Jouluinen juustokakku

piparkakku-juustokakku

En tiiä oonko ainoa, mutta mä en oo oikein koskaan osannut yhdistää kakkuja ja joulua keskenään. Joo, ehkä maustekakut olisivat niitä kohtalaisen perinteisiä jouluherkkuja, mutta en oo ikinä pahemmin niistä perustanut, joten kakut ovat aikalailla lukeutuneet jouluherkkujen ulkopuolelle. Mutta koska mä oon aika leivos-&kakkuhiiri, innostuin aika hyvin, kun vastaan tuli ohje jouluisesta juustokakusta. Pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan!

Tää mun käyttämä ohje on käytännössä sama kuin tämä täällä, mutta kirjoitan sen kuitenkin tähän postaukseen vielä omin sanoin, kuvin ja joillain tarkentavilla huomioilla varustettuna. Tää taisi muuten olla mun ensimmäinen itse leipoma juustokakku ikinä!

piparkakku-juustokakku

Tarvikkeet tämän juustokakun tekoon:

POHJAAN:
– 200 g pipareita
– Suunnilleen 75 g voita
TÄYTTEESEEN:
– 1 dl sokeria
– 1 kananmuna
– 500 g tuorejuustoa*
– 2 dl kuohukermaa
– 1 tl kanelia
– 2 rkl vaniljasokeria
– 6 liivatelehteä
– 2 rkl kiehuvaa vettä
PÄÄLLE:
– 2 dl glögiä**
– 3 liivatelehteä
– Koristeluun esim. mantelilastuja, kanelitankoja tai marjoja

Huomioi että tarvitset myös ainakin pari kulhoa ja vispilää, nuolijan ja irroitettava pohjaisen kakkuvuoan.

* Myös Mascarpone on tuorejuustoa, ja sopii tähän käyttötarkoitukseen . Huomasin sen kun en öytynyt suoraan mitään 500g pakkausta, ja S-Marketissa oli vain 200g tuorejuustopakkauksia, mutta Lidlissä 250g pakkauksia, joskin nimellä Mascarpone. Empä mä olisi tiennyt sen olevan tuorejuustoa, jos en olisi googlesta tarkistanut.

** En ollut varma meinattiinkö tällä tiivistettä vai juotavaa glögiä, mutta mun glögipullossa luki että glögiä ja vettä sekoitettaisiin oikeaoppisesti suhteessa 1:3, joten tein 2 desiä sekoittamalla puoli desiä glögitiivistettä 1,5 desiin vettä. Eihän siitä mitään näyttävää tummanpunaista tullut, mutta ainakaan maku ei ollut liian vahva tai tunkkainen.

piparkakku-juustokakku

Jouluisen juustokakun ohje:

1. Aloitin leipomalla pipareita, kun niitä piti murustaa kakun pohjaksi. Olishan noita voinut kai valmiinakin ostaa, mutta näin tällä kertaa. Kun 250g taikinasta leipoi suunnilleen 22 piparia, ja pohjaa varten tarvitsi 200g edestä pipareita, arvioin pohjaan tarvittavan ainakin sen 17 piparia.

Murustin piparit käsivoimin ja lusikan avulla, sulatin rasvan pehmeäksi mikrossa. Sekoitin murut ja rasvan keskenään ja painelin ne tasaiseksi levyksi irtopohjakakkuvuuan pohjalle.

piparkakku-juustokakku

2. Täytettä varten tuli ajoillaa vatkaamalla muna ja sokeri kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kokeilin tätä kaksi kertaa, kun olin ensimmäisellä kerralla epävarma, oliko vaahto oikeanlaista. Ensimmäisellä kerralla laitoin munan ja kaiken sokerin heti saman tien yhteen, mutta se ei millään meinannut muuttua kiinteäksi vaahdoksi, pitkäjänteisestä vatkauksesta huolimatta. Yritin siis uudestaan, vatkaamalla ensin munan jonkinmoiseksi vaahdoksi ja lisäämällä sitten pikkuhiljaa sokeria joukkoon. Vaikka tällä jälkimmäisellä keinolla homma olikin nopeampaa, ei siitä vaahdosta silti mitään kiinteää tullut. Ei jos pitää kiinteänä vaahtona esim. sellaista kiinteää valkuais+sokeri-taikinaa, jollaisesta tehdään marenkeja.

Eli tuon toisen yrityksen jälkeen annoin vain olla. Olihan se kumminkin kuohkeaa, vaikkei kiinteäksi voinutkaan mun mielestä kutsua.

3. Vaahdotuksen jälkeen sinne joukkoon sekoitettiin tuorejuustot.

4. Vatkasin toisessa kulhossa kerman vaahdoksi, ja maustoin sen vaniljasokerilla ja kanelilla. Sen jälkeen kiehautin veden, puristin liivatteista ylimääräiset nesteet pois, ja sekoitin turvonneet lehdet nopeasti siihen kuumaan veteen. Kaadoin liivateveden kermaan, ja sekoitin huolella sinne joukkoon. Liivatteen määrä suhteessa veteen oli niin suuri, ettei kermakaan pahemmin löystynyt.

piparkakku-juustokakku

5. Tämän jälkeen sekoitin liivatekermavaahdon ja tuorejuustoseoksen huolellisesti keskenään, käyttäen kuitenkin apuna vatkaisemen sijasta nuolijaa. Sitten kaadoin taikinan vuokaan piparipohjan päälle ja tasoitin sen nuolijalla niin hyvin kuin pystyin.

6. Tässä välissä kakku sai hyytyä jähmeäksi jääkaapissa yön yli.

piparkakku-juustokakku

Seuraavana päivänä tein kakkuun glögi-päällisen, joka ei sekään ollut ihan niin nopea toimitus, kuin olin etukäteen ajatellut.

7. Ensin piti antaa liivatelehtien turvota, sitten kiehauttaa glögi, sekoittaa liivatteet kuumaan glögiin ja sen jälkeen antaa jäähtyä viileäksi ennen kakun päälle kaatamista. Annoin glögin jäähtyä ihan vain huoneen lämmössä, ettei se vahingossa pääsisi jähmettymään, kuten jos olisin laittanut sen vaikkapa parvekkeelle kylmään.

8. Kaadoin viilenneen mutta juoksevan glögiliivatteen seoksen kakun päälle, ja laitoin kakun takaisin jääkaappiin. Siellä se sai seistä ja jähmettyä ainakin pari tuntia, ennen kuin koristelin sen tökkimällä pintaan mantelilastuilla pari valkoista ”kukkaa”, ja asetin kakun pöytään tarjolle.

Yritin myös sirotella kakun pinnalle tomusokeria, mutta se ei oikein onnistunut, kun pintaan oli kertynyt jääkaapissa jonkin verran kosteutta, joka ilmeisesta sai ne sokerit sitten kastumaan näkymättömiin. Sitä siis tuo ylimääräinen pisaramainen kosteus tuossa kakun päällä, makuunhan se ei vaikuttanut mitenkään eikä siten häirinnyt lopputulosta lainkaan.

piparkakku-juustokakkupiparkakku-juustokakkupiparkakku-juustokakkupiparkakku-juustokakku

Ja tuli kyllä hyvää! Koostumus onnistui täydellisesti, vaikka itse sanonkin. Pohjasta ei tullut liian kovaa – se oli riittävän kiinteää, että pysyi kasassa, mutta toisaalta sopivan pehmeää, että tuli kakkulapiolla leikatessa siinä pehmeän osan mukana, ilman että se irtosi erilleen. Myös maut olivat kohdillaan, muidenkin kuin vain itseni mielestä. Piparipohja oli herkkua, täytteessä se kanelin maku oli juuri sopivan hentoinen, ja glögipinta toi koko komeuteen raikkaan loppusilauksen.

Oli siis tosi onnistunut valinta meidän itsenäisyyspäivän illanvieton herkkupöytään! Todellakin suosittelen myös muita kokeilemaan, jos vaan juustokakuista tykkäätte. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

12 Responses

 1. Pohjaan voi käyttää joulupipareita niin tulee vielä jouluisemnan makunen. 🙂

  1. Okei, kiitos vinkistä, mut valista mua vähän, mitä eroa on tavallisilla pipareilla ja joulupipareilla? 😀 Mä tein pohjaa varten piparit Lidlin voipohjaisesta valmiista piparitaikinasta, ja seki oli kyllä maukasta. 🙂

  2. Aa, sori taas tuli ilmi tää piparikysymys.. 😀 Meillä päin kaikkia makeita keksejä kutsujaan pipareiks ja luulin, että oot tässä ohjeessa käyttäny niitä tavallisia kaurakeksejä. Ja meillä siis kaurakeksejäkin kutsutaan pipareiks. 😀

 2. oi näyttää niin hyvältä! tää sopiikin mainiosti, sillä oon ettiny hyvää reseptiä kaverille joululahjaksi – lykkään vain tarvikkeet lisäksi niin kaveri pääsee itse leipomaan 🙂 voisin tehä itekin tollasen jouluksi 🙂

  1. Noni, hyvä että tärppäs! 😀 Kiva idea että ainekset lahjaksi, vaikka kylmätuotteiden kanssa voikin olla haastavaa. 😀

 3. Haluaisin kysyä, että millaisesta arkkitehtuurista sä pidät erityisesti? Entä mistä et puolestaan niin paljoa pidä? Ihan uteliaisuuttani kyselen 🙂

  1. Hmm, rehellisesti sanottuna mulla ei tällä hetkellä ole tuohon mitään suoraa vastausta. En vielä oo muodostanut mitään pitäviä mielipiteitä siitä mistä tykkään ja mistä en, sen lisäksi että oon tietoisesti yrittäny pysyä avoimena monille tyyleille ja ratkaisuille, vaikka ne alkuun arvelluttaisivatkin. Suurin osa mun tän hetkisistä mieltymyksistä on tosi yleisiä, kuten että yksittäisissä taloissa/rakennuksissa tykkään yleensä selkeistä linjoista ja aika minimalistisista ja moderneista toteutuksista, joissa kumminkin pitää olla joku juju. Mua kiinnostaa luonnon ja rakennusten suhde ja niiden harmonia, kun taas materiaaleissa tykkään tällä hetkellä eniten tummasta puusta, vaalea betonista ja lasista. Pintereissä pinnaillen (silloin kun siellä satun pyörimään) mua kiehtovia esimerkkejä arkkitehtuuri-taululle, jos oot siellä niin sitä kautta voi seurailla miten tuo maku muuttuu/kehittyy matkan varrella. :') Tai ylipäätänsä millaisista tyyleistä pidän, kun sitä on vielä aika vaikea selittää sanoin. Mun profiili löytyy täältä.

 4. Asdfgh, kuolaan D: Just tällain alkuyöstä kun ei kehtaa hipsiä enää keittiöön ja kroppa huutaa energiaa – ja nukkuminen ei toki kelpaa! – on hyvä löytää sun blogiin ja todeta, että taas jotain liian syötävää ois nähtävillä. En tiedä pitäiskö kirota vai kiittää, mutt ehkä jaksan tän voimin sit ylihuomenna leipoa ne kakkupohjat pakkaseen 😀

  Juustokakut on kyllä ihan parhautta, ja glögi varmasti sopii just esim. kuorrutteeseen. Mua itteäni kiehtoo suuresti luumun ja kanelin, sekä siitä irrallisena viikunan ja kaardemumman makuyhdistelmät, mutten oikein tiedä mihin niitä yhdistäis. Omena-karpalo on kans tosi jepa. Mutt vaikka juustokakut on superihania, ne on silti vähän meh, kun liivate ei oikein mene alas, Vegegel on ihan sanonko mitä, ja agar-agar maistuu puulta. Sit ollaan vaan syömättä D: Mutt meill on perinteisesti ollu joulupöydässä suklaakakku, jossa on täytteenä appelsiinituorejuustoa. Pohjan reseptiä en tiedä, mutt siihenkin tulee suklaata. Ja kuorrute on suklaata. Se on oikeesti tyyliin yks iso suklaamöhkäle se kakku. O.o

  Nyt kuitenkin tänä jouluna oli haussa jotain kevyempää, ja kokeena tein kaveripikkujouluihin sellasen karpalo-maustekakun, ja sitä syöneet ainakin kehuivat. Karpalot toi mukavaa raikkautta siihen. (Kuva: https://twitter.com/Bogey_/status/538723814897905664 ) Ett kakut kyllä on liitetty jouluun, mutt nyt on aika kokeilla uudistaa omia perinteitä, niin ehkä löytyis joku uunipaistettava juustokakku.. Tai sit vaan pysyn tossa maustekakussa. 😀

  [x] nairjenturhatyöspämmit.com

  1. Oho, oon missannut tän! D: Kiitos taas pitkästä kommentista! Mä oon tosi huono uusien makuyhdistelmien kanssa, en osaa oma-alotteisesti alkaa testaamaan mitään vaan pysyn tutuissa ja turvallisissa ja hyviksi todetuissa. 😀 Kaavoihin kangistuen… kuten esimerkiksi viikuna on mulle ihan vieras! Onneksi mulle ei ole ongelmia liivatteen kanssa, vaikka se sellaisenaan haiseekin ihan kamalalta… 😀 Hyvän näköinen kakku kyllä tuo sun! Iskee yönälkä tännekin päähän…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *