2 hengen talous & 50 euron viikkobudjetti, miten onnistui?

Oon mukana Indiedaysin ja Suomen Lähikaupan kampanjassa, jossa mut ja muutama muu bloggaaja haastettiin rajaamaan viikon kulutus 50 euron sisään. Mä sitten uhosin, että kyllä siihen 50 euroon nyt pitäis ihan nää kahdenkin ihmisen perusruokamenot saadaan mahtumaan. Mikä oli lopputulos?

Aloitettiin testijakso lauantaina 9.1. ja se päättyi tämän viikon perjantaihin. En nyt listannut tähän kuitteja, kun eivät ne kirjaimellisesti mätsää siihen, mitä ruuanlaittoon on käytetty ja mitä on syöty – osa ruokatarvikkeista kun löytyi kumminkin jo valmiiksi kaapista.

Yritin laskea meidän ruokamenot niin, että syötäisiin kumminkin ihan normaalisti ja että laskettaisiin siihen 50 euron sisään myös opiskelijalounaat, joita yliopistoillamme syödään. Ei yleensä lasketa kovin tarkkaan meidän ruokaan uppoavaa rahanmenoa, kun ei olla tähän mennessä silminnähden liikaakaan kulutettu, mutta oli hyvä kokeilla, olisko tommosessa budjetissa pysyminen mahdollista.

Arkilounaat syödään siis yleensä aina yliopistolla, ja ne maksavat 2,60e/peruslounas tai 1,50e/kasviskeitto+salaatti-lounas. Mä valitsen yleensä aina sen kasvislounaan – paitsi silloin, jos eka luento alkaa vasta puolenpäivän jälkeen, jolloin mielummin nukun pitkään ja just ennen kouluun lyllertämistä syön himassa sellaisen aamupalan ja lounaan välimuodon.

Me ollaan Roopen kanssa kummatkin valitettavan kaavoihin kangistuvia kokkaajia, varsinkin silloin kun arki on kiireisimmillään eikä ruuanlaitto kiinnosta pätkän vertaa. Mulla on kuitenkin lapsuudesta asti iskostettu selkäytimeen jonkinmoinen einesruokavastaisuus, jonka takia ei kumminkaan suostuta menemään ihan siitä mistä aita on matalin – jotain harvoja satunnaisia pinaattilettuvälipaloja lukuunottamatta. Yksi ongelma on, että voi olla, että kummallakin on nälkä, muttei millään osata päättää, mitä kokattaisiin. Siis kun mitään ei oikein tee kunnolla mieli! Se on tosi ärsyttävää.

Yleensä suositaan tavallisia&edullisia helppoja ruokia, kuten keittoja, laatikkoja, wokkia ja pastaruokia, joista riittää useammalle kuin yhdelle päivälle. Tällä viikolla kokeilin kuitenkin äidin innostamana paria thaimaalaissävytteistä ruokaa, paistettua riisiä sekä pad thai:ta. Ensiksi mainittu (alla kuvassa) maistui aika paljolti risotolta, mutta jälkimmäinen maistui jo vähän eksoottisemmalta! Kirjoitin siitä suuntaa-antavat ohjeet tuonne alemmas.

PAD THAI (munataskussa)

 • Laita riisinuudelit kattilaan, kiehauta vesi ja kaada nuudelien päälle niin että peittyvät. Anna hautua 2 min, kaada lävikköön ja laita kylmää vettä päälle, etteivät nuudelit enää kypsy. Valuta liika vesi pois.
 • Pilko sipuli ja kuullota sitä pannulla. Lisää broilerin suikaleet ja kypsennä. Sekoita kaksi kananmunaa keskenään ja lisää ne pannulle muiden joukkoon. Lisää valkosipuli ja maustekastike ja muut mahdolliset ainekset, esim. mungopavun ituja. – Meillä se kastike oli semmonen äidiltä saatu thaimaan-tuliainen eli valmisversio ja sitä oli vähän liian vähän näin isoon annokseen, mutta vastaavan voi myös tehdä itse, käyttämällä esim. tamarinditahnaa, hieman vettä, palmusokeria ja kalakastiketta (kastikeohjeen bongasin täältä).
 • Lisää riisinuudelit mukaan ja paistele siinä sen aikaa kun tuntuu hyvältä. Jos näyttää kuivalta, voi lisätä joukkoon vähän vettä.
 • Ripottele päälle paahdettuja maapähkinöitä (voi olla murskattuja tai kokonaisia).

Tää oli loppujen lopuksi tosi simppeli ja nopea safka, ja mausteita, öljyjä yms. mukaan laskematta yhdelle annokselle tulee keskimäärin hintaa noin pari euroa, riippuen toki käyttääkö kanaa vai jotain muuta sen tilalla.

Pad thain voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa munataskussa, jota itse halusin kokeilla. Sekoitin kaksi munaa, lääräsin hiukan voita isoimmalle pannulle mitä meiltä nyt löytyi ja levitin ne munat siihen pannulle niin leveesti kuin kykenin. Annoin paistua pienellä teholla kypsäksi, jonka jälkeen lisäsin pad thai -annoksen munakkaan keskelle, taittelin reunat sen päälle ja asetin koko paketin taitospuolet alaspäin lautaselle. Avasin taskun veitsellä ja muistin että ai joo, toki se munakin olis voinut kelpuuttaa päälleen vähän jotain mausteita. Ripottelin sitten päälle vähän mustapippuria, ja annos oli valmis.

Ton munataskun kera tommosesta sai aikaiseksi tosi täyttävän annoksen!

Itse sitä pad thaita menee munataskuun vähän vähemmän kuin lautaselle, joten jos jokaisen annoksen söis noin, tosta riittäis varmaan vähintään kuuteen annosta, vaikka käytännössä purkitin tästä oman annoksen lisäksi neljä annosta.

Entä mites se kulupuoli? Käytiin kaupassa nelisen kertaa, joista ekalla kerralla ostettiin suurin osa ruokatarpeista, kun oltiin suunniteltu viikon ruuat etukäteen. Yleensä ei suunnitella, mutta tää tyyli olis selkeesti kätevämpi, kun ei tuu niin helposti ostettua kaikenlaista turhaa ylimääräistä.

Kauppareissut:

Eka: banaania, sipulia, valkosipulia, naudan jauhelihaa, broilerin fileesuikaleita, kananmunia, perunoita, keittojuureksia, hernemaissipaprikaa, papuja, leipää, ruisnachoja, margariinia, riisinuudeleita = 20,40
Toka: mysliä, maitoa, mandariineja, hammastahnaa = 6,91
Kolmas: broilerin fileesuikaleita = 3,13
Neljäs: leipää, kananmunia = 2,93
= 33,37e

+ Opiskelijalounaat kummallakin yhteensä ≈ 20e

Lopputulos:

Jos/kun noi opiskelijalounaat laskee mukaan, niin ihan ei kaksi ihmistä mahtunut kokonaisuudessaan siihen 50e raamien sisään. Mutta läheltä liippas!

Roope ei ihan ymmärtänyt, miksi mä halusin laskea ne opiskelijalounaat mukaan, mutta ruokakulu kuin ruokakulu. Jos en olisi laskenut niitä mukaan, oltaisiin hemmoteltu makunystyröitämme vielä jotenkin lähes parinkymmenen euron edestä, eikä se sitten olisi tuntunut olevan riittävän haastava haaste – puhumattakaan siitä, jos olisin laskenut sen 50 euroa vaan omaksi budjetikseni.

Veikkaan, että meillä kuluu ihan normaalinakin viikkona aika lähelle saman verran rahaa perusruokiin kuin mitä tällä viikolla, mikäli ei sorruta kovin moniin ”nälkäisenä kaupassa ja tekee mieli kaikkea”-tyylisiin ostoksiin. Hedelmiä ja vihanneksi tuli tällä kertaa ostettua ehkä vähän normaalia vähemmän, vaikka niitäkin olisi valikoimasta ihan mukavasti löytynyt. Enkä ruvennut kesken viikkoa leipomaan juustokakkua, vaikka jonain iltana vähän mieli teki.

En ikinä raaski ostaa Ben&Jerry’s jätskejä, mutta jos ei oltais vietty näin tarkan budjetin viikkoa, tohon tarjoukseen olisin voinut tarttuakin. Kassoilla mua huvitti kauheesti siihen viereen hyllykköön asetellut munkit ja niiden vieressä olleet ”EasyDiet”-pussikeitot. Silleen kunnon plusmiinusnolla-asetelma. 😀

Opiskelijat käyvät yleisesti ottaen niissä kaupoissa, jossa hintataso on omaan tulotasoon nähden mahdollisimman inhimillinen. On kuitenkin ihan normi, että joskus isommalla kauppareissulla unohtuu ostaa jotain, isommat marketit ovat jo menneet kiinni, tai ei vain yksinkertaisesti jaksa lähteä lähintä kauppaa pidemmälle ostoksille. Silloin luonnollisesti suunnataan siihen kaikkein lähimpään kauppaan. Siwa on mun elinpiirissä ollut se kauppa, jonka parhaimpia puolia on ollut pitkät aukioloajat. Sinne on kerennyt piipahtamaan pitkäksikin venähtäneen koulupäivän jälkeen, ja se jos mikä on tuttua. Kun tuossa parin kuukauden sisään muutetaan, uudella asuinalueella Siwa tuleekin olemaan meille sitten myös se kaikkein lähin lähikauppa – semmonen, johon voi hilppasta rönttäasussa jos iltamyöhällä iskeekin joku himmee raejuustohimo (näin tälleen esimerkiksi).


Hyviä uutisia mulle ja monelle muulle on se, että Siwoista ja Valintataloista on vuoden alusta 6.1. alkaen saanut opiskelija-alennusta:5% päivittäistavaratuotteista ja -15% käyttötavaratuotteista. Alennus on toteutettu yhdessä Frankin kanssa, jonka piiriin suurin osa meistä opiskelijoista kuuluu. Mä ainakin oon tosi innoissani tuosta opiskelija-alennus -uudistuksesta, sillä pienikin alennus on plussaa, varsinkin kun ne ostokset tulis kumminkin tehtyä.

Onko paljon, vähän vai sopivasti, jos ruokaan käyttää viikossa 50e?

Silloin yksin asuessani saatoin kuluttaa enemmän ja nykyistäkin rennommalla kädellä, mutta kaksin asuessa ollaan haluttu sovittaa ruokakulut kummallekin sopivalle tasolle. Ei lasketa ruokakuluja kovin tarkkaan, mutta mun ensimmäinen ajatus oli, että kyllähän tolla 50 eurolla nyt pärjäis jo meidän kaksihenkinenkin talous, ja että yhdelle hengelle tuo kuulostais aika runsaalta budjetilta.

Satuin kuitenkin juttelemaan aiheesta parin yksinasuvan koulukaverin kanssa, ja toinen arvioi että hänellä taitaa kulua enemmänkin kuin 50e viikossa, ja toinen arvioi omaksi viikottaiseksi ruokakulutuksekseen sadan euron verran (sisältäen ehkä myös lemmikkien ruuat). Se tuli vähän yllätyksenä, koska ei musta tunnu, että mekään elettäisiin kovin niukasti. Ehkä tehdään niin tavallisia ja yksinkertaisia safkoja, etteivät niiden raaka-aineet vaan maksa kovin paljoa… Vai mitä mieltä ootte? Paljonko teillä menee keskimäärin rahaa ruokaan?

Jos ette oo vielä lukenu noista Siwojen ja Valintatalojen opiskelijaeduista ja niiden vaikutuspiiristä, kantsii käydä tsekkaamassa lisää täältä!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

26 Responses

 1. Olipas kiinnostava postaus 🙂 Mä uskon, että meillä menee (minä+poikaystävä) viikossa alle 50€ ruokaan. Mä olen kasvissyöjä ja poikäystävä ei osta kotiin punaistalihaa eli näissä asioissa säästetään ihan huimasti rahaa. Välillä ostetaan luomuna jolloin hinta on kalliimpi, mutta lihattomuus kompensoi sen ihan 6-0. Mutta täytyypä mielenkiinnolla joskus laskea paljon menee! ps. Opiskelijalounaat on iso säästö++!

  1. Kiva että tykkäsit! 😀 Kasvisruoka on tosiaan jonkin verran halvempaa kuin liharuuat. Meillä ei vielä tähän mennessä oo ollut erityisempää mielenkiintoa paneutua niihin tarkemmin, kun ollaan aika kovin juututtu noihin helppoihin, kotoa opittuihin vakiosafkoihin. :') Mut ehkä joskus! Koulussa tulee onneksi vähän laajennettua tota kasviruokamakumaailmaa, kun valitsee päivästä riippumatta sen kasvisvaihtoehdon. Haluttaisiin kotona panostaa enemmän kalapuoleen, mutta pahus kun se osaa olla kallista…

 2. 50€ ruokaan viikossa, jännä haaste. Ostitteko tosiaan Suomen lähikaupalta (taitaa alennuksineenkin olla kalliimpi kuin monet muut putiikit) nää tuotteet vai saitteko taktikoida, ja käyttää esim. Lidliä? Kivan halpa muuten toi teijän keittolounas yliopistolla, meillä taitaa olla 2,30€ 😀

  Toi haastebudjetti kuulostaa omiin korviin aika hervottomalta, kun on elämässä ollut pidempiäkin aikoja, jolloin on eläny 15-20€ ruokabudjetilla viikossa (kahdelle, millä me oikein elettiin?), ja silti on tehny tiukkaa. Tällä hetkellä taitaa mennä ~40€ kahden ihmisen ruokiin viikottain, tarkka summa vaihtelee vähän riippuen kuinka paljon vietän aikaa siellä hevi-osastolla.

  Toi on muuten tuskasen tuttu tunne, ett kummallakin on kamala nälkä, eikä silti keksi mitään ruokaa laitettavaksi. Sit vaan koluaa jokasen vaihtoehdon epätoivoissaan läpi, kun mikään ei vaan himota. Luulis että nälkäsenä nyt syö melkein mitä vaan, mutt eipä sitten 😀

  Tän kommentin rakenne on nyt poikkeuksellisen sekava, mutt ehkä syytän päätäni, joka on taas vaihteeks täynnä limaa. Tää haastekertomus oli kuitenkin jännä lukea, kun just muutama päivä sitten Hesarissa, jos oikein muistan, oli joku testannut tätä suositusta, että 283€ kuussa riittää terveelliseen, monipuoliseen ruokavalioon. Tiukkaa se taisi testaajallakin tehdä, ja ennen kaikkea vaatia paljon aikaa ja suunnittelua, mutta pysy ne siinä budjetissa, ainakin suurimman osan ajasta. Toi 50€/viikkohan jää sen alle ja reilusti etenkin, kun toi 283€ budjetti on per naama. Tästä vois vetää hauskan keskustelun opiskelijoiden terveydestä ja hyvinvoinnista ja tukien riittämättömyydestä, jos ei hanki lisätienestejä. Toki työt on aina kotiin päin, mutt varmaan jokainen opiskelija kokee jossain vaiheessa sen kauden, että kaikki "vapaa-aika" meneekin niihin palautuksiin, ja nukkuakin pitäis.

  Mutta kiva postaus, kiitokset jälleen tästä. 🙂

  1. Joo ostettiin! Hommasin Pins-kortinkin nyt viimein, saa nähdä miten siitä saadaan hyötyä irti. 😀 Lidlissä me yleensä käydään, mutta tää oli hauska kokemus! Ja joo noi keittolounaat on ihan huippu juttu! 😀 Tuoretta leipääkin jopa, ah!

   Ai kauhee miten pienellä ootte eläny! Miten ihmeessä tossa voi onnistua. :O Mutta kai se on vaan pakko saada toimimaan silloin kun on pakko. Mäkin sillon yksin asuessani elin aika pienillä ruokakuluilla, kun kävin about joka viikonloppu Espoossa ja raahasin sieltä äitin laittamia ruokapurkkeja mukana, joilla selvisin taas melkein seuraavaan viikonloppuun asti, ja niin edelleen… 😀

   Mutta joo, monilla ei kuitenkaan oo niinkään hyvä tilanne kuin meillä. Mulla on viikonloppuduunista säännölliset tulot, niin ei ole tarvinnut pitää mitään erityistä niukkuuslinjaa. Säästeliäästi eläminen vaatis ruokamenojen osalta jatkuvaa suunnittelua, eikä meillä tähän mennessä ainakaan oo ollut siihen kovin paljoa mielenkiintoa, kun suuremmitta suunnitelmittakin ollaan selvitty. Tän viikon jälkeen on vähän vaikee kuvitella, että pystyttäis kauheen paljoa tästä vielä nipistää ilman, että pitäis muuttaa näitä nykyisiä ruokailutottumuksia.

   Oon täysin samaa mieltä noihin tukien riittämättömyyteen liittyen. Kaikille ei oo rahallisesti tukevia vanhempia eikä kaikille löydy opintojen oheen sopivia töitä, ja jos on, niin siitä voi silti tulla kestämätön yhtälö niin että yhtäkkiä onkin valtava määrä jo loppuun palaneita nuoria aikuisia, vaikkeivät ole edes päässeet vielä uransa alkuun…

   Kiva että tykkäsit! Kiitos sullekin ajatuksia herättävästä kommentista! :>

 3. Mä en edes tiedä, missä mun lähin Siwa on 😀 Opiskelijana meni todella vähän ruokaan rahaa, nyt työssäkäyvänä opiskelijana siihen menee huomattavasti enemmän. Varsinkin niinä viikkoina, kun syön välillä työpaikkaruokalassa. Teen kyllä yleensä kaikki ruokani itse, mutta välillä tarvitsen kaksi lämmintä ruokaa duunissa, jos reenit on töiden jälkeen 😀

  1. Haha! 😀 Siinä käy helposti niin, että heti kun sitä rahaa on vähän enemmän, sitä myös kuluu enemmän. Ja sit jos treenaa niin kulutuskin kasvaa, ja kulut siinä samassa. 😀 Olis melkeenpä halvempaa vaan olla jo möllöttää, mut minkäs teet.

 4. Hyvä postaus! 🙂 Mulla itsellä menee viikossa varmasti yli 50 euroa ruokaan, tupakkaan ja muuhun vastaavaan. Ollaan myös kovia käymään ulkona syömässä poikaystävän kanssa. Toisaalta käyn paljon töissä opiskelujen ohella enkä juurikaan jaksa miettiä paljo kauppaan menee rahaa. Ostan kyllä aina tarjoustuotteita, Pirkka/K-menu tuotteita ja tällästä, mutta 50euroa koko viikoksi kahdella kuulostaa niin pieneltä! Toki teillä oli varmasti valmiinakin ruoka-aineksia, mutta silti 🙂

  1. Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit! 🙂 Mulla on aika sama, tuloja on perustarpeisiin ihan sopivasti niin ei jaksa miettiä sitä peruskulustakaan kovin tarkasti, vaikka toki valitsee mielummin ale-tuotteita ja tekee edullisempia valintoja. 50€ on pieni raha, jos ei ole tottunut elämään niin pienellä ja tekee valintansa omien tottumustensa mukaisesti. Näin meillä ainakin, mennään helposti mielihalujen perässä ja tehdään semmosta ruokaa mitä tekee mieli, kuluista viis… :'D

 5. 50€/viikko olisi mulle ihan luksusta 😀 Näin yksinelävänä mulla menee ehkä kuukaudessa reilu 50€ ruokaan ja sekin on välillä liikaa, koska opiskelijatuet ei riitä edes vuokraan. Tässä olenkin nyt ahkerasti yrittänyt töitä hankkia opintojen ohelle, jotta voisi vähän huolettomammin kaupassa käydä 🙂
  -Aliisa

  1. Huiiii kuulostaa tosi rankalta! D: Kertoo paljon noiden tukien riittämättömyydestä… Jos pitää elää noin pienellä, ei mitenkään voi elää kovin monipuolisesti, ellei saa jotain ruoka-apua jostain ulkopuolelta. Toivottavasti löydät sopivia töitä, siinä vierähtää painava taakka harteilta, kun ei tarvii ihan koko aikaa olla laskemassa raha-asioita!

 6. Meidän lähikauppa on tätä nykyä myös Siwa, mutta silti tulee ennemmin käveltyä parisataa metriä edemmäs K-supermarketiin. Ei jälkimmäinenkään halvimmasta päästä ole, mutta valikoima on enempi meidän mieleen ja plussakortin kanssa asioidessa saattaa löytää aika huimiakin tarjouksia 🙂 Ja Pirkka = ♥ Siwaa käytetään lähinnä pyhinä, kun toi "meidän Siwa" on lähiseudun ainoa pulju, joka on auki joulupäivänä ja juhannuksen 😀 Kiva, että sieltä näin opiskelijana saa jatkossa edes jonkinlaista alennusta siis!

  Mut ihan huippupostaus ja mielenkiintosta nähdä, että Suomen Lähikaupan tarjonnallakin voi selvitä ja vieläpä melko huokeasti, vaikka se taitaa olla se kaikista kallein pt-kauppa! Sä sillon joskus kommentoitkin sitä mun ruokakauppapostausta ja meillähän toi 50€ viikossa ruokaan on se tyypillisin budjetti (pistetään molemmat huntti ruokatilille joka kuukausi) ja mä oon melkonen natsi mitä kaupassa käynnin suunnitteluun tulee, esimerkiks tällä viikolla ostin meille Lidlistä viikon safkat 35 eurolla ja saatiin 15 euroa hääsäästöihin 😀 ..säästö se on pienikin säästö.

  Mulla on sisäpiirin tietoa näiden Siwojen uudistumiesta ja innolla ootan, mitä ne tohon meidän lähikauppaan keksii. Se kun on vielä sellanen vanha ja vähän ryönänen, mutta lähellä on myös ihan upouusi Siwa ja siellä käy mielellään jos muut paikat on jo kiinni. Jännä miten kaupan ulkonäkökin voi vaikuttaa kaupassakäyntitottumuksiin! 😀

  1. Joskus noita lähikauppoja on just muutamakin lähekkäin, se on hyvä että riittää kilpailua! 🙂 Ja jokaselle on lempparinsa! Joo kandee jatkossa muistaa näyttää opiskelijakorttia, hyöty se on pienikin hyöty. 😀

   Haha joo, ehkä jos olis joku noin konkreettinen ja tärkeä säästökohde, niin mustakin voisi kuoriutua kunnon suunnittelijanatsi noiden kauppareissujen suhteen. 😀 Eihän se mahdotonta oo!

   Totta toi, kyllä se kaupan siisteys vaikuttaa asiointimiellyttävyyteen. Jännä nähdä, mitä kaikkea ne oikein keksii! Mä oon niin perso herkuille, että haaveilen et siihen meidän tulevan asuinalueen lähi-Siwaan tulis ainakin joku tuoksuva ihana leivospiste, jos siellä ei jo valmiiksi satu olemaan (en oo siellä vielä käynyt). 😀

 7. Kiva postaus ja tykästyin kyllä muutenkin siun blogiin ihan todella, täytyy varmaan jäädä seurailemaan 🙂 Meillä menee huomattavasti enemmän ruokaan rahaa viikossa, vaikka suunnitellaankin ostokset etukäteen. Tosin minä säästän koululounaissa, sillä niiden laadun huomioiden en ole valmis maksamaan sellaista summaa niistä kuin niistä pyydetään. Syödään kuitenkin monipuolisesti kasviksia ja erilaisia lihoja; naudanpihveistä hernekeittoon, mutta esimerkiksi jauhelihaa ostan vain naudan paistina ja rasvaa vain se 10%, joten se ei ole koskaan tarjouksessa. Myös kanoissa kelpaa vain file ja niin edelleen, joten tiedän kyllä, mistä se meidän lasku muodostuu.. 😀 Ollaan kuitenkin päätetty, että ruuasta ei tingitä 🙂

  http://eemmaot.blogspot.fi

  1. Voi kiitos, ihana kuulla että tykkäsit! :> Heh joo, monipuolinen ruoka kasvisten, hedelmien ja lihojen osalta nostaa helposti sitä viikottaista budjettia – erityisesti se liha ja kala. Yritetään niiden osalta juosta vähän alennusten perässä, mutta aina ei vaan jaksa. On kyllä mukavan erilaisia lähtökohtia kaikilla kommentoineilla, näitä on ollut tosi mielenkiintoista lukea! 🙂

 8. Kiva postaus & vitsi noi safkat näyättää hyviltä! Ite varaan aina n.200-300e per kk ruokiin ja kaikkeen välttämättömään, eli hygienia kamat, siivous aineita, vessa ja talouspaperia tms. Milloin mitäkin. Asun siis yksin + kissani ruoka ja hiekat. En osaa yhtää sano mitä mulla menis viikossa ruokaa rahaa, kun se aina niin vaihtelee. Mutta varmaa just siinä 50-60e luokkaa.

  1. Kiitos! Niin ne kyllä olivatkin. 😀 Just söin vikan annoksen tota pad thaita pois, kun eilen tehtiinkin muuta ruokaa. Saa nähdä paljonkohan ne kulut nousisivat, jos Tiuku muuttais meille keväällä asumaan, kunhan saadaan eka toi asunnonvaihto pois alta. 🙂 Vessapaperi osaa muuten yllättävän kallis menoerä, jos ei halua raastaa takamustaan jollain halvalla ohuella kovalla paperilla. D:

 9. Tosi kiva postaus! Ite juoksen aika paljon K- ja S-ryhmän kauppojen välillä, ja varsinkin kauppojen omia merkkejä tulee käytettyä tosi paljon, oikeesti pirkka, K-menu ja Rainbow osaa yllättää niiden huimalla valikoimalla! Ite oon kasvissyöjä, joten esim Rainbown kauramaito ja soijajugu (jonka soijapavut on kasvatettu Itävallassa!) on yllättänyt mut kun maistuu paljon paremmalta kuin muiden merkkien vastaavat.

  Muutin omilleni viime syksynä enkä kuitenkaan hirmu tarkasti seuraile mun ruokamenoja. Tilasin joskus ehkä lokakuussa ison kasan kuivattuja papuja, linssejä ja siemeniä, joten tommoset perusruoka-aineet joista mun ruokavalio pitkälti koostuukin on aina kaapissa, eikä nekään kyllä kalliita ollut. Kaupasta siis ostan lähinnä just hedelmiä, juureksia, pastaa ym perusjuttuja. Ja oon kyllä huomannu melko halvalla suorituvani kun ehkä pari kertaa kaupassa käyn ja teen aina isoja satseja joita sitten pakastan, ja joita voi myöhemmin syödä. Ja yks juttu minkä oon huomannu kannattavan on mausteisiin satsaaminen, koska niillä kaikesta tulee hyvän makusta haha. 😉

  Joku päivä oli hesarissa juttua kun joku toimittaja kokeili syödä jollain tietyllä summalla kuussa (en nyt muista paljonko se oli mutta muistaakseni joku reilu pari sataa) ja siitä jutusta tuli jotenkin kuva että sillä oli nälkä aika usein, eikä se ikinä voinu ostaa mitään ylimäärästä esim herkkua kaupasta ja silti sillä meni yksin viikossa lähes aina joku reilu 70e. En tiiä sitten muista, mutta mua jotenkin vähän huvitti kun ite kuitenkin koen syöväni tosi hyvin paljon pienemmällä budjetilla. 😀

  1. Kiitti, kiva kuulla että tykkäsit! 🙂 Totta puhut, lähinnä niitä tuorejuttuja tarvii noutaa kaupasta viikottain, kun kuivajutut säilyvät hyvin kaapissa. Meillä ei viime aikoina oo ruoka kerennyt pakkaseen asti, kun ollaan aika tehokkaasti vedetty ne muutamassa päivässä huiviin. 😀 Ehkä jos olis isompi paistinpannu (wok-pannu olis kyllä tärkee hommata) ja isompi kattila – nykyiset isoimmat kun on nippanappa liian nafteja!

   Oon kuullut tosta artikkelista, vaikkeen ookaan ite kokonaisuudessaan lukenut! Roope puhu siitä mulle tässä viikon varrella ja tuolla aiemmista kommenteissakin joku ehti mainita siitä. 🙂 Ilmeisesti ollut aika ajatuksia herättävä artikkeli – mua myös vähän mietityttää, mitä ihmettä se toimittaja on oikein syönyt, kun kerran niin helposti kului se raha ja eikä silti voinut ostaa mitä tahtoi (viitaten noihin herkkuihin). Kun en kyllä ihan laskis noin isoa yhden hengen kuukausibudjettia miksikään pihistelybudjetiksi… 😀

 10. Meillä menee kahdella ruokaan ehkä 100€ kuukaudessa ja syödään siis ihan normaalis arkiruokaa, salaattia, hedelmiä yms.. 😀 jotenki kuulostaa toi 50€/viikko tosi paljolta! 😀

  1. Ohhoh, mun mielestä toi teidän määrä taas kuulostaa tosi vähältä. :O Vaikea kuvitella edes mahdolliseksi!

 11. Ei onnistuisi meidän taloudessa mitenkään! Miehelle pitää olla aina eväät töihin ja hän syö harvoin, mutta suuria annoksia. Ja on todellinen lihansyöjä 😀 Itse urheilen vähintään 6krt viikossa ja kulutuksen takia myös ruokaa tarvitsee reilusti. Itse olen ruokakaupassa aina se pihistelijä ja yritän tehdän edullisempia ratkaisuja ja ruokia, mutta koska ruokahuolto on molempien harteilla, osaa mies kuluttaa munkin poulesta. Onneksi raha menee erillisiltä tileiltä niin kumpikin saa tehdä omaan budjettiin sopivia ratkaisuja silloin kun käydään erikseen kaupassa. Muuten homma menee puoliksi. Tuossa joskus tein kumminkin kuukauden ruokabudjetin, jossa viikkmaksimi oli 60e johon päästiinkin aika mukavasti 🙂

  1. Haha näinhän se menee. 😀 Meillekin ilmestyy normiviikoilla vähintään joitain juomia kesken viikon ja ne katoaa samaa rataa kun ovat tulleetkin, ilman että ees yleensä ehdin huomata – kuten esimerkiksi maitotölkit. Meillä mä varmaan kuluttaisin suhteellisesti enemmän ja ostaisin kalliimpia juttuja, mutta en kuitenkaan kuluta määrällisesti enemmän. Näin kaverilla hyvän idean että oli ulko-oven viereen lyöty kaks naulaa, johon kummatkin sitten iski kuittinsa tekemästään kauppareissusta, niin että pystyi kätevästi vähän seuraamaan, miten kulut ovat kuukauden mittaan jakautuneet ja että olisko hyvä vähän tasata. Funtsin että jonkin sellasen vois sitten siellä uudessä kämpässä ottaa käyttöön. 🙂

 12. Tää oli kivasti toteutettu postaus!
  Itselläni menee about 100-150€ kuukaudessa kahden ihmisen ruokakuluihin (poikaystävä on mun luona vain iltaisin, joten aamupalat sun muut ei mene kaksinkertaisena), ja on yllättävää kuinka paljon vois vielä tostakin nipistää! Syön nimenomaan sitä kalleinta Ben&Jerry'siä viikoittain, suklaata tulee mutusteltua aika paljon ja leivontaa harrastan aktiivisesti. Jotenkin kuitenkin kasvisruokavalioon siirryttyä putosi 50 euroa kuukausittaisista ruokakuluista 😀 Kiva kun näkee konkreettisestikin sen säästön, on paljon kivempaa että loppukuustakin on vara törsäillä jos siltä tuntuu! Elän siis tällä hetkellä toimeentulotuella, joten ihan "normi opiskelijan" tiukalla kituutusbudjetilla en joudu onnekseni elämään 🙂
  Mukavaa viikonalkua!

  1. Kiitos, mukava kuulla että pidit! 🙂 Kuulostaa aika vähältä jos saat sen pysymään kuukaudessa noissa rajoissa! Pitäis varmaan itsekin tehdä enemmän myös noita kasvisruokia niin vois sillä vähän nipistää, vaikka oon kyllä tykännyt tästä että kun koulussa syö kasvisruokaa lounaaksi niin että himassa olis iltasin sitten jotain liha-/kana-/kalasafkaa. Vähän tottumuskysymys kyllä! 🙂

 13. Yksinasuvana mullakin menee varmaan reilut 50e viikossa, mikä johtuu osin kyllä koiran ruuista (ostan sille lihaa usein tavallisista ruokakaupoista). 50 euroa riittäis kyllä hyvin, jos vähän laskis menojaan eikä ostelis niitä kaikkia turhia asioita.

  1. Totta, eläinten ruokiin kyllä saa upotettua paljon rahaa, varsinkin jos yhtään haluaa hifistellä ja ostaa oikein kunnon herkkupaloja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *