DIY – Vanhan nahkalaukun tuunaus topiksi

Mun kohtalaisen suppeaan laukkukokoelmaan on aikojen saatossa eksynyt muutama sellainen turhaan tilaa vievä yksilö, joista oon tiennyt, etten tule niitä koskaan käyttämään, mutta joista en kuitenkaan syystä tai toisesta ole osannut luopua. Näin oli myös yhden äidin vanhan nahkalaukun osalta, kunnes mulle viime keväänä yo-mekkoa tehdessä heräsi idea hyväksi käyttää laukun materiaalia, ja tehdä siitä jotain käyttökelpoista. Nyt sitten viimein sain vietyä ideaa ajastusta pidemmälle.

Aluksi ideana oli tehdä tästä mekko, jonka yläosa olisi tehty tästä vanhasta nahkalaukusta. Muutin kuitenkin suunnitelmia, ja päätin, etten halua rajoittaa tätä vaatekaapissani kovin harvinaista materiaalia vain yhteen helmakuosiin. Sen sijaan päätin tehdä laukusta sellaisen topin, jota voisi yhdistää monipuolisesti moniin eri hameisiin ynnä muihin vaatekappaleisiin. Eipä siinä sitten muuta kuin tuumasta toimeen.

diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys
diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys

Ensimmäinen askel oli purkaa laukku. Toinen ja huomattavasti nopeampi vaihtoehto olisi ollut vain leikata laukku palasiksi, mutta en halunnut menettää kankaasta senttiäkään, joten valitsin sen pitkäpiimäisemmän tien.

diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys
diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys

Koko prosessin osalta aika suuri vastuu sijoittui jälleen sovitusnuken harteille, sillä rakensin kaavat taas sen mittojen mukaan. Teippasin sovitusnukkeen alustavat kaavarajat, mallailin laukusta saatuja kangaspaloja mallinuken päälle, arvioin kuinka hyvin kangasta riittää ja teippasin kaavojen rajat maalarinteipillä nahkaan.

Teippi toimi tussin ja muiden merkintävälineiden korvikkeena, ja maalarinteippi oli hyvä, sillä se ei juuttunut kiinni vaan myös irtosi helposti, eikä repinut nahan pintaa rikki.

diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys
diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys

Kun kaavojen mallit oli saatu nahkakankaalle, jäljensin ne ensin kaavoiksi paperille, ja sen jälkeen leikkelin kaavojen mukaiset palaset vuorikankaaksi valitsemastani kukkakankaasta. 1 x etukappale, 2 x kummatkin sivukappaleet sekä takakappaleet.

Tein toppiin vuorikankaan lähinnä mukavuussyitä, mutta se toimi hyvin myös kaavojen testauksen ominaisuudessa: näin palat pystyi kertaalleen liittämään yhteen ja näki aika hyvin, mistä kohtaa kaavoja piti vielä muokata ennen nahkakankaan leikkelyyn siirtymistä.

diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys

Ompeluvaiheesta ei ole erikseen yksityiskohtaisia kuvia. Se oli sellaista kylmiä hermoja vaativaa puurtamista, koska nahka ei oikeastaan ole mikään ihan helpoin materiaali ommella. Et voi ommella ja purkaa ilman, että siitä jäisi jälkiä, joten kaikessa oli aikalailla onnistuttava jo ensimmäisellä yrittämällä. Taitoksia ei voinut tehdä montaa, sillä muuten kangas meni niin paksuksi, ettei ompelukone enää purrut siihen. Ja vaikka kuinka yritin välttää turhia taitoksia, jouduin pari kohtaa ompelemaan ihan käsin.

Kaikki ompeluvaiheet eivät (tietenkään) menneet täysin putkeen. Siinä vaiheessa, kun olin liittänyt nahan ja kukkakankaan yhteen ja viimeistellyt sekä ylä- että alareunan, kokeilin, miltä toppi näytti päällä. Ei toiminut. Topin malli ei mennyt suunnittelemallani tavalla vartaloa myötäilevästi, vaan yläreuna ns. taittui ulospäin, mikä tarkoitti, että rintamuksen ”kupit” oli saatava suuremmiksi. Ja se taas tarkoitti sitä, että topin etupuolen yläsauman keskikohdasta oli purettava vaikka kuinka monta eri saumaa, että päästiin muuttamaan tuo pienen kaavavirheen aiheuttama moka. Hiukan otti pattiin, mutta onneksi mitään peruuttamatonta ei sentään ehtinyt tapahtua.

diy-vanhan-nahkalaukun-kierratysdiy-vanhan-nahkalaukun-kierratys

Topissa käytetty vetoketju on osa laukun vetoketjua. Ei tietenkään mikään paras vaihtoehto, ja jos kovasti repii, niin se alkaa aueta tuolta väärästä päästä. Muuten ihan toimiva. Siinä ei alunperin ollut tuota tuollaista pientä nahkaläpyskää, lisäsin sen tuon vetoketjun käytön helpottamiseksi.

diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys
Hiukset ihan hassusti, olivat suihkun jäljiltä märät ja kuvat piti näppästä nopeasti ennen kuin kuvaaja lähti lätkimään….diy-vanhan-nahkalaukun-kierratys
”Mina Tarzan, sina Jane.”

Ja tällainen oli lopputulos! Juuri sopivan kokoinen: saan sen puettua itse itseni päälle eli ei ole liian tiukka, mutta pysyy myös tukevasti yllä, joten on kuitenkin riittävän tiukka. Tämä on myös aika paksua nahkaa, joten se säilyttää hyvin mallinsa. Aikaa tähän projektiin meni loppujen lopuksi aikaa pari päivää.

Oon ite aika tyytyväinen, mutta miltä teidän mielestä näyttää? Sopisiko biletysasun tai jonkun muun yläosaksi, vai että lehtihame lanteille, liaani kouraan ja hus pois viidakkoon siitä leikkimään Tarzania?

En usko että tulen tätä tuolla tavoin pelkkänä toppina käyttämään (en oo ihan napapaitojen ylin ystävä), varsinkaan kun kesäkin alkaa kääntyä loppua kohti. Sen sijaan ajattelin tehdä mun vanhoista liian suurista paidoista hameita, joita yhdistäisin tähän niin, että lopputulos kävisi mekosta. Niistä lisää sitten joskus vähän myöhemmin, jahka ehdin uppoutua aiheeseen.

Sovitusnukkeen kyllä pitää varmaan vähän lisätä täytettä, sitä tuli piikitettyä nuppineuloilla yo-mekkoa tehdessä niin paljon, että rinnat ja ryhti ovat aika länässä. D:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

5 Responses

  1. mä ainakin tykkään! näyttää varmaan tosi kivalta korkeavyötäröisen hameen kanssa:)

  2. Vautsi, Todella upea tuli! Tuon kanssa sopisi korkeavyötäröinen hame tai farkut tai sitten jokin löysä toppi ihan perus farkkujen kanssa 🙂 Mahdollisuuksia on monia.

  3. Tosi kiva toppi tuli! Ja hauska idea että laukusta lähit tota väsäämään 😀

  4. Annika: Anteeksi, mä painoin vahingossa 'poista' sen 'julkaise'-nappulan sijaan. D: Kiitos kuitenkin kovasti ihanasta kommentista ja kehuista♥

    Taija: Näin mäki aattelin. 🙂 Tosi kiva kuulla!

    ellanoora: Kiitos kovasti! Ajattelin ite just noita kaikkia vaihtoehtoja, paljon monipuolisempaa kuin jos tästä olis tehny pelkän mekon. 🙂

    Anonyymi: Kiitti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *