Astetta fiinimmät kuppikakut

Aika moni tietää ne sellaiset ”mikrobrowniet”, jotka tehdään sekoittamalla ainekset näppärästi mukissa ja pitämällä mikrossa pari minuuttia. Tuloksena on helppoja mutta aika kömpelöitä herkkuja (kuten joskus vuosia sitten kokellessani sain huomata), jotka mulle kuitenkin tuli mieleen, kun kokeiltiin Houtkarissa Linan kanssa tehdä sellaisia ”lämpimiä suklaamousse-leivoksia”. Ne eivät jostain syystä kuitenkaan kypsyneet riittävästi, jotta ne olisi voinut kumota lautaselle, joten lopputuloksena olikin sitten sellaisia ”lämpimiä suklaamousse-leivoskuppeja”. Kuppikakuiksi mä näitä sitten kutsuin, vaikka kuppikakut sinänsä oikeasti ovatkin ihan erilainen jälkkäri.

Vaikkei homma mennyt ihan niin kuin oli tarkoitus, näistä tuli kuitenkin sellaisia herkkuja, jotka tosiaan vievät makeannälän mennessään. Ja nätisti aseteltuina eivät myöskään olleet yhtään hullumman näköisiä. Maistuvat myös hyvältä niin lämpimänä kuin kylmänä, vaikka se vähän makukysymys onkin.

Me tehtiin näitä +1/3 suurempi annos kuin ohjeessa, jotta jälkkäriä riitti varmasti koko porukalle (+8 henkilöä). Lopputulos oli 11 kuppia, jotka olisivat nekin voineet olla vähän pienempiä annoskooltaan.

Kirjoitin tähän kuitenkin ainesmäärät siten kuin ne olivat ohjekirjassa (Choklad, by Sara Jayne Stanes), plus omat lisäykset (esim. vaniljasokeri), jotta näissä olisi mahdollisuus ehkä onnistua vähän ”kypsemmälläkin” menestyksellä, kuin mitä meillä kävi.

Ainekset:

 • 5 kananmunaa JA 5 kananmunan keltuaista
 • 3 1/2 sokeria
 • 225 g tummaa suklaata
 • 200 g voita
 • 1 1/4 vehnäjauhoja
 • 1-2 tl vaniljasokeria (tai vaikka purkin loput)
 • 1 dl kaakaojauhetta (sellaista tummaa)
 1. Pilko suklaa palasiksi ja sulata se ja voi vesihauteessa yhteen.
 2. Vaahdota munat, munakeltuaiset ja sokerit keskenään.
 3. Sekoita sula suklaavoiseos hiljalleen munasokeriseokseen.
 4. Sekoita keskenään vehnäjauho, kaakojauhe ja vaniljasokeri
 5. Liaää kaakaojauheseos muun taikinan joukkoon.
 6. Voitele kupit.
 7. Kaada taikina kuumuutta kestäviin pikkukuppeihin, laita kupit pellille ja pelti uuniin. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa 10-12 minuuttia. Testaa kypsyyttä cocktail-tikulla ennen kuin otat kupit pois uunista tai jätät niitä silmämääräisesti yliajaksi uuniin: taikinan kuuluu jähmettyä ja kypsyä kupin päältä ja reunoilta, mutta taikinan on tarkoituss jäädä sisältä pehmeäksi eli raa’aksi.
 8. Varista päälle vaikkapa tomusokeria tai kaakaojauhetta. Tarkoile joko suoraan kupeista tai kuppien sisältö lautaselle kumottuina, riippuen kuppien sisällön koostumuksesta.

Nam!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

 1. Oioi miten herkullisen näkösiä 😀 kuolen tähän herkkunälkään mikä tuli just nyt… pakko kokeilla näitä joskus! :3

  1. Jep, nää on suklaata rakastavilla aivan ehdottoman hyvää herkkua. 😀

 2. Just ajattelin että pakko huomenna tehdä jotain hyvää sunnuntain kunniaks (ja viikon ainoan vapaapäivän)! Mietin vain, että niin paljonko sitä sokeria pitikään laittaa, kolme ja puoli mitä? 😀 varmaankin desiä?

  1. Oho, joo! Desejä meinasin, sekä sokereissa että ilmeisesti jauhoissakin! 😀 Luin tän postauksen nyt uusiks läpi ja bongasin muitakin kirjoitusvirheitä, ei tosin mitään enempiä epäselvyyksiä kai sentään, enkä oikein pystyisi niitä nyt juuri kännykän kautta korjailemaan… Oon varmaan tainnu olla aika väsynyt tai kiireinen sillon kun oon tän postauksen kirjotellu! Mutta tee toki, nää oli aikamoisia suklaapommeja, eli omasta mielestäni ainakin tosi herkullisia! :>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *