Save the Date -hääkutsut polaroid-kuvin – ”Kirjoita kalenteriisi…”

Mä ajattelin aluksi, että ”Save the date” -kortit on aika turhia. Mutta mieli muuttui, kun aloin ajatella, että parempihan se on ilmoittaa etukäteen ainakin niille, joiden toivotaan varmasti pääsevän meidän juhlaan. Monet tekevät suunnitelmia tosi pitkällä tähtäimellä, ja kesäviikonloput ovat täysiä jo kauan ennen kesän alkamista. Joten ennakkoilmoitus alkoi tuntua järkevältä.

save-the-date-kutsu

 

Mä ajattelin aluksi, että ”Save the date” -kortit on aika turhia.

Hääskenessä on niin paljon kaikkea turhaa, mitä helposti tuntee olevan olennaista ja tarpeellista vain koska markkinat ovat tehneet niistä osan normia.

Mutta mieli muuttui, kun aloin ajatella, että parempihan se on ilmoittaa etukäteen ainakin niille, joiden toivotaan varmasti pääsevän meidän juhlaan. Monet tekevät suunnitelmia tosi pitkällä tähtäimellä, ja kesäviikonloput ovat täysiä jo kauan ennen kesän alkamista. Joten ennakkoilmoitus alkoi tuntua järkevältä.

Ja kun tuli kiinnostava kortti-idea, niin oli mukava saada se toteutettua!

Polaroid-kuvien ottaminen ja kerääminen albumiin on mulle yksi osa valokuvausta, joten se oli luonteva aihe.


save-the-date-kutsu
id-save-the-date-kutsu

 

Suunnittelin meille polaroid-kuvia muistuttavat ”Save the Date”-kortit.

Ehdin jotenkin ennen Italiaan lähtöä saada nämä kortit valmiiksi, eli jo joskus kolme kuukautta takaperin.

Kortit olivat pääosin tulostettavat, mutta vähän askarreltavaa jäi, että ne sai koottua yhteen. Tulostus hoitui jälleen Sokkelissa (mun luottopainofirma Helsingissä).

En tykkää käyttää turhaan englantia, jos lukijat ovat suomalaisilta. Se tuntuu jotenkin hölmöltä, koska miksi käyttää turhaan englantia, kun suomikin on kaunis kieli. Mutta tässä oli vähän häiritsevää se, ettei tuolla ”save the date”-nimitykselle ole vakiintunutta suomennosta. Muuta kuin ehkä se perus ”ennakkokutsu”. Mikä ei ole läheskään yhtä runollisen kuulosta kuin ”save the date”.

Kauneimman kuuloinen suomennos minkä ”Save the Date”lle keksin oli ”Kirjoita kalenteriisi”.

Yksinkertaista, mutta ainakin sisältömerkitys on käytännössä sama. Ei ihan yhtä rimmaavaa, mutta ainakin kirjaimet sointuvat kivasti yhteen.

 

save-the-date-kutsu

 

Korttien kokoamiseen vaadittiin:

Polaroid-kuvia
*Mustia korttipohjia
*Tarrapohjaista magneettinauhaa
*Kierrätyspaperisia kirjekuoria
Sakset, mattoveitsi, ja valkoinen tussi

 

save-the-date-kutsu

 

Polaroid-kuvien virkaa toimittaa kiiltävälle valokuvapaperille tulostetut kuvat.

Sinänsä oikeakin polaroid-kamera oikeine polaroid-kuvineen olisi voinut toimia. Mutta yksittäiset polaroid-kuvat on verrattain kalliita, varsinkin kymmenittäin räpsittynä. eikä onnistumisprosentti yleensä ole ihan sata. Idea polaroid-tyylisten kuvien tulostamiseen tuli oikeastaan jo keväältä, kun olimme valokuvaajaystäväni pariskuntakuvausvapaaehtoisina, ja lähetti myöhemmin digikuvien lisäksi muutaman kuvan tällaisina ”polaroideina”. Se jalostui sitten myöhemmin kortti-ideaksi.

Kirjoitin kuitenkin kuviin käsin tussilla päivämäärät, kuten tavallisiin polaroideihin usein yleensä. Piti vain olla sellainen tussi, joka kuivuu heti eikä leviä kiiltävälle paperille kirjoitettaessa.

Taustana toimii mattamusta korttipohja, johon on tulostettu valkoista tekstiä.

Paperi on siis kiilloton, ja sormituntuma mun mielestä vähän jopa samettinen. Hyvä vastapari kiiltävälle polaroid-kuvalle. (Samaa paperia käytettiin muuten meidän ainejärjestön 50v-historiikin tyylikkään mustissa kansissa.)

Tein mustiin taustapapereihin mattoveitsellä lovet, joihin sai kiinnitettyä polaroid-kuva-arkit. Se onnistui helpoiten tasaisesti ja oikeisiin kohtiin, kun uhrasi yhdestä kuvan ”sapluunaksi” leikkaamalla siitä kulmat pois. Ne tosin erottuvat näistä kuvista heikosti, koska musta on mustaa.

 

save-the-date-kutsu
save-the-date-kutsu
save-the-date-kutsu

 

Leikkasin myös jokaisen polaroid-kuvan taakse palan magneettinauhaa.

Sellaista askartelukaupoista löytyvää, jossa toinen puoli on valmiiksi liimapinnalla varustettu.

Magneetin avulla sen polaroid-kuvan voisi halutessaan irroittaa ja laittaa vaikka jääkaapin oveen. Saa tosin nähdä, onko kukaan hiffannut sitä. :–D Toisaalta jos ei, niin kortti toimii myös sellaisenaan.

Mustan ja valkoisen yhdistelmän täydensi ruskeasta kierrätyspaperista tehdyt kirjekuoret.

 

save-the-date-kutsu
save-the-date-kutsu
save-the-date-kutsu

 

Miltä nämä kortit sinusta näyttävät? Koetko itse Save the date -kortit tärkeiksi vai turhiksi?

Se näissä korteissa käytettävä kuva oli kyllä hankala valita, me arvottiin muutaman eri kuvan välillä. Tavattiin meidän valitsema valokuvaaja kesällä, kun otettiin vähän pariskuntakuvia (ihan kätevä tapa tutustua kuvaajaan ja hänen kuvaustyyliin jo vähän etukäteen), ja niistä kuvista valittiin tähän yksi. Palaan siihen valokuvausaiheeseen varmastikin jossain kohtaa myöhemmin. Se oli itselle niin iso ja hankala päätös, koska dokumentointi on mulle tosi tärkeää, ja koska yleensä se olen minä, joka kuvaan…

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

One Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *