DIY – Collegepaidan tuunaus #zalandodiy

Löytyykö keltään teistä kaapista vanhaa tylsää collegepaitaa, joka ei vaan syystä tai toisesta enää koskaan eksy päälle? Multa löytyy, oikeastaan enemmänkin kuin yksi, ja päätin taannoisen mun vaatehuonesiivouskahlauksen yhteydessä, että asialle pitäisi varmaan tehdä jotakin. Kun ei niistä raaski luopuakaan, ovat ihan liian käyttökelpoista tuunausmateriaalia!

Osallistun tässä samaan syssyyn tällä postauksella #zalandodiy -kilpailuun, josta mulle vinkattiin. Siksi on siis tuo merkintä tuolla otsikossakin.

paidan-tuunaus

Eli olipa kerran monta vuotta vanha collagepaita, joka oli ajan kuluessa muuttunut malliltaan jokseenkin oudoksi. Pitkä mutta samalla lantion kohdalta liian kapea, sävyltään kiva mutta toisaalta aika tylsä. Tuon muoto-ongelman vuoksi päätin aika suoralta kädeltä lähteä lyhentämään helmaa melko ronskisti, ja siitä se ajatus sitten pikku hiljaa lähti rullaamaan.

Päädyin tekemään paidan selkäpuolen ns. punomalla, sillä tavoin korimaisesti.

Kuvat kertovat työvaiheista aikalailla kaiken oleellisen, mutta selvennyksenä tähän heti, että paidan helmasta leikatuista paloista tuli punontaselkämykseen vaakakaistaleet. Helmasta irti leikatun resorin säästin ja ompelin sen lopuksi takaisin alareunaan, kun kaikki suikaleet oli kiinnitetty oikeille paikoille.

Käytin toteutukseen apuna liitua, viivotinta, saksia ja ompelukonetta.

paidan-tuunaus paidan-tuunaus paidan-tuunaus paidan-tuunaus paidan-tuunaus

Ompelin ensin oikealla puolelle kiinnitetyt suikaleet, sitten käänsin paidan ja kiinnitin nurjan puolen suikaleet. Sitten pujotin pystysuuntaiset suikaleet vaakasuikaleiden lomitse ja ”sinetöin” punonnan ompelemalla alareunaan kiinni aiemmin säästämäni resorin.

paidan-tuunaus

Jaaa näin tuli valmista! Ei ollut tämän kanssa kovin pikkutarkka, rentoon paitaan oli hyvä tehdä rento tuunaus. Tähän toteutukseen meni loppujen lopuksi suunnilleen paris tunti aikaa.

paidan-tuunauspaidan-tuunaus paidan-tuunaus paidan-tuunaus

Tuli tällä kertaa aikamoinen kuvaryöppy, kun halusin saada tuon selkämyksen mahdollisimman monipuolisesti esitettyä. Se kun näyttää aina vähän erilaisesti eri kulmista katsottuna, ja eri asennoissa, riippuen onko selkä kumarassa vai notkolla. Tää tuunaus toi tähän vanhaan paitaan aika mielenkiintoista elävyyttä, ja mun mielestä se näyttää hauskalta tolla tavoin rennosti aaltoilevana.

Mitä te tykkäätte? 

Mä ite olin eka vähän epävarma, kun eihän sitä paidan selkäpuolta oikein hahmottanut samalla kun itse piti mokomaa päällään, mutta ainakin kaverit sanoivat tykkääväsä. Ja kyllä tää ainakin kuvien perusteella näyttää aika onnistuneelta – sopisi mainiosti vaikka hameenkin kanssa, varsinkin kun tuo on nyt malliltaan lyhyempi. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

19 Responses

 1. Oi, ihana! ♥ Mäkin alotin joskus punomaan paidan selkää ja tätä postausta lukiessa muistin sen, sekin vissiin vähän jäi kesken. :'D

  1. Kiitos! Haha oivoi, no mutta onneks sitä voi sit jatkaa sitten ku siltä tuntuu. 😀

 2. Oii toi on hieno! Melkeen sääli ettei mul oo ylimääräsiä collegepaitoja, ni en voi ainakaan vielä tätä ideaa toteuttaa 😀 Mut pistän muistiin tulevaisuutta varten, toi on oikeesti ihan superkivan näköinen!

  1. Kiitos! Jos ei oo valmiina mitään sopivan turhaa collaria niin pidä tää mielessä jos esim. vaik jostain kirpparilta tulee vastaan joku sopiva yksilö – tai kaksi, koska jos ei halua lyhentää koko vaatetta, kannattaa olla toinen kappale josta leikata paitaan osa noista raidoista. Ja tätä samaa tyyliä voi toteuttaa myös muihinkin kuin vain collegepaitoihin, kuten vaikka toppeihin. 🙂

 3. Jälleen kerran, wau! Miten sä onnistutkin aina saamaan kaikesta tylsästä jotain niin hienoo ja mielenkiintosta?! Sulla on kyllä mahtava mielikuvitus!

  1. Kiitos! 🙂 Pakko kyllä sanoa, ettei tää idea varmasti mikään ihan uniikki ole, että tuskin tää on mikään ihan ensimmäinen "punottu paita" laatuaan. Mutta idean sijaan tuon toteutuksessa sai käyttää ihan omaa päätä, kun mitään ohjeita tai päteviä esimerkkejä ei löytynyt.

 4. Waude! Ite en ikinä onnistuis tekemään tuommosta, vaikka vaikuttikin suhteellisen yksinkertaiselta ohjeelta 😀

  1. Kiitti! Ei tää mikään järin haastava ollut kun sitä nyt ajattelee, mutta kyllä tuo aluksi vähän vaati funtsimista, että miten päin oikein lähtisi tekemään. 😀

  1. Kiitos! Haha, kyllä mä muistelen että tämmösiä olisi joskus aikaisemminkin katukuvassa tullut vastaan. 🙂

 5. Hei, ihan mielenkiinnosta kysyisin, että mitä aineita kirjoitit lukiossa? Oon itsekin haaveillu arkkitehdin ammatista ja nyt abivuonna alkoi iskeä paniikki, että oonko mä kirjottamassa sittenkin ihan väärät aineet… 😀

  1. Kiva kuulla että oot kiinnostunut tästä alasta! 🙂

   Mä kirjotin viisi ainetta, pitkän matikan, enkun (pitkänä kielenä), kaksi reaalia (historian ja yhteiskuntaopin) sekä äikän. Käytännössä sillä ei oo merkitystä, mitkä aineet kirjotat, paitsi että vähintään viisi ainetta, koska niin monta voidaan huomioida pisteiden laskussa. Kannattaa myös pistää merkille, että esim. lyhyessä matikassa ja keskipitkässä kotimaisessa kielessä ja lyhyessä kielessä asteikko on vain 1-3 pistettä (jos saat tulokseksi M, E tai L), kun taas lähes kaikissa muissa se on 1-6 pistettä, jakautuen koko sille A-L välille. Eli esim. kun mä kirjoitin pitkästä matikasta C:n, se on kumminkin yhtä hyvä kuin jos olisin saanut lyhyestä matikasta L:n. Ja pitkän matikan kurssit sisältää enemmän myös niitä arkkitehtimatikan pääsykokeissa olevia aihepiirejä.

   Oon kirjoittanut viime keväänä tästä aiheesta ja hakuihin ylipäätänsä liittyen laajan postauksen tänne, siellä on myös nuo pisteasteikot jne, joita kannattaa tsekkailla. 🙂 Oon kirjottanut sinne enempi myös omista pisteistäni sun muista. Toivottavasti siitä olisi apua!

  2. Oi kiitos hirveästi vastauksesta, tästä oli apua 🙂 Oon itseasiassa kirjoittamassa juurikin nuo täysin samat aineet! Menenkin kattelemaan noi postaukset tästä aiheesta, ja jäänkin seurailemaan näitä sun juttuja 🙂

 6. Ihana tuo paita. Täytynee testata johonkin paitaan tai hommata tätä varten joskus paita jolle näin voisi tehdä 🙂

 7. Siis tosta paidasta tuli aivan mielettömän upea! Pitää piakkoin lähteä metsästämään kirpparille jotain vanhaa paitaa – en uskalla kokeilla leikkelemistä omaan jos meneekin pieleen 😀 Mietin vaan, tuleeko kauheen kylmä kun selkä täynnä ''reikiä'' mistä vetää 😮

  1. Kiitos! 😀 Heh no mä nyt ainakin oon niin vilukissa etten näin talvisaikaan muutenkaan tarkene kuin paksuissa villapaidoissa, joten vaikea sanoa! Ehkä toi menee sitten keväämmältä, kun mulla on myös semmonen college-paita jossa hihoissa on pitsiä, niin niistä ainakin vetää jonkin verran – ja luulen että tossa ei vedä läheskään yhtä paljoa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *