Päivänpelastaja-brownies – Suussasulava suklaa-brownies-ohje

Mulla oli eilen tosi pitkä päivä. Herätys oli vähän neljän jälkeen, ja työpäivä loppui vasta joskus kahdelta. Sen jälkeen ehdin vähäksi aikaa istahtaa koneelle jatkamaan omia hommia, kunnes alettiin Linan kanssa leipomaan pariakin eri herkkua: samalle illalle jälkkäriä ja seuraavan päivän peltotöihin kahvihetkiherkkua. Siinä välissä oli muutakin ruuanlaittohärdelliä, ja osa leipomisesta jatkui vielä ruuan jälkeenkin. Tiiättehän, siinä on aika paljon hommaa, kun kaikki ruuat tehdään täällä yleensä vähintään kahdeksalle hengelle. Tavallisesti lähes kaikki auttavat edes jotenkin, vähintäänkin täyttämällä ja tyhjentämällä pöytää. Mutta tällä kertaa jostain syystä suurin osa porukasta vaan istui aloillaan, niin että väkisinkin alkoi ärsyttää, kun mitään pientäkään apua ei meinannut saada vaikka pyydettiin, ja vaikka tehtiin sitä jälkkäriä ihan kaikkien muidenkin iloksi.

Vieläkin tympii, koska vaikka eilen oli väsyneenä muutenkin herkillä, niin tilannetta ei ainakaan parantanut se, kun veli koki sopivaksi kuittailla ärsyttävällä äänensävyllä jotain aiheetonta, oikeuttaen sen sillä, että ”oli vasta herännyt päikkäreiltä niin että silloin saattaa vähän ärsyttää”… Ihan sama mikä se aihe oli, mutta joskus on parempi jos vastapuoli osaisi edes rahtusen lukea tunnelmaa ja sitten yksinkertaisesti vaan pitää turpansa tukossa. Nukuin viime yönä hyvät unet ja tää päivä on ollut parempi, mutta edelleen ärsyttää tommonen ajattelemattomuus ja tahdittomuus ja että joilla on joku pakko olla aina sanomassa se viimeinen sana.

Argh. Että semmonen purkaus heti tämmösen leivontapostauksen alkuun.

Onneksi suklaa piristää ja nää meidän browniet onnistuivat ihan täydellisesti. 

Suosittelen syömään näitä sydänsuruihin, vitutukseen, jälkkärinä, piknikillä, tai oikeestaan millon vaan. Jos syöt liian paljon niin saattaa toki mennä suonet tukkoon, mutta ainakin kuolet hyvä maku kielellä. Ei siis mikään hullumpi kohtalo.

brownies-ohje

Tehtiin näitä yhden ruotsinkielisen leivontakirjan (Choklad, by Sara Jayne Stanes) ohjeen mukaan, mutta tuplakoossa. Pienemmälle porukalle riittää hyvin myös jo puolet tästä, koska tää on semmosta kohtalaisen täyttävää settiä.

AINEKSET:

230g taloussuklaata
230g voita
4 kpl kananmunia
6 1/2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl (tai oman maun mukaan) pähkinöitä 

BROWNIES-OHJE:

  1. Sulata ja sekoita suklaa ja voi kattilassa, varo polttamasta pohjaan. (Meillä meni oikeastaan 350g eikä 320g suklaata, koska kävi pieni arviointivirhe.)
  2. Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon myös vaniljasokeri. 
  3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään, ja lisää ne sitten munasokeriseokseen. Jos haluat välttää paakkuja, voit laittaa jauhot siivilän läpi. 
  4. Kaada sulatettu suklaavoi muun taikinan joukkoon ja sekoita. 
  5. Pilko valitsemasi pähkinät sopivan kokoisiksi palasiksi, sekoita niitä hiukan keskenään ja lisää sitten muun taikinan joukkoon. Me laitettiin cashewpähkinöitä, pekaanipähkinöitä, pistaasia (ne oli sellaisia vähän suolattuja, mutta eipä se haitannut), mantelia ja auringonkukansiemeniä.
  6. Vuoraa sopivan kokoinen astia leivinpaperilla, ja kaada taikina sinne. Huomioi, että taikina voi kohota uunissa paljonkin, mutta lässähtää uunista pois ottamisen jälkeen ainakin puoleen siitä, mitä se oli kohonnut.
  7. Kypsytä 180-asteisessa uunissa keskitasolla suunnilleen 40-60 minuuttia (taikinan paksuudesta riippuen).

Ohjeessa neuvottiin 40min, mutta meillä oli ainakin lähes tunnin, koska pienehkön astian vuoksi siitä tuli vähän tavallista paksumpi. Kypsyyttä voi testata kätevästi hammastikulla ennen kuin ottaa koko astian pois uunista, eli silleen että tikku tökätään sinne leivokseen ja jos siihen tarttuu paljon taikinaa, taikina on vielä raakaa.

Browniesit ovat yleensä parhaimpia niin, että ne ovat sisältä vähän raaempia kuin ulkoa, niin että koostumus saattaa olla vähän sama kuin mutakakussa. Meilläkin tuosta sisuksesta jäi sellainen ihanan suussasulavan pehmeä, muttei kuitenkaan mikään ihan löysä.

brownies-ohje
brownies-ohje
brownies-ohje
brownies-ohje
brownies-ohje
brownies-ohje
brownies-ohje
brownies-ohje

Tässä noi pähkinät ovat se juttu, jonka vuoksi kokonaisuus ei ole liian äklö – ei sillä ettenkö mä muutenkin tykkäisi juuri tosi makeista herkuista, mutta tähän tosiaan sopii aika monenlaiset pähkinät.

Sen verran hyvää tuo kyllä oli, etten ainakaan näin kertaheitolla saanut tuosta tarpeekseni. Pitänee tehdä tätä joskus omassakin kodissa – silloin ainakin saa ihan hyvällä omatunnolla olla ahne, kun ei tarvitse jakaa herkkujaan liian monen muun suun kanssa.

Käyn nyt vielä nyysimässä yhden palan, koska tuntuu että sellanen on tarpeen. Ehkä osaisin nielasta sen mukana loput tosta jäljelle jääneestä ärtymyksestä.

Rattoisaa perjantaita teille kaikille! 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *