Kulutuksesta ja kestävien tuotteiden valitsemisesta

Viime kuussa netissä surffaillessa tuli vastaan monia hyviä Vaatevallankumous-kampanjaan liitettyjä postauksia, joissa otettiin suurennuslasin alle vaatteiden alkuperä ja tekijät. Päädyin samoihin aikoihin lukemaan mielenkiintoista keskustelua tuotteista, joiden laatu on huonontunut niin, että ihmiset ovat lopettaneet niiden ostamisen. Meidän kahden hengen talouden kulutus on keskimäärin aika pientä, mutta toi oli silti tosi silmiä avaava aihe, sillä kun tarkastellaan maailmaa kokonaisuutena, niillä päivittäisillä valinnoilla on ihan pienestä ruokakauppakäynnistäkin lähtien vaikutusta.

Mutta keskityttäessä eritysesti vaatteisiin ja käyttötavaroihin, itseäni kiinnostaa valmistuspaikkaakin enemmän se ostettavan tuotteen laatu ja kestävyys. Jälkimmäisellä tarkoitan sekä fyysistä kulutuksen kestävyyttä, mutta myös siinä käytettyjen materiaalien ekologista kestävyyttä. Toki valmistuspaikka on siihen laatuun yleensä tiukasti sidoksissa, ja suomalaisen sääntöjä usein orjallisesti noudattavan ja virheitä pelkäävän mentaliteetin tuntien voi olettaa, että suomalaiset tuotteet ovat pääosin laadukkaita, kuten myös muualla Euroopassa kaikenlaisia direktiivejä noudattaen valmistetut tuotteet.

Muutama mun tän hetkisen suosikki & päivittäisessä käytössä oleva meikkituote on Lumenen, jonka tuotteet valmistetaan pääasiassa Suomessa.

Opiskelijalle on usein taloudellisesti vaikeaa tai mahdotonta olla ostamatta muuta kuin sitä edullisinta, eikä rankempina jaksoina aina vaan jaksa ajatella, että valitsisiko sen tutuksi tulleen vakkarin vai kokeilisiko jotain uutta tuntematonta, joka voisi ehkä olla parempi ja eettisempi. Oma taloudellinen tilanne ja arjen raskaus ottavat veronsa, mutta on sekä kuluttajien että ympäristön kannalta tärkeää edes pyrkiä valitsemaan ennemmin se kestävämpi vaihtoehto ja korjattava se vanha hyväksi koettu tavara, kuin ostaa jatkuvasti uutta huonoa.

Monet aiemmin Suomessa tuotetut tuotteet valmistetaan nykyään halvemmalla ulkomailla, ja silti niistä maksetaan täällä yhtä paljon kuin aikoinaan, kun ne olivat kotimaista tekoa. Puhumattakaan siitä, että se muutos näkyy ihan tuotteiden heikentyneessä laadussakin… Jos ihmisten silmät avautuisivat niiden suomalaisiksi kokemiensa tuotteiden suhteen, jotka oikeasti tuotetaan ihan muualla kuin Suomessa (markkinoinnin silti ratsastaessa sillä suomalaisuudella, esim. ”designed in Finland”…) ja protestoisivat, eikö voisi olla mahdollista, että tuotannot palautettaisiin Suomeen? Jos näin tapahtuisi, sen luulisi tekevän hyvää taloudellekin. Yksi esimerkki on Jopo, jonka tuotanto siirrettiin vuonna 2007 Taiwaniin, mutta palautettiin vuonna 2010 takaisin Suomeen Hangon tehtaalle, jolloin sen myyntiluvut lähes kaksinkertaistuivat.


Fiskarsin tuotteista aika harva tuotetaan enää Suomessa, ja mäkin vähän jännitän miten meidän Fiskarssin veitset tulevat kestämään, kun oon kuullut, että joillain ne ovat yhtäkkiä katkenneet. Tuo piirakkavuoka on Arabian, mutta on kirppislöytö ikänsä perusteella varmaan aikoinaan Suomessa tehty, vaikka siinä ei sitä lue. Nykyään myös Fiskarsin alle kuuluvan Arabian tuotanto on siirretty valtaosin Aasiaan…

Myös ruokatuotteiden pakettimerkintöjen kanssa saa ajoittain olla pääpyörällä, mistä mitkäkin raaka-aineet oikein ovat peräisin, ja mitä eroa on valmistajalla ja valmistuttajalla. Niissä ei nopealla silmäyksellä näytä olevan paljon mitään eroa, mutta jälkimmäinen tarkoittaa, että kyseinen firma on valmistuttanut tuotteen tilaamalla sen joltain muualta alihankintana ja se voi käytännössä olla tehty ihan missä tahansa.

Osa tavaroista on heikkoa tekoa, koska niiden raaka-aineet ovat huonolaatuista keinomateriaalia, jotta valmistus olisi mahdollisimman halpaa ja tuotot mahdollisimman suuria. ”Halvalla ei saa hyvää”-heiton on varmaan jokainen jossain tilanteessa kuullut, ja vaikkei se ihan joka tilanteessa paikkaansa pidäkään, niin on ihan hyvä kyseenalaistaa, mistä se hinta oikein muodostuu tai mitä oikein puuttuu.

Ootteko tulleet ajatelleeksi, että joidenkin tuotteiden laatu olisi ihan tahallaan heikkoa, jotta ihmiset ostaisivat enemmän? Esimerkiksi sukkahousut olivat aikoinaan huomattavasti kestävämpää laatua, mutta sitä heikennettiin, jotta ne hajoaisivat helpommin ja ihmiset ostaisivat niitä enemmän. Ja nykyään me sitten pidetään sitä ihan normina, jos/kun ne sukkahousut hajoaa jo ekasta käyttökerrasta…


Ihanin ja lämpimin villapaita ikinä, neljän euron kirppislöytö, 100% lampaanvillaa ja made in Finland.

Joitain omia pettymyksiä tuotteiden kestävyyden & laadun suhteen:

– Ivana Helsingillä on ihania kuoseja, mutta ainakin pussilakanoissa kangas on niin ohutta, että jos siellä on värillinen peitto sisällä, se näkyy läpi.
– Rakastan Vilan vaatteita, mutta lähestulkoon suututti kun ostin sieltä harmaan perustopin, joka meni ihan nypläseksi jo parissa pesussa. Vaikka ei kai siinä olisi muuta voinut odottaakaan, kun toppi oli lähes kokonaan polyesteria ja viskoosia. Sitä kestävyyttä kun vertaa joihinkin yläasteella ostamiin, paljon käytettyihin ja silti hyvin siisteinä kestäneisiin puuvillaisiin t-paitoihin, niin ero on suuri.
– Ostin toissa syksynä Andiamon bootsit, jotka täälläkin ovat asukuvissa useampaan kertaan näkyneet. Ne olivat ihan täydelliset jalassa, mutta jo vajaan vuoden käytön jälkeen sain huomata, että sisäpuolelta nahkavuori on kulunut kantapään kohdalta puhki ja pohjien saumat nauravat. En tiedä, voiko niitä edes korjata entisen veroisiksi tai onko se kannattavaa, mutta suutarille ajattelin ainakin alustavasti suunnata. Harmittaa silti.

Tuo kalenteri on suomalaisen graafikon taiteilema ja kotimaisessa kopiointiyrityksessä tuotettu. Paperista on vaikea sanoa, mutta ehkä sekin suomalaisessa tehtaassa tuotettu.

Pyrin suosimaan second handia ja korjattavissa olevia materiaaleja, kotimaisia tuotteita ja käsityötä.

Se on joskus vaikeaa, varsinkin kun vähän väliä tulee tarve jollekin tietylle ostokselle tai visio jostain tietystä asiasta, eikä aina ole varaa käyttää monia kymppejä tai satasia vaikkapa juuri vaatteisiin. Ja sitten kun ei voi edes olla ihan täysin varma, onko se luotettavaksi kokemansa merkki loppujen lopuksi kestävä, vai onko sen laatua menty huonontamaan ja valmistusprosessia halventamaan hissuksiin, kuluttajilta salassa.

Olisi kätevää, jos olisi joku selkeä lista tuotteista ja niiden valmistajista, joissa on hinnasta riippumatta laatutakuu. Ja jos kuluttajat huomaavat sen laadun huonontuneen, siltä listalta putoaisi pois. Esimerkiksi avainlippumerkin saaneiden yrityksien kanssa asioidessa voi luottaa, että suurin osa työstä on tehty Suomessa. Toki siltäkin listalta voi pudota pois, jos yrityksen toimintatavat muuttuvat, mutta tuota listaa seuraamalla voi pitkälti pysyä kärryillä siitä, missä niistä yrityksistä ostamansa tuotteet on valmistettu. Mutta en sanoisi, että Suomessa valmistaminen kertoisi suoraan, että tuote on laadukas ja kestävä. Siksi sellainen oma listansa olisi kätevä. Joku vois ottaa tosta ajatuksesta kopin.

Mitä ajatuksia aihe teissä herättää? Minkä tuotteiden laatuun/kestävyyteen te olette pettyneet?

// Tässä kotimaisten satojen (kuten varhaisperunan) kypsymistä odotellessa, täältä löytyy myös tätä aihetta sivuava viime kesäinen kirjoitukseni suomalaisen ruuan tuotannosta ja sen ahdingosta.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

10 Responses

 1. Olen niin samaa mieltä tuosta, että tavaroiden laatua heikennetään! Sukkahousut lienee just klassikkoesimerkki, elektroniikasta nyt puhumattakaan. Ostin kerran 20 e maksavat "paremmat" sukkikset, mutta ne eivät kestäneet myöskään pitkään – tähän saattoi liittyä oma brutaali kohteluni niitä kohtaan… Myös sukat hajoaa mielestäni helpommin nykyään, ainoastaan villasukat ja kalliimmat (esim. Niken) urheilusukat kestää. Sen laatueron huomaa ihoa vasten aika helposti, ei ole sellaista haperoa! Ja nyt kun mietin, niin ei mulla koskaan lapsena kyllä sukat hajonneet saati paidat. Nyt rispaantuu milloin mistäkin, ja tämä postaus oli hyvä muistutus siitä, että voisi korjailla vanhoja kenkiä, jotka tuolla kaapin perällä makaa…

  Jostakin se on aloitettava: H&M:stä en osta enää mitään, eikä ole tullut käytyä oikein Cubuksessa tms. varmaan vuoteen… Tosiaan vaatekauppojen kohdalla on vaikeaa valikoida, koska itsekin tykkään Vilasta, mutta niiden vaatteiden eettisyydestä en tiedä rehellisesti sanottuna mitään. Keskityn vaatteen materiaaliin entistä enemmän, koska juuri nuo viskoosipaidat ei kyllä ole saaneet mua vakuuttuneeksi. 😀

  Vähän pitkä ja sekava kommentti, mutta siis samaa mieltä siitä, että ihmisten pitäisi tuohon kotimaisuuteen herätä. Kannattaisi olla myös keräämättä uusien paskalaatuisten tavaroiden vuorta kotiinsa! Mulla on muutama vaate kestäny jo 10 vuotta, ja kotoa löytyy paljon "lainattua". 🙂

  1. Samoja havaintoja täälläkin! Kiva kun kommentoit, mukava saada keskustelua aiheesta. Mä oon siinä uskossa että jos tästä aiheesta puhuu niin pikkuhiljaa myös se kulutushysteriaan taipuvampi porukka herää… Itse aattelin pikkuhiljaa "puhdistaa" omaa vaatekaappia sitä mukaa kun erinäisten vaatekappaleiden elämä tulee tiensä päähän, eli korvata niitä sitten jollain paremmalla – jos sellaista vaan jostain on saatavilla. Koska sehän se suurin haaste onkin, että tietäisi mikä on oikeasti kestävää ja hyvä valinta ja mikä ei. :s

 2. Tosi mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus. Itse olen alkanut panostaa enemmän laadukkaisiin tuotteisiin, jotka kestävät kauemmin. Varsinkin vaatteiden materiaalilaput tutkin todella tarkasti kaupoissa, sillä en halua maksaa pelkistä tekokuiduista monia kymppejä 😀

  1. Kiitos! Sama täällä, en enää halua sitä tilannetta kuin sen yhdenkin ainakin 15 euron laadukkaalta vaikuttaneen ja nätisti laskeutuneen topin kanssa: se tuntui olevan isohko hinta yhdestä pahuksen paidasta, mutta olisin maksanut paremmasta enemmän jos olisin tiennyt, että toipa nukkaantuu jo ekassa pesussa ihan hirveäksi. D: Onneks virheistä oppii.

 3. Tää on aihe jota just tässä mietin ja sit törmäsin tähän postaukseen. Samaa mieltä siitä, että näihin asioihin täytyis ihmisten enemmän kiinnittää huomiota. Mulla (köyhänä) opiskelijana ei aina ole varaa ostaa sitä laadukkainta, varsinkin jos tarve tulee yhtäkkiä. Mutta silti esim. vaatekaupoissa syynään tarkkaan materiaalilaput enkä varmasti osta ''villapaitaa'' jossa ei ole prosenttiakaan puuvillaa tai muuta kunnon materiaalia. Ihailen myös suomalaista designia ja haaveilen kodista jossa suunnilleen kaikki ois edes jollain tasolla suomalaista. Mutta harmi on se ettei näistä ''suomalaisista'' merkeistäkään enää aina voi olla varma että missä se tuote todellisuudessa on valmistettu. Mut hyvä postaus ja sattu mulle eteen just sopivasti kun tätä aihetta muutenkin mietin!

  Aurinkoista kesää, tätä blogia on aina kiva lukea! 🙂

  1. Kiitos Linnea! Jep, opiskelijana laatuun panostaminen ei tosiaan oo mitään herkkua, kun se kirpasee niin helposti kertapurasulla pelottavan ison palan kuukausibudjetista. Vaikka oikeesti vielä enemmän totta olisikin se, että "köyhän ei kannata ostaa halpaa", koska se laadukkaaseen panostaminen voi loppupeleissä käydä edullisemmaksi kuin heikkotekoisiin vastaaviin haksahtaminen… Mutta minkäs teet, kun ei edes voi sanoa varmasti, onko se kalliimpi oikeasti miten laadukas ja voiko sen kestävyyteen luottaa. :/

   Samoin sinulle, tosi ihana kuulla että tykkäät! 🙂

 4. Olen huomannut saman fiskarsin veitsien kohdalla, ne eivät tahdo kestää käyttöä ja saa koko ajan olla teroittelemassa. Tämän takia olen alkanutkin suosimaan, tosin ei-suomalaista veistä, tupperwaren veitsiä! Niissä on ainakin hinta-laatu kohdallaan ja ne tuotetaan kuitenkin euroopassa 🙂

  1. Tupperware on kyllä todettu monessa hyväksi, varsinkin niiden vanhempi tuotanto. Äidillä on niitä purkkeja vaikka kuinka ja salaa odotan että joskus mä vielä saan ne… 😀 Uudemmasta tuotannosta oon kuullut negatiivistakin palautetta, ja esimerkiksi mun tädillä on useampi tupperwaren nuolija, joista jokainen on mennyt rikki ihan tavallisessa käytössä, eikä mitään niistä korvattu. Samaa oon kuullut muualta eli selkeesti joku virhe itse tuotteessa, mutta eipä niistä mitään korvauksia saa, eli se siitä tupperwaren harhaanjohtavasti mainostamasta "elinikäisestä takuusta"…

 5. Viskoosin kohdalla (ja samalla monien muunkin kangasmateriaalin) kannattaa muistaa, että onko kyseessä filamentti- vai katkokuitu, koska filamenttikuituna viskoosi kestää. Tätähän on hankala kuluttajana tietää kumpi on kyseessä ellei myyjä osaa sanoa. Todennäköisempää on, että halpisvaatekaupoissa on käytetty katkokuitua, joka ei sitten kestä kulutusta ja nyppyntyy hyvinkin nopeasti. Näissä asioissa kannattaa yleensä ottaa selvää juurta jaksaen alkaen materiaalin valmistuksesta kankaaksi kutoamiseen ja lopulliseksi tuotteeksi ennen kuin tekee lopullisia päätöksiä minkään suhteen. Eikä tämä ole helppoa, koska kankaiden laatu on huonoittunut vasta 90-luvun ja 2000-luvun vaihteessa ja nyt viime vuosina ollaan havahdettu tähän "ongelmaan".

  Itseäni vain häiritsee ihmisten asenne, että laadusta ei olla valmiita maksamaan enempää kuin halpavaatteista, tai laadukan vaatteen suurin osa hinnasta tulee brändin nimestä. :p

  1. Noo mä en ainakaan oo niin perehtynyt aiheeseen että osaisin kuitutasolla lähteä analysoimaan kankaiden kestävyyttä. 😀 En ollut edes aiemmin kuullut moisista, ja tuskin keltanokkana osaisin erottaa niitä toisistaan… Ja jotenkin veikkaan ettei tavallisista vaatekauppojen myyjistä olisi siinä apua. :s Mutta jos tää aihe nousisi paremmin keskustelunaiheeksi, niin ehkä suunta voisi kääntyä?

   Mä olisin valmis maksamaan laadusta enemmän, mutta jos pienituloisena pistää panoksensa johonkin hintavampaan, pitäisi olla joku oikea varmuus siitä, että se vaate/tuote todella kestää sen hintansa edestä käyttöä. Tosta "brändilisästä" oon samaa mieltä, se on aika naurettavaa miten jotkut tuotteet voi olla oikeesti ihan samat tai toinen jopa parempi kuin se, joka maksaa merkkinsä vuoksi triplasumman. Monien eri brändien tuotteita myös valmistetaan samoissa tehtaissa ja samoista materiaaleista, mutta ne nimetään eri niiden merkkien mukaan ja myydään eri hinnoilla: jotkut halvemmalla ja jotkut taas kalliimmiksi brändätymmällä summalla, muka laadukkaampina…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *