DIY – Kynttiläpurkki maisemasiluetilla

Aah, viimein! Nyt on tää syyslukukausi pulkassa eli tentit, koulutyöt (tai mitä nyt joku yks onneton jäi lomahommaks…) ja tanssiesitykset takana. Jes!

Sain jopa viime viikolla mainitsemani palohälytyksen takia keskeytyneen tentin pois alta, vaikka sen suhteen epäonni vähän jatkuikin, kun yliopiston sähköpostilistoissa oli ongelmia ja tieto tuosta tänään aamulla olleesta uusintatentistä tuli perille vähän lyhyellä varoitusajalla vasta eilen illalla.

Huomenna on olis tarkoitus tehdä kunnon joulusiivous ennen Espooseen suuntaamista, mutta saa nähdä mitä saa aikaiseksi, jos aktiivisuustaso on ensimmäisen lomapäivän tapaisesti tasoa ”selvisin tästä syksystä -kooma”… 😀

Mutta aiheeseen! Tein tämmösen kynttiläpurkin viime kuussa, ja oonkin jo vähän odotellut, milloin pääsisin kirjoittelemaan siitä tänne! Tää diy-juttu on osa Lassila&Tikanojan ja Indiedaysin kampanjaa, jossa koottiin jouluisia & kierrätysaiheisia diy-ideoita samalle sivulle, ja muun muassa Ellan ja mun askartelut videoitiin vaihe vaiheelta -tyyppisesti yhdessä Jethro Rostedin kanssa.

Tän ohjeen löytää siis tiiviimmin kiteytettynä myös täältä, sekä videomuodossa Lassila&Tikanojan Jouluvinkki-sivulta tai youtubesta, mikäli teitä kiinnostaa katella. Ihan kivat videot niistä tuli, vaikka oonkin ihan superkriittinen omia ilmeitäni kohtaan… 😀 (Tämä postaus itsessään ei ole osa kampanjaa.)

Löysin ohjeen Pinterestistä, ja alkuperäinen saattaa olla tästä blogista. Muutin itse tuota ohjetta sen verran, että lumimaisen ”Santa Snow”-sprayn sijaan maalasin päälle glitterimaalia, joka kuivui läpinäkyväksi jättäen vain hileet näkymään lumimaisen kimmeltävästi lasipurkin pintaan.

Tarvikkeet maisemasiluettisen purkin tekemiseen:

 • Lasipurkki
 • Mustaa paperia (sellaista vähän paksumpaa)
 • Terävä askarteluveitsi ja leikkausalusta
 • Lyijykynä ja viivotin
 • Liimaa (esim. erikeeper)
 • Glittermaalia ja pensseli
 • Tuikkukynttilä

Tämä lasipurkki on entinen Dolmio-kastikepurkki: siinä on sopivasti korkeutta ja leveyttä koristelulle, mutta ei liikaa. Etiketit saa helposti pois liottamalla purkkeja vedessä ja hieraisemalla ne sitten vettyneinä irti.

 • Mittaa purkin ympärys ja maksimikorkeus, jolle kuvio saa ylettyä, ja merkitse ne paperiin. Jätä sivusuunnassa sentin verran ylimääräistä, jotta kuvio on helpompi liimata kiinni. 
 • Piirrä paperille lyijykynällä sellainen siluetti, jollaisen purkkiin haluat. Mitä enemmän aukotusta, sitä enemmän valo puskee läpi.

Samantapaisen kuvion voi tehdä myös maalaamalla sen esimerkiksi mustalla akryylimaalilla, joko itse tehdyn sapluunan avulla tai vapaalla kädellä. Maalaamalla saattaa  myös olla tehdä itse siitä kiinteästä siluetista irrallisempia kappaleita (kuten vaikka taivaalle kuun), jos haluaa.

Purkin siluetti voi käytännössä olla millainen tahansa: lähennellä oman kotinpihan tyyliä, harvempaa astutusta tai tiiviimpää kaupunkia. Mä satuin tekemään oman purkkini juuri samana viikonloppuna, jona saatiin kuulla Pariisin järkyttävistä terrori-iskuista. Siksi tuntui sopivalta valita siluetin aiheeksi vähän suurempi kaupunki, ja näin sytyttää kynttilä terrori-iskujen uhreille.

 • Leikkaa siluetti irti askarteluveitsellä.
 • Testaa siluettia purkin ympärille, ja liimaa se ensin sivureunoistaan renkaaksi, ja sen jälkeen ohuella liimamäärällä kiinni purkin alareunaan. Myös ylempiin ulokkeisiin voi laittaa pienet tipat liimaa, jos ne tuntuvat sojottavan turhan vallattomasti.
 • Lopuksi siluetin ”taivaan” voi maalata purkin ulkopuolelta lumisen kimmeltäväksi vaikkapa glitterimaalilla.

Oon polttanut näinä pimeinä kuukausina enemmän kynttilöitä kuin minään vuonna aiemmin – jopa tuoksukynttilöitä, ja se on mulle ihan uus juttu! Mulla on vain pari erilaista tuikkukuppia, joten tän purkin voi aika helposti sanoa olevan yksi mun lemppareista, heti niiden parin kirpparilta löytämäni pienen marmorikivisen tuikkupurkkin jälkeen. Toisaalta, tässä kynttiläpurkissa on niihin verrattuna ihan eri tavalla voimakas tunnelma.


Mitä te pidätte? Millaisen siluetin tekisitte mieluiten omaan purkkiinne? 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *