ROADTRIP eli loma tien päällä

Yksi ja todennäköisesti suurin mun ja Roopen tän kesän kohokohdista on tähän kesäkuun lopulle suunniteltu reissu, jonka merkeissä suunnataan kohti Lappia ja Pohjois-Norjaa!

Norjassa kierrettäisiin vähän enemmän ja palattaisiin sieltä sitten Ruotsin läpi Suomeen, jossa voitaisiin vielä kiertää rannikkoa pitkin kohti etelää, kuten vaikka Yyterin hiekkarantoja, jos jaksetaan.

Tuo karttakuva antaa vähän osviittaa tulevasta, mutta tosiasiassa ei oikeastaan olla kovin paljoa ennalta suunniteltu tän tulevan matkan kulkua, joten päätetään suurin osa määränpäistä vasta sitten matkalla, siten miltä sillä hetkellä nyt sattuukaan tuntumaan.

Huomenna lähdetään, ja alustava suunnitelma kuuluu näin:

TAMPERE > IVALO > POHJOIS-NORJA ja sen eri kolkat

> Takaisin Suomeen, ehkä länsirannikkoa myöten etelään.

roadtrip-norja

Pääajatuksena on siis matkata mun autolla ja yöpyä vaikkapa leirintäalueilla teltassa ja niin edespäin, kun ollaan kumminkin tosi pienellä budjetilla matkassa.

Ei siis olla varattu etukäteen mitään majoituksia tai muutakaan, ja reissun suurin menoerä tulee todennäköisesti olemaan bensa. Tietenkin yritetään ottaa huomioon sekin, että esimerkiksi Norjassa on paljon kalliimpaa kuin Suomessa – tai näin ainakin oon kuullut – ja ruokanakin me voidaan kuljettaa mukana vain lähinnä kuivatuotteita, kun mikään kylmälaukku ei kumminkaan pysy kovin pitkään kylmänä ilman jatkuvasti lisättäviä kylmäkalleja tai sähkövirtaa.

Mä en tosiaan oo elämäni aikana erityisemmin retkeillyt, ja oon tulevaan reissuun nähden tosi epäerähenkinen ja mukavuudenhaluinen.

Oon kyllä henkisesti valmistautunut paljoon ajamiseen ja kohtalaisen askeettisiin olosuhteisiin ja hyttysiin ja ihan kaunistelematta siihen kyykkypaskaankin, mutta muutoin oon aika tabula rasa. En oo koskaan ollut Lapissa kesällä, enkä oo koskaan aikuisiällä telttaillut. Mulla on herkähkö vatsa, tosi helposti kipeytyvät niskat sekä orastavaa ötökkäkammoa. Lieneekö tää reissu sitten siedätyshoitoa vähän kaikelle näistä, saa nähdä.

No mutta, tän kaiken tulevan voi kuitenkin tiivistää yhteen sanaan: jännää! Siitä on myös tosi pitkä aika, kun oon ollut minkäänlaisessa reissussa, joten oon enemmän kuin innoissani!

roadtrip-norja

Saatiin lainaan mun ex-partioilaisveljen teltta (ja makuupussi ja makuualusta), ja testattiin sen kokoamista kertaalleen jo ennen lähtöä, ettei se eka kokoamiskerta olisi sitten joskus väsyneenä ja ärtyneenä jossain keskellä-ei-mitään.

roadtrip-norja

Joitain tärkeitä juttuja, joista osa on ihan viimehetken hankintoja:

– Mukavat pöksyt, jotka eivät hiosta, vaikka istuisi tosi pitkään autossa.
– Autolaturi tai siis inverttori, jolla saa ajaessa virtaa auton akusta ja voi ladata vaikka läppärin ja kännyköiden akkuja.
– Tilava muistikortti kuville (uusi siksi koska vanha vaan hajosi tuossa muutama päivä sitten ilman mitään syytä).
– Pari kirjastosta lainattua kirjaa ja näppärä lukulamppu (saatu blogin kautta Coolstuffilta viime joulukuussa).
– Hyttysmyrkkyä ja kyypakkaus, plus muita ensiaputarvikkeita joita en tähän ottanut mukaan.
– ”Manuaalikartta” koska eihän siellä erämaassa ihan sataprosenttisesti voi laskea itseään pelkästään sähköisten gps:ien tai kännykkäkarttojen voimien varaan.

Voin tehdä myöhemmin reissuaiheisten postausten joukkoon myös matkatavaroista erillisen postauksen, ja eritellä siinä sitten mikä olikin turhaa ja mitä olisi sittenkin pitänyt olla mukana!

roadtrip-norja

Auringonlaskumaisemat mun partsilta, ekaa kertaa yli kolmeen viikkoon ja vikaa kertaa taas ainakin pariin viikkoon. Huomenna aamulla – tai oikeastaan siis jo tänään, kun kello ehti jo ylittää puolen yön – lähdetään.

En ole varma, pystynkö postaamaan yhtään tuolta matkan varrelta, joten oon kirjottanut valmiiksi muutamia muita postauksia, joita voin sitten tässä matkan varrella julkaista. Myös kommentteihin vastaaminen saattaa vähän hidastua, mutta varma en ole siitäkään. Otan läppärin mukaan, mutta 3G-yhteyksistä ei voi olla ihan varma, tai koneen lataustasosta, saatika siitä, huvittaako tän koneen ääressä ylipäätänsä edes kykkiä.

Jos teistä jollain sattuu olemaan kokemusta vastaavasta retkeilystä tai vinkkejä Pohjois-Norjaan, kuulisin niistä todella mielelläni!

Muutoin mä toivotan teille mukavaa viikkoa, kuulemiin täällä blogin puolella sitten joskus myöhemmin. Instagramiin päivitän todennäköisesti ajankohtaisemmin ja aktiivisemmin etappeja ja kuulumisia, ja sitä myötä myös blogin Facebookiin, eli niitä kautta voi seurailla matkan kulkua. 🙂

– – –

Luitko myös muut osat?

Tampere → Rovaniemi // Lähtöpäivä yllätyksineen
Rovaniemi → Ivalo // Kaksi päivää Ivalossa
Ivalo → Nordkapp // Manner-Euroopan pohjoisin piste
Nordkapp → Gjesvær  → Hammerfest → Alta // Kiemurateitä ja lyhyitä vierailuja
Alta → Tromssa // Ikivanhoja kalliomaalauksia ja ylikalliita hampurilaisia
Tromssa // Nähtävyksien koluamista flunssasta ja kuumeesta huolimatta
Lofootit, (mm. Svolvær, Reine) // Ajomatka Lofoottien päästä päähän, ihmetellen ja ihaillen
Lofootit (mm. Å, Lofotr-viikinkimuseo) → Øyjord // Viikinkimuseo ja kotimatkan aloittelu
Øyjord → Oulu // Norjasta Ruotsin läpi Suomeen, parissa päivässä kotiin
ROADTRIP-infopaketti: Havaintoja matkan varrelta ja vinkkejä Pohjois-Norjaan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

 1. Ei vitsi kuin mahtavan kuulonen reissu!! 😀 Määkin haluaisin niin lähtä tolleen ja varmaan saat niin upeita kuviakin sieltä, että huhh! Innolla ootan siis kuvia ja muuta juttua matkasta – miten autossa istuminen sujui, mitkä asiat oli onnistunu, mitkä oisitte tehny erilailla yms mitä vaan vinkkejä ja kokemuksia tuleekaan 🙂

  1. Kiitti! 😀 Toivottavasti säät suosii ja matka sujuu suuremmitta kommelluksitta, mäkin haaveilen nimenomaan niistä hienoista maisemista ja sen sellaisesta. Joo noista tosiaan olis tarkoitus kertoa sitten myöhemmin! 🙂

 2. Mukavaa reissua! 🙂 Me käytiin viime kesänä siipan kans moottoripyörillä kolmen yön pikareissu samoissa maisemissa Norjassa ja oli kerrassaan upeat maisemat! Ehdottomasti joskus uusiksi 😉

  1. Kiitos! Hyvä että tykkäsitte, kyllä uskon että on vaikuttavat maisemat tuolla pohjoisessa! 😀

 3. Kuulostaa ihan mahtavalta! Yks hieno juttu, mitä kannattaa käydä Pohjois-Norjassa chekkaamassa, on Atlantic road. Niin mielettömän siistin näkönen paikka, ettei sitä kannata missata 😉

  1. Kiitti! 🙂 Ja kiitos paljon vinkistä! Me ei varmaan keretä tällä reissulla ajaa ihan sinne asti, kuin tuo näytti sijaitsevan aika etelässä, mutta joskus kun mennään vierailemaan vuonoilla, niin toi voisi tosiaan kuulua matkaohjelmaan! 😀

 4. Oih! Pohjois-Norjassa olen itsekin reissannut karavaanarityyliin asuntoautolla! Nordkappissa muistaakseni oli joku tietullimaksu eli henkisesti kannattaa varautua. Tiet on myöskin tosi huonossa kunnossa ajoittain. Hauskaa oli myös se että heinäkuussa pohjoisessa oli vielä lumikasoja siellä täällä 😀

  1. Haha, joo meitä varoiteltiinkin etukäteen ajoittain heikkokuntoisista ja kapeista teistä ja vastaan ajelevista "jäätelöautoista"! 😀 Mä luin jostain että se tietullimaksu olis poistunut, mutta saa nähdä sitten kun päästään sinne asti. 🙂

 5. Hahaa ton kartan mukaan menisitte Haapajärven läpi. Tai ainaki ihan sen sen läheltä;) superkivaa reissua, Suomessa on uskomattoman paljon nähtävää, ja Norjaan haikailen itekkin:3

  1. Taidettiin mennä joo! 😀 Kiitos paljon, pidetään kyllä hauskaa! <3

 6. Lofotteilla on menossa tietyöt tunneleissa, siellä siis räjäytettään räjähteitä. Ne ei siis oo kaikkina aikoina käytettävissä. Tekevät sitä työtä yleensä 11-06 aikana 🙂

 7. Oijoi, tää on jotain mitä mäkin haluun vielä joskus kokea! Ehkä ei ihan vielä ens kesänä kun mulla on ollu kortti vasta puolisen vuotta, mutta ehkä jo sitä seuraavana jos vaan saan innokkaita kavereita mukaan! Joka tapauksessa pakko jossain vaiheessa toteuttaa, niin kauan oon jo tästä haaveillu.
  Mutta mukavaa reissua teille!

  1. Kaveriporukallakin tämmönen voisi kyllä olla tosi mahtava reissu! 😀 Kannattaa kyllä toteuttaa joskus! Kiitos paljon! :>

 8. Kivanolonen reissu tulossa, ei muuta kun tsemppiä matkaan! Useamman kerran roadtrippailleena (tosin Baltiassa ja Puolassa) voin kertoa, että varaudu vesisateeseen – sitä riittää yleensä aina kun lähtee vaan teltan kanssa liikenteeseen. Luultavasti on myös kylmiä öitä, mutta jos sulla on tehokas makuupussi niin ei liikaa vaatetta sinne tai tulee vielä kylmempi (nimimerkillä kokemusta on). Baltian maissa ei ikinä ollut leirintäalueilla odotettavissa lämmintä vettä, joten toivotaan että siellä on! Innolla odotan jotain reissukertomusta! 🙂

  1. Kiitos paljon! Joo, vettä tosiaan on tullut, ja jos ei kylmiä niin ainakin viileitä öitä. 😀 Kiva kuulla, mä palailen myöhemmin näihin aiheisiin!

 9. Mäkin oon haaveillut tommosesta reissusta, en oo koskaan nimittäin ollut Lapissa! Ootan innolla sitten sun postauksia reissun jälkeen, sun matkapostaukset on aina niin kivoja (luin keväällä joskus sun reilipostaukset uudestaan ja aloin heti suunnitella omaa reiliä :-D)!
  Ihanaa matkaa teille! (vähän myöhässä tulee nää mun toivotukset, mutta kumminkin)

  1. Jep, mäkään en oo ollut koskaan ennen nimenomaan kesällä Lapissa! Ihana kuulla että ne reilipostaukset uppos, toivottavasti sit nääkin. 😀

 10. Voi että, tuommoiset roadtrip reissut on ihan parhaita! Mulla oli itseasiassa aika identtinen reissu suunnitteilla tälle kesälle, mutta se vesittyi kun otettiin perheeseen koiranpentu keväällä 🙂 Ehkä se olisi ens vuoden juttu sitten kun aikuisten koirien kanssa on helpompi reissata! Tehtiin viime vuoden keväällä sellainen vähän pidemmälle ulottuva kahden viikon roadtrip, joka kulki Ruotsin, Saksan, Hollannin, Belgian ja Luxembourgin kautta Ranskaan ja takaisin. Muuten aivan huikea reissu, mutta ne jäätävät ajokilometrit teki aika väsyneeksi!
  Innolla odottelen reissuaiheisia postauksia! Josko sitä itsekkin inspiroituisi viimein kokoamaan oman roadtripin tarinat blogiin, matkan aikoihin kun en vielä bloggaillut 🙂 Mukavaa reissun jatkoa teille!

  1. Oho, teilläpä on ollut pitkä reissu! Mäkin muistan olleeni joskus pienenä noissa samoissa maissa autolla reissaamassa, kun ollaan perheen kanssa reissattu. Siitä on kyllä tosi pitkä aika, muistan parhaiten vaan sen vikan yön jolloin meidän autoon oli murtauduttu sillä aikaa, kun oltiin kai joidenkin tuttujen kanssa juhlistamassa ravintolassa viimeistä iltaa siellä Ranskassa. :s Näin siitä pitkää painajaisia…

   Ihana kuulla! Me äsken jo kotiuduttiinkin, ei tullut ihan niin pitkää reissua kun aluksi ajateltiin, erinäisistä syistä johtuen. Mutta pääsenpähän vääntämään noita postauksia, tai siis aloittaen tuon valtavan kuvamäärän läpikäymisestä… Iso homma edessä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *