15 matkavinkkiä Valenciaan

valencia-matkavinkki

Kokosin tähän postaukseen meidän toukokuisesta Valencian reissusta mieleen jääneitä asioita ja vierailun arvoisia paikkoja, joista saattaisi olla muille Valenciaa harkitseville reissaajille apua.

Mutta ensin kuitenkin lyhyesti meidän lennoista, joiden puolesta vähän jännitettiin, mutta olivat lopulta onnistunut kokemus. Joitain viikkoja ennen meidän matkaa tuli hiukan mutkia, kun saatiin viesti, että meidän lentoja oli lentoyhtiön toimesta menty muuttamaan. Siinä sitten iski huoli lisäkustannuksista, kun sekä Travellink, jonka kautta liput oltiin tilattu, että meidän lentoyhtiöksi valikoitunut Turkish Airlines olivat meille ihan uusia tuttavuuksia. Aikataulumuutoksien takia meidän ensimmäinen lento oli siirtynyt eteenpäin ja meni päällekkäin jatkolennon kanssa. Onneksi Travellink sai hoidettua meille korvaavat lennot, eikä siihen tullut mitään lisäveloituksia. Lähtö tosin aikaistui samalla kahdella päivällä, mutta onneksi se ei ole meille ongelma. Tulipahan vaan pari ylimääräistä reissupäivää.

Jonkinmoisista ennakkoluuloista huolimatta Turkish Airlines oli tosi hyvä lentokokemus.

Valittiin kyseinen pulju siksi, että se tarjosin selkeästi edullisimmat lennot (≈150€ per nokka) järkevillä lento- & vaihtoajoilla. Vaihto oli Istanbulin kautta, eli se oli sinänsä aikamoinen lenkki, mutta suoriakaan lentoja ei ollut kuin jolloin tosi korkeilla hinnoilla. Ruumaan menneet matkalaukut kuuluivat hintaan ja kummallakin lennolla kumpaankin suuntaan saatiin ruoka, vaikkei oltu mitä erikseen lippuja varatessa ostettu tai mitään. Ja oli muuten parhaat lentokonesafkat mitä ollaan ikinä tähän asti! Istanbul-Valencia välin koneessa pystyi myös katsomaan itse leffoja, jotka olivat vieläpä ihan tuoreita uutuuksia. Kaikki sujui muutoinkin sujuvasti ja ajallaan, eli voidaan siis käytännössä suositella lämpimästi tätä lentoyhtiötä. 🙂

valencia-matkavinkki

7 KÄYTÄNNÖNVINKKIÄ VALENCIAAN:

1. Valenciassa on tosi selkeä metro, jolla on kätevä kulkea sekä ympäri kaupunkia, kuin myös keskustan ulkopuolelle pienempiin kyliin fiilistelemään. Siihen paranee kuitenkin maksaa lippu, vaikka kulkisikin vain kylästä kylään, jolloin lipun leimaus ei ole este kulkemiseen (toisin kuin keskustassa, jossa ei muutoin pääse porteista sisään/ulos). Lipuntarkastajia oli nimittäin todella paljon. Ja vanhuksille ja muille penkkiä tarvitseville annetaan aina tilaa. Metro siis liikkuu hyvin, paitsi jos sataa, silloin ei välttämättä liiku ei metro, eikä espanjalaiset ylipäätänsäkään. Siellä ei kyllä sada kovin usein.

2. Ennen matkaa kuulin Malagassa reissanneilta perheenjäseniltä, että Espanjassa on tosi helppo ylittää tie, kun autot väistää aina. No, se ei oikein päde Valeniciassa. Täällä jalankulkijan kannattaa pitää varansa tietä ylittäessään, ne autot ei tosiaan välttämättä väistä. Autoilu on muutenkin todella espanjalaista – että ei sillä nopeudella niin väliä, kunhan olet selvinpäin etkä osu toisiin.

3. Muilta osin Valenciassa on keskimäärin turvallisempaa kuin monissa muissa Espanjan isoissa kaupungeissa, kuten Barcelonassa ja Malagassa. Ei toki kannata tuudittautua liialliseen turvallisuuden tunteeseen ja pitää huolta itsestään ja tavaroistaan, mutta koska Valencia on pääasiassa espanjalaisten kaupunki, niin se tuo tietyllä tapaa mukaan sellaista paikallista turvaa.

valencia-matkavinkki

4. Valencia ei ole ollut niin suuri turistikohde, sillä se tähän asti jäänyt siinä aikalailla muiden suurkaupunkien jalkoihin, vaikka nyt onkin vähän nousemassa siivilleen. Epäturistirysässä on niin hyvä kuin huonot puolensa. Täällä ei ole hirveää turistitungosta, liikaa turisteihin suuntautuneita kaupustelijoita tai vaikkapa taskuvarkaita, eikä turisteihin liikaan turistimäärään tympääntyneitä paikallisia. Silti täällä on upeat rannat, hyvää ruokaa, ja paljon nähtävää. Heikompana puolena mainittakoon se, että täällä voi paikoin olla haastavaa pärjätä pelkällä englannilla. Mutta kyllä me elekielelläkin pärjättiin, ja sen ja espanjan kielisen sanan (”jamon”) avulla onnistuttiin jotenkin kysyä neuvoa englantia osaamattomalta myyjältä, kun etsittiin mun vanhemmille tuliaisiksi telinettä sellaisen ison kinkun leikkaamiseen.

5. Päivän aikataulua miettiessä kannattaa huomioida siesta. Sen kellonaika on vähän hankala tässä määritellä (jotain lisätietoa täällä), mutta jos me yritettiin etsiä neljän aikaan auki olevaa ravintolaa, niin eipä oikein lykästänyt. Vaikutti siltä, että se pääosin ravintoloihin vaikuttava siesta ajoittui välille klo 16-20. Tää oli meille pitkään nukkuville ja hitaasti käyntiin lähteville aika iso haaste, meni aina aikataulut ristiin sen siestan kanssa. 😀 Toki siellä on jotain tapas-ravintoloita, jotka on auki joka päivän, jos alkaa hiukoa kesken siestan. Espanjalaisia voisi sanoa yöihmisiksi, koska jotkut yökerhotkin aukeavat vasta kahdelta yöllä – näin siis kuulema, me kun ei jaksettu kukkua ulkona hyvä jos edes auringonlaskuun asti.

valencia-matkavinkki

6. On myös hyvä tietää, että valtaosin kaupat eivät ole sunnuntaisin auki, kun taas maanantaisin ravintoloista on auki vain osa.

7. Valenciassa on ympäri vuoden kohtalaisen lämmin, kylminä talvikuukausina keskimäärin +5-15 -astetta, ja kesällä voi kohota todella koviin hellelukemiin. Silloin keskusta on kuin tuskaisen kuuma kiviuuni ja rannatkin aika täynnä ihmisiä. Katukuvakaan ei ole kovin nätti, kun kaikki ikkunat on peitettu varjostimilla, kun torjutaan asuntojen lämpenemistä. Onneksi kaupungin läpi kulkee pitkä vehreä puisto, jossa on hyvä hengähtää jos katujen kahlaaminen käy liian tuskaiseksi. Me koettiin tuo toukokuun loppupuoli lämpötiloiltaan tosi mukavasti ajankohdaksi vierailla Valenciassa, vaikka jonain päivänä lämpö kohoilikin jo lähemmäksi sitä kolme kymmentä astetta. Voi olla myös mielenkiintoista, jos sijoittaa matkansa ajankohtaan, jolloin Valenciassa on näyttävät festivaalit, kuten maaliskuussa.

valencia-matkavinkki

8 VIERAILUN/KIERTELYN ARVOISTA PAIKKAA VALENCIASSA:

1. City of Arts and Sciences.

Usean futuristisen rakennuksen kompleksi, eli iso jysäys näyttävää modernia arkkitehtuuria sen perinteisemmän rinnalle. ”Museu de les Ciències Príncipe Felipe”:n eli sitä tieteellistä museota ei suoralta kädeltä suositella, se oli aika semmonen lapsille suunnattu heikompi versio Heurekasta. Myös L’Hemisfèric:issä katsomamme ”IMAX Dome”-elokuva oli aika floppi. Se oli siis sellaiselle kupolimaiseen screeniin heijastettu elokuva, mutta ainakin se meidän katsoma ”Robots”-tieteispätkä oli surkea, ei ollut hauska, ei jännittävä, ei edes mielenkiintoinen – kuvailtaisiin sitä korkeintaan sanalla vanhentunut. Muista alueen toiminnoista ei osata sanoa mitään, mutta tää alue on oikeasti vierailun arvoinen ihan jo sen arkkitehtuurinsakin puolesta. Jos kuitenkin maksatte sisäänpääsyn museoon yms, muistakaa että opiskelijakortilla saa opiskelijaalennusta.

2. Ruzafan alue keskustassa.

Se on viihtyisä kaupunginosa, tunnelmallisia katuja, ja paljon kahviloita ja ravintoloita.

3. Port Saplaya, eli ”pikku-Venetsia”, kuten me tätä kutsuttiin.

Pieni kanavakylä värikkäine townhouse-taloineen, veneriveineen ja ravintoloineen – uimarantaa unohtamatta. Tää vaikutti aika sellaiselta turisteille rakennetulta asuinalueelta, mutta on se silti vierailun arvoinen kohde. Alle kymmenen kilometrin päässä ydinkeskustasta, eli autolla tänne pääsee kätevästi, mutta bussikin kulkee.

valencia-matkavinkki

4. Valencian vuoristot.

Jos vaan on auto käytettävissä, siellä kannattaa käydä kiertämässä ja vaikka vähän patikoimassa. Siellä on hienoja maisemia ja ihanaa luontoa, ja selkeällä säällä voi nähdä merelle asti.

5. Mercadillo de benicalap -tori.

Tällainen tori löytyy oikeastaan joka viikonpäivä jostain päin kaupunkia, mutta lauantaisin tää oli kuuleman mukaan paras. Paikka oli mukava, ei mikään tavanomainen tori-aukea vaan aika kapeita katuja torikojujen reunustamina. Täällä on tavallisiin vaatekauppoihin verrattuna mielenkiintoisempia ja edullisempia löytöjä vaatteista esineisiin. Mutta koska kyse on lähinnä paikallisten torista, niin ilman espanjan kielen taitoa shoppailussa voi olla vähän haastetta!

valencia-matkavinkki

6. Söpöjä pikkukyliä, heti keskustan ympärilläkin, metromatkan päässä ja kauempana.

Espanjalaisia kapeita townhouseja kylkikyljessä, kapeita katuja ja värikkäitä kukkivia puita. Oikeesti tunnelmallista, itse tykkäsin näistä jopa ydinkeskustaa enemmän. Me majoituttiin Moncadassa, ja siinä matkan varrella oli metropysäkkejä useampaankin kylään, joista esim. Rocafortessa käytiin fiilistelemässä. Myös vuoristossa on mielenkiintoisia pieniä kyliä.

7. Jos shoppailla haluaa, siihenkin löytyy valikoimaa.

Keskustan kauppojen lisäksi löytyy kauppakeskuksia, joista me vierailtiin mm. keskustan läheisyydessä El Corte Inglés, Aqua ja El Saler, sekä Centro Comercial Bonaire Aldaia, joka sijaitsee vähän kauempana keskustasta, mutta käsittää suuren kompleksin erityisesti vaatekauppoja, sekä outlet-puolen.

8. Vaikka ei mitään museoita järin kahlattukaan läpi, tykättiin kovasti El Museo Nacional de Ceramica:sta eli keramiikkamuseosta.

Modernimpaa, testaavaa keramiikkaa, ja vanhempia historiallisia esineitä. Mulla on kyllä aikaisempaa kokemusta keramiikkatöiden tekemisestä, että ihan kaikki ei välttämättä saa tästä ihan sellaisia kiksejä kuin mä. 😀 Mutta nähtävää riitti monessa kerroksessa, ja paikka oli ihan hintansa väärti: opiskelijalle sisäänpääsy oli ilmainen, ja ilman sitäkin vain 2-3 euroa.

Oletteko te käyneet Valenciassa? Keräilen parhaimmat tuolla matkalla otetut kuvat vielä erilliseen postaukseen, mutta jos jokin Valenciaan liittyvä jäi askarruttamään, niin kysykää rohkeesti! Jos en itse tiedä vastausta, niin voin delegoida kysymyksen meidän Valenciassa asuville kavereille, jotka auttavat mielellään. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

  1. Vau, nää kuvat on aivan upeita! Näiden kuvien myötä mun matkakuume nousi taas sietämättömälle tasolle, että pakko varmaan alkaa katselemaan lentoja jonnekin lämpimään.

    Written by Neea

  2. Todella hyvän matkavinkki- postauksen oot tehnyt! 🙂 Tosi kauniin oloinen paikka tuo Valencia, kauniita kuvia oot ottanut <3

    1. Kiitos paljon! :> Oli kyllä kaunista, vaikka kuvista toki näkyykin vain ne parhaimmat palat. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *