DIY – Munamacrame (K18?)

muna-macrame-paasiainen

Ootko koskaan törmännyt mun macrame-aiheisiin postauksiin? Jos luit joskus sen ensimmäisen, vuodelta 2016, etkä huomannut siellä sellaista kivaa pikku kirjoitusvirhettä, olit joko yhtä automaattivaihteella kuin minä, pompit tekstiä, tai sitten lukihäiriösi korjasi tekstin niin kuin siinä olisi pitänyt lukea.

Mä sain nimittäin tossa alkuviikosta viestiä, että onko kukaan muuten koskaan sanonut sulle, että sulla on tuolla macrame-postauksessa hauska pieni virhe?

DIY Macrame-seinäkoriste -postauksen ohjeen kohta 3.

Leikkasin lankavyyhdistä 24 kappaletta kuuden metrin langanpätkiä, jotka kiinnitin heppiin vetosilmukoilla niin, että yhdestä langasta sai aina kaksi kolmen metrin pätkää. Langan menekkiä oli vaikea arvioida, ja tuo oli lopulta vähän reiluksi laskettu määrä, sillä jokaisesta pätkästä jäi puolisen metriä pois leikattavaa lankaa. Mutta parempi näin päin.

Kiitos sinne lukijalle siis tästä tiedosta, ja hauska kuulla, että se oli piristänyt päivää!

Virhe on kyseisestä postauksesta nyt sitten korjattu, mutta mielikuvitushan lähti tuosta tietty aivan laukalle. Kyllähän se heppi keppinä toimii, jos sellaiseen haluaa ryhtyä. Joku oli kuulema pohtinut, että miten pitkä sen hepin oikein tarvitsee olla, että siihen voisi tollasen macramen solmeilla? Netistä voi toki tilata kaikenlaista, mutta ehkä se menee vähän vaikeaksi.

Niin tuumasin tossa sitten, että ehkä mä voin tehdä ohjeen myös ihan sellaiselle perushepillekin mitoitettuna.

Eipä olekaan tullut melkein vuoteen tehtyä mitään (asiallisia tai asiattomia) käsitöitä!

Tää juttu on nyt vähän sitä sarjaa, että jos suhun uppoaa Antti Holman tyylinen huumori, niin ole hyvä, ehkä sä tykkäät tästäkin.

Käsityön iloa teille sinne kotikaranteeneihin, ja munarikasta pääsiäistä kaikille!

muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen

DIY – Munamacrame (pääsiäisväreissä)

Mitenhän tää kääntyy muille kielille, kun ihmiset ulkomailta lukee näitä mun diy-juttuja google translaten kautta…

Tällaisen macramen tekoon tarvitset:

 • Hepin tai jonkun vastaavan, johon työn voi tehdä
 • Lankaa. Yleensä solmeiluun sopii paremmin sellainen paksuhko, tiivis mutta taipuisaa lanka, mutta pienempiin töihin sopii hyvin myös vaikka neulontalanka
 • Esim. helmiä, sulkia, tai muita koristeita
 • Sakset ja mittanauhan

Tämän macrame-työn pohjana mulla oli tällainen jonkun polttariporukan kaljarahoja vastaan kaupittelema hienon savinen, mustalla lasitettu heppi. Tän alla lukee ”BENDIX 20.5.2017”, terkut vaan sille porukalle! Oltiin sille käsintehdyistä savikulleista täyttä koria kanniskelleelle sulhasparalle varmaan paras myyntikohde siellä lapsiperheiden ja vanhusten täyteisessä Fiskarsissa. Tämä lasitettu pinta oli tosin aika liukas, joten veikkaan esim. kumisen tai silikonisen pohjan toimivan jopa vähän paremmin.

Lankana käytin jotain mun lankasäkistä löytyneitä nimettömiä lankarullia. Väriksi yritin valita jotain ajankohtaan sopivaa pirteää pääsiäistä!

muna-macrame-paasiainen

Valmistelu:

Mä tein nyt kaksi versiota samaan kokoon, tän oranssi-keltaisen ja pinkin.

Huomioi, että hepin koko vaikuttaa langan määrään! Tämän pituus oli 14,5 cm ja paksuus suunnilleen 12 cm, joten langan määrä oli sen mukaan mitoitettu.

Tässä ekassa versiossa leikkasin 14 kappaletta 1,5m pituisia langan pätkiä (ettei ainakaan loppuis lanka kesken). Tokassa oli ohuempaa lankaa 19 kpl.

Lankat solmittiin ensin vetosolmulla kiinni. Jos ne eivät meinaa pysyä paikoillaan (kuten mulla, saakelin liukas toi lasitettu pinta) laita niiden päälle väliaikainen tukiteippi!

Tällaisten pienempien töiden tekeminen on helpompaa kuin isompien, kun nämä voi tehdä jotain tasoa vasten eikä välttämättä ole pakko roikottaa jo valmiiksi jostain. Mä tökkäsin hepin sohvan selkänojan väliin, se pysyi siinä paikoillaan, että solmeilu onnistui mukavasti.

muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen

Solmeilu

Kokeile erilaisia solmuja ja luo oma designisi, tai käytä näitä mun luomuksia.

Mulle tutuin ja helpoin on viisto kohosolmu, jolle löytyy täältä oma kuvalliset ohjeensa täältä. Oon käyttänyt sitä aiemmin niin seinäkoristeessa kuin verhoissa.

Tällä kertaa tein samalla tekniikalla vähän erilaista kuviota. Tuollaisia alaspäin suunnattuja lehtiä. Saattaa muistuttaa munia, mutta kuten mun tulkintani tästä taiteellisesta näytteestä on, eli perinteisiä kirkkoveneitä. Sopi mun mielestä ihan hyvin tän hepin pariksi. Ensimmäisessä versiossa on siis yksi iso kirkkovene, toisessa on vähän kuin pienten kirkkoveneiden kisa-ajelut.

Tästä kuvasta löytyy olennaisimmat solmuohjeet:

muna-macrame-paasiainen

Ota tää kuva talteen jos et muista ulkoa (en mä ainakaan muistanut), tartteet näitä kaikkia solmumalleja näissä designeissä!

Mä käytin kummassakin kolmea eri solmua: kaksoistasosolmua, silmusolmua, ja viistoa kohosolmua, ja kaksoistasosolmua (yksittäisenä tai monta peräkkäin solmittuna).

Oranssi-keltainen design:

 • Ensin kaksoistasosolmuja. Ne vievät 4 lankaa kerrallaan, aloitin ekat solmut tekemällä 5 kaksoistasosolmua, niin että niiden väliin jäi aina kaksi vapaata lankaa. Seuraavalla tasolla tein 4 kaksoistasosolmua edellisten väliin, sitten kolme, kaksi, ja yksi. Näin syntyi siis alaspäin kapeneva kolmiokuvio.
 • Sen jälkeen otin työn keskimmäiset lankat ”johtolangoiksi” viistoja kohosolmuja varten. Toiseen lähdettiin tekemään solmuja oikealla puolella oleviin lankoihin, toisella vasemman puoleisiin. Ja niitä tehtiinkin sitten ihan reunaan asti. Reunassa venytin kuviota vähän jatkamalla viimeisellä langalla samaa solmua muutaman ylimääräisen verran.
 • Sen jälkeen tein kuvion keskiosaan oman osuutensa. Valitsin taas kaksi keskimmäistä lankaa, joihin aloin solmia kummallekin puolelle (eli toistensa peilikuvana) silmusolmuja. Tein niin, että yhden solmun edetessä otin mukaan solmuun yhden langan sivusta, jotta solmun koko kasvoi. Tein näin keskiosaan asti, jonka jälkeen aloin vähentää lankoja solmuista.
 • Lopuksi vielä viistoja kohosolmuja kummaltakin sivulta keskelle päin. Yhdistin toisiaan lähestyneet solmuviivat lopuksi yhdellä kaksoistasosolmulla. Ja koska langat alkoivat tässä kohtaa loppua kesken, leikkasin langat ja koristelin päät puuhelmillä.

Pinkki design:

Eli tässä oli 19 kappaletta noin puolentoista metrin verran lankaa, joista jokanen menee vetosolmulle eli puoliksi. Ensimmäinen kuva ei siis vastaa todellisuutta, koska siinä on liikaa lankoja verrattuna lopputulokseen). Vedin kuvion taas hatusta, joten en ennakkoon tiennyt, kuinka monta lankaa tähän sopii.

 • Tämän kuvion aloituksessa langat jakaantuivat 10-4-10-4-10. Sivuilta ja keskeltä aloitetaan viistolla kohosolmulla samoin kuin edellisessä työssä. Ensin yksi kaksoistasosolmu jokaisen kohdalle, sen jälkeen keskeltä lähteviin johtolankoihin solmitaan kummaltakin puolen solmuja. Ja sen jälkeen takaisin päin, ja päätellään kuvio kaksoistasosolmulla.
 • Niiden väleissä kaksoistasosolmuja perättäin solmittuna, niin syntyy tuollainen suora solmujana.
 • Seuraavalla tasolla kaksoistasosolmujanojen keskimmäisistä langoista tulee seuraavat viistojen kohosolmujen johtolangat, ja toistetaan samat kuviot.
 • Käytännössä sen jälkeen ei tule mitään uutta, vaan toistetaan samaa, kunnes työ on omasta mielestä valmis tai lanka loppuu kesken (kuten mulla taas kävi). Kuvat havainnollistaa parhaiten!

Tunnistatko solmut kuvasta?

muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen

Esillepano

Esille ripustamisessa saa käyttää mielikuvitusta. Ripusta vaikka narulla seinälle, tökkää oksalle, tai taiteile lahkeiden väliin, mikä vaan tuntuu kotoisimmalta. Tai ehkäpä seinälle tietokoneesi taa tai johonkin muuhun kohtaan, jossa se voisi ilahduttaa ihmisiä, joiden kanssa etäkokoustat video päällä?

Jos päätät levittää teostasi virtuaalimaailmaan ilahduttamaan muita, muista asianmukaiset sensuroinnit, ettei kukaan sokaistu luomuksesi taidokkuudesta tai pahoita mieltään ihan muuten vaan. Esim. pikselöinti tekee kaikesta sopivan epäilyttävää.

#munamacrameJos haluat myöhemmin siirtää työn irti hepistä ja johonkin toiseen, laita irroittaessa joku lanka tms. sinne väliin, etteivät vetosolmut aukea. Jos esim. pudotat työn lattialle ennen kuin se lanka on siellä solmujen läpi laitettuna (kuten mulle kävi), vetosolmut aukeavat. Lisäksi jos se toinen keppi tms on ohuempi kuin se, mihin ne vetosolmut on tehty, ne menevät löysälle kun lankaa on ylimääräistä. Mutta käytännössä toiseen kohteeseen siirtäminen on mahdollista.muna-macrame-paasiainenmuna-macrame-paasiainen
muna-macrame-paasiainen

Mun mielestä näistä tuli jopa yllättävän tyylikkäät. 😀

Kumpi näistä kahdesta munamacramesta oli enemmän sun mieleen?

Kuvissa näkyvän läpinäkyvän kasvitaulun diy-ohje löytyy muuten täältä! Vähän se saniainen on auringossa kellastunut, mutta tykkään siitä edelleen. 🙂

ps. Jos päätät käyttää työssä elävää heppiä tai munaa, älä solmi liian tiukalle. Toteutus omalla vastuulla!

ps.2. Postaus on omistettu erityisesti Janitalle ja muille huumorintajuisille hoitajille & terveyden alan asiantuntijoille. 😀

ps.3. Jos tää postaus kerää katselukertoja, voisin tehdä ohjevideon siitä. miten tällanen macrame toteutetaan. En oo tähän mennessä tainnut tehdä mistään käsityöjutuista videoita.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

3 Responses

 1. En hei kestä… Tässä se nyt on…. Heppimakramee! Iso kiitos tästä postauksesta <3 Tää on niin monen päivän aiheena ollut ja hauskuuttanut!

 2. Luen harvoin enää blogeja, mutta nyt tylsyyksissäni klikkasin tänne, kiitos otsikon. Kannatti klikata, kiitos nauruista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *