Toukokuinen kesä kukoistaa. Se kylmän kohmeinen alkukevät kierähti niin nopeasti täysvehreäksi kesäksi, ettei mun pää ainakaan meinannut pysyä muutoksessa mukana! Mutta vaikka kesä tällä hetkellä puhkuu kuumuuttaan, kirjoitan nyt tästä vähän viileämpiin säihin sopivasta macrame-huivista.
Toukokuinen kesä kukoistaa. Se kylmän kohmeinen alkukevät kierähti niin nopeasti täysvehreäksi kesäksi, ettei mun pää ainakaan meinannut pysyä muutoksessa mukana! Kesti aikansa, ennen kuin taas oppi, että pipo päässä tosiaan tulee hiki, ja ettei ulos tarvitsekaan aina takkia mukaan.
Mutta sehän tiedetään, ettei joka päivä tai edes viikko ole Suomen kesässä silkkaa lämpöä ja auringonpaistetta.
En halua manata, mutta itse pelkään, että käy kuten monena vuonna peräkkäin: toukokuu hehkuu kesää, ja kesäkuussa palataan tuttuihin kylmän nihkeisiin sateisiin ja 10-15 asteen hytinöihin.
Ja vaikka vältyttäisiinkin radikaaleilta heittelyiltä, ajoittain vieraileva alteregoni neiti Negatiivi tökkii takaraivossa muistuttaen, että vähälumisuutensa lisäksi Suomen kesä on myös lyhyt. Kannattaa olla raivaamatta ihan kaikkia viileämpien kelien vaatteita varastoon. Yhtenäkin kesänä olin jo henkisesti niin syksyssä, että päädyin kovimmilla helteillä ostamaan kasan villapaitoja. Ja nytkin ne hankkimani parit pakolliset hellevaatteet olivat kaikki mustia.
Joten vaikka kesä tällä hetkellä puhkuu kuumuuttaan, kirjoitan nyt tästä vähän viileämpiin säihin sopivasta macrame-huivista.
Tämä huivi voi langasta riippuen sopia joko kylmempään tai vähän lämpimämpäänkin säähän. Ja siinä missä asusteena käytettynä langan pehmeys on hyvin oleellista, niin kovasta langasta tehtynä tällainen voi toimia vaikka kaitaliinana.
Jotta tästä kirjoituksesta ei tulisi ihan loputtoman pitkä, eriytin tässä käytetyn solmun kuvalliset ohjeet erilliseen kirjoitukseen.
Viiston kohosolmun kuvallisiin ohjeeseen pääset klikkaamalla tästä.
Se on ainoa solmu, jonka hallitseminen vaaditaan tässä huivissa ja mm. siinä tekemässäni macrame-verhossa. Ja kun sen osaa, koko projekti on hyvin yksinkertainen ja nopea toteuttaa!
Macrame-huivin tekemiseen tarvitset:
- Pehmeää paksua lankaa (esim. 3 kerää Kaide -lankaa, tai jotain muuta, kuten tätä muistuttavaa paksua *Chunky Wool -villalankaa)
- Sakset
- Muutama pätkä jotain toista eriväristä, ohuempaa lankaa (kuten tällaista *ohutta värikästä puuvillalankaa)
Langan menekki määräytyy sen paksuuden ja solmujen määrän mukaan – mitä enemmän, mitä tiheämmin ja mitä isompia solmuja, sen enemmän lankaa kuluu.
Tässä työssä on käytetty paksua, köysimäistä Kaupunkilangan ”Kaide”-villalankaa, paksuus keskimäärin 2,5 cm.
Lankaa kului tasan 3 kerää eli 3 x 150 g. Langan pituus per kerä oli suunnilleen 6-7 metriä. Valmiin huivin pituus reilut 2 metriä.
Ohjeet siksak-kuvioisen macrame-huivin solmimiseen:
1. Avaa lankakerät. Pätki langat 6-7 metriä pitkiksi palasiksi (tai käytä kerät kokonaisuudessaan).
2. Hae jokaisesta langasta keskikohta, ja merkitse se ohuemmalla, työskentelylangasta erottuvalla huomiolangalla, jotta keskikohta pysyy helpommin tallella.
3. Taita pitkät langat kahtia niin, että niiden keskikohdat muodostavat huivin alkupään. Kolme reilun kuuden metriä pitkää lankakerää muodostaa 6 kappaletta suunnilleen 3 metristä pitkää lankaa solmittavaksi.
VINKKI: Työn aloittamista voi helpottaa esim. teippaamalla langat keskikohdistaan pöytään tai
vaateripustimeen kiinni.
4. Yksi langoista toimii ns. johtolankana, joka määrää kuvion suunnan. Muilla langoilla tehdään johtolankaan solmuja.
Aloita solmeilu viemällä toisesta reunasta johtolanka muiden lankojen yli.
Solmi johtolankaan kaikilla muilla langoilla yksi viisto kohosolmu.
VINKKI: Älä kiristä solmuja koviksi umpisolmuiksi, jotka tuntuvat epämukavilta ja joita on hankala purkaa. Tee niistä riittävän napakkoja, mutta langan tuntumaa mukailevasti pehmeitä. Ensimmäinen solmurivi voi olla vähän kireämpi kuin muut, koska sitä löysätään hiukan lopuksi.
5. Käännä johtolanka toiseen suuntaan, eli uudelleen lankojen yli, ja toista samat solmut toiseen suuntaan.
VINKKI: Jos pitkillä vapailla langanpätkillä solmiminen on hankalaa, kerää ne erillisiksi pieniksi vyyhdeiksi, joita avaat pikkuhiljaa työn edetessä.
6. Toista samaa kuviota niin kauan, kunnes huivi on mielestäsi riittävän pitkä, tai kunnes lankoja on suunnilleen 20 cm jäljellä viimeistä solmuriviä varten. Tässä huivissa rivejä on yhteensä 25 kpl.
7. Solmi viimeinen rivi kuten edelliset, mutta ”päättele” loppu piilottamalla lyhyeksi jääneet tai katkaisut langan pätkät pujottamalla ne edellisten solmujen sisään.
VINKKI: Mikäli huivin päihin haluaa hapsut, alkupäässä langat voi taittamisen sijaan katkaista, ja solmia päistään kiinni esim. vaateripustimeen, jotta niihin jää vähän ylimääräistä pituutta. Loppupäässä lankojen päät voi vain jättää piilottamatta muiden solmujen joukkoon, ja katkaista sopivan mittaisiksi.
8. Irrota alkupäästä huomiolangat. Löysennä varoen ensimmäisen rivin solmuja niin, että aloituksen taitoksesta jääneet lenkit katoavat ensimmäisen solmurivin taakse.
Ja valmista!
Mitä mieltä olet: miten hyvin macrame toimii tällä tavalla sovellettuna?
Jos tällainen huivi kiinnostaa muttei ihan sovi kesävaatetukseen, ota ohje talteen syksyä varten! Se tulee kumminkin taas liian nopeasti. D:
//
Tämä ohjeeni on julkaistu ensimmäisen kerran Kauneimmat Askartelut lehdessä 1/2018.
Voit sulkea tämän ilmoituksen painamalla yläkulmassa olevaa ruksia.