Perutaanko häät? – Koronan vaikutus hääsuunnittelussa

haapari-kesahaat

Viime viikot ovat olleet monilla hääpareilla synkkiä, epävarmoja ja ahdistavia. Meilläkin on takana pitkä pohdinta siitä, miten meidän häiden käy.

Ihan aluksi ajateltiin, että odotellaan rauhassa, vaikka jonnekin toukokuuhun asti, ja mietitään siinä kohdin uudestaan tilanteen mukaan. Tähän asti monet tämän kevään hääparit ovat jo joutuneet siirtämään häitään, ja kesähäitä suunnitelleet ovat katselleet kauhuissaan tilanteen etenemistä. Sitten tuli THL:n ennusteet koronan etenemisestä, ja Facebookin hääryhmät alkoivat täyttyä hääpäivän vaihtoon liittyvistä kirjoituksista. Eri sävyisistä; osalla päivän vaihtaminen sujui kadehdittavan sujuvasti, mutta monilla on ollut hankaluuksia.

Alkoi ahdistaa. Onko meidänkin pakko siirtää? Kannattaako se tehdä jo nyt? Onko pakko tehdä joku ikävä kompromissiratkaisu? 

Meidän hääpaikka on tietenkin jo seuraavankin kesän osalta ihan täyteen buukattu. On ihan kamala punnita ratkaisuja, jotka tuntuvat vain olevan toinen toistaan huonommilta.

Kun on suunnitellut pitkään unelmiensa häitä, epävarmuus niiden toteutumisesta tuntuu siltä, kuin joku vetäisi äkisti maton pois jalkojen alta. Oot yhtäkkiä ihan tyhjän päällä, ja koko suunnittelusta katoaa kaikki hyvä fiilis.

haapari-kesahaat

Mä olin viime viikolla samaan aikaan niin pettynyt, surullinen ja vihainen, että sitä on hankala kuvailla.

Ehkä oon pääosin näyttänyt ulospäin coolilta, mutta sisällä on ollut sellainen stressimyrsky, että ei paremmasta väliä.Oon pettynyt, kun käytännössä lähes valmiille suunnitelmille on pakko miettiä vaihtoehtoja, jotka eivät tunnut yhtään niin hyviltä kuin alkuperäinen suunnitelma. Surullinen, etteivät kaikki vieraat välttämättä pääse paikalle tämän tilanteen takia. Tai jos ettei saadakaan just niitä tiettyjä tarkkaan valittuja palveluntarjoajia.

Ja samalla aika vihainen, kun tuntuu, että ympärillä syyllistetään siitä, jos kaiken jälkeenkin sitä jaksaa vielä toivoa parasta. Tai torutaan siitä, että ihminen kehtaa murehtia tällaista, kun maailmassa jollain on oikeita ongelmia ja että tässä on vakavammista asioista kyse kuin meidän häät.

Ei ole reilua, jos ei saa olla pahoillaan suunnitelmien muuttumisesta ja mahdollisesta kariutumisesta.

Että jos just nyt tuntuu siltä, että tää kaikki on ihan perseestä, niin jonkun mielestä siinäkin tilanteessa pitäisi tiristää asiasta esiin jotain positiivista. Ihan kuin jokaista negatiivista ajatustaan pitäisi pyydellä anteeksi ja tasoitella sitä omaa ääneen lausuttua harmiaan tyylillä ”eihän tää nyt oo mitään verrattuna siihen mitä maailmalla tapahtuu, eihän häät nyt terveyden edelle mene”… No ei ole ja ei mene, mutta voi tää silti vituttaa ihan saatanasti. Eikä sitä tarvitse pyydellä anteeksi.

Sori kaunistelematon kielenkäyttö, tältä se nyt vaan on tuntunut.

haapari-kesahaat

Mutta kukaan ei vielä tiedä varmaksi, miten tilanne kehittyy.

Me mietittiin asiaa, luettiin muiden ajatuksista ja keskusteltiin joidenkin läheisten ja kavereiden kanssa.

Punnittiin meidän heinäkuun häille mm. näitä vaihtoehtoja:

 • Siirto kesälle 2021?

Ei onnistu samassa paikassa, koska meidän juhlapaikka on jo ihan täyteen buukattu.

 • Siirto kesälle 2022?

Ihan liian kaukana tulevaisuudessa.

 • Etsitään joku toinen päivä kesäsesongin ulkopuolelta 2020-2021 välillä?

Ensi syksy ei tunnu olevan riittävän pitkällä, jos juhlaa lähtee siirtämään heinäkuulta. Ja marraskuu-maaliskuu eivät vaan tunnu meille sopivalta. Siinä on liian iso muutos koko kokonaisuudessa, kun unelma on kesähäät…

 • Vaihdetaan juhlapaikkaa?

Meillä kaikki suunnittelu lähti liikkeelle juhlapaikan valinnasta, ja kun se täydellinen paikka löytyi, juhlapäivä valittiin sen mukaan, mikä oli paras mahdollinen vapaana oleva vaihtoehto. Kun kaikki on lähtenyt paikasta, ei sitä kevyin perustein lähde vaihtamaan…
Lisäksi meillä on tässä paikkavalinnassa jo iso varausmaksu kiinni, joten nykyisen varauksen peruminen tässä kohtaa ei ole ihan simppeli homma.

Mikään näistä ei vaan tuntunut hyvältä.

haapari-kesahaat

Lopputulos oli se, että päätettiin olla siirtämättä meidän häitä. Eikä siirretä, ellei ole pakko.

Kaikki meidän vieraat eivät ehkä voi osallistua, tai ehkä osa haluaa osallistua vain vihkimiseen. Se on tietty iso harmi, mutta mikään vaihtoehdoista ei ollut ilman jotain negatiivista puolta. Myös toteutusta ja yksityiskohtia pitää ehkä vähän miettiä joiltain kohdin uusiksi… Mutta me koettiin tämä tässä kohtaa meille parhaaksi valinnaksi.

Mutta jos rajoitukset jatkuvat sinne asti, se voi sitten olla pakottava syy lykätä häitä.

Ei haluta odottaa yhtään ylimääräistä ellei ole pakko, mutta ei meillä ole mikään aikomus olla tieten tahtoen vastuuttomiakaan. Jos on pakko, juhla lykätään ensi kesälle, ja silloin meidän pitää mahdollisesti keksiä myös toinen juhlapaikka. Ja valita ehkä kesälauantain sijaan jokin kesäperjantai, jos meidän valitsemilla palveluntarjoajilla on jo lauantait varattu. Mutta me ei tehdä siirtoa paljon ennakkoon, vaan vasta kun on varmuudella todettu, ettei häitä voi pitää nyt heinäkuussa.

Faktahan on se, ettei kukaan osaa sanoa vielä varmaksi, mikä kesällä on tilanne. 

Meidän hääpäivään on vielä yli kolme kuukautta, ja ennusteet ja arviot vaikuttavat heittelevän lähes päivittäin. Seurataan tilannetta, katsotaan miten tää koronatilanne etenee.

id-haapari-kesahaat
haapari-kesahaat
haapari-kesahaat

Jos jotakin, niin sain tästä päätöksestä edes hetkellisen mielenrauhan. 

Viime aikaisen epävarmuuden ja stressin myötä multa katosi kaikki motivaatio ja into koko hääsuunnittelusta ja -järjestelystä. Vaikka tulevaisuus ei ole sen selvempi kuin ennen päätöstäkään, sen myötä tuli vähän kevyempi olo. Ja se sellainen fiilis, että voitaisiin vaikka jatkaa meidän kutsujen suunnittelua. Ja niihin koronavaraus (vähän kuin säävaraus) -lisälappusta. 🙂

(Kuvissa ihana hääpari kesältä 2018  – Ai vitsit kuinka mä toivon, että meidänkin hääpäivä yhtä kaunis ja onnellinen!)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

10 Responses

 1. Meillä ihan sama juttu! Ei olla siirretty vielä mitään ja naimisiinkin ajateltiin suunniteltuna päivänä mennä, jos se ainakin on mahdollista. Juhlat pidetään toivottavasti myös silloin tai sit joskus muulloin. Siis ymmärrän sun tunteet kyllä, koska onhan tää nyt hemmetin ärsyttävää varsinkin just kun ei yhtään voi tietää!

  1. Siis joo ihan sairaan ärsyttävää! Tällä hetkellä yritän vaan sinnikkäästi uskoa että tää onnistuu, koska muuten mistään ei tuu mitään. Naimisiin mennään tänä kesänä vaikka häitä ei tulisikaan, mutta kun niitä juhlia on suunnitellut jo niin pitkään ja kaikkeen on ollut niin tyytyväinen, niin ei sitten MILLÄÄN haluis luopua mistään tai tehä mitään samperin kompromissiratkaisuja. D: Plan B on hyvä olla, ettei mee ihan kokonaan pohja kaikelta sit jos eka suunnitelma ei toimi, mut niin kauan kun on toivoa, määränpää on se, että meidän häät on tänä kesänä… Tsemppiä teillekin<3

  1. Uskon, meilläkin se on vaihtoehto, varsinkin kun siten saisi todennäköisimmin pidettyä kiinni kaikista tähän mennessä varatuista palveluntarjoajista. Nykyisen juhlapaikan osalta se ei vaan auta, koska se paikka varataan aina koko viikonlopuksi… Haluttaispa me siis lauantai tai perjantai ensi kesältä, niin paikka pitäis vaihtaa anyway. :/

 2. Olipa ihana teksti! Meillä on täysin sama tilanne ja aivan samat tunteet läpikäytynä. Löydettiin täydellinen juhlapaikka ja otettiin sieltä vapaa päivämäärä, joka olisi 4.7. Nyt tuntuu ettei tarjolla ole kuin huonoja vaihtoehtoja jos häitä pitäisi siirtää, minkä vuoksi päätimme, että emme häitä siirrä kuin ainostaan, jos on pakko. Tsemppiä tämän kaiken myllerryksen keskellä.

  1. Kiitos, se tulis suoraan sydämestä. 🙂 Tää on kauheeta tunteiden vuoristorataa… Tiedän täysin miltä susta tuntuu! Jos on pakko siirtää, meidänkin olis otettava joku p*ska kompromissipäivä tai sit pakko vaihtaa tää täydellinen juhlapaikka johonki B-vaihtoehtoon niistä mitä on enää jäljellä. :’( Mut vielä jaksetaan uskoa, että kyllä tää alkuperänen suunnitelma onnistuu! Tsemppiä sinnekin! <3

 3. Hei! Milloin teillä pitäisi olla häät?
  Sama tilanne täällä. Päätimme myös pitää häät tänä kesänä (18.7.) jos maailman tilanne sen sallii. Lohdullista kuulla että muut ovat tehneet samankaltaisia valintoja. Paljon tsemppiä kaikille kesän 2020 hääpareille!

 4. Kuinka pienellä porukalla ootte valmis pitämään häät? Jos vaikka kaikki riskiryhmäläiset jää pois tai on koko kesän rajoitus ettei saa kokoontua vaikka yli 10 tai 20 hengen kesken?

 5. Ihana teksti! Meillä kanssa häät tulossa, kylläkin elokuun puolella. Vähän ahdistaa ja stressaa jos tulee kiellot,mut ollaan päätetty et eletään ja suunnitellaan sen mukkaan, et ne tulee sillon! Hirveesti tsemiä sinne, kyllä me kaikki kesän morsiamet ja sulhot päästään vielä naimisiin 💪

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *