ROADTRIP – Tromssa ja paha reissuflunssa

29.6.2015    –    Tromssa

”Nähtävyyksien koluamista flunssasta ja kuumeesta huolimatta”

roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa

Ai kamala että mä nukuin huonosti! Vettä satoi lähes koko yön ja mun piti jatkuvasti niistää.

Kurkkukin oli kuin raastinrauta, ja herätessä sitten huomasi, kuinka puhuminenkin sattui.

Kerättiin kamat aika nopeasti kasaan ja mentiin syömään aamupala leirintäalueen keittiölle. Sen jälkeen suunnattiin heti ensimmäiseksi läheiselle kauppakeskukselle ostamaan mulle apteekista lääkettä siihen kurkkukipuun, ja postitettiin samalla viimein ne postikortit, jotka sieltä Nordkappista oltiin ostettu.

Tankattiin auto, Roope haki itselleen kahvia ja mulle kuumaa vettä, jonka jälkeen aloitettiin meidän suunnittelema nähtävyyksien kiertely ajamalla Polaria-museolle joen toiselle puolen, joka sitä Tromssan kaupunkia jakoi.

Se museorakennus näytti ihan kuin olisi koottu isoista jäälohkareista.

Päästiin sisään opiskelijalipuilla, ja onneksi niin, koska aikuisten liput olisivat olleet vähän turhan tyyriit. Kierrettiin museo läpi saksalaisen turistiryhmän joukossa, luettiin jäätiköiden sulamisesta ja katseltiin mereneläviä.

Museokierroksen jälkeen päädyttiin pienen pyörähtelyn jälkeen yliopistolliselle puutarhalle. Ajettiin ensin pari kertaa harhaan, ja sitten ei meinattu löytää sitä maksutonta parkkipaikkaa, joka sen puutarhan alapuolella sijaitsi… Kierreiltiin siellä katselemassa niitä kukkia, vaikka mun olikin vähän vaikea innostua, kun olo oli niin kipeä.

roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa
roadtrip-norja-tromssa

Kukkiin kyllästyttyämme käytiin katselemassa Jäämerenkatedraalia, poikettiin Eurosparissa ostamassa vähän herkkuja, ja suunnattiin läheiseen Cable car -paikkaan eli viereisen vuoren huipulle kulkevien gondolihissien luo.

Pohdittiin sielläkin pitkään, suostutaanko maksamaan vuorelle nousemisesta aikuisten lippujen hintaa, joka vastasi lähes samaa kuin puolen tankillisen verran bensaa. Kun toisaalta mun vointi ei oikein jaksaisi kiipeämistä, eikä räkää täynnä olevat ja muutenkin herkät poski- ja otsaontelot ja lukkoon menevät korvat toisaalta myöskään sitä noususta aiheutuvaa ilmanpainevaihtelua. Se jalkaisin kipuaminen oli kumminkin ilmainen vaihtoehto, joten lopulta päätettiin kumminkin ottaa eväät mukaan ja lähdettiin kokeilemaan semmosta loivempaa nousua vuorelle päin.

Mutta en mä tosiaan jaksanut kovin pitkään: jalat olivat liian heikkoina ja hengästyminen sitä luokkaa, että pysähdyttiin nuudeleille.

Palattiin takasin autolle, ja sovittiin että Roope jatkaisi suorempaa reittiä kameran kera ylös vuorelle, ja mä palaisin autolle lepäämään. Ehkä nukahdinkin hetkeksi, en oo varma. Sen muistan, että olo oli aika kamala.

Roope palasi varmaan suunnilleen reilun tunnin päästä ja kertoi, että en mä kyllä tosiaan olisi pystynyt kipuamaan sinne: kuulema hänellä itelläänkin meinasi matka hyytyä, kun oli niin jyrkkä nousu.

Paikalliset ihmiset tulivat sinne urheilumielessä juoksemaan pitkin polkuja ja kiipeämään rinteitä, kun taas turistit kulkivat yleensä gondolikyydillä ylös maisemia katselemaan.

Mutta saatiinpahan edes muutama nätti kuva niistä Tromssan upeista näkymistä!

Siinä sitten mietittiin parkkipaikalla vähän seuraavaa suuntaa ja ongelmoitiin Roopen kännykän kanssa, joka päätti olla latautumatta enää oikein mitenkään muutoin kuin yhdessä tietyssä asennossa, jossa sitä osittain roikotettiin ja toisaalta painettiin… joku kosketushäiriö ilmeisesti. Ei sinänsä paha mutta pahuksen vaikea pitää oikeassa asennossa, kun yrittää ladata sitä autossa!

Lopulta viriteltiin jotain ja lähdettiin pois päin Tromssasta, vaikka ilta olikin jo aika pitkällä. Päädyttiin nukkumaan johonkin Bjørnebo Camping -paikkaan, jossa sai maksaa euroilla käteisellä, kun pankkikortti ei käynyt. Eipä siinä sitten muuta kuin märkä teltta pystyyn (Roope yritti sitä vähän ”kuivattaa” meiän kaasukeittimella, ei tainnut tuottaa tulosta), ruokaa napaan ja nukkumaan.

– – –

Luitko myös muut osat?

Roadtrip, eli loma tien päällä
Tampere → Rovaniemi // Lähtöpäivä yllätyksineen
Rovaniemi → Ivalo // Kaksi päivää Ivalossa
Ivalo → Nordkapp // Manner-Euroopan pohjoisin piste
Nordkapp → Gjesvær  → Hammerfest → Alta // Kiemurateitä ja lyhyitä vierailuja
Alta → Tromssa // Ikivanhoja kalliomaalauksia ja ylikalliita hampurilaisia

Lofootit, (mm. Svolvær, Reine) // Ajomatka Lofoottien päästä päähän, ihmetellen ja ihaillen
Lofootit (mm. Å, Lofotr-viikinkimuseo) → Øyjord // Viikinkimuseo ja kotimatkan aloittelu
Øyjord → Oulu // Norjasta Ruotsin läpi Suomeen, parissa päivässä kotiin
ROADTRIP-infopaketti: Havaintoja matkan varrelta ja vinkkejä Pohjois-Norjaan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 Responses

  1. Voi raasu sua, oot niin söötti näissä 🙂 Parempi laittaa aina oma vointi edelle vaikka kuin oiskin kiva tehdä jotain 🙂 Ja tuossakin tilanteessa onneks et lähteny ees yrittämään kerran oli sitte niinki jyrkkää nousua!

    1. Haha kiitos, olin ihan angtinen mörrimöykky tossa ekan kuvan tilanteessa, mutta onneks se olo parani edes vähän sitten iltaa kohti. 😀 Joo pahus miten se harmitti, kun sai äkisti tommosen flunssan riippakiveks! Tuntui kuin olis betonisaappaat jalassa koittanut edetä, kun olo oli niin tahmea… mutta totta puhut. 🙂 Onneks osasin edes jossain määrin arvioida sitä omaa jaksamista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *