Yksi välivuosi, kiitos

Kesä loppuu, ”loma” loppuu, eikä musta tunnu oikein miltään. Ei ahdista syksy, ei tunnu sisäistä kriisiä lomattoman kesäloman vuoksi, toisin kuin useina kesinä tätä aiemmin. Mikä on toisin?

arkkitehtiopiskelija-tty
arkkitehtiopiskelija-tty

Tämänkin kesän vietin töissä: ei ollut lomaa, ei reissuja (toukokuun matkoja lukuunottamatta), eikä rentoutumaankaan kerennyt edes läheskään joka viikonloppu. Tässä kesätyöpaikassa oli kuitenkin jotain uutta verrattuna entiseen: tää oli mun eka omaan alaan liittyvä työpaikka, siinä oli säännölliset työpäivät ja -ajat, eikä töitä tarvinnut viedä kotiin. Ja se oli suuri ero verrattuna opiskeluarkeen.

Nää viimeiset vuodet oon elänyt tosi epäsäännöllistä arkea. Oon valittanut täällä usein väsymystä, heittelevää unirytmiä ja rankkoja deadlineja, mutta vasta tänä kesänä oon tajunnut, miten suuri vaikutus sillä on muhun ollut. Oon ollut melkein loppuunpalamisen kynnyksellä – tai ainakin ihan yliväsynyt – jo viime kevään lopussa, ja tän keväänä lopussa olin ihan kyllästynyt opiskeluun. Ja oon edelleen. Sinnittelin kevään loppuun lähinnä velvollisuudentunnosta, vaikka inspiraatiota on ollut vaikea kaivaa tyhjästä.

Oon ollut koulussa viisitoista vuotta putkeen, arkkitehdin opintoja on niistä viimeiset kolme. Nyt, kun mulla on kandidaatin tutkinto plakkarissa, tuntuu siltä, että on hyvä hetki pitää tauko.

arkkitehtiopiskelija-tty
arkkitehtiopiskelija-tty
arkkitehtiopiskelija-tty

Moni mun saman vuosikurssin opiskelukavereista lähtee nyt vaihtoon ja saa sillä tavalla uutta ulottuvuutta tähän alaan ja omaan jatkoon. Ja tietty siinä samalla taukoa tavallisesta opiskeluarjesta, tutkinnon kaavamaisesta suorittamisesta kohti loppua, määräajassa mahdollisimman nopeasti kuten yhteiskunta painostaisi.

Mä en ole lähdössä vaihtoon, mutta oon silti tauon tarpeessa. Siksi oon päättänyt pitää tässä välissä vuoden töissä, ennen tutkinnon jatkamista kohti arkkitehdiksi valmistumista. Eihän siinäkään menisi kuin kaksi vuotta, jos niistä lopuista opinnoista haluaisi vain suoriutua. Mutta ei mulla ole niin kiire, ei mun tarvitse olla alle 25-vuotiaana ”valmis arkkitehti”.

Vuosi tavallista työelämää ei ehkä kuulosta miltään rentouttavalta ”tauolta”, mutta uskokaa pois. Mun olo on jotenkin tosi rento ja levollinen. En tiedä kuinka kauan se enää aikaisten duuniaamujen jatkuessa ja valoisan ajan vähentyessä tulee kestämään, mutta tällä hetkellä tuntuu kuin kesäloma ei loppuisi ollenkaan. Ja ihan vain siksi että tiedostan, ettei koulustressi hyppääkään ihan kohta niskaan, paineet ei käännä mun vuorokausirytmiä taas ympäri, eikä työt seuraa mua illoiksi kotiin. Oman alan töistä voin saada kokemusta ja näkemystä ja ehkä vähän ajatusta siitä, mitä haluaisin jatkossa tällä uralla tehdä. Töissä on omat paineensa, mutta ne ovat ihan erilaisia kuin opinnoissa.

Välivuosipäätöksen tekemisen jälkeen katosi stressi, ja nyt sen alkamisen kynnyksellä oon täynnä intoa. Vitsit miten osaa olla vapaa fiilis!

arkkitehtiopiskelija-tty

Huomenna on mun vika työpäivä tässä kesäduunissa, jossa oon viettänyt mukavat kolme kuukautta. Sieltä viiletän suoraan lentokentälle ja äidin kanssa pieneen reissuun: ensin yksi viikko kesälomaa, ja ens kuussa onkin edessä ihan uusi duunipaikka ja uudet kuviot. Jännää!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

8 Responses

 1. Kuulostaa hyvältä päätökseltä ja tuli varmasti ihan oikeeseen vaiheeseen tää tauko opiskelusta. Ei itteensä tarvi polttaa loppuun jo nuorena!

  1. Niinpä! 🙂 Toivottavasti ei tarvitsis koskaan palaa loppuun ja oppis ottamaan itelleen aikaa sillon kun tajuaa sitä tarvitsevansa, mutta ei se kyllä aina oo niin helppoa…

 2. Fiksu päätös, on hyvä pitää taukoa kun tuntuu liian raskaalta! Toivottavasti palaudut koulutuskista vuoden aikana hyvin 🙂

  1. Kiitos! Sitä toivotaan, jos edes sen verran että jaksaisi loput hoitaa alta pois. 🙂

 3. Kuulostaa todellakin oikealta ratkaisulta. Kun itse huomaa sen kuinka usein mainitsee jo väsymyksen ja kaikki tuntuu tosiaan pelkältä suoritukselta on hyvä hetki ottaaa happea. Itse tein omat ratkaisuni viime keväänä ja kuule helpotti ihan yhden lauseen jälkeen! Mukavaa välivuotta sinulle.

  1. Niinpä! Tuli tosi levollinen ja varma olo heti kun osasi vaan tehdä sen päätöksen, ettei ole pakko vaan suoriutua kertaheitolla koko urakasta. 🙂 Kiitos!

 4. Kuulostaa fiksulta ja ihanalt ajatukselt! Pidin ite kesken yliopiston puolivahingossa välivuoden ja todellaki kannatti. Nyt jaksan taas uudella innolla tai no ainaki viime vuotist innokkaammi jatkaa opiskeluu 😀 Mä todellaki tarvitsin sen tauon vaik jännittikki miten muut suhtautuu. Mut eihän se loppuenlopuks muille kuulu mitä mä teen ja voin täl hetkel paljon paremmin levänneenä 🙂 Työt todellaki tuntuu ihan erilt ku opiskelu!

  1. Kiitos paljon! Hyvä että sulla toimi, toi on just se mitä itsekin toivon, että tän tauon jälkeen löytäisi uutta intoa loppujen opiskelujen suorittamiseen. 🙂 Vaikka työpäivät on pitkiä, oon mieleltäni tosi rentoutunut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *