DIY – Sanomalehdistä itse punottuja koreja

Vaikken vielä mitään lehtiä tilaakaan, postiluukusta tunkee harva se päivä jonkinlaista roskapostia. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin laittaa vain oveen lappu ”ei ilmaisjakelua tai mainoksia”, mutta toinen on ottaa talteen luukusta tungettavat sanomalehdet, ja käyttää niitä johonkin tarpeelliseen. Mihin? No vaikka maalausalustana jos ei muuta keksi, mutta ite päätin kokeilla käyttää niitä sanomalehtiä ihan rakennusmateriaalina, ja tehdä niistä koreja.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Punottuun sanomalehtikoriin tarvitset:

 • Sanomalehtiä
 • Sakset
 • Joku ohut tikku (itse käytin puista grillitikkua)
 • Paperiliimaa
 • Kuumaliimaa tai jotain muuta liimaa, mutta kuumaliima on kaikkein nopein vaihtoehto. Kuumaliima pistoolit maksaa kai jotain vähän yli viisi euroa, ja siihen erilliset paketit liimapötkylöitä päälle niin hyvin pääsee alkuun, kunhan muistaa että se liima tosiaan polttaa jos sitä kuumanaa joutuu näpeille.
 • Pahvia, kaksi samankokoista nelikulmiota
 • Pyykkipoikia
 • (Maalia)

Jos teet laatikon johonkin tiettyyn ”lokeroon” (kuten minä tein omani tv-tason lokeron mittoihin), ota lokerosta leveys-, syvyys- ja korkeusmitat. Pohjapalojen tulee olla leveydeltä ja syvyydeltä muutaman sentin lokeron mittoja pienempi, korkeus on helpompi itse tekovaiheessa määritellä.

Ensin sanomalehdista rullataan pitkulaisia rullia. Tein omat lyhyemmät rullani A3-kokoisista sivuista, ja pidemmät A2-kokoisista. A3-kokoiset sopivat hyvin korkeussuunnassa nouseviksi punoksiksi, A2-kokoisilla pääsee nopeammin etenemään vaakasuunnassa. Ohuen tikun avulla on helpompi päästä aina rullan teossa alkuun, kunhan pitää huolen, ettei tikku jää sinne rullan sisään. Liimaa tarvitaan rullan loppupäässä, kun sitä laitetaan rullan sinetöivään kulmaan, jotta rulla pysyy kasassa. Rullausoperaatiosta löytyy pätkää viime viikkoisessa ”Palasia” -videossani (noin 2:10 -kohdilla), mutta siinä laitan liimaa ihan turhan paljon. Pelkästään kulmaan laittaminen riittää hyvin.

Rullia tarvitaan paljon. En ihan pärjännyt kuvassa näkyvällä määrällä, piti tehdä kymmenkunta lisää. Niiden tekeminen on hyviä hermoja ja paljon aikaa vaativaa (kohtalaisen tylsää) hommaa, joten ei kannata ryhtyä hommaan ajatuksella ”pyöräytämpä tässä vaikka pari koria yhdessä illassa”, mikäli sitten ei tee jotain tosi pieniä koreja. Mutta niitä rullia kannattaa tehdä enemmin liian paljon kuin vähän. Ylijäämistä voi vaikka tehdä just jonkun minikorin, jonka maalata ja antaa vaikka lahjaksi jollekin.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Liimataan haluttu määrä paperipötkylöitä pahvipohjaan kiinni kuvan mukaisella tavalla: sivuille 1,5-2 cm välein, kulmiin yhdet.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Liimataan päälle toinen pahvipohjista. Tehdään tueksi ympärysmitoiltaan pohjiin sopiva rakennelma, tai sitten jos pohjiin sopii joku olemassa oleva pahvilaatikko, niin sellainen sopii täydellisesti. Nostetaan pohjakappaleiden väliin jääneet pötkyjät ja kiinnitetään ne tukirakennelmaan pystyyn pyykkipoikien avulla.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Aloitetaan yhdestä kulmapötkylästä ja lähdetään jompaan kumpaan suuntaan punomaan sitä pystyyn kiinnitettyjen pötkylöiden lomitse vuorotellen ylä- ja alapuolelta.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Kun yhdestä pötkylästä loppuu pituus, sen perään liitetään toinen tunkemalla jompi kumpi pötkylöistä toisen sisään muutaman sentin pituudelta – jos tunget sen sisään liian pieneltä matkalta, voi liitos jossain vaiheessa katketa. Silloi joutuu vähän säätämään liimalla, ettei seinämään jää reikää.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Jatketaan samaa niin pitkään kuin korille halutaan korkeutta, ja nostetaan tukirakennelmaa tarvittaessa ylöspäin.

sanomalehdista-punottuja-koreja

Kun korissa on riittävästi korkeutta, tungetaan vaakasuunnassa suuntaavan pötkylän pää kuvan mukaan korin sisäpuolelle kiinni. Kannattaa varmistaa pitävyys liimalla.

sanomalehdista-punottuja-koreja sanomalehdista-punottuja-koreja

Katkaistaan pystysuunnan pötkylät ja taitetaan myös ne sisäpuolelle ja tungetaan lovien väliin ja/tai liimataan kiinni, tyyli on vapaa. Tätä vaihetta viime yöllä säätäessäni poltin näppini siihen kuumaliimaan pari kertaa, mutta oli vaan niin pakko saada valmiiksi että väsymyksen tuoma epätarkkuuskaan ei voinut estää…

sanomalehdista-punottuja-koreja sanomalehdista-punottuja-koreja

Ja tähän päästiin! Tuosta tuli ihan prikulleen oikean kokoinen. Mulla on tarkoituksena maalata tuo vielä, sillä vaikka tuo sanomalehti kuosi on tietyllä tapaa ihan kiehtova, niin maalilla tuohon kierrätyspaperirakenteeseen saa sitä tiettyä kestävyyttä. Että ei tarvitsisi pelätä koko korin heti vettyvän piloille, jos se saisi jostain vaikka vesiroiskeet päällensä. Ja sanomalehtien muste on aika sotkevaa, kuten niitä rullia tehdessä mustiksi muuttuneista käsistä huomasi, joten maalaamisella luulisi siitäkin miinuksesta pääsevän eroon.

Mitä tykkäätte? Mä en vielä tiedä, teenkö tällä samalla tekniikalla nyt kolme uutta laatikkoa noihin kolmeen muuhun korittomaan lokeroon, vai saako tämä paikkansa jostain muualta, kun löysin ohjeen vielä vähän siistimpien korien tekoon…. saa nähdä. Nyt pitää vähän pitää taukoa tosta sanomalehtirullien teosta, se on liian hyvä koulutehtävien pakoilukeino.

Kuvien värit vähän vaihtelee, kun osa on kuvattu luonnonvalossa ja osa hellan lampun valossa. Kattolamput sun muut on edelleen vasta ostoslistalla…

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

20 Responses

 1. Voi mitä luovuutta! Todella hienon näköstä vaikka vähän epäilin alussa, että mites ihmeessä voi saada nätin näkösen mutta toi on aika kiva kun siellä on vähän monia värejä muttei liikaa. 🙂 Maalaus tosin voi ehkä tehdä tosta vieläkin kivemman!

 2. oi vitsi miten kiva tuli ! jos joskus on aikaa ja motivaatiota, näperrän itelleni kans tommosen (:

 3. Ai sä vaan niinku teit tollasen xD Huoh jaksaispa itteki vaivautua

 4. Jonna: Oon samaa mieltä, maalaamalla tuosta voisi saada vähän vielä sellasen en-niin-itsetehdyn -näköisen ja sisustukseen (ai mihin…) sopivamman. 🙂

  Noora LMAO: Kiitti! Kannattaa kokeilla! 🙂

  Leena: No joo niin siinä vaan kävi. 😀 Kannattaa joskus kun on ihan übertylsää tai kun pitäis tehdä jotain vielä tylsempää, silloin tämmösen pitkäveteisen projektin toteuttaminen sujuu parhaiten. 😀

 5. Itse bongasin saman idean eräästä ryhmästä facebookista, en ole vielä päässyt toteuttamaan 🙂

 6. Oi miten ihana! 😀 Minkälaista maalia suosittelisit tuohon? Voisin meinaa kokeilla itsekin tehdä vaikka pienen korin kun mulla on tässä tätä aikaa aika paljon… Ja millasta paperia noi on? Sellasta mitä esim. K-kaupan mainokset on? 😀

 7. Sari K. Kapteenilla: Kannattaa kokeilla joskus. 🙂

  ellanoora: Kiitos! 🙂

  Anonyymi klo 23.33: Kiitos! En osaa sanoa, en oo vielä ite päässyt kauppaan kattomaan että millasia vaihtoehtoja sieltä löytyisi. Mulla on kangaspainantaan tarkotettua maalia, mutta se tuskin on mikään sopivin vaihtoehto, joten pitää vielä miettiä. Varmaan löytyy sopiva jos menee jonnekin sopivaan kauppaan (esim k-rauta) niin sieltä jos jotain kysyy sieltä joltain myyjältä neuvoa. 🙂 Joo just sellasta sanomalehtipaperia, varmaan mullakin jotain k-kaupan mainoslehtiä tuolla seassa. 😀 Sellaiset vaalemmat, kiiltävämmät ja kovemmat paperit sen sijaan ei oo hyviä tollasten korien teossa.

 8. voih, haluun ehdottomasti kokeilla ton tekemistä (ehkä silleen joululahjaks kun köyhän opiskelijan budjettiin menis toi melko näppärästi ja joululahjat on kiva tehdä ite tosin onko tyhmää miettiä joululahjoja jo nyt lokakuussa??)
  –> mustasukkainenkissa.blogspot.fi

 9. Helmi: Ei mun mielestä oo yhtään tyhmää, tämmösten tekeminen kannattaakin aloittaa ajoissa, kun ei voi olla varma kuinka kauan niiden tekemiseen meneekään. 😀 Ja loppujen lopuks syksy vilahtaa kumminkin tosi nopeesti ohi!

 10. Onpa kätsä! Miksi näitä ideoita löytyy koko ajan lisää?? Päivässä ei riitä tunnit, mulla ei riittäis sinni ja silti tahtoisin tällaisen tehdä 😀

 11. En ihan käsittänyt että miksi tuohon tarvitsee neljä kulmapalaa? Eikö sillä yhdellä jatketakkaan koko kyhäelmän ympäri ja siihen lisätä aina lisää rullia? Miten se voi toimia jos kaikilla sivuilla on omat kulmasta tulevat, vaakasuoraan etenevät pätkät?

  Tunnen itteni tosi vajakiksi mutta janoan saada tietää koska haluan itte rakentaa tuommosen :DD Toivottavasti vastaat!

  1. Siis täh, mitkä neljä kulmapalaa? 😀 En mä tietääkseni puhunut tässä mistään sellaisista, ja kun koitin haulla hakea missä kohtaa oon maininnut "neljä", niin en löytänyt ainuttakaan kohtaa. 😀 Mutta siis nimenomaan aloitetaan yhdestä kulmassa olevasta rullasta kieputtamaan ympäri, ja siihen sitten lisätään aina uusia rullia. 🙂

 12. Onnistuiskohan tuollasen maalaaminen semmosella spraymaalilla? Mul taitaa olla hopeeta…

  1. Hyvin mahdollista. 🙂 En oo testannut, mutta spraymaali vois varmaan toimia ainakin paremmin kuin esim. akryylimaali, joka luultavasti vois ajanmyötä alkaa halkeilla, jos siihen ei tee jotain erillistä lakkakerrosta päälle.

 13. Hei tyypit näitä n.s. sanoma lehti punotut korit tehään myöskin martta kerhoissa itse olin näitä näkemässä toissa iltata ja kandee kokeilla vaikka tuntuukin tosi vaikeelta.ITSE AJATTELIN TEHÄ.Jos martta kerhoon haluaa tulla vuosi maksu vain 40 ekeä.Myöskin opiskelijat voi tulla…

 14. Mulle tuli mieleen, että tuolla tekniikalla voisi tehdä vaikka kukkaruukkujen tai istutuspussien ympärille kivat punokset. Tietysti pitää olla varovainen veden kanssa, mutta pohjattomatkin suojat sopivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *