DIY – Muodottoman t-paidan muodonmuutos

t-paidan-tuunaus-diy

t-paidan-tuunaus-diy

Ostin kuvassa esiintyvän t-paidan sen tarkempia ajattelematta (yllätys…) nelly.com:lta tilaamani sähäkän sinisen villapaidan kylkiäisenä. Siinä kuitenkin kävi niin, että toisin kuin kyseinen täydellisyyttä hipova villapaita, tämä t-paita oli pettymys.

Siellä Nellyn sivuilla tämä niin hirvittävän houkuttelevalta näyttänyt pirteän vaaleanvihreällä liukuvärjätty paita oli auttamattomasti väärän muotoinen käytettäväksi järkevästi minkään kanssa, vaikka kuinka yritin kokeilla erilaisia kokonaisuuksia ja variaatioita. Helma oli liian leveä tungettavaksi housujen sisään ilman pöksyjen resorien pullottamista, liian lyhyt ollakseen mekkomainen, ja kaiken kukkuraksi paidan valkoinen osa kuultaa kaiken läpi.

En todellakaan ole suuri liian leveiden saatika läpikuultavien paitojen ystävä. Pidän helppokäyttöisistä ja tyköistuvista vaatteista, joiden kanssa ei tarvitse pelätä, että joku kohta vilauttaa jotain mitä ei ole tarkoitus vilauttaa tai että joku kohta alkaa repsottaa jostain heti, kun keskittyminen hetkeksi herpaantuu.

Ja hupsista, tuotteen palauttaminen unohtui. Aluksi ajattelin pistää mokoman myyntiin, mutta sekin jäi.

Innostavin vaihtoehto oli koko vaatekappaleen uusiksi tuunaaminen.

Kun onhan tuossa kankaassa sentään aika kivat sävyt!

T-paidan erilaisia tuunailumahdollisuuksia on monia, eli tämä alla esitetty luonnollisesti on vain yksi niistä. Tällä tyylillä saa muokattua vaikka jostain makunsa menettäneestä ylisuuresta printtipaidasta raikkaamman ja kevyemmän, esimerkiksi juuri kesään sopivan version.

t-paidan-tuunaus-diy

Mittaa ja merkitse tärkeimmät kohdat, kuten korkein leikkuukohta (kuvassa nuolen osoittama viiva), korkeus jolta kylkien kohdalta siirrytään selkäpuolelle (kuvassa kynän korkeudella).

Viivotin on hyvä kaveri. Ja kannattaa silittää paita ennen töihin ryhtymistä, itsehän en sitä tietenkään muistanut saatika jaksanut…

Haluamansa mitat saa helpoiten merkitsemällä ne samalla, kun sovittaa paitaa.

t-paidan-tuunaus-diy

Leikkaus ja taittokohdat on hyvä hahmotella esimerkiksi lyijykynällä tai liidulla, jos kummastakin puolesta haluaa samankokoisen.

HUOM. Lyijykynää on vaikea kumittaa pois kankaasta.

t-paidan-tuunaus-diy

Mikäli haluat varmistaa, että saumoista tulee siistit eivätkä ne repeä tai lähde purkautumaan helposti, muista jättää leikatessa vähän saumavaraa reunojen viimeistelyä varten.

t-paidan-tuunaus-diy

Taita ja nuppineulaa saumat, mikäli et halua jättää niitä esimerkiksi hapsottamaan, jos käsittelemäsi kangas sellaisen sallii.

Nuppineulat ovat tärkeitä taitoksien paikallapysymisen kannalta. Etenkin, jos kangas on liukas ja hyvin joustava (kuten tämä oli). Taitoksia on hyvä tehdä yksi tai kaksi (itse taitoin kaksi kertaa).

t-paidan-tuunaus-diy

Taitokset voi ommella esimerkiksi kaksi kertaa suoralla ompeleella, jolloin reunasta tulee viimeistellyn näköinen. Toisaalta nopeallakin ompelukoneella hurauttamisella voi saada aikaiseksi toimivan lopputuloksen.

t-paidan-tuunaus-diy

Tätä vaihetta ei tarvita, mikäli paita tuntuu reunojen viimeistelyn jälkeen sopivalta.

Itselläni kangas oli kuitenkin niin joustava, että se alkoi löpröttää ulospäin ja näytti viimeisteltyjen reunojenkin kanssa vähän epäsiistiltä. En myöskään pidänyt takaosan löysyydestä, joten korjasin paidasta paremmin paikoillaan pysyvän kuminauhan avulla.

 • Nuppineulaa ja ompele ”käytävä” kuminauhalle paidan selkäpuolelle kyljestä kylkeen. (Muista tehdä kuminauhakäytävän taite nurjalle puolelle.)
 • Pujota kuminauha käytävään.
 • Kiristä nauha riittävän napakaksi, käytä apuna esimerkiksi nuppineuloja nauhan paikalla pitämisessä.
 • Ompele käytävän päät kiinni niin, että kuminauhan päät kiinnittyvät paikoilleen.
t-paidan-tuunaus-diy

Viimeistelyssä tsekataan että saumat on kunnossa ja siistitään pois langanpätkät sun muut.

t-paidan-tuunaus-diy

Ja valmis! Parani huomattavasti, eikö? Mulla ei valitettavasti ole valmiista versiosta enempää kuvia, sillä päivä ehti pimetä ennenkuin paidan saumat oli kursittu kasaan, eikä mistään oikein riittänyt valoa eikä broidilla kärsivällisyyttä napata hyviä kuvia. Joskus toiste sitten!

Oman maun mukaan paidasta voi myös esimerkiksi leikellä pois hihat ja taikoa t-paidasta topin, tai vaikka muokata kaula-aukkoa uuteen uskoon. Tämän paidan tuunailu jäi kuitenkin tällä kertaa tähän. Koska tuota valkoisen alueen läpinäkyvyyttä olisi tuskallista lähteä sörkkimään ja koska en yleisesti ottaen ole mikään napapaitojen ystävä, oon sijoittanut tän paidan kasteihin treenipaita (urheilutopista ei niin ole väliä näkyykö vai ei) tai hellekelien kotipaita. Niitä kesäsäitä odotellessa…

Ne, jotka tykkää DIY-/tuunailupostauksista nostaa kädet ylös! Ja ne jotka tykkäs tästä niin niin nostakoot jalat. Ja ne joilla vastaus kumpaankin kohtaan oli ei, laittakaa peukalot pystyyn, kyynerpäät taa, polvet yhteen, peppu pystyyn, kieli ulos, leuka eteen, ja köpötelkää pois laulaen samalla sutsisatsisatsaa, sutsisatsaa, sutsisatsisatsaa, sutsisatsaa…”

Okei nyt on vähän väsy, tästä tulee vaihteeks taas aamuyöpostaus. Toivottavasti ei oo kirveesti hirjoitusvihreitä, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Loppuviikon ajan säädänkin sitten ennakkotehtäviä, vaikka hirvittävän monia muitakin projekteja kutkuttaisi mielessä…

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

7 Responses

 1. Jalat ja kädet ylhäällä täälläkin! 🙂
  Lisää tulemaan vaan!

  Repesin tolle sutsisatsisatsaalle 😀

 2. Ooijoi huomasin vasta nyt tän ja DIY RAKKAUS! Tuli inspis ja nyt tekis mieli itekin alkaa tuunailla. Kiitti hyvästä vinkistä. 😉 Pakko kehua vielä tuohon seuraavaan postaukseen liittyen nuita sun hiuksia. Aivan uskomattoman ihanat! Mulle tulee melkeen ikävä pitkiä hiuksia.. melkein 😀

  aranciata-bu.blogspot.com

 3. Hiekkakakkuprinsessa: Ihana kuulla että tykkäsit! 🙂 Ja kiitoksia!

 4. Makee tuunaus! 🙂

  Ja tosi upea blogi sulla, tykkään taustasta ja bannerista älyttömän paljon ! Kiitos kun liityit fashiolista-seurailijaksi 🙂

  Indie by heart

 5. Satu: Oi paljon kiitoksia! 🙂 Ja eipä mitään, tykästyin tyyliisi joten ilohan sitä on tuolla seurata!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *