DIY – Läpinäkyvät taulut prässätyistä kasveista

diy-kasvi-taulu-lapinakyva

Oon miettinyt jo tovin, minkälaiset taulut meille oikein sopisi. Meidän kodin sisustuksen isommat linjat ovat jo aikalailla saatu kasaan, joten nyt on mahdollisuus pienemmän mittakaavan sisustamiseen.

Tykkään näteistä kuvista ja printtitauluista, myös muista kuin itse tehdyistä. Mulla on vaan aika iso kynnys ostaa mitään sellaista valmiina, mitä voisi (ainakin teoriassa) tehdä itsekin. En halua ostaa mitään hintavaa taulua ainakaan ensi alkuun, ettei tulisi tehtyä vikaostoksia.

Halusin sitten lähteä tähän testailuun tekemällä ensin jotain itse.

Että pääsisi alkuun. Mutta silti jotain, mikä ei kuitenkaan näytä ihan random kyhäelmältä, vaan ihan uskottavalta ja tyylikkäältä sisustuselementiltä.

Piirtelyn ja maalailun sijaan lähdin kokeilemaan yhtä Pinterestistä löytyneiden vastaavien ideoiden perusteella keksimääni tapaa tehdä taulu elävistä kasveista prässäämällä.

diy-kasvi-taulu-lapinakyva

Yhden läpinäkyvän taulun tekoon tarvitset:

 • Yhdet kehykset ja kaksi siihen sopivaa läpinäkyvää lasia (esim. kahdet samankokoiset lasilliset valmiskehykset Ikeasta)
 • Prässättyjä kasveja
 • Mahdollisesti pihdit tai sakset tms.

Kun on materiaalit hallussa, tällainen lasitaulu on tosi helppo toteuttaa!

diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva

1. Käy keräämässä kasveja ja prässää ne.

Itse keräsin kasvit muovipussiin ja asettelin ne kotona sanomalehdestä irroitettujen aukeamien väliin. Aukeamat laitoin A3-kokoisen akvarellivihon sivujen väliin. Vihon päälle asetin vanerilevyn, ja sen päälle puutukin ja ompelukoneen. 😀 Oikea patenttiratkaisu taas. Pidin kasveja painon alla kuivumassa noin kaksi viikkoa.

Kattavammat ohjeet kasvien prässäykseen löydät esimerkiksi tästä blogista. Ilmeisesti kasvien värien haalistumista voi ehkäistä sirottelemalla niiden päälle suolaa.

diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva

2. Valmistele lasit ja kehykset. Putsaa lasit mahdollisista tahroista ja pölyistä.

Jos käytät valmiskehyksiä, irroita niistä taustapahvit/vanerit ja turhat paperit, niin että jäljelle jää vain kehykset ja lasit. Tarvitset siis yhdet kehykset ja kaksi siihen sopivaa lasia.

diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva

3. Aseta valitsemasi kasvi lasien väliin.

Laita ensin toinen lasi kehyksiin, aseta valitsemasi kasvi sen päälle, ja aseta sitten varovaisesti toinen lasi kasvin päälle.

Kiinnitä lasit yhteen sopivalla tavalla. Valmiskehyksissä on yleensä helpot metallisoljet, joilla lasit saa tuettua tiukasti kiinni ja kasvi pysyy niine hyvineen paikoillaan.

Tässä vaiheessa on oleellisinta se kasvin asettelu sopivalla tavalla niin, että siitä itse tykkää. Mun mielestä kasvilla pitää olla riittävästi tilaa ympärillään, joten
kehysten tulee olla riittävän suuret. Jos kehykset ovat liian pienet
suhteessa kasvin kokoon, taulusta tulee ahtaan näköinen. Mutta tää on
ihan makukysymys.

diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva

4. Nyt taulu on valmis!

Enää tarvitsee löytää hyvä paikka, jos sellainen ei ollut jo valmiiksi mielessä. Sen voi kiinnittää seinälle, tukea seinää vasten tai laittaa seisomaan itsekseen, jos kehykset ovat niin leveät että se pysyy pystyssä. Jos se pysyy itsekseen pystyssä, taulun voi asettaa seisomaan vaikka ikkunalle, niin että sieltä näkyvästä ja taulun lasin läpäisevästä maisemasta tulee ns. osa kuvaa. 🙂

Läpinäkyvyytensä vuoksi lasitaulut ovat aika eri juttu, kuin tavalliset taulut. Se, mitä on taustalla, on myös osa itse kuvaa ja sitä miten taulu näkyy katsojalleen. Myös valo heijastuu niistä eri tavalla.

Toki tällaisen voi toteuttaa normaaleihinkin kehyksiin, jos ei halua läpinäkyvää taulua vaan tavallisen.

diy-kasvi-taulu-lapinakyva

Mistä löytää sopivia kehyksiä ja laseja?

En tiedä, mistä löytäisi kätevästi läpinäkyviä taulujapohjia kehyksineen. Tai irtolaseja ja kehyksiä.
Edullinen vaihtoehto on käyttää valmiskehyksiä. Mä ostin nämä Ikeasta.

Mä tein näitä tauluja jopa kolme, ja ne vaativat käytännössä siis yhteensä kuudet valmiskehykset, jotta sain kolmeen tauluun kuudet lasit. Onneksi ne ei maksaneet kovin paljon.

Kannattaa tosin olla tarkkana kehyksiä ostaessa. Joissain halvoissa malleissa on lasin sijaan läpinäkyvä muovi, eikä se välttämättä ole yhtä siisti (esim. valo ei heijastu tasaisesti vaan vääristyneesti) tai tukeva.

Kokeilin suurimmassa taulussa (joka näkyy kuvissa tässä alapuolella) sitä, että toinen lasi on lasia ja toinen tuollaista muovia. Se on ihan okei, mutta ei ehkä ihan yhtä arvokkaan tuntuinen kuin kahdella lasilla tehdyt vastaavat.

diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva
diy-kasvi-taulu-lapinakyva
id-diy-kasvi-taulu-lapinakyva

Mun mielestä tää oli tosi kiva räpellys, vaikka itse sanonkin. 🙂 Mitä te tykkäätte lopputuloksesta?

Tää oli kasvien kuivattamis- ja painamisaikaa lukuunottamatta tosi nopea homma saada valmiiksi.

Tälleen on mitä mainioin tapa tehdä erilaisia tauluja, jotka eivät kuitenkaan ole ihan sellaisia perinteisimpiä. Tarvitsee vaan vaihdella kuvana käytettävää kasvilajia, tai vaikka kehysten tyyliä ja kokoa.

Merkityskin voi olla jokaisessa omansa, joko syvempi tai sitten se, että ”no tää nyt vaan näyttää hyvältä”. Meille nää taulut ovat ihan vaan silmäniloa, kun taas kaveri keksi, että esimerkiksi kaunis vaahteranlehti tällaisessa taulussa voisi olla ihan omiaan symboloimaan heidän syksyllä syntyvää lastaan. 🙂

Fun fact. Mun ja Roopen kahdenkeskeisen yhteydenpidon aloitussyy oli aikoinaan se yläasteen kasvio-kesäkotitehtävä. (Tehdäänköhän niitä kouluissa vielä nykyäänkin?)

Se ei käytännössä liittynyt tähän projektiin mitenkään, mutta muistui takaisin mieleen samalla, kun tätä varten kasveja keräilin. Kai siinäkin on sitten jotain tahatonta symboliikkaa. 😀

Onko sulla joku tietty kasvi, jolla on sulle jotenkin erityinen merkitys?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

14 Responses

 1. Rakastuin täysin tähän ideaan!! Pakko toteuttaa itsekin joskus jotain vastaavanlaista.

  1. Ihanaa kuulla että tykkäsit! Kannattaa tosiaan, vielä ennen kuin kesä päättyy. 😀

 2. Todella kaunis lopputulos! Toteuttamisen arvoinen ehdottomasti kunhan muun roskan saisi ensin siivottua :). T. Tiina

  1. Kiitos paljon Tiina! Täälläkin käytiin juuri ihan hullu siivousurakka, että saa taas tilaa tehdä uusia juttuja. 😀

 3. Aivan ihanat!! Pakko tehdä kyllä myös itse jossain vaiheessa. Kiitti vinkistä!

 4. Tosi hyvä idea!! Vitsi kun meillä on jo vähän liikaa sisustustauluja ja nyt innostuin tästäkin :'D

  1. Kiitos Maria! 🙂 Haha meillä ei onneks oo vielä liikoja, tosin jos tää lähtee tätä nopeutta kulkemaan niin aika nopeesti kyllä täyttyy joka nurkka ja seinä. 😀

 5. Taas sulla on ihan megahienoja juttuja itse tehtynä! 😀 Ja sopii todella hyvin näemmä teidän sistustukseen ja tyyliin. Meillä on jo sen verran tauluja täällä, että ei noille ole oikein tilaa enää… Ehkä jossain seuraavassa asunnossa. 🙂

  1. Kiitos Helli! 😀 Tähän voisi sanoa, että kyllä sitä aina jostain joku kolo löytyy, mutta sopiihan nää hyvin myös lahjaksi, jos haluaa väkertää. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *