Alkoholittomuudesta

Vappu lähestyy, teekkarit juhlivat oikein ajan kanssa ja alkoholi virtaa. Se on tietyllä tapaa aika tärkeä osa opiskelijaelämää, kun periaatteessa sille on annettu aika komea rooli, mutta toisaalta ilmankin voi olla. Helpoiten sen ehkä sujuu, jos on sataprosenttisesti absolutisti, kuin jos yleensä juo mutta jonkun kerran ajattelee vain olla ottamatta. Siinä vaiheessa ryhmäpaine ja yleinen hämmästely voivat olla haastavia kohdata, mutta kannattaa vain reippaasti pitää päänsä, jos jotain tuollaista on päättänyt.

mielipidekirjoitus mielipidepostaus alkoholi alkoholittomuus absolutisti

Mä en ole mikään kova juhlija, ja juomisenkin suhteen pidän – sekä tiedostaen että tiedostamatta – aika hyvää kontrollia. Tai siis, vaikka mä suunnittelisin etukäteen, että nyt juhlin kunnolla ja jaksan sinne pilkkuun asti, ja kaverit siinä vieressä miettivät ottavansa vaihteeksi vähän iisimmin, niin yleensä siinä käy toistepäin: mä löydän itteni kotoa nukkumasta jo puolilta öin ja herään aamulla virkeänä ilman mitään oloja, ja kaverit virkoavat pitkän yön jälkeen jostain jatkojenjatkojen jatkopaikasta. Tai jotain sinnepäin. Vaikka mua harmittaakin ajatus siitä, että jäisin jostain hyvästä paitsi, niin ehkä kuitenkin parempi näin päin. Jos ei muuten, niin mä karsastan sitä juhlimisen vaatimaa rahankulua. Ja krapulattomuus, se vasta ihanaa onkin.

En mä yleensä ihan raittiina viitsi juhlia, jos muutkaan eivät ihan kokonaan ole ilman. Ei sillä, että se olisi joku ongelma, mutta pidän siitä kuplivasti fiiliksestä (vaikka ärsyttääkin kun innostuessa sanat tuppaavat menevän sekaisin keskenään). Olo voi myös olla vähän ulkopuolinen, jos oon yksinäni jonkun syyn vuoksi raittiina, kun taas kaikki muut ovat enemmän kunnon juhlasfääreissä. Rehellisesti sanottuna mä en ole koskaan juonut räkäkännejä, ja oon käsittääkseni aina käyttäytynyt hyvin ja normaalisti alkoholista huolimatta. Ei kai se nyt kovin harvinaista ole?

mielipidekirjoitus mielipidepostaus alkoholi alkoholittomuus absolutisti

Mä päädyin miettimään tätä aihetta muutama viikko takaperin, kun luin jostain päin nettiä (*köh-vauvapalstalta-köh*) keskustelua aiheesta ”alkoholittomat häät”. Mielipiteet olivat niin radikaalin eriäviä, että pisti omatkin aivot hyrräämään, mitä kantaa oikein puoltaisi.

Osa oli sitä mieltä, että alkoholittomat häät ovat parin oma valinta, toisen puolen mielestä häissä kuuluu tarjoilla alkoholia. Siinä juhlien ”ilmaisessa alkoholissa” piilee kuitenkin usein se ongelma, että koko juhlaporukka pitää tuntea aika hyvin, jos haluaa olla varma ettei kukaan pilaa tärkeää päivää millään rähinäkänneillä tai muulla. Tai riippuu toki ihan juhlista, mutta häissä lienee nimenomaan kyse hääparin onnesta ja tärkeästä päivästä eikä vieraiden kestitsemisestä, toisin kuin ehkä jossain muissa juhlissa.

Mä ainakin voisin kuvitella joskus hamassa tulevaisuudessa pitäväni häät, joissa tarjoillaan korkeintaan skumpat maljojen noston aikaan (kun se nyt on niin perinteistä), ja muu juoma saisi olisi jotain muuta. Tai sitten vierailla saisi olla omat juomat mukaan, jos eivät ilman osaa olla juhlissa. Ymmärrän, että alkoholista kaivataan sen rentouttavaa, kielenkantoja hölläävää vaikutusta, joka piristää mukavasti sitä perin stereotyyppista suomalaista jäykkyyttä, mutta mun mielestä ihminen on aika tylsä, jos ei kykene pitämään hauskaa ilman alkoholia.

mielipidekirjoitus mielipidepostaus alkoholi alkoholittomuus absolutisti

Siinä missä jotkut juhlat voisivat mun mielestä sopia vietettäväksi ilman alkoholia, mä en myöskään ole alkoholia vastaan. Jos vaikka ajatellaan jatkuvaa alkoholiveron kiristämistä, myyntiajan lyhentämistä ja kevytjuomien siirtämistä Alkoon, tai vaikka nuo olisivatkin vasta keskusteluasteella, mä olen aikalailla niitä vastaan.

On ikävä skenaario, että jos vaikka Alko alkaa mennä tosi aikaisin kiinni ja mun vanhemmat tekevät sitä normaalia pitkää työpäiväänsä, niin ei siinä ehdi töiden jälkeen enää ostamaan sitä hyvää ruokaviiniä. Mä en tiedä, nähdäänkö alkoholi kansantautina vai mitä, kun siitä yritetään kokoajan kiristaa. Onko uusi tieto, etteivät kaikki juo sitä vain humalan vuoksi? Onko kohtuullisuus ihan tuntematon käsite? Mun on vaikea ymmärtää, kun oon ite kasvanut ns. kohtuullisessa tai muuten tavallisen järkevässä ympäristössä, jossa ei kuitenkaan olla oltu mitään ihan absolutistejakaan.

Mun mielestä alkoholin ostamisen vaikeuttaminen ei edesauta kohtuullisuutta. Se vaan ajaa siihen, että hamstrataan niiltä Viron reissuilta mukaan överimäärät juotavaa jotta ”säästetään”. Päättäjät kai luulevat saavansa näin vähennettyä alkoholismia ja muuta ”päihteiden luomaa pahaa”. Ei se ihan niinkään toimi – jos on alkoholisti, se raha menee varmaankin suurimmaksi osaksi edelleen siihen alkoholiin, ja on vain jostain muusta pois.

Ja kun ei osteta useampaan otteeseen pieniä määriä, vaan yhdellä kerralla överisti, niin mitä luulette: kuinka hyvin siitä osataan nauttia pieniä eriä silloin tällöin? Riippuu ihan henkilöstä, mutta jos se menee yhtään siten, kuin monilla vaikka ihan vain karkkien kanssa, niin en usko, että ollaan yhtään paremmilla vesillä. Että jos on kilon verran ostettu, niin vaikka puolessa välissä ei enää edes tekisi mieli enempää, on pakko vaan jatkaa kun sitä karkkia kerran on, eikä osata lopettaa ennen sen koko pussin loppumista (tai pahaa oloa ja oksennusta).

En oo varma tuliko tähän kokonaisuuteen mitään kunnon punaista lankaa, mutta halusinpahan nyt kirjoittaa vähän yleisesti ajatuksistani juomisen ja juomattomuuden suhteen. Saa ottaa kantaa, kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä. Jos ei muuta tule mieleen, niin kertokaa vaikka juhlitteko mieluiten alkoholin kanssa vai ilman?

Postauksen kuvat ovat kuun alusta Teinisitseiltä (4.4.), © Aino Mustonen, Taraki, TTY. Mun käsialaa ovat niihin tehdyt kevyet muokkaukset.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

12 Responses

 1. Mielenkiintoinen teksti, mukavaa luettavaa, hyviä ajatuksia. Ihmisten suhtautuminen alkoholiin on kyllä toisinaan todella tiukka, toisinaan taas varsin välinpitämätön. Juhlissa, joissa monet ottaa just vähän naukkaillen vain kielenkantoja höllentääkseen myös juomaton voi selvitä – sit kun se juominen menee enemmän kännäämisen puolelle, niin selvinpäin pysyminen ei ehkä olekaan niin sosiaalisesti järkevä ratkaisu. Itse siis absolutistina vähän kammoksun että mitä siitä yliopistosta tulee, kun en muutenkaan ole mikään juhlista pitävin persoona.. 😀 Katotaan, kai siellä selviää ja luo kontakteja selvänäkin.

  Kohtuukäyttö tuntuu kyllä monelle olevan vieras termi, tuntuu monesti että ihmisille vaihtoehdot ois joko täydellinen absolutismi tai ongelmakäyttö, vaikka kuitenki suurin osa varmaan sitä kultaista keskitietä tässäkin asiassa kulkee. En sit tiedä miten noi Alkon aukioloajat ja alkoholivero vaikuttaa asiaan. Tavallaan hyväksyn alkoholiveron noston (no shit, kun ei koske mua), kuitenki jostain täytyy saada lisää tuloja valtiolle ja se on yks mahollisuus, mutt noi aukioloajat on vähän kysymysmerkki – kuten sanoit, sit sitä alkoholia hankitaan vaan muualta.

  Kansan tasolla voi myös esittää kysymyksen, miks ihmisiä kiinnostaa muiden juominen tai juomattomuus? Toisen alkoholin käyttö kuitenkaan harvoin on itseltä millään tapaa pois. Henk.kohtasesti en ymmärrä alaikäisten juomista tai tupakan polttoa, nuuskaamista, yms, mutt en nyt varsinaisesti kulje siitä kaduilla huutelemassakaan, että palakoon helvetissä ken näin tekee. Loppujen lopuks se kuitenki on niiden yksilöiden omalla vastuulla ja oma valinta juoda – kuten myös juomattomuus, joka alaikäisten kohdalla kyllä lain kannalta suotavampaa.

  Ei ole kerta eikä ensimmäinenkään, kun saan moraalisen hyökkäyksen osakseni kieltäytyessäni alkoholista ja absolutismin paljastuessa syyksi. Jännä toisaalta seurata näiden hyökkääjien käytöstä ja reaktioita, ja kuulla syitä miks sillä on jotain väliä juoko vai eikö. Ihmisiä löytyy kyllä alkoholin suhtautumisen suhteen moneen lähtöön..

  Tulipa sekava viesti. Otan sen tekosyynä potkia itteni takas nukkumaan. O.o

  1. Kiitos kehuista ja pitkästä kommentista! Mä uskon, että absolutistikin pärjää hyvin opiskelijamaailmassa, jos vain ei tee siitä itselleen ongelmaa, eikä anna muiden tehdä siitä ongelmaa. 🙂 Henkilökohtaisesti oon varma, että sä tuut pärjämään yliopistossa mainiosti, vaikkei juhliminen olisikaan sitä lempipuuhaa. Jos osaa heittäytyä hetkeen ja on muuten avoin ja sosiaalinen, ja jos ympärille saa mukavia opiskelijatovereita, ehkä jopa samanhenkisiä sellaisia, jotka hyväksyvät sut oma itsenäsi ihmisiä, niin varmasti viihdyt. 🙂 Ihmisiä on moneen veneeseen, jotkut saattavat pitää absolutisteja tylsänä juhlaseurana, mutta se on heidän oma häpeänsä, jos se hauskuudella meinataan alkoholin aiheuttamaa sekavuutta.

   Mä ajattelin olevani absolutisti vielä yläasteenkin loppuessa. Se ajatus jäi, kun rohkaistui kokeilemaan, mutta en mäkään alaikäisten juomisen puolella millään lailla ole. Periaatteessa kuitenkin ymmärrän sitä, kun sen ikäisenä päihteiden kokeileminen nähdään niin jännänä, ja se on onneksi usein vain rajojen testaamista, kapinointia ja vanhempien kieltämien asioiden kokeilemista. Sanalla "onneksi" siksi, että syy ei yleensä ole niissä päihteistä itsessään.

   Kuulostaa huvittavalta että joku alkaisi väittelemään sen puolesta, että juominen on parempi vaihtoehto kuin juomattomuus, mutta tietenkin näitäkin tapauksia löytyy… Mä en hyökkää ketään absolutistia vastaan, enkä ketään muutakaan, niin kauan kuin kukaan ei hyökkää mua vastaan. 🙂 Jokaiselle hyväksyttäköön periaatteensa, jos ei osaa niin edes yrittää. Mäkin olisin mielummin absolutisti kuin jatkuvasti juomassa, mutta tykkään että kultainen keskitie toimii hyvin. Vähän sama kuin herkkujen kanssa: jos kiellän itseltäni kokonaan, niin pahus kun tekee mieli, mutta jos en kiellä, niin se himotus ei ole enää yhtään niin paha. 😀

   Joo mä voisin nyt vuorostani painua petiin, takana 15 tuntia koulussa ja muutaman tunnin päästä olis herätys…

 2. Mun alkoholinkäyttö riippuu ihan siitä tekeekö mieli juoda ja mikä on rahatilanne. Lisäksi tietenkin se, että ovatko juhlat/illanistujaiset sellaiset, että tarkoitus on juoda ja lähteä baariin jatkoille, vai istutaanko vaan rauhallista koti-iltaa lautapelien merkeissä. Nykyään oon mielummin juomatta kuin juon, mutta sillon tällön tulee otettua humalanhakuisesti alkoholia. Yleensä jos ollaan menossa baariin niin aloittelen kunnolla ja oon sitten baarissa juomatta mitään. Tai jos istutaan vaan iltaa ja muut ottaa pari, niin sitten oon ottamatta ite. En tajua kyllä että miksi juon, koska menee vaan rahat, maksa ja aamulla on huono olo. Onhan se humalan tunne hetken aikaa hauska, mutta en mää siinä muuten mitään järkeä näe.

  1. Sama täällä. 🙂 Mäkään en yleensä osta baarissa mitään, jos ollaan oltu aloittelemassa jossain muualla – siinä säästääkin jo aika mukavasti. 😀 En kyllä yleensä kärsi huonosta olosta seuraavana aamuna, viime elokuun orientaatioviikon ekojen bileiden seuraavana aamuna taisi olla viimeisin darra, mitä mä oon kokenut. Ja luultavasti ainoa tähänastinen koko elämän aikana. Onneksi. Tosin en yleensä juo nimenomaan humalahakuisesti ja päädyn yleensä niin aikaisin nukkumaan, että siinä lienee syytä tuohon, ja kun juon paljon vettäkin. Mä en näe alkoholille muuta "järkisyytä" kuin sen rentouttavan vaikutuksen. Se vaikutus taitaa tosin olla syy siihenkin, miksi mua alkaa aina väsyttää niin epätavallisen aikaisin bileiltoina. 😀

 3. Alkoholin käyttö on jännä juttu, yleensä se menee niin fiiliksen mukaan. Ei pitäny siellä juhlissakaan juoda yhtään mutta toisin kävi! Siitä tuliki mieleen et pistä mulle kuvaa [email protected] <3!

 4. ite oon teininä kokenu monet räkäkännit ja kaikki hölmöydet mitä voi alkoholin vaikutuksen alaisena tehdä. nyt oon näköjään himan rauhottunu, huomaamattani 😀 illanistujaisia on harvemmin ja silloinki juon max 6 siideriä ja pari shottia ja oon siinä vaiheessa liian väsyny lähtemää baariin 😀 lisäks tuntuu et alan olla jo ''liian vanha ravaamaan baareissa'' kun en nää niissä mitään hienoa tai jotain mitä menettäisin jos en mee. poikaystäväki huomautti eilen illalla etten juo enää iltasinkaan, saunassa yhden – jos sitäkään. äh sekava teksti 😀 mut mielenkiintonen aihe ja kirjotit tosi hyvin!
  terkuin, 20v – ikäkriisi lähestyy !

  1. Haha! 😀 Kiitos, tosi kiva kun jaoit kokemuksias! Mä olisin varmaan jo aika kännissä kuudesta siideristä… Mutta joo, mulla ei koskaan mitään oikeesti villiä kautta oo ollutkaan, ehkä ihan hyvä niin. Baareista ja yökerhoista tykkään opiskelijabileissä sillon kun niihin mennään tyttöjen kanssa tanssimaan, se on tosi jees! Mutta en siellä yleensä mitään juo, kun käy liikaa kukkarolle. 😀 Nyt tosin oon yrittäny vähän opetella juomaan viiniä, etten aina olis ainoo joka lipittää vaan niitä makeita siidereitä kun ei tykkää tosta eikä tosta eikä tosta. 😀

 5. Alkoholilla on järjettömän suuri merkitys suomalaisessa kulttuurissa. Se on lähes poikkeuksetta kaikkien opiskelijabileiden eliksiiri, samoin häiden ja muiden juhlien. Itseä ei ainakaan innosta semmonen ajatus että ensimmäisenä hääpäivänä heräisi krapulassa.. Enkä todellakaan ole absolutisti, on tullu monet amis/lukio-bileet käytyä 😀 Ja kivaahan se oli ja kavereiden kanssa vietetyt baari-illat ovat edelleenkin hauskoja ja "korvaamattomia", mutta nykyään ei ole enää hirveä hinku vetää päätä täyteen vaan siksi että "niin pitää tehdä".

  1. Totta! Joo ei muakaan, eikä huvittais herätä vanhalta viinalta haisevan tuoreen puolison vierestä. 😀 Mä en lukio aikana pahemmin bileissä käynyt "koska alaikäisyys", joten opiskelijabileet ja niiden määrä on sinänsä uus kokemus, mutta onneksi niitä on niin paljon että on ihan normaalia ja okei jos ei ehdi/jaksa/halua mennä kaikkiin. Nimim. jäi just kahdet hyvät bileet väliin enemmän tai vähemmän tärkeistä syistä, ihan pikkusen harmittaa mutta hei, tuleehan noita!

 6. Alkoholittomuus on mun mielestä ainakin ihan hyvä juttu. Itte on tullu nähtyä (ehkä vähän turhankin läheltä) se täysääripääkin. Mutta toisaalta pidän justiinsa jotain opiskelijabileitä yms hyvinä paikkoina tutustua ihmisiin, joten voi siellä muiden seurana kohtuudella ottaa. Toki "verkostoitua" voi muuallakin ja sekin on suotavaa, mutta täyserakoituminen on taas kammottava ajatus ittelleni. 😀 Ja nimenomaan kohtuus on se juttu, jonka puolesta liputan.

  Tulipahan taas sekavaa tekstiä. 😀

  1. Oli sekavaa tai ei, totta se että kohtuus on se juttu. 😀 Aina ei oo pakko ottaa, hauskaa voi olla ilmanki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *