cm vähennys) ja sen mukaan suoran ompeleen.

Muistathan testata välillä, että maski on sopivan kokoinen!

Ainakin ennen kuminauhojen/nauhojen kiinni ompelua ja leukataitosta, ettei tule hutiloitua. Liian iso maski ei pysy hyvin kasvoilla. Lisäksi ennen taitoksia maskia on helpompi muuttaa pienemmäksi, jos vaikuttaa siltä että siitä tuli liian leveä tai korkea.

Maskin käytöstä:

– Aseta maski kasvoille ja kuminauhalenkit korvien taakse, tai solmi nauhat niskaan, pään taakse tai korvien taa – siten kuin oman pääsi muotoon sopii.

– Kun maski asetellaan päälle, muotoillaan yläreunan rautalanka kasvoihin – erityisesti nenään ja poskiin sopivaksi, ellei se oli jo valmiiksi hyvässä muodossa. Sen jälkeen maskiin ei pitäisi tarvita koskea ennen pois ottamista.

– Maskien oikeaoppisesta käytöstä löytyy googlettamalla ohjeita. Mutta olennaista on, että samoin kuin kertakäyttömaskeissa, myös kangasmaskien hyöty laskee, mikäli maskia käyttää liian pitkään tai useita kertoja peräkkäin. 

– Kangasmaskit tulee myös pestä riittävän hyvin (huomioi käyttämäsi kankaan pesuohje), esim. kiehuvassa vedessä käyttäen, tai varovaisesti pesukoneessa. Pesupussi voi suojata rautalangan sisältävää maskia rikkoutumiselta tai muiden vaatteiden rikkomiselta, tai jos jätit rautalangalle pienen pujotusaukon, voit poistaa sen pesun ajaksi. 

– Puhtaita maskeja kannattaa kuljettaa mukana jossain suljettavassa (jos kankainen, myös pestävässä) pussissa, jotta ne eivät likaannu ennen käyttöä.

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Mä oon ollut itse tosi tyytyväinen näihin muutamiin maskeihin. Tein ne niistä kankaista, mitä kaapista valmiina löytyi, ja kohtalaisen ekstempore, kun tajusin että sellainen suositus tosiaan tuli, ja meen yleensä töihin julkisilla. Ja vaikka maskeja löytyy jo aika hyvin verkkokaupoista, tilausajat vaikuttivat aika pitkiltä, kun monet paikat ovat tilaussumasta johtuen – yllätys yllätys – kohtalaisen ruuhkautuneet.

Tukevasti istuva maski edesauttaa sitä, että siihen ei tarvitse käytön aikana koskea, kuten olennaista on. Lisäksi kasvojen muodon mukailu edes auttaa sitä, että se on reunoilta mahdollisimman tiivis.

Joissain kertakäyttömaskeissakin on nenän kohdalla muotoileva lanka, joka kuuluisi painaa muotoon, mutta kaikki eivät tiedä sitä. En tiennyt itsekään, kun ensimmäisen kerran käytin kertismaskia, eikä kukaan tullut neuvoneeksi asiasta.

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Mä näen kangasmaskeissa niiden ei-kertakäyttöisyyden lisäksi sen hyvän puolen, että ne voivat näyttää ihan tyylikkäiltäkin, kun kankaan voi mätsätä asuun, tai se muuten vaan miellyttää silmää. 

Se vaan yksinkertaisesti tekee niiden maskien käyttämisestä mielekkäämpää, vaikka hygieniasyyt siellä taustalla olisivatkin. Siinä mielessä hyvä, että näitä on tullut ja on tulossa myyntiin moniin ihan normaaleihinkin vaatekauppoihin sun muihin.

Toki maskeissa on omat haasteensakin, kuten lasien huurtuminen ja meikkien lievä tahraantuminen. Ja jos käyttää kangasmaskeja, ne pitää myös muistaa pestä käyttöjen välissä. Mutta ainakin mun tähän astisella (viikon) kokemuksella nämä miinuspuolet ovat olleet tosi pieniä.  

Voisin kuvitella, että ilmojen kylmentyessä tästä on siinä mielessä iloa, ettei ainakaan naama jäädy niin helposti. 😀 Mutta kokemusten kerääminen jatkukoon.


diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli
diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Huomioithan, että kankainen kasvomaski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa. 

Maskin käyttäminen ei ole pakollista, eikä se ole mikään täydellinen suoja sitä käyttävälle tai muille, yrittipä sillä suojata itseä tai muita itseltä.

Maski on kuitenkin sinänsä vähän kuin ehkäisy. Kankainen naamakondomi. 😀 Ihan järkevä juttu siis.

Koska eihän mikään ehkäisykään ei ole 100% varma, mutta silti niitä on järkevä käyttää, jos haluaa välttää vahinkoraskautumisia ja omien ja muiden mahdollisten oireettomien sukupuolitautien leviämistä. Jos joku tunnustaa riskien olemassa olon eikä silti halua käyttää ehkäisyä, voidaan sitä jotain katsoa vähän vinoon. Miksi ei käyttäisi suojaa, jos se auttaa riskien torjunnassa edes jossain määrin, eikä aiheuta itselle tai muille haittaa?

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

On monia erilaisia syitä maskien käyttöön ja käyttämättömyyteen.

Osa käyttää maskia suojatakseen muita, koska ei voi tietää, kantaako oireettomana tietämättään jotain. Joillain on tavallisia flunssa- tai allergiaoireita, ja pitävät maskia sen vuoksi. Osa työskentelee alalla, jossa on suurempi riski tartuntaan. Osalla on läheisiä, joita on hyvin tärkeä suojella kaikin mahdollisin keinoin. Osa haluaa suojautua maskilla muiden yskäroiskeilta. 

Joku ei voi käyttää maskia terveydellisistä syistä. Kaikilla ei ole varaa. Osa ei vain kehtaa, koska maskia käyttämällä voi saada ylimääräistä huomiota, varsinkin jos muut eivät niitä ympärillä käytä. Maskia maskittomien ihmisten joukossa käyttäneenä voin sanoa, että ymmärrän sen fiiliksen. Tarvitsee jonkin verran itsevarmuutta uskaltaa käyttää maskia ympäristössä, jossa se ei vielä ole yleinen normi, vaan olonsa tuntee lievästi erottuvaksi outolinnuksi. 

Italiassa asuessa kasvomaskit eivät ennen koronaakaan pompanneet katukuvasta voimakkaasti esiin. Päinvastoin, ne olivat varsin yleisiä erityisesti aasialaisten turistien keskuudessa. Suomessa ne ovat vielä kohtalaisen harvinaisia viimeisimmistä suosituksista huolimatta.    

diy-kasvomaski-kankainen-tyyli-malli

Jos voit ja kehtaat, maskin käyttäminen on tässä maailmantilassa yleisesti ottaen pienempi paha kuin sen käyttämättä jättäminen – tietenkin omaa harkintaa ja arviointikykyä käyttäen.

Mutta käytit maskia tai et: koska se ei ole pakollista, se on ihmisen oma valinta, ja siihen valintaan johtaa yleensä kullekin tärkeät syyt. Ne syyt on yleisesti ottaen täysin okei. Varsinkin jo faktat on hallussa, ja mielipidettään on valmis päivittämään tietojen päivittyessä.

Hyväksyttävää ei sen sijaan ole muiden kiusaaminen siitä, että käyttää maskia, muttei myöskään se, jos ei käytä. Näinkin yksinkertaisen asian luulisi olevan selvää erityisesti aikuisille aivollisille ihmisille. Mutta erinäisistä nettikeskusteluista päätellen se lienee tässä kohtaa vielä haaveunta.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *