Synttärikakkuprojektin esittely alkoi marsipaaniruusuista, ja tähän tungen kaiken muun. Leivoin suklaakakun, mutta sellaisenaan homma olisi ollut liian yksinkertainen ja tavallinen, kun niitä suklaakakkuja pyöräyttelee joskus ihan arkenakin. Teinpä sitten siihen tavalliseen suklaakakkuun mokkavaahtokerroksen.
Oikeastaan en ole varma, onko mokkavaahto edes hyvä sana käyttää tässä, sillä kahvi ei työntynyt makuna mitenkään erityisen terävästi esille. Sen erotti lähinnä sellaisena sivumaun häivähdyksenä, kun vaahto ja kakku oli muuten sellainen suklainen ja pehmeä. Että ihmiset jotka ette erityisemmin pidä kahvista, saattaisitte silti pitää tästä!
Mokkavaahto-ohjeen alkuperää en tiedä, muistin äitin tehneen joskus tätä samaa ja pyysin häntä lähettämään kännykkäkuvan siitä luottoresepteille omistetun ruutuvihkonsa sivusta, jolta tämä löytyi.
Aloitin valmistamalla kakkupohjan. Mä käytin tähän ihan sitä tavallista suklaatorttuohjetta, josta kirjoitin tänne helmikuussa. Ohjeen löytää täältä.
Tein taas sellaisen pienen kakun (halkaisija 16cm), eli jos haluaa sellaisen normaalin kokoisen kakun, pitää tuplata kaikkien ainesten määrä – niin kakkupohjaa tehdessä, kuin myös alla selostamani täytteen aineksissa ja kuorrutteessa.
Mokkavaahtoa varten tarvitaan:
- 85 grammaa suklaata (eli vähän alle puolikas fazerin sininen levy)
- 3 liivatelehteä
- Lasillinen kylmää vettä
- 0,5 dl kuumaa kahvia (itse käytin Nescafen murukahvia)
- 1 kananmunan keltuainen
- 1 rkl sokeria
Aloita sulattamalla suklaa vesihauteessa, eli kattilaan vähän vettä, vesi liedelle kiehumaan ja kattilan päälle suklaat sisältävä lautanen. Höyry lämmittää lautasen kohtalaisen nopeasti, ja suklaa sulaa siististi ilman palamisen riskiä.
Keitä kahvi, tai käytä vaikka suklaan sulatuksessa höyrynnyt kattilan kuuma vesi, ja heitä sen joukkoon murukahvia.
Anna liivatelehtien lillua kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan, jotta niistä tulee koostumukseltaan sellaisia pehmoisia ja geelimäisiä. Ota sen jälkeen liivatteet pois vedestä, puristele kädessä liiat vedet pois, ja sekoita nopeasti kuumaan kahviin.
Sekoita tämän jälkeen kuuma liivatekahvi ja sula suklaa toisiinsa nopeasti, ettei jää kökköjä.
Sekoita sokeri ja keltuainen toisiinsa, ja lisää ne suklaaliivatekahvi-seokseen.
Vatkaa kerma vaahdoksi (koneella tai käsin, itselläni onnistui aika nopeasti ilman konettakin) ja sekoita sen jälkeen varovaisesti mutta perusteellisesti muiden aineksien joukkoon.
Leikkaa suklaatorttu kahteen osaan ja aseta pohjapuoli takaisin vuokaan, jossa kakun paistoit (vuoka kannattaa kuitenkin pestä ensin). Kaada päälle mokkavaahto, ja aseta kanneksi jäljelle jäänyt kakkupohja. Mikäli kakku on määrä syödä heti saman päivän aikana, laita se muutamaksi tunniksi pakastimeen/jääkaappiin ennen kuorruttamista.
Jos syömispäivä on edessä vasta seuraavana päivänä, laita kakku pakastimeen yön yli. Itse tein näin, ja mokkavaahto hyytyi tosi hyvin. Otin kakun aamulla pakastimesta jääkaappiin, ja jääkaapista pöydälle iltapäivällä pari tuntia ennen kuorruttamista.
Kuorrutuksen voi tehdä miten itse haluaa. Äidin ohjeen mukaan päälle sulatettaisiin yksi fazerin sininen suklaalevy, toisaalta kuorrutteen voisi tehdä myös ihan kaakaojauheesta, kuten helmikuun ohjeessa.. Mä tein päälle kaakao&tomusokerikreemin, saman kuin silloin pari vuotta sitten.
Kuorrutukseen tarvitaan:
- 125 grammaa voita
- 0,5 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl kaakaojauhetta
- Noin 4 dl tomusokeria
- 1 tl tai tarvittaessa vähän enemmän vettä
Sekoita sokerit ja kaakaojauhe. Sulata voi, sekoita se ja vesi muihin aineksiin. Mikäli kuorrute jää liian kovaksi, lisää vettä, jos liian löysäksi, lisää tomusokeria. Levitä kuorrute kakun päälle ennen kuin se ehtii jähmettyä.
Lisää kakun päälle halutessasi muita koristeita. Itse törttäsin marsipaaniruusut kiinni paksuhkoon kuorrutukseen, ja sulatin pari palaa fazerin sinistä, jota valuttelin vähän kakun päälle lusikalla.
Ja valmista! Me syötiin tästä melkein puolet kahteen pekkaan, rangaistuksena kamala ähky, tää oli tosi täyttävää. Loput kakusta otettiin mukaan Houtskariin, jossa se jaettiin kahvipöydässä kahdentoista hengen kesken, ja kaikki ilmeisesti tykkäsivät maistamastaan. 🙂