Ompele kimono helposti trikookankaasta

Tuosta on jo lähes pari kuukautta, kun kiertelin Eurokankaassa vähän niinkuin etsimässä inspistä tanssiesiintymisasuun, ja törmäsinkin tuollaiseen puuterinsävyiseen trikookangaskappaleeseen.

Mulla oli etsinnässä ihan erilaiset asiat, mutta kun heitin tuon kankaan harteilleni, mulla muodostui heti ajatus sellaisen kevyen kevättakin/kimonon ompelemisesta.

Ja koska mä en muutoinkaan omistanut ainuttakaan sellaista vaatekappaletta etukäteen, enkä muutoinkaan mitään juuri tässä värissä, niin se kangaspala lähti mun matkaan.

Ajatuksena oli siis kevyt ”kesätakki” tai kimono

Kaupoissa tämmöset menevät yleensä neuletakkien kategoriaan, mutta tässä materiaali ei ole neulosta vaan sellaista ohutta trikoota, joka tuntuu sellaiselta ihanan pehmeältä iholla. Toinen yleinen kutsumanimi tämän tyyppisille vaatteille on kimono/kimonotakki, mutta niissäkin materiaali ja malli ovat aika erilaiset: kimonotakit ovat yleensä sellaisia isohihaisia ja jäykempiä, joten tätä pitäisi kutsua vähintäänkin vesiputouskimonoksi sen aaltoilevan laskeutuvuuden takia.

Itsehän kutsun tätä tekelettäni lähinnä paitahuitulaksi, koska se kuvastaa sen olemusta ja ulkonäköä mun mielestä kaikkein parhaiten.

Tarvitset kimonon tekoon:

 • Riittävästi kangasta (ainakin 180cm x 110cm)
 • Ompelutarvikkeet

Ohjeet ompeluun:

 1. Mittaa tarvittavat mitat (merkitty kaavakuvaan). Huomioi siis erityisesti hihojen pituus, takkikappaleen pituus ja leveys, hiha-aukkojen välinen etäisyys (eli selän leveys) sekä kauluksen korkeus (jos haluat kankaan riittävän hupuksikin, lisää hihojen yläpuolelle kangasta riittävästi).
 2. Leikkaa hihakappaleet (muista saumavarat) ja takkikappale mittojen mukaan.
 3. Leikkaa takkikappaleeseen hiha-aukot sopivaan kohtaan.
 4. Ompele hihojen sivusaumat umpeen oikeat puolet vastakkain.
 5. Ompele hihat käsiaukkoihin, ja pidä huoli, että hiha tulee oikein päin ulos takista.
 6. Siisti kaikki reunat, jos siihen on tarvetta.

Mä siistin kaikki reunat myöhemmin naapurilta lainaamallani saumurilla (ja valkoisella langalla), koska vaikka tuo kangas ei sinänsä ollut purkautuvaa, halusin sen pysyvän vähän paremmin kasassa. Ne reunat eivät vielä näissä kuvissa näy.

Mä myös jätin aluksi liian kapealti kangasta tuohon harteille, joten lyhensin helmaa parikytä senttiä ja lisäsin sen mitan toiseen päähän takkia ihan vaan suoralla ommellen. Siitä voi huomata tuossa yhdessä kuvassa sauman, kun kangas kuultaa siinä vähän läpi, vaikka muutoin saumaa ei sitten huomaakaan.

Vaikka noi hihat voivat olla aika haastavat, tästä tuli kyllä valehtelematta todella hyvä!

Kyllähän näitä oikeastaan saa kaupoistakin aika edullisesti, vaikken itse sitä edes tiennyt ennen kuin vasta pari päivää sitten, kun pyörähdin kaupoilla reissukamppeita hommaamassa. Mutta koska niitä kevyitä kesäpoksyjä lukuunottamatta mä yritän pitää kesävaateshoppailut pannassa, niin tämmönen kesätakkihuitula oli kyllä pahuksen kätevä ja simppeli tehdä itsekin!

Voisin kyllä tehdä näitä enemmänkin, jos vaan löydän sopivia kankaita. 🙂 Myös tuo puuterinen väri oli mulle itselleni aika positiivinen yllätys, koska en tätä ennen yhtään osannut kuvitella päälleni juuri tuota sävyä. Noissa kuvissa se saattaa näyttää vähän enemmän beigeltä, mutta paljaalla silmällä näkee, että siinä tosiaan on sellainen punertava sävy.


Mitä te tykkäätte kimonoista/tällaisista huituloista?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

 1. Ihana! Pitäisköhän käydä ettiin sopivaa kangasta ja lainata tädin ompelukonetta 🙂

  1. Kiitos! Oon kuvannut viime elokuun lopusta asti Fujifilm X-T1 -rungolla ja Fujinon 35mm f/1,4 -objektiivilla. 🙂 Ihana kuulla, tervetuloa! <3

 2. Ompas ihanan näkönen, mulla on lähes samanlainen mustana (ilman korkeaa kaulusta) ja on ne kyllä kätsyjä 🙂 musta nyt ei väriltään ole paras mahdollinen kesällä, joten joko pitäisi löytää jostain halvalla kivemman värinen tai palkata äiti ompelemaan mulle tollanen 😀

  1. Kiitos! 😀 Mulle kelpais mustakin, olispa aikaa niin vääntäisin lisää noita!

 3. Paljonko sulla on loppujen lopuksi mittaa tuossa "kaulus" osassa

  1. Kädenaukon yläreunoista kauluksen reunana taitaa olla lähes 40cm, ja tuo mun lisäämä kangaskaistale oli melkein puolet siitä. Vähän vähempi olisi saattanut myös olla sopiva, mutta sen sijaan vajaa 20 cm kaulusta tuntui mun mielestä liian vähältä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *