DIY – Tee itse tunnelmallinen sängynpääty laudoista

diy-sangynpaaty-laudoista

Muuttamisesta lähtien mulla on ollut joitain tiettyjä visioita, jotka oon halunnut päästä toteuttamaan itse. Yksi niistä oli sängynpääty, joka saatiinkin toteutettua vielä juuri sopivasti ennen nikkarointiapurini kesälomien loppumista. Eikä tää oikeastaan ollut edes niin suuri urakka kuin mitä arvioitiin.

Luonnostelin tästä aluksi eri versioita, kun mietin miten päin ne laudat oikein sopisivat parhaiten meille. Asuntomessuilla ja Pinterestissä tuli vastaan monia kauniita esimerkkejä myös vaakasuuntaisista sängynpäädyistä, mutta niitä vaihtoehtoja punnittua päädyttiin kuitenkin korkeudeltaan epätasaisen versioon.

Meidän tän hetkinen sänky on vaan 120 cm leveä. Jossain vaiheessa se varmasti saa vaihtua leveämpään – ja siinä vaiheessa vaihtuu sitten sängynpäätykin – mutta veikkaan että tässä kämpässä sitä ei tule tapahtumaan, kun makkarit on niin pienet. Tääkin sänky etsi paikkaansa makkarista toiseen ja eri päin, kunnes asettui noille sijoilleen. Ja siinä pysyy.


TÄMÄN SÄNGYNPÄÄDYN RAKENTAMISEEN TARVITTIIN

Lautoja, 14,5 cm x 1,5 cm höylättyä mäntyä, 10 kpl x noin 1-1,4 m
Takarimat, 9,5 cm x 2,1 cm höylättyä mäntyä, 2 kpl x noin 1,5 m
Ruuveja, mustia 3,2 cm pituisia
Petsiä, pähkinän sävyistä, spriipohjaista
Hiomakone (myös hiomapaperi käy)
Saha, pora, ruuvimeisseli ja pensseli

diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista

Ensin mittasin sopivat leikkauskohdat, sitten sahailtiin ja hiottiin päädyistä pois terävät kulmat. Porattiin jokaiseen lautaan pari reikää ylä- ja alarimojen kohdille, ja ruuvailtiin niihin mustat ruuvit.

Lopuksi petsattiin laudat pähkinän sävyisellä petsillä. Petsailuun meni pari päivää vaikka itse sen petsikerroksen sutimiseen eri kauaa mennyt, mutta haluttiin antaa siitä lähtevien hajujen tuulettua kunnolla, ennen kuin siirrettiin sängynpääty omalle paikalleen. Petsaus eroaa jonkin verran maalaamisesta, mutta ei ole erityisen haastavaa: ensin suditaan puulle, ja sen jälkeen pyyhitään heti ylimääräiset pois petsit esim. liinalla, jotta väri levittyy tasaisin kerroksin pikkuhiljaa.

Vähän harmittaa, että keksin vasta lopussa, että tää projekti olis ollut tosi hauska videokuvata. Olis nimittäin ollut paljon selkeempää (ja huvittavaa) katsoa liikkuvasta kuvasta, miten me tää oikein sähellettiin kasaan. 😀

diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista
diy-sangynpaaty-laudoista

Mun mielestä tästä sängynpäädystä tuli tosi romanttinen, vaikkei se alunperin ehdoin tahdoin tarkoituksena ollutkaan. Varmaan noilla ruusulakanoilla on siihen tunnelmaan osuutensa, tekevät tosta kunnon prinsessa ruusususen pedin, haha. 😀


Mitä te tykkäätte? Mulla on vielä ajatuksena kiinnittää tuohon oikealle puolelle jonkinlainen lukulamppu, kun vaan keksin jostain jonkun tohon rustiikkiseen fiilikseen sopivan.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

18 Responses

 1. Herranjumala miten upea!!! Aivan mahtava idea. Nyt vähän harmittaa että meillä on sängyssä jo pääty, olisin mielelläni kopioinut tän idean 😀 Ehkä parvekkeelle… !

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  1. Kiitos paljon Hanna! Haha, ja kyllähän sitä voi välillä vaihtaa sen päädyn tyyliä. ;D

 2. Siis aivan ihana! Yksinkertainen mutta kaunis. Täytyypä ehdottaa miähelle, josko päästäisiin nikkaroimaan. Saatiin just uusi sänky ja joku hieno pääty ois kiva. 🙂

  1. Kiitos! Mäki tykkään ja tää oli kyllä siinä määkin helppo ja mukava operaatio että voisin kyllä suositella, jos vaan intoa riittää! 🙂

 3. Onpas UPEA ja tosi persoonallinen, just ton ruusupeitonkin ansiosta. 😀 Fuck white, right!

  1. Haha kiitos! 😀 No niinpä, toi tuo ihanasti väriä tohon huoneeseen joka on muuten vielä aika valju ja kesken.

 4. Huikee! Mun mielestä toi huutaa semmosta roikka-valaisinta. Ehkä itsetehty kuten The Little Village -blogissa 🙂

 5. Onpas kivan näköinen! Tykkään tosta väristä kyllä tosi paljon. 🙂

  1. Kiitos! Mä myös, ei liian vaalee muttei liian tummakaan, vähän silleen tammen ja pähkinän väliltä! 🙂

 6. Kuinka upea!! Tuollaisen sängynpäädyn ottaisin mieluusti itsellekin 🙂 On niin ihanaa, kun jotkut osaa ja jaksaa tehdä kaikkea kaunista kotiiinsa.

  1. Kiitos! 🙂 Voi kuule, se on se alottaminen mikä on vaikeinta. 😀 Kumma kyllä se tais olla Roope joka tän patisteli alkuun, vaikka idea tulikin alunperin multa!

 7. Kiinnitetäänkö ne yleensä seinään vai sänkyyn vai onko ne irrallaan? Sängynpäädyt siis xd

  1. Hyvä kysymys, en oikeestaan oo varma! 😀 Yhessä tämmösen laudoista tehdyn sängynpäädyn ohjeessa se kiinnitettiin seinään, mutta meillä tää pysyy niin tukevasti paikoillaan ihan vaan tolleen sängyn ja seinän välissä, ettei katottu tarpeelliseks kiinnittää sitä mitenkään muuten. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *