DIY – Helppo pipo kevääseen

Kuulun facebookissa Käsityöblogien ryhmään, jossa on tällä hetkellä käynnissä Helmikuun DIY-postaussarja. Siinä halukkaille osallistujille arvottiin tältä kuukaudelta kullekin yksi päivä, jolle tulisi tehdä jonkinlainen DIY-postaus ja julkaista tuolla ryhmässä. Minun vuoroni osui tälle päivälle. 🙂

Täällä Tampereella kovimmat paukkupakkaset tuntuvat jo jääneen taakse – ainakin siitä hien määrästä päätellen, mikä nousee pintaan michelinukkomainen talvitakki päällä kouluun kiiruhtaessa – eli lämpimimmät pipot ja vaatteet voisi hiljalleen vaihtaa kevyempiin. Toppatakkia en vielä uskalla laittaa talviteloille, pelkään että pakkaset palaavat heti kahta pahempina takaisin, kun niin teen.

Sen sijaan pipopuoleen ajattelin keksiä päivitystä. 

Mulla ei ole yhtäkään sellaista vähemmän lämmintä yksilöä, jota voisi käyttää mukavasti myös koulun sisätiloissa sellaisina päivinä, kun hiukset ei suostu yhteistyöhön.

Mulla oli aika selkeä idea siitä, miten pipon ompelisin, mutta kokeilin kuitenkin googlettaa miten muuta ovat tuosta suoriutuneet, ja päädyinkin sitten noudattamaan heti ensimmäisessä hakutuloksessa vastaan tullutta ohjetta.

helppo-pipo-ompelu-ohje
helppo-pipo-ompelu-ohje

Käytin pipon kankaana ohutta ja kohtalaisen joustavaa collegekangasta. 

Mulle tällainen ohuemmasta kankaasta tehty pipo on kevätpipo, kun oon talvisin niin viluinen ja korvat jäätyy pienestäkin viimasta, jos
päässä ei ole kunnon paksua talvipipoa.

Piirsin pipon kaavan skissipaperille (se on sellaista hiukan leivinpaperin tapaista läpikuultavaa luonnostelussa käytettävää paperia), jotta ei joka kerta itelleni pipoa tehdessä tarvitsisi ottaa mittoja uusiksi.

Mittasin päänympärykseksi 56cm ja halusin jättää pituuteen muutaman sentin taittamisvaran, joten leikattujen munamaisten kangaskappaleiden korkeudeksi tuli 60cm, leveydeksi 25cm. Otin leveydessä huomioon kankaan venyvyyden, kun en halunnut hukkua pipoon.

Leikkasin kankaat kaavan mukaan laskematta mukaan saumavaroja, vaikka jälkeenpäin ajatellen piposta olisi tullut vielä vähän parempi, jos olisin ottanut ne mukaan.

helppo-pipo-ompelu-ohje

Ompelin kappaleet oikeat puolet vastakkain yhteen suoralla ja siksakilla.

helppo-pipo-ompelu-ohje

Leikkasin kumpaankin päähän 4cm leveät ja ainakin 8cm pitkät halkiot.

helppo-pipo-ompelu-ohje

Ompelin toisen halkion reunat yhteen oikeat puolet vastakkain.

helppo-pipo-ompelu-ohje

…sitten käänsin pipon, ja ompelin toisen halkion oikealle puolelle. Näkyvä sauma ei haittaa, kun se tulee pipon sisäpuolelle.

helppo-pipo-ompelu-ohje
helppo-pipo-ompelu-ohje

Saumurilla tän tekisi nopeammin ja lopputuloksesta tulisi kestävämpi, mutta ompelukoneella suora+siksak -ompeleet toimivat myös hyvin, vaikka joustava kangas voikin olla haastavaa käsitellä.

Oli aika nopea ja helppo ompeluprojekti, maanantaiyönä aloitetun pipon sai jo tiistaina aamulla kouluun päähän. Kannattaa kokeilla, jos vain sopivaa kangasta löytyy!

Mun ajatuksena olisi viedä tätä vielä jotenkin eteenpäin, eikä jättää tätä vain tällaiseksi tummanharmaaksi, mutta on vähän vaikeuksia keksiä, mitä tekisi. Miltä kuulostaisi liukuvaalennus, niittejä, tai kangasväreillä otsapuoleen jotain tekstiä? Tuleeko mieleen mitään ideoita?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

19 Responses

 1. Ooh, tosi hieno pipo! Oliskohan mulla kätköissä jotain kangasta, josta voisi pipon ommella… Täytyy pistää mietintämyssy päähän! 😉
  Ja mun mielestä tuon painaminen kuulostaa ihan loistavalta ajatukselta, voishan siihen jonkun kivan tekstin tai pienen kuvan kehitellä 🙂

  1. Kiitti! 🙂 Muakin kiinnostais painaminen, kunhan vaan tuo kankana venyvyys ei vaikuttaisi lopputulokseen kovin paljoa. Ja jos jotain painaisi, niin eka pitäisi keksiä että mitä!

 2. Helmien ompelu? 😀 Harmaaseen vois sopiva vaikka hopeiset helmet!

  1. Hyvä idea, kiitos! 🙂 Pitää laittaa harkintaan, vaikka sopivia helmiä mulla ei olekaan valmiina, toisin kuin kaikkia tuolla postauksessa mainittuja vaihtoehtoja.

 3. Oivoi miten ihana blogi sulla! Olen myyty.
  Pitäsköhän munkin tehdä pipo…. 🙂

  Sait musta lukijan.

 4. Aivan ihana blogi sulla! Ja tuo hattu on hieno vaikka onkin yksinkertainen. 🙂

 5. vois kokeilla koska rakastan pipoja. käytän niitä myös kesällä. niin tämä taitaa ol tarpeeksi ohut 😀

  1. Jep, sopivan kankaan valitsemalla tätä voi muokata eri säihin sopivaksi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *