ROADTRIP – Kiemurateitä ja lyhyitä vierailuja

27.6.2015    –    Nordkapp > Gjesvær > Hammerfest > Alta

”Kiemurateitä, monia satoja kilometrejä ja lyhyitä kaupunkivierailuja”

roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp
roadtrip-norja-nordkapp

Herättiin kirkkaaseen aamuun ensimmäisen telttayön jälkeen. Patja oli tyhjentynyt yön aikana niin, että nukuin suuren osan yöstä takalisto maassa… Mutta minkäs teet.

Syötiin puuroa ja kerättiin kamat kasaan. Mä tiskasin ja meikkasin, samalla kun siinä joku hollantilainen nainen pesi dieselin sotkemia farkkujaan. Yritettiin vähän jutustella, mutta jonkinmoinen kielimuuri siinä häiritsi, sekä sellaiset yksittäiset ongelmat, kuten se, ettei tämä rouva tiennyt, minkälainen ruoka on puuro. Ei edes selittämisen jälkeen. Eikä kuvan näyttämisen. Oli ilmeisesti välttynyt puuron syömiseltä koko ikänsä. He olivat kuulema jo seittemättä viikkoa reissussa, ja aikoivat jatkaa vielä syyskuuhun… Pikkasen hitaampaa etenemistä siis myös, kuin mitä näiden meidän ajamien kilometrimäärien kertasuoritukset, haha!

Koska se Nordkappin vuorokausilippu oli vielä voimassa, päätettiin tehdä sinne vielä uusi pyödähdys.

Ja kas kummaa, sää olikin kirkas ja selkeä! Nähtiin jopa Jäämeri eikä pelkkää sumuverhoa, mutta sen verran kalsa oli, että multa jäätyi näpit siinä hetken aikaa kuvaillessa.

Ei viivytty kauaa kun sisätilat oli jo koluttu, lähdettiin yhdentoista aikoihin kohti Gjesværia, eli sellaista pienempää kalastajakylää, jossa joku suositteli piipahtamaan. Siellä ei taida kovin paljoa porukkaa vierailla, tien kunnon ja kapeuden perusteella ajatellen (oli kiva körötellä sitä taas koko tienlevyisen jäätelöauton takana…), vaikka sielläkin kyllä selvästi asui ihmisiä.

Syötiin siellä lounasta ja nautittiin maisemista, olisi siellä ollut kai joku lintusafari-turistikohdekin, mutta ei haluttu maksaa sellaisesta. Mun ruoka oli niin kuumaa ja tulista ja sitä oli niin paljon, että meillä meni pelkkään lounaaseen jopa tunti, koska en halunnut että ajettiin samalla kun söin. Tiedä mikä logiikka siinäkin sitten oli, mutta ei niiden pussien kanssa mitenkään helppoa ollut leikkiä: olivat aika sotkevaa sorttia, enkä halunnut taas sotkea housuja…

roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest

Jos joku ihmettelee kun joka postauksessa on tämmösiä söpöilykuvia, kun taas interrail-postauksissa ei sillon aikoinaan ollut lähes yhtään, niin tähän on syy.

Mä päätin, että tästä reissusta saa luvan tulla myös varmasti riittävän paljon yhteiskuvia!

Ihan siksi, kun sieltä reililtä ei loppujen lopuksi – ja jälkikäteen ajatellen myös harmiksi – jäänyt käteen kuin kaksi tai kolme hyvää yhteiskuvaa, koska ei osattu päästää kameraa käsistä eikä oikein uskallettu pyytää tuntemattomia ottamaan meistä kuvia. Niin nyt sitten otettiin yhteiskuvia senkin edestä!

roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja-hammerfest
roadtrip-norja
roadtrip-norja
roadtrip-norja
roadtrip-norja

Gjesværin jälkeen suunnattiin vierailemaan Hammerfestiin, johon ei aiottu jäädä, mutta käytiin kumminkin jalan kiertelemässä kaupunkia.

Läheiselle vuorelle pääsi kapuamaan katsomaan maisemia, ja ne rinteille kasatut lumivyöryesteet olivat aika mielenkiintoisia. Näky olisi varmaan aika täysin eri joskus talviaikaan. Ja sieltä vuorelta oli ylipäätänsä tosi hienot maisemat.

Siinä missä pohjoisessa oli lähinnä pelkästään korkein harjakatoin varustettuja taloja ilman mitään suuria arkkitehtonisia eroja, tässä kaupungissa näkyi jotain myös ”nykyaikaisia” piirteitä ja modernimpaa arkkitehtuuriakin. No olihan tuo jo sentään ihan kaupunki eikä pieni kylä. Vaikka ilmeisesti tääkin on aiemmin ollut lähes pelkästään kalastuksella itsensä elättänyt kaupunki, joka on nyt vaan kaikin puolin rikastuttanut siitä lähtien, kun viereiseen saareen ilmestynyi maakaasutukikohta.

Palattiin takaisinpäin, mä ajoin ja Roope varoitteli poroista ja yritti vuorostaan toimia kameramiehenä – saaden tuta sen, ettei tosiaan ole helppoa kuvata liikkuvasta autosta.

Jatkettiin matkaa ihan Altaan asti, jossa pysähdyttiin hetkeksi jonnekin parkkipaikalle miettimään ja nauttimaan hetkellisestä 4G-yhteydestä, ennen kuin jatkettiin läheiselle leirintäalueelle.

Toisin kuin edeltävässä paikassa, tällä leirintäalueella oli tarjota käyttöön yleinen keittiökin, jossa keiteltiin niitä omia pussiruokiamme ja juteltiin muiden matkalaisten kanssa. Siinä oli norjalaisia pyöräilijäpoika, jotka olivat varmaan jotain juuri ja juuri täysi-ikäisiä, leipoivat siinä itse itselleen jotain proteiinipatukoita, ja nukkuivat melkein kaikki taivasalla, vaikka teltta oli pystytetty siihen viereen.

Oli myös joku berliiniläinen pyöräilijä, joka oli viimeistä iltaansa Norjassa ja juhlisti sitä herkuttelemalla uunissa paistettavilla pizzaleivillä. Kerrottiin meidän nerokkaasta kuivamuonamuonituksista ja näytin juuri kuumalla vedellä hauduttamaani mansikkariisipuuropussiani (joo… tommosia ne syö intissä metsässä :D), jolloin berliiniläismies tarjosi mulle säälistä yhden niistä neljästä isosta pizzaleivästään. Oli kieltämättä ihan kivaa vaihtelua tähän perus mössölinjaan.

– – –

Luitko myös muut osat?

Roadtrip, eli loma tien päällä
Tampere → Rovaniemi // Lähtöpäivä yllätyksineen
Rovaniemi → Ivalo // Kaksi päivää Ivalossa
Ivalo → Nordkapp // Manner-Euroopan pohjoisin piste

Alta → Tromssa // Ikivanhoja kalliomaalauksia ja ylikalliita hampurilaisia
Tromssa // Nähtävyksien koluamista flunssasta ja kuumeesta huolimatta
Lofootit, (mm. Svolvær, Reine) // Ajomatka Lofoottien päästä päähän, ihmetellen ja ihaillen
Lofootit (mm. Å, Lofotr-viikinkimuseo) → Øyjord // Viikinkimuseo ja kotimatkan aloittelu
Øyjord → Oulu // Norjasta Ruotsin läpi Suomeen, parissa päivässä kotiin
ROADTRIP-infopaketti: Havaintoja matkan varrelta ja vinkkejä Pohjois-Norjaan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

  1. Mahtavia kuvia ! 🙂 Sun matkapostaukset on muutenkin ihan parhaita, oon lukenut ne kaikki 🙂

    1. Kiitos paljon! Tosi ihana kuulla että tykkäät! 😀 Onneksi näitä on vielä muutama jäljellä. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *