Muovikellon tuunaus puiseksi

Tuunauksen kohteena halpiskello! Mä aloitin tän projektin jo oikeastaan viime lokakuussa, mutta silloin se tyssäsi aika pian osien irroittelun jälkeen, eikä edennyt moneen kuukauteen. Ei ennen kuin vasta nyt. Kyseessä oli siis joku jostain Tokmannista mukaan napattu edullinen kello, jossa numeroidenkin fontti oli niin kamala, että kyllä sitä tiesi, että jotain pitäisi tehdä.

Mun lopulliseksi ideaksi muotoutui tässä viime aikoina tehdä kellosta puisen näköinen, sellaisen ohuen balsapuisen pintapäällystyksen avulla.

Balsa on kevyttä, huokoista puuta, jota myydään eri paksuuksissa levyinä arkastelu- ja rakentelukaupoissa

Itse löysin balsaa Tampereen keskustan Harrasteesta, mutta jos jostain löytyy halvemmilla hinnoilla, niin olisi kyllä kiva tietää. Ostin tuota balsaa alunperin sen kouluduunin pienoismallin rakentamista varten, mutta siinä määrin reippaasti, että sitä jäi yli muutakin askartelua varten.

Tällaiseen kellotuunaukseen tarvitaan:

 • kellopohja
 • balsaa
 • mattoveitsi
 • liimaa
 • valkoista paperi ja lyijykynä
 • viivotin
 • esim. valkoista maalia

Mä käytin niiden lisäksi muun muassa valkoista akryylimaalia ulkoreunojen maalaukseen, ja kaiken maailman työkaluja kellon avaamiseen ja muuhun alkusäätämiseen.

Riippuen kellopohjasta, aluksi joutuu ehkä hiukan pilkkomaan – kuten tässä mun kellossa, kun ulkoreunan ja lasin poistamisen jälkeenkin piti pihdeillä repiä irti se liikoja ulkoneva reuna.

Päätin leikellä balsan tasalevyiden mittaisiksi palasiksi, ja asetella ne diagonaaliin kellotaulun pintaan.

Liimasin balsapalaset kahdelle paperikappaleelle, jotta ne varmasti pysyisivät tiiviisti yhdessä myös kellotauluun kiinnitettäessä.

Keskelle tein pienen reiän, johon viisarit pystyi vaivatta sovittamaan. Annoin balsan liimautua paperiin tiiviisti tasaisen painon alla.

Semmonen siitä tuli! Sopii aika hyvin mun kämpässä valitsevaan värimaailmaan. Vielä kun saisi porakoneen hommattua, tai muistaisi joskus lainata jostain, niin voisi tuon oikeasti jo ripustaakin tuolle seinälle. Vaikka sen näitä kuvia varten teippasin 😀 havainnollistavasti seinälle, nyt sen paikka on oikeasti vielä eteisen kenkälipaston päällä. Vaikka eipä se pahalta näytä sielläkään.

Ainoa pieni häiritsevä asia on se tuosta kellosta lähtevä pieni, ronksuttava ääni, joka joko oli siinä jo alunperin tai on tullut niiden mun ronkkimisten jälkeen. Ei se onneksi mikään kova ääni ole, mutta hämää mua pahemman kerran, kun kuulostaa ihan samalta, kuin se ronksuttava ääni joka sähkösaunasta muodostaa lämmetessään!

Mitä te pidätte tän kellon muodonmuutoksesta?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

8 Responses

 1. Vau! Upea ja yksinkertainen, minimalistinen mutta tyylikäs. Tykkään!

  1. Jee kiva kuulla, kiitos! Minimalistisuus voi olla tosi viehättävää. 😀

 2. Tykkään kovasti ideasta! Ja ihanaa, että teet itse paljon ja sisustat oman makusi mukaan. Asut siis vuokralla? Kiva jos saat laitella seinillekin tavaraa 🙂

  1. Mukava kuulla! 🙂 Heh joo tekisin varmaan enemmänkin jos vaan olisi tilaa ja aikaa. 😀 Asun joo, ja toi tosiaan on yksi tän kämpän hyvistä puolista! Mutta saa nyt nähdä kuinka kauan tässä luukussa viihdytään (=mahdutaan) elää, kun Roopenkin pitäisi muuttaa saman katon alle jaksa pääsee intistä. 🙂

 3. Aivan mahtava! Saman homman voisi tehdä myös kuviollisella kontaktimuovilla 🙂 niitähän on nykyään ties minkälaista eri kuosia. Ite aijon vielä joku päivä uskaltautua tilaamaan tämän kellon (joka kuvastaa liiankin hyvin mun käsitystä täsmällisyydestä….) :
  http://www.uncommongoods.com/product/whatever-clock

  1. Ahahaha ihan mahtava toi kello! 😀 Sopis hyvin mullekin… Kontaktimuovi on tosiaan myös hyvä vaihtoehto, se ei mulle edes tullut mieleen tuote tehdessä, kun itelläni oli jo valmiina tuota balsaa. 🙂 Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *