Häiden ruokailu: Buffet vai pöytiin tarjoilu?

haat-ruoka-buffet

Ruoka. Ehkä yks olennaisimpia asioita ja ohjelmanumeroita häissä, ja juhlissa ylipäätänsäkin. Joillekin ruoka on kuulema pelkästään polttoainetta, mutta meille sillä ainakin on elämässä merkitystä. Mä rakastan fine dining -tyylisiä ravintolakokeiluja, ja ylipäätänsä hyviä makukokemuksia. Sellaiset tuo välillä laiskantylsän arkiruuan sekaan ihanaa vaihtelua.

”Hyvä ruoka, parempi mieli” on ehkä ärsyttävän kliseinen lause, mutta se ei tee siitä yhtään vähemmän totta. Varsinkaan juhlissa.

Päinvastoin; jos se ruoka ei ole hyvää tai siinä on jotain vialla ‒ tai pahin, jos se loppuu kesken ‒ silloin muut hyvät asiat aika varmasti kalpenee sen ongelman rinnalla.

Kotona vietettäviin juhliin me on yleensä tehty ruuat itse, mutta häitä suunnitellessa se ei ollut edes mikään vaihtoehto. Ei tällaiselle vierasmäärälle. Parempi kun homman hoitaa joku ammattilainen, eli ravintolattomassa juhlapaikassa joku tarkkaan valittu catering-firma.

haat-ruoka-buffet
haat-ruoka-buffet
haat-catering-vertailu

Ote meidän catering-kartoitus-excelistä.

Cateringin valinta oli aikamoinen viidakko, jossa ei ollut kyse pelkästään ruuan valinnasta.

Mä tein viime vuonna näistäkin eka tiedustelut ja niiden pohjalta excel-taulukon, jossa eroteltiin hinta-arviot eri osiin. Osalla firmoista hintaan sisältyi kaikki, osalla tuli erikseen hinnat esim. astioille. Monilla kakku ja kahvit sisältyivät ruuan hintaan, ja kaikilla tarjoilijoiden tuntitaksat tulivat vielä päälle. Kaikilta ei saa kaikkia tietoja suoraan, ja ruokalistan sisältö voi vaikuttaa kokonaissummaan suurestikin. Osa oli jo varattu, osa ei vastannut sähköpostikyselyihin ollenkaan, osa ilmoitti olevansa kesäsesongin aikaan lomalla.

Laitoin lähes parikymmentä tarjouspyyntöä, ja sain yhdeksän tarjousta.

Lopputulos on se, että ruoka on meillä varmasti kaikkein kallein kuluerä koko juhlassa. Päädyttiin tekemään valinta osin hinnan ja osin oman aikaisemman kokemuksen perusteella ‒ valittiin sellainen catering, jonka mä olin jo kertaalleen nähnyt tositoimissa yksissä toisissa häissä.

Tän kartoituksen jälkeen ennalta arvioitu vierasmäärä (ja sitä myötä hinta) on vähän muuttunut, mutta olennaiset asiat ei.

haat-ruoka-buffet
haat-ruoka-buffet

Nyt tosin yksi iso kysymysmerkki on, halutaanko se ruoka seisovasta pöydästä noudettavana, vai pöytiin tarjoiltuna.

Meidän alkuperäinen ajatus oli buffet-ruokailu, se oli ylipäätänsä ainoa hääruokailutyyli josta mullakaan oli kokemusta. Viime aikoina ollaa kuitenkin mietitty sitä vaihtoehtoa, jos sen muuttaisikin annosten pöytiin tarjoiluksi.

Buffetissa on paljon hyviä puolia. Siinä jokainen saa valita just sen verran ruokaa kuin haluaa, ja just sitä mitä haluaa. On myös mahdollista olla vähän enemmän vaihtoehtoja.

Jos annokset tarjoillaan pöytiin, siinä on todennäköisesti erikseen alkuruoka ja pääruoka. En tiedä, sopiiko sen enempi määrä annoksia, vai meneekö siihen liikaa aikaa tai jotain. Meidän cateringin mukaan pöytiin tarjoileminen onnistuu, mutta se maksaa ilmeisesti vähän enemmän, kun henkilökuntaa tarvitsee enemmän.

Hinta, monipuolisuus ja valinnanvara puhuu siis buffetin puolesta.

Mutta jos ajattelee vähän tätä vallitsevaa ilmapiiriä ja yleisiä hygieniaolosuhteita, niin onko pöytiin tarjoilu siinä mielessä järkevämpi vaihtoehto kuin buffet? 

Koska kai se ainakin sitä vieraiden kesken samojen ottimien käyttämistä ja samojen ruokakulhojen edessä kurottelua vähentäisi. Jos siis sellaisia hygieniaa edes hiukan parantavia seikkoja haluaa tällaisessa ottaa huomioon.

haat-ruoka-buffet
haat-kakku

Kakkuosuutta en jotenkin näe pöytään tarjoiltuna. Ellei sitten jokaiselle tykkää nenän eteen jonkun yhden onnettoman cupcaken, mistä kumpikaan meistä ei oikein ideana innostunut.

Mun unelma olisi ihan kunnon herkkubuffet kakkuineen ja makeine (ja suolaisine) suupaloineen. 

Se ei ehkä yllätä ketään, joka mut tuntee. Herkkubuffet tuntuu jopa vähän tärkeemmältä kuin se, missä muodossa muu ruokailu järjestetään. Mietin, että ehkä jos siinäkin olisi tarjoilija annostelijana/välikätenä, niin silloin vaikkapa kakkulapiota käsittelisi vain yksi ihminen eikä monta kymmentä vierasta.

Mutta entä jos ruuat tuodaan erikseen jokaisen nenän eteen, voiko viinit kuitenkin olla pulloittain pöydissä? Tai vesikannut? Vai tarviiko niillekin erikseen kaatajat? Tai mitä jos me kovasti haluttaisiin tarjolle vaikkapa pieni valikoima juustoja? Kauhee dilemma.

Onko tällaiset toimenpiteet edes hyödyllisiä, vai luoko ne vain jotain valheellista turvallisuudentunnetta? 

En osaa sanoa, mutta tällä hetkellä ainakin osa niistä tuntuu ajatuksena ihan hyvältä, jos/kun nämä juhlat ylipäätänsä saa silloin heinäkuussa järjestää.

haat-karkki-buffet
haat-juusto-buffet
haat-viini

Sitten on toki päälle vielä se ”mitä meidän häiden menu sisältää” -kysymys, joka ei sekään ole vielä ihan selvillä. 

Lihaa, kalaa, kasvista, sekoitelma kaikkea?

Ei olla edes päätetty, halutaanko me että kakku tulee cateringin kautta, vai jostain muualta. Tai ne herkut ylipäätänsä.

Ja yöpala: mitä ja miten? Jos ei ole buffettia, ei ole buffetin jämiäkään. Mäkkäristä euron juustoja vai kokoa-itse-oma-hodarisi -piste? En tiedä. Ideoita otetaan vastaan!

//

Inspiraationa muutamia kuvia vuoden 2018 häiden tarjoiluista. Niistä jokainen oli buffet-muodossa, ja sen mukaan mekin oltaisiin haluttu mennä. Nyt me ei oikein osata päättää, miten päin tehdään.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

3 Responses

  1. Meillä oli häissä pöytiin tarjoilu kun oli paljon läheisten puheita ja lauluja sun muita esityksiä. Toimi oikein kivasti, kenenkään ei tarvinnut kuunnella puheita jonossa tai odottaen lautanen kädessä.. Oli alkuruoka, pääruoka ja jälkkäri pöytiin, sit kakku noutaen. Auttaisko jos hääparilla olis oma kakkulapio ja sit tarjoilija leikkais muille? Meillä oli muuten karkkibuffan sijasta vessan eteisessä suklaapatukkakimara ja minishottipulloja (ei haluttu mitään takaluukkujuttuja ja niille oli uhka) tarjolla koreissa muun ohessa. Se vois myös olla hygieenisempää kuin karkkibuffa? Juustolautanen olis helppo tarjoilla pöytäänkin?

    1. Kuulostaapa hyvälle! Kivoja ideoita. <3 Facebookin hääryhmässä moni jo tyrmäs tän, että ei tästä mitään hyötyä ole, kun se kontaminaatio tapahtuu kuitenkin vaikkapa oven kahvoista ja niin edelleen, ja että jos tämmösiä tarvii miettiä niin eiks kantsis sis vaan suosiolla siirtää koko häät jne. Ai että. Hittooks ne kaupoissaki ja kaikkialla sit jatkuvasti desinfioi ja siivoaa, jos sekään ei mitään vähää auta, kun joku kohta aina löytyy mistä ne pöpöt sit leviää ja tekee kaikki toimenpiteet turhiksi. Meiltäkin lopetettiin toimistolla yhteiset kahvitauot ja aamupalat, sekin varmaan ihan turhaa kun kaikki avaa kuitenkin aina saman oven tullessa ja lähtiessä, vessanovista nyt puhumattakaan. Ja mä kun vaan mietin, että kai tämmösistäkin toimista joku pieni hyöty voi olla, tai ehkä ne sinne juhlaan paikalle tulevat vieraat näkee sen huomaavaisena, vaikkei se juhlapaikka mikään täysin pöpötön ja pölytön laboratorion puhdastila olisikaan…

  2. Totta, buffetissa saa jokainen valita juuri sen verran ruokaa kuin haluaa ja sitä mitä haluaa. Ja ruokien valinnanvara on myös hyvä buffetissa. Kaverini häissä viime kesänä oli niin hyvää ruokaa ja se oli buffet. https://www.loistocatering.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *