5 faktaa aurinkorasvoista + Luonnonkosmetiikka-aurinkovoidesuositus

Kirjoitin viime kesänä syistä, minkä takia EI kannata ottaa aurinkoa, ja sitä edellisenä vuonna aurinkotietoisuudesta. Suosittelen lukemaan, jos et oo aiemmin niihin törmännyt! Niissä perustelen, minkä takia oon kesäisin ja lomamatkojen jälkeenkin ylpeästi valkoinen kuin lumiukko, ja otan auringolta suojautumisen vakavasti.

verona-italia-maisema

 

Kirjoitin viime kesänä syistä, minkä takia EI kannata ottaa aurinkoa, ja sitä edellisenä vuonna aurinkotietoisuudesta. Suosittelen lukemaan, jos et oo aiemmin niihin törmännyt! Niissä perustelen, minkä takia oon kesäisin ja lomamatkojen jälkeenkin ylpeästi valkoinen kuin lumiukko, ja otan auringolta suojautumisen vakavasti.

Mä suojaudun yleensä mieluiten vaatteilla, mutta ne yksinään ei riitä, ja siinä aurinkorasva astuu kuvioon. Viime vuonna vaihdoin luonnonkosmetiikkaan aurinkorasvojen osalta, ja tähän kesään mennessä mun *Algamaris aurinkovoide olikin kulutettu loppuun.

Monet karsastavat aurinkorasvoja, ja syitä tähän löytyy vaikka minkälaisia.

Yleisimpiä kuultuja syitä ovat mm.

  1. Aurinkorasva saa naaman kiiltelemään valkoisena.
  2. Kasvot, vartalo ja voidetta levittäneet kädet jäävät aurinkorasvasta tahmaisiksi.
  3. Voide haisee hassulta tai ärsyttää ihoa.
  4. Oma skeptisyys voiteiden toimivuutta ja tehokkuutta kohtaan.
  5. Rasvaaminen tuntuu rasittavalta, ja ihminen on välinpitämätön tai ajattelee, että ”minähän en mitään aurinkosuojaa tarvitse” tai ”ei täällä nyt niin kuuma ole”.

Näihin ongelmiin on monenlaisia ratkaisuja. Voiteiden valikoima on älyttömän suuri, meinaa iskeä valinnanvaikeus. On olemassa kiiltelyn sijaan kiillottoman mattapinnan luovia voiteita, tehokkaasti imeytyviä ja vähemmän tahmaisia voiteita, hajusteettomia, luonnonmukaisia ja allergialiittojen suosittelemia voiteita.

On rasvoja joka lähtöön ja varaa mistä valita. Monista näistä on tehty testauksia ja kirjoitettu arvosteluja, joten jos osaa googlata, yleensä ei ole pakko ostaa sikaa säkissä. Ei tarvitse kuin googlettaa ”aurinkorasva vertailu”, niin erilaisia tuotevertailuja löytyy vaikka millä mitalla.

verona-italia-maisema

 

On totta, etteivät ihmiset yleensä saa kaikkein parhainta suojaa juuri aurinkovoiteista.

Syy tähän on yleensä se, etteivät he lisää voidetta riittävän usein, vaan aamulla laitetun kerroksen oletetaan riittävän koko päiväksi. Tai mitä nyt ehkä uimareissun jälkeen laitetaan vähän lisää.

Myös suojakerroinlukujen kanssa voi olla jossain määrin skeptinen. Ei kannata maksa turhaan supersuojasta, jota tuote ei todellisuudessa vastaakaan. Kaikkialla ei myöskään tarvita sitä 30 tai 50 suojakerrointa. Ero 30 SK ja 15 SK välillä ei ole se, että 15 SK olisi puolet heikompi, vaan sen auringon läpäisykyvyssä voiteen läpi on muutaman prosentin ero.

Seuraa UV-säteilylaskelmia. Ne vaihtelevat sen mukaan, missä päin maailmaa olet, ja mikä vuodenaika on. Jos se on 0, et tarvitse erityisempää suojaa.

Ihon suojaaminen kannattaa muistaa myös muulloinkin kuin kesähelteillä – mutta erityisesti tietenkin silloin. Mä muutan kohta Italiaan ja vietän siellä puoli vuotta, mutten ajatellut ruskettua ollenkaan. Rusketus ei ole terveellistä.

Jos kokee oman ihon ja terveyden suojelun rasitteeksi, niin sitten kannattaa katsoa pari dokumenttia aiheesta.

Ja jos ei edelleenkään välitä riittävästi nähdäkseen vähän vaivaa suojautumiseen, niin ei sitten. Omapa on riskisi, ja itsepähän sen oman ihosi ja mahdolliset seuraukset sitten myös kannat.

 

algamaris-aurinkovoide-suositus

 

5 faktaa aurinkovoiteista:

1. Kuten muukin kosmetiikka, myös aurinkovoiteetkin vanhentuvat, ja menettävät hiljalleen sen suojaavan tehonsa.

Ei kannata säilöä vuositolkulla erilaisia tököttejä, vaan pyrkiä käyttämään ne loppuun ja käyttämään tuoreita aineita. Avattu aurinkovoidetuote olisi syytä käyttää vuodessa, ja ostaa sen jälkeen uusi.

2. Aurinkovoiteita tulisi säilyttää poissa auringosta, kuivassa ja viileässä.

Monet
UV-filtterimolekyylit hajoavat helposti kuumassa.

3. Suuri määrä aurinkovoiteesta liukenee veteen ja kulkeutuu meriin, missä ne aiheuttavat tuhoja vesistöjen ekosysteemeille – ja kulkeutuvat myös omaan elimistöömme.

Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa käytetään aineita, jotka eivät ole haitallisia ympäristölle ja terveydelle. Kannattaa siis suosia luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita – ja erityisesti, jos oleskelet vedessä.

4. SK tarkoittaa suojakerrointa (englanniksi SPF, Sun Protection Factor). Se mittaa, kuinka kauan säteillä kestää aiheuttaa punoitusta suojatulla iholla verrattuna suojaamattomaan.

Jos henkilö palaa auringossa puolessa tunnissa ilman suojaa, niin aurinkovoiteella, jossa suojakerroin on 15, kestää palamisessa yli seitsemän tuntia. Aurinkovoidetta pitää kuitenkin lisätä säännöllisesti jotta teho säilyy. Ja muutenkin sen tehon kesto riippuu myös siitä, paljonko ihosi luonnollisena kestää aurinkoa ennen palamista. Tällaisella helposti palavalla punapäällä se on aika vähän, ja aurinkorasvan lisäilyn kanssa saa olla tarkkana.

5. Aurinkovoiteita on kemiallisia ja mekaanisia, joista jälkimmäiset mielletään usein paksuiksi. Nykyään niihen koostumuksessa ei ole aina suurtakaan eroa.

Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteet pois iholta. Kemialliset aurinkovoiteetkin tekevät iholle kemiallisen suojan, jonka mukana kehoon imeytyy myös niiden sisältämiä kemikaaleja. Nämä kemikaalit eivät ole kaikilta osin aina täysin turvallisia, ja siihen nähden luonnollisiin mineraalifilttereihin perustuva fysikaalinen aurinkosuojaa suositellaan usein erityisesti lapsille. Ja mä suosittelisin kyllä myös muille.

Lähteitä mm. Teknokemia.fi

algamaris-aurinkovoide-suositus

 

 

Mä en ole kosmetiikka-asiantuntija, mutta oon pitänyt paljon tästä aurinkorasvasta, jota oon reilun vuoden ajan käyttänyt.

Algamaris-aurinkovoide on nimenomaan fysikaalinen aurinkovoide, ja siitä löytää netistä paljon hyvää palautetta. Lyhyesti sanottuna se ei sisällä nanopartikkeleita eikä saastuta vesistöjä, se on vegaaninen ja vedenkestävä, ja muutenkin hyväksi iholle. Siinä on hennon kookoksinen tuoksu, ja koostumus oli hyvin levittyvä eikä liian paksu.

Tällä kertaa halusin vielä tujumman suojan kuin se edellinen 30-kerroin, joten hommasin purkin tuota *Algamaris 50-suojakertoimen aurinkovoidetta ja saman merkin *50-kertoimen kasvoille tarkoitettava aurinkovoide. Jälkimmäinen siksi, että se on pienempi ja mahtuu paremmin käsimatkatavaroiden nesterajoitukseen muiden kosmetiikkatököttien joukkoon. Tuo kasvoille tarkoitettu voide sopii myös muulle vartalolle, ja vartalolle tarkoitettu myös kasvoille, joten siinä ei sinänsä ole eroa suojassa, vaan hiukan koostumuksessa ja purkin koossa.

Kokeilin myös *Algamaris suihkutettavaa aurinkosuojasprayta myymälässä, mutta se ei ollutkaan niin kätevää kun ajattelin. Ajattelin, että sitä olisi saanut paremmin omin avuin esim. selkään, kun reissussa ei aina ole apukäsiä saatavilla, mutta ei se suihkuttunut sillä tavalla mitä etukäteen kuvittelin…

Itse asiassa mulla on myös *Algamaris sävyttävä aurinkovoide kasvoille, joka on muuten kätevä, mutta sitä ei ole tullut paljoa käytettyä, kun mun iho on sille vaaleammallekin sävyllä vähän liian vaalea. Valkoinen voidekin on lähempänä tätä mun kalkkisävyä kuin mitkään sävytetyt. D:

 

Onko sulla jokin tietty aurinkovoidesuosikki, vai vaihteletko merkkejä?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 Responses

  1. Pitää ehkä ottaa tää sun suosittelema Algamaris kokeiluun. Mua alkaa kutittaa ihan sietämättömästi monet aurinkorasvat parin päivän käytön jälkeen, mutta kuvittelisin ainakin että luonnonkosmetiikka + fysikaalinen suoja voisi ehkäistä tätä. Pyrin toki suojautumaan mahdollisuuksien mukaan myös vaatteilla, varsinkin herkiten palavat kohdat (esim. hartiat).

    1. Toivottavasti tää sopis sullekin! Mulla ei oo järin herkkä iho, joten en omasta kokemuksesta pysty sanomaan sen osalta, mutta ainakin tätä on suositeltu myös allergia- ja tuoksuyliherkille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *