5 ihanaa kahvilaa Tampereen ytimessä, VOL.2

Kirjoitin puolitoista vuotta sitten Namiappron jälkeen Tampereen keskustasta löytyvistä ihanista kahviloista, ja se on yllättäen ollut yksi tän blogin suosituimmista ja googlatuimmista postauksista. Oon kuitenkin saanut kuulla, että niistä viidestä suosittelemastani kahvilasta ainakin kaksi on suljettu, jonka vuoksi nyt sopivalta hetkeltä tehdä päivitetty versio tuosta aikaisemman postauksen jatkoksi postauksesta.

Suosin erityisesti tunnelmallisia kivijalkakahviloita ketjujen sijaan, joten suosittelen mielelläni  niistä mukavaksi kokemiani paikkoja, joihin itse palaisin/palaan mielelläni uudestaan. Kiersin alkuviikosta läpi useita kahviloita Tampereen keskustassa, ja tämä postaussarja saa jatkoa, jahka saan koluttua niitä lisää.

Tämä sarjan kakkososa käsittää viisi ihanaa, ja erityisesti johonkin tiettyyn teemaan keskittynyttä kahvilaa. 

Laitoin kahviloiden nimien kohdalle linkit niiden koti- tai facebook-sivuille, että jos jotakuta kiinnostaa tutustua tarkemmin, niin ei tarvitse erikseen googlata.

Itsenäisyydenkadulla Lähteenlinnan kulmassa

kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere

Tässä kahvilassa nimi jo antaa osviittaa siitä, mitä on on tarjolla, mutta ei tosiaan kerro ihan kaikkea. Se sijaitsee Itsenäisyydenkadulla kauniin vanhan Lähteenlinnan alakerrassa, ja sisään kävellessä ensivaikutelmassa oli tuulahdus manga-kahvilaa, vaikkei se sitä ollutkaan. Kahvilan pääjuttu on asiakkaiden käytettävissä olevat 3d-tulostimet. 3d-tulostus on kovaa vauhtia kehittyvä tekniikanala – ootte varmaan lukeneet niistä 3d-tulostuksen avulla rakennetuista uusista kasvoista – mutta tavallisempi puoli siitä on vielä jäänyt ihmisille aika etäiseksi. Tässä kahvilassa voi tulostaa esineitä, figuureja tai vaikkapa lampunvarjostimia – tärkeintä on idea, sillä apua kyllä saa ja loppupeleissä rajana on vain mielikuvitus. Esimerkiksi yhdessä kuvassa näkyvä valkoinen kukkaa muistuttava pöytäkoriste 3d-tulostettua muovia. Tätä tekniikkaa pitäisi kyllä itsekin joskus päästä testaamaan jonkun pienoismallin kohdalla!

Kahvila on kuitenkin paljon muutakin kuin 3d-tulostusta: se on ilmeisesti myös Suomen ainoa pupukahvila! Ostamalla jotain kahvilan valikoimasta voit päästä viettämään aikaa huoneessa, jossa vipeltää neljä suloista pörröpalleroa – puputerapiaa parhaimmillaan! Lisäksi kahvila tarjoaa asiakkaiden ajanvietteeksi muun muassa sarjakuvia, ja alakerrassa on mahdollista pelata vaikka pleikkaria tai lautapelejä, ja katsoa vanhoja elokuvia. Ruokapuolessa suosituimpia ovat kahvilan kaakaot, joista itse kokeilin raikasta omenakanelikaakaota, ja mielenkiintoiselta vaikutti myös esimerkiksi päivittäin makuvalikoimaltaan vaihteleva pehmiskone. Uusimpana juttunaan kahvila vuokraa asiakkaiden käyttöön myös segway-pyöriä!

Tammelassa Pikilinnan katutasossa

kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere


kahvila-tampere-kissakahvila

Kissakahvila Purnauskis on Suomen toinen kissakahvila, ja sijaitsee Tammelan Pikilinnan katutasossa. Tämä on ehdottoman ihana vierailukohde erityisesti kissaihmisille, vaikka sisäänpääsymaksu (5€) tuntuikin pienellä budjetilla liikkuvalle jokseenkin kirpaisevalta. Sisään tullessa otetaan kengät pois ja tilaukset otetaan vastaan pöydistä. Tarkkanenäisille kahvila saattaa ensin vähän ”haista kissalle”, mutta nenä tottuu nopeasti ja kahvilan rauhallinen tunnelma on käsin kosketeltavissa.

Kahvilassa on tällä hetkellä seitsemän kissaa, jotka viihtyvät hyvin ihmisten seurassa. Tunnelma täällä on mainitsemisen arvoisen ihana: se on kokonaisuus jonka tekevät sekä Pikilinnan korkeat ikkunat, mukava sisustus erilaisine pöytäryhmineen, ja rauhallinen musiikki, josta tuli vähän mieleen aristokatit. Myös ruokalista oli vakuuttava, ja maistamani päivän kakku (vadelmavalkosuklaa kerrosjuustokakku salmiakkikastikkeella ja brownies-pohjalla) oli ihan älyttömän hyvää. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ruokiensa kanssa, sillä joillain kissoilla on tapana yrittää päästä salaa osingolle… 😀

Tammelan torin kulmassa

kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere


Tämä Tammelan torin kulmassa sijaitseva kahvila avasi ovensa keskusta-alueella vasta parisen kuukautta sitten. Kaikki syötävät leivotaan itse joka päivä ja tarjoiltava kahvi on aina tuoretta, sillä sitä keitetään pienissä pannuissa joka tilaukselle tuoreena. Itse kokeilin feta-pinaatti-kasvispiirakkaa, joka maittoi ja täytti varsin hyvin (ja hinnan sai kivasti palan koon mukaan määriteltynä), ja Roope tykkäsi hänelle viemästäni pekonileivästä.

Kahvilan erityisjuttu on, että käytännössä kaikki siellä olevat tavarat, sisustusjutut ja huonekalut ovat myynnissä, eli se on samalla pieni sisustusliike. Kotiaan sisustavalle tosi sopiva (ja petollisen houkutteleva :D) paikka siis, sillä kahvilan sisustan kokoonpano vaihtuu sitä mukaan kun tavaraa menee, ja siellä voi nähdä paljon niin vanhaa kuin uutta. Itsekin iskin silmäni pariin juttuun, joita palaan kyllä tämän reissun jälkeen katsomaan, olisivatko ne vielä tallella ja myynnissä… Kahvila on pieni, mutta alakerrassa on myös isomman pöydän käsittävä tila, jonka voi varata vähän isommalle porukalle vaikka kokoustamista varten.

Verkantehtaankadulla

kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere

Mokkamestareiden kahvilan teemana on erityinen panostus kahviin ja teehen, joita myydään myös irtomyyntinä kahvilan kanssa samassa tilassa. Myynnissä on myös muita aiheeseen liittyviä tuotteita, mutta niiden asettelu on onnistuttu tekemään niin, ettei tuotteiden määrä häiritse kahvilan tunnelmaa.

Kahvilahetkestä nauttivat voivat istua ikkunapenkeillä tai sohvalla, ja tunnelmaan luo oman säväyksensä vinyylilevysoittimella soitettu musiikki. Kaikki ruuat ovat paikallisia ja tulevat läheltä, osa on itse tehtyjä. Testaamani brownie oli hyvin makea suupala, ja kahdesta vaihtoehdosta valitsemani päivän tee (La Dolce, musta tee maustettuna vadelmalla, valkosuklaalla, vaniljalla ja ruusun terälehdillä) oli kohtuuhintaisuudessaan (2,50€) todella hyvää.

Keskustan kauppahallissa

kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere
kahvila-tampere

Tämä pieni kahvila sijaitsee Kauppahallin sisällä, mutta on onnistuneesti silti lähes kuin pieni ja tunnelmallinen kahvila jossain ulkona kadun varressa. Sisustus on aikaisempiin verrattuna omaan silmääni ihanan minimalistinen, johon oranssit sävyt toivat lämmintä kotoisuutta. Tarjolla on ruokia niin suurempaan kuin pienempään nälkään, ja itse maistoin hyväksi todettavaa lämmintä tomaatti-parsa-mozzarella-kasvispiirakkaa.

Luomukahvila Leo on nimensä mukaisesti luomuun panostava kahvila: tuotteista jopa 90% prosenttia on luomua, sen toimintaan käytetään tuulisähköä, ja kalusteet ovat kierrätyksestä. Se on voittanut Suomen luomuisin kahvila -tittelin jo kahtena vuonna peräkkäin, ollen olemassakin vasta juurikin sen pari vuotta. Kahvila toteuttaa käytännössä Joutsenmerkin kriteerit, mutta se titteli maksaisi vuosittain sen verran, että olisi näin pienelle kahvilalle turhan kallis. Kaiken kaikkiaan Leo oli sellainen kahvilatuttavuus, josta jäi fiilis, että tätä kyllä tekisi mieli tukea jo ihan idealogiansakin vuoksi.

– – – – –

Jos teillä on jotain omia lempparikahviloita, kokemuksia näistä kahviloista tai olette bonganneet jonkun paikan, joka kannattaisi testata, niin kommentoikaa toki ja jakakaa vinkkejänne eteenpäin! 🙂

Kahvilapostausarjan aikaisemmat osat:
VOL.1 – Vohvalikahvila, Kahvila Runo, Kaffila

VOL.3 – Pella’s Cafe, Pala Cafe, Cafe & Salad bar Sanna’s, Cafe&bakery Mimosa

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

20 Responses

 1. Ihania kahviloita! <3 Niin tunnelmallisia 🙂 Tuo pupukahvila etenkin kiinnostais jos Tampereelle joskus eksyn.

 2. Purnauskis on Suomen ensimmäinen kissakahvila, Helsingissä sijaitsee se toinen 😉

  1. Meinasin että toinen kahdesta, mutta voihan sen noinkin sanoa. 🙂

 3. Purnauskis on ihana! Harmi kun se on niin kallis niin ei tule käytyä usein, mutta laatu on kyllä senkin hinnan arvoista 🙂 Tässä tuli esille pari sellasta paikkaa joita en ole itsekään päässyt kokeilemaan, kiitos suosituksista! Yksi omista uusista suosikeista on myös Hämeenkadun mäkkärin takana oleva Kahvila Oma, suosittelen (y)

  1. Niinpä! Ja ole hyvä vain, kiva jos tästä oli hyötyä! Oma on tosiaan myös mukava paikka. 🙂

 4. Tosi kiva postaus! Mä olen miettinyt poikaystävän kanssa päiväreissua tai 1yön reissua johonkin Suomen kaupunkiin ensikesänä ja Tampere on yksi vaihtoehto. Olis kiva jos tekisit esim postauksen vinkeistä "mitä tehdä/nähdä/kokea Tampereella?"

  1. Kiitos! Itse asiassa tollanen postausidea on kyllä käynyt mielessä, vaikka se vaatiikin kyllä vähän enemmän aikaa ja tutkimista. Mutta voisin kyllä laittaa mietintään! 🙂

 5. Uivitsit, pakko päästä tsekkaamaan noi mahd pian! 😀 Etenkin kissakahvila vaikuttaa superihanalta.

 6. Olikin pakko vinkata kaverille heti tosta pupukahvilasta, se kun on sellanen pupufani! 😀 Tosi kiva postaus ja upeita kuvia oot ottanut! 🙂 Mun poikaystävä on Tampereelta kotoisin joten siellä tulee toisinaan käytyä, pitää laittaa nää vinkit korvan taakse seuraavaa reissua ajatellen 🙂

  1. Se on kyllä ihana, ja ehdin jo mainita siitä sarjan ensimmäisessä osassa! 🙂

 7. Eikä, miten oon voinut elää täällä vuosia tietämättä tuosta pupukahvilasta?! 😮 Aivan ihana postaus, sait kahviloiden tunnelman hienosti välitettyä kuvien kautta. Pakko käydä parikin näistä testaamassa ihan paikanpäällä!

 8. Onpas ihanan tunnelmallisia paikkoja jokainen! Entuudestaan tuttu oli vain tuo Purnauskis, siellä kävin jo vuosi sitten (Viiru näköjään tykkää edelleen tuijotella akvaariota :D). Varsinkin tuo 3D-pupukahvila on hyvin mielenkiintoinen yhdistelmä! Nyt tiedän, minne suuntaan seuraavalla Tampereen reissullani. 🙂

  1. Niinpä! Haha joo itseasiassa mun kännykän kameraan tallentui sen hyökkäyskin tota akvaarion lasia kohti. 😀 Kiva kuulla että sulle löyty tästä joku uusi tuttavuus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *