Näin teet riittävän paksun patalapun – Ohje ja kaava kaksinkertaiseen neuleeseen

patalappu-kaksinkertainen-neulos

Hah, sainpas tän valmiiksi. Halusin joulukalenteriin mukaan myös jotain neulomisjuttua, koska lähes joka vuosi joulun lähestyessä mä kasaan itelleni vaikka mitä neulontaprojektia, joista yritän saada aikaiseksi läheisille joululahjoja. Tänä jouluna monelle projektille ei ole ollut aikaa, mutta on niitäkin kuitenkin pari kertynyt. Esittelen näistä projekteista tässä luukussa toisen.

Kaikki neulotut patalaput ovat olleet järjestään liian ohuita, että niiden avulla saisi mitään kuumaa uunipeltiä nostettua. Törmäsin jossainpäin nettiä kaksipuoleiseen neulokseen, joka oli mulle ihan uusi juttu.

Ajattelin kokeilla, josko kaksipuoleisella neuloksella tehty patalappu olisi paremmin käyttökelpoinen kuin ihan perus neulottu tai virkattu plätty.

Ajattelin aluksi, että olisin kuvannut tai videokuvannut tänne ohjeet tuon työn etenimsestä, mutta kuten tämän luukun myöhästymisen määrästä huomaa, sille ei nyt ole saumaa. Niille joille kaksipuoleinen neulos on vielä yhtä uusi asia kuin se itselleni oli, minä ainakin opin tuon seuraamalla Puikot solmussa ja koukut hukassa -blogista löytämäni tämän postauksen ohjeita. Selostan tässä kuitenkin vähän oman työni etenemisen vaiheista.

Kaksinkertaisen neuleen & patalapun ohjeet:

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Harmaata ja pronssisen oranssia seitsemää veljestä.

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Aloitussilmukat vetosolmulla.

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Silmukan luominen peilikuvana: 


1. koukkaisu etusormen lenkin puolelta 


2. koukkaisu harmaan langan puolelta 


3. harmaan langan veto oranssin lenkin läpi, ja sen jälkeen päästetään lanka etusormesta irti ja kiristetään.

Minä tein patalappuni neljässä palassa. Olisi sen voinut yhtenäkin kappaleena tehdä, mutta tämä meni nyt näin.

Kaksipuoleisessa neuleessa on se jännä, että ensin luodaan kaksi ensimmäistä silmukkaa tekemällä vetosolmu. Sen jälkeen silmukoita luodaan kahdella langalla (tässä tapauksessa kahdella eri värisellä) niin, että joka toinen on normaali ja joka toinen sen sijaan peilikuva.

Peilikuvana luotu silmukka oli itselleni jotain ihan uutta, ja kesti jonkin aikaa ennen kuin opin sen sujuvasti. Toisaalta niin kesti kyllä ylipäätänsä tuon kuvionkin neulomisen oppimisessa, mä en koskaan ennen ole neulonut muuta kuin samaa väriä tai maksimissaan raitoja.

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Luodut silmukat. Joka kerroksen alussa tehdään langankierto, tai muuten reunat jäävät avonaisiski. 

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Ensimmäinen kerros neulottu, näkymä kummaltakin puolen.

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Näin pidän lankoja sormissa kun neulon oikeaa (vasemman puolimmainen kuva) tai nurjaa. Tuota rivillä oikeaa neuloessa käytin harmaata ja nurjaa neuloessa oranssia lankaa. Se lanka, joka ei ole käyttövuorossa, kulkee aina siinä vierellä mukana. Kun aloitin tekemään kuviota, neuloinkin oranssilla oikein ja harmaalla nurin.

patalappu-kaksinkertainen-neulos

patalappu-kaksinkertainen-neulos


Keskellä 2. rivin mukainen värin vaihto.

Yltä löytyy piirtämäni kaava, jonka mukaan neuloin tuon tähtikuvion.

Loin siis yhteensä 42 silmukkaa (jokatoinen oranssia ja harmaata), mutta kuten kuvasta näkee, kuviossa yhdeksi silmukaksi lasketaan aina yksi oranssi+harmaa -pari. 

Kun aloitan ensimmäisellä rivillä ja ensimmäisen silmukkani väri on vaikkapa harmaa, neulon yhden harmaan oikein ja sen jälkeisen oranssin nurin, ja se meinaa yhtä kuvan esittämää ruutua.

Onko ihan ymmärrettävää? Toivottavasti, koska tämän paremmin en näillä eväillä osaa selittää.

patalappu-kaksinkertainen-neulos
patalappu-kaksinkertainen-neulos


Asettelupohdintaa.

Kun kaikki neljä palaa oli tehty, ompelin ne yhteen.

Ei muuten ollut mikään ihan pikaisesti väännetty patalappu, yhden palan tekoon meni mun nopeudella helposti 2-3 tuntia, vaikka kyse on tosiaan jostain noin pienestä… Mutta tekemällä oppii, ehkä mäkin joskus neulon tämmösiä muutamat kappaleet illassa samalla kun katson teeveetä, kokkaan ja seison päälläni.

patalappu-kaksinkertainen-neulos
patalappu-kaksinkertainen-neulos
patalappu-kaksinkertainen-neulos

Mä nyt en muuta osaa kuin olla tyytyväinen tuohon uurastuksen ja valvomisen tulokseen, mutta mitä te tykkäätte? Olitteko aikaisemmin kuulleet kaksipuoleisesta neuleesta? 

ps. Mun piti julkaista tänään toinenkin luukku, mutta meni taas niin myöhäiseksi että taitaa nyt lykkääntyä yöunien toiselle puolen.

Muokkaus 20.12.// Kokeilin joulutorttuja ja pipareita tehdessä että pitääkö tuo lämpöä, ja hyvin piti! Ei tuntunut kuuma uunipelti missään. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

6 Responses

  1. No empä tällaiseen aiemmin ole törmännyt 😉 Hienolta näyttää, sitä itse on vaan monesti niin kriittinen omille töille!
    Joko testasit, polttaako pelti patalapun alta?

    1. Kiitos! En vielä ehtinyt ja aikaisintaan viikonloppuna pääsen kokeilemaan, mutta voin laittaa tuohon jälkikäteen merkinnän, että kuinka hyvin piti kuuman poissa näpeistä. 🙂

  2. Minusta patalappusi on hyvin kaunis. Kuvio ja väri ovat jouluisia, mutta hillittyjä. Ja että vieläpä kaksipuoleisena… Neulomisesta en tosin tiedä mitään, neuloin viimeksi peruskoulussa, kun oli pakko. Tuotokset jättivät parantamisen varaa. Mä en siis sais tollasta aikaan parissa viikossakaan.

    1. Kiitos kovasti! 🙂 Mäkin osaan vaan lähinnä perusjuttuja, tää oli paljon vaikeampaa kuin mitkään mun aikaisemmat neulomistekeleet. Virkata sen sijaan en osaa sitäkään vähää, koskaan ei koulussakaan opetettu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *