Näin ompelet pitsisen braleten (eli kankaiset kaarituettomat rintaliivit)

Tulin piipahtamaan päiväksi Tampereella, ja kaiken paikoillaan jumittamisen jälkeen ryhdyin hetken mielijohteesta tämmösen pienen ompeluprojektin. En tiedä, onko tän vaatekappaleen nimelle mitään muuta suomenkielistä vastinetta kuin vain ”rintaliivit”. Mutta erottaakseni nämä tavallisista topatuista tukirenkaisista yksilöistä, kutsun näitä rintsikoita nimellä bralette.

Oon miettinyt bralette-tyylisten liivien hommaamista itelleni jo pidemmän aikaa ja selannut paljon eri nettikauppojen valikoimia, mutta lopulta kumminkin aina lykännyt ostopäätöstä. Joko valinnanvaikeuden, kokoepävarmuuden tai hintojen vuoksi.

Ja kun en edes ole ihan täysin varma, onko ne kuinka käytännöllisiä ja miten niitä yhdistelisi parhaiten vaatteiden kanssa, niin ei viitsi heti alkuunsa sijoittaa moiseen mitään suuria summia tämmösiin. Tää ompeluidea sen sijaan pomppasi esiin Pinterestiä selaillessani, ja tartuin samantien toimeen, kun kerran sattui olemaan tilaisuus!

Braleten ompeluun tarvitset…

 • Pitsikangasta tai muuta vastaavaa
 • Rintaliivihakaset
 • Ompelukone & muut ompelutarvikkeet

Braleten ompeluohjeet:

 1. Aluksi piirsin kaavat ja leikkasin niiden mukaan kangaskappaleet, huomioiden siihen lisäksi jonkinmoiset saumavarat. 
 2. Ompelin vastakappaleet yhteen kaarevista reunoistaan. 
 3. Siistin reunat ompelemalla niihin taitokset.
 4. Tein olkaimet samasta pitsikankaasta kuin itse ”kupit”. Leikkasin kankaasta sopivat suikaleet, taitoin ne ja ompelin tiheällä siksakilla niiden keskeltä. (Olkaimet voi myös tehdä jostain erillisestä nauhasta tai vaikka trikookankaasta.)
 5. Etsin kupeille oikeat kohdat ympärysnauhasta ja ompelin ne kiinni suoralla ompeleella. Aluksi ajattelin laittaa ne ihan vierekkäin, mutta mun rintakehä olikin niin kapea, että ne sopivat paremmin yhteen kun olivat keskeltä hiukan päällekäin
 6. Ompelin olkaimet kiinni kuppien yläkulmaan ja etsin niille selästä sopivat kohdat. Päädyin laittamaan ne ristiin & toistamaan edessäkin näkyvää kolmiokuviota, vaikka se tekeekin pukemisesta ja riisumisesta vähän haastavampaa.

Viimeiseksi lisättäisiin taakse hakaset tai joku muu vastaava kiinnitysmekanismi, ja se multakin oikeastaan vielä puuttuu! En malttanut odottaa tän kanssa niin kauan, että olisin saanut ne hommattua, joten kuvissa mua avusti väliaikasena kiinnitysratkaisuna pieni hakaneula. 😀

Tää projekti oli tosi helppo ja nopea: ompelussa ei tarvittu mitään kikkailuja, eikä aikaakaan kulunut montaa tuntia. 

Että suosittelen kyllä muillekin, jos tämmösistä tykkää! Braletteihin on ihan loputtomasti erilaisia toteutustapoja, eikä niiden tekeminen oo kovin vaikeaa, kun kankaan lisäksi ei oo muuta ylimääräistä lisättävää kuin korkeintaan hakaset. Mä haluaisin ehdottomasti tehdä näiden valkoisten lisäksi ainakin mustasta pitsistä yhdet liivit, ehkä vielä vähän pikkutarkemmin tyylitellen. 🙂

Viehättääkö braletet teidän silmiä?

Näiden kuvien kuvaaminen oli kyllä aika jännää puuhaa (varsinkin kun siihen lukeutui parveke, ilta-aurinko klo 23 ja musta päiväpeitto)… 😀

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

 1. Pienellä rintavarustuksella nuo näyttää kyllä varmasti kivoilta, mutta sullopa tollasiin jotkut D-> -kokoset kupit niin on kauneus ja sievyys kaukana. 😀 Tai tämä nyt on lähinnä meikäläisen kuvitelmaa, en oo kyllä nähnyt vastaavia käytössä kenelläkään joten sinällään omakohtainen kokemus on puhdas nolla. Sun päällä ainakin näyttää kivalta! Ollapa itelläki siedettävän kokonen rintavarustus mutta näääääh. 😀

  1. Totta, tää ei ehkä sovi niin helposti isommalle rintavarustukselle, mutta en mäkään varmasti tiedä koska ei oo kokemusta kuin tämmösestä pienestä. 😀 Saattaa ehkä olla siinä määrin epämukavaa, että jollekin tukikaarelle ainakin olisi käyttöä yms. Mutta kiitos! 🙂

 2. voisin tilata sulta tällaset, omat hermot ei riitä (vielä) tollaseen näpertämiseen ! 😀

  1. Haha sopii mulle, nää oli niin nopeet ommella että voisin tehä sulle samanlaiset joskus. 😀

 3. Kauniit ovat ja sinulla on aina niin ihastuttavia kuvia oli kyseessä saapas tai kukkanen 😀 😀
  Minä olen itse liivejä kyllä ommellut ja se on varsin kivaa puuhaa. Voisi joskus tällä sinun ideallasi tehdä bikinit!

  1. Voi kiitos paljon! 😀 Tää malli sopii tosiaan bikineiksikin kivasti!

 4. Musta tommoset on aivan ihanat, ja taidan tän ohjeen avulla väsätä itsellenikin, mutta ongelmaksi muodostuu se, etten todellakaan osaa pukea noita muiden vaatteiden kanssa 😀 minkä kanssa tollaiset löllörintsikat oikein yhdistetään?!

  1. Sama ongelma! 😀 Siksi en oo tämmösiä ostamalla itselleni hamstrannutkaan vaikka kuinka haluisin, kun pelkään että jäisi käyttämättä… Mutta pitää selvittää! Ja kai niitä voi esim. ihan normaalienkin rintsikoiden tilalla pitää, ihan arkenakin jos tuntuu mukavalta..?

 5. Näyttääpäs kivalta ohjeelta! 🙂 Saatan itsekin innostua tekemään tällaiset.

 6. Mä oon aina miettiny, millaisten vaatteiden kanssa tämmöisiä arkena käytetään!? :–D

  1. Haha, voisin tehdä jonkinmoisen pukeutumisinspis-postauksen aiheesta jahka oon ensin selvittänyt ratkaisuja tähän mysteeriin. 😀

  1. Haha kiitos paljon! 😀 Ja just mietin et pitäiskö tää vaihtaa tai jotenki muokata että sais tästä mobiiliystävällisemmän sivuston… :')

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *