Kaksi mekkoprojektia: RUK-juhliin ja vuosijuhliin

Vaikka ompelukone ei ole vielä päässyt surraamaan, mun mekkoprojektit ovat lähteneet ihan mukavasti käyntiin. Mä teen siis nyt tämän kuun aikana kaksi mekkoa: toisen alusta asti itse, toisen valmiista mekosta tuunattuna. Tässä postauksessa alustan näitä projekteja katsauksella mun ajatuksiin ja suunnitelmiin kummankin mekon suhteen, joista erityisesti jälkimmäisen suhteen ottaisin teiltä mielelläni vastaan ideoita ja ehdotuksia, jos jollekin vain sattuu pulpahtamaan jotakin mieleen!

Projekti 1: RUK-mekko

ruk-mekko-ohje mekko-piirros

Tärkeysjärjestyksessä ensisijainen on se mekko, jonka teen kokonaan itse, deadlinenani RUKin kurssijuhla tämän kuun lopussa. Oon nyt päättänyt, että sen tulee olemaan malliltaan sellainen pitkähelmainen mekko, jonka yläosa on selkäpuolelta lähes kokonaan avoin ja etupuolelta korkea. Ompelen kimaltavan yläosan ja mustan hameosion todennäköisesti kahdessa eri osassa, jonka sitten yhdistän kokonaisuudeksi esimerkiksi hakasien avulla.

Yläosan teen kuparin sävyyn taittavasta kultaisesta paljettikankaasta. Tilasin sen Etsystä, sillä tavalla vähän riskaabelisti tietämättä, miltä kangas luonnossa näyttäisi. Onneksi se oli kuitenkin parempi, kuin olisin osannut toivoakaan! Juuri sopivan kimaltavaa mutta samalla sen näköistä, ettei kyseessä ole mikään luiru paljettitarrakangas, vaan että siinä on kunnolla tekstuuria. Eurokankaista ei löytynyt mitään mun visioihin sopivaa paljettikangasta, eikä mulla ole tietoa mistään muistakaan suomalaisista kangaskaupoista… Vielä pitäisi ostaa aluskangas tuohon yläosaan, koska tuo paljettikangas kutittaisi muutoin liikaa. Siitä on myös pakko tehdä malliltaan tyköistuva, koska tuo kangas ei veny ollenkaan.

Helmasta haluan sopivasti liehuvan, laskeutuvan ja paljettista yläosaa tasapainottavan, joten valitsin siihen mustaa sifonkia mustan aluskankaan kera, sekä mustaan ”vyökaistaleeseen” sellaista tukevampaa satiinia. Ja koska tuota paljettikangasta pelkästä mekon yläosaan tarvittavasta määrästä reilusti yli, teen siitä luultavasti myös asuun sopivan pienen laukun.

Vaikka en ole vielä ihan varma miten lähden tätä kaavoittamaan (kun mitään valmiita kaavoja mulla ei tietenkään ole), lähes kaikki palaset alkavat olla koossa. Näillä eväillä on hyvä ryhtyä ensi viikolla jo ihan tositoimiin. Luultavasti suurimmaksi ongelmaksi muodostuu lopulta niin malliltaan, kooltaan kuin hinnaltaan sopivien juhlakenkien metsästäminen…

Projekti 2: VUJU-mekko

a-linjainen-mekko-ohje a-linjainen-mekko-ohje a-linjainen-mekko-ohje

Meidän arkkitehtikilta täyttää maaliskuun alussa 45 vuotta, ja sitä juhlitaan vujujen eli vuosijuhlien merkeissä. Ja kun on kumminkin kyse teekkarihenkisistä juhlista, vaikka kuinka arkkareita oltaisiinkin, en halua uhrata tuonne sitä toivon mukaan noista RUK-juhlista siistinä selviävää, itse ompelemaani mekkoa. Sitä kun voisi ainakin olettaa, että tuolla olisi vähän menevämpi meininki kuin RUKin juhlissa, vaikken vujuillakaan ole enemmin vielä käynyt. 😀

Koska aika ei kuitenkaan riitä kahden eri mekon ompelemiseen, ostin itselleni tuollaisen puoliksi OK:n mekon tuunattavaksi. Sen helmaosio on kiva, aika samantapainen kuin se, millaiseksi kuvittelen tuon ensimmäisenkin mekon helman muotoutuvan. Siitä helmasta pitää vain lyhentää parikyt senttiä, mutta yläosa sen sijaan onkin ihan käyttökelvoton. Se on oikeasti vähän niin kuin vain joku ruokalappu rintojen päällä, tosi paljastava, ohuen löysä ja epäkäytännöllinen. Sii paljon pahempi, kuin mitä se noissa kuvissa edes näyttää.

Vaihtoehto yksi on se, että mä leikkaisin sen yläosan kokonaan irti, ja yrittäisin löytää jostain siihen hameosioon yhteensopivan, riittävän juhlavan topin tai muun vastaavan. Siinä kuitenkin muodostuu ongelma se, etten enää oikein kerkeä varmuudella tilata mistään netin kautta mitään, eikä mulla ole aikaa pyöriä vaatekauppoja ympäri toivoen, että vastaan osuisi joku napakymppi. Niiden hyllyt kun eivät muutenkaan vielä tähän aikaan talvesta notku kesähepeniä vastaavista valikoimista.

Toinen vaihtoehto olisi ommella tuon etuosan päälle jotain muuta kangasta jotenkin tyylikkäästi. Mulla ei vaan ole mitään hajua, mitä siihen tekisi ja millä, ja miten sen jonkin tekisi niin, ettei homma kävisi liian vaikeaksi.

Pientä inspiraation puutetta on siis havaittavissa. Siksi tämän mekon osalta toivoisinkin, että jos teillä olisi minkään valtakunnan ehdotuksia tai ideoita sen suhteen, miten tuota mekkoa voisi lähteä tuunaamaan tai minkälainen yläosa siihen sopisi, jaattehan ne ajatukset kanssani? Ottaisin avoimesti vastaan mitä tahansa ideoita!

– – –

Mutta tällaiset projektit mulla on nyt siis meneillään, kaikkien noiden koulutöiden ja muiden sivussa. Miltä vaikuttaa, onko toivomuksia kuinka tarkkaan näiden etenemisestä tänne selostaisin? 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

12 Responses

 1. Todella kaunis tuo itse suunnittelemasi mekon idea tuossa paperilla!!

 2. Ihan mielettömän kauniita mekkoja! Vitsit ku itsekki osais vääntää jotain tollaista! Oot kyllä älyttömän taitava käsistäs 🙂

  1. Kiitos! 🙂 Joo emmä tiiä vielä miten noi lopulta sitten onnistuu, kun aina on tavoitteet niin korkeella, mutta kokeilemallahan sen sitten huomaa! 😀

 3. Musta tuubitoppi mekon alle? Jos näkisi selkäosan, niin osaisi enemmän auttaa. Tuubi olisi helppo ja nopea toteuttaa, eikä erottuisi niin paljoa. Toki voit ommella koko selkäosan uusiksi. Päälle en ehkä lähtisi mitään laittaa.

  1. Selkä on kokonaan avoin lukuunottamatta noita ylhäältä ja sivuista lähteviä naruja, joita on kaksi ja ne yhdistyvät silleen ristiin ylävasen-sivuoikea ja yläoikea-sivuvasen. Mun on vähän vaikea kuvitella, miten tuohon saisi tuubin sopimaan, mutta voisin kyllä miettiä sitäkin. 🙂

 4. Oi tuo ruk-mekko näyttää todella upealta! En malta odottaa, että näen sen valmiina. Innolla odotan myös minkälainen toisesta mekosta tulee 🙂 Tykkään tuon vuju-mekon yläosasta kovasti, harmi jos se on niin epäkäytännöllinen.. :/

  1. Kiitos! 😀 Mä melkein pitäisinkin tuon toisen mekon selkäosasta, mutta kun se on edestäkin niin avoin, syvään uurrettu ja kyljetkin paljaana, niin kokonaisuutena tuo yläosa ei tuollaisenaan toimi. :/ Kyllähän mä tuohon ensimmäiseenkin mekkoon suunnittelin tekeväni avoimen selän, mutta siinä mä nostankin etupuolelta sen kaula-aukon korkealle, joten siitä ei varmasti mennä lähellekään liian paljastavaa.

 5. oi vitsi, osaisikin itse tehdä jotain tuollaista! Aivan upeita mekkoja! Erityisesti tykkään tuosta luonnoksesta 🙂

  1. Kiitos! Toivottavasti ne onnistuisivat käytännössäkin. :>

 6. Vaatteiden tuunaaminen on kivaa puuhaa. Mulle tuli mieleen ainakin yksi tapa miten tuon alemman mekon voisi tehdä hienomman oloiseksi, ja se on kenties ehkä nopein ja helpoin tapa muokata, jos yläosan roiskeläpän jättää paikoilleen ja ompelisi pitsistä sivuille ja taakse peittävämmät kappaleet. Hieman tähän malliin:
  http://fashionupdatez.com/wp-content/uploads/2014/09/long-elegant-dresseslace-dresses—black-white-pink-red-long-sleeve-ebay-tiqbvogg.jpg (kuva on googlettamalla löytynyt)

  1. Hahaha roiskeläppä. 😀 Mutta tossa vois olla ideaa, pitsiselkämys voisi olla näytti! :>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *