Mä en ole mikään viherpeukalo. On aika hyvä saavutus, että mun joululahjaksi saama kaktus on vielä hengissä.
Kaktukset ja mehikasvit ovat pidemmän aikaa olleet kasvikunnan edustajista mun ehdottomia suosikkeja. Kunnes keväällä kuulin ensimmäistä kertaa sellaisista kasveista kuin air plants eli ilmakasvit. Ai että ne on jänniä. Jotenkin sielukkaita.
Mä en ole mikään viherpeukalo. On aika hyvä saavutus, että mun joululahjaksi saama kaktus on vielä hengissä.
Kaktukset ja mehikasvit ovat pidemmän aikaa olleet kasvikunnan edustajista mun ehdottomia suosikkeja. Kunnes keväällä kuulin ensimmäistä kertaa sellaisista kasveista kuin air plants eli ilmakasvit. Ai että ne on jänniä. Jotenkin sielukkaita.
Ilmakasvit on kuin kasvikunnan nykytaidetta.
Vähän outoja ilmestyksiä, jotka ensisilmäyksellä näyttävät jotenkin väärältä, kun kasvi ei ole vedessä tai mullassa. Jotkut muistuttavat alieneja, jotkut kummallista karvaista tupeeta tai säkkäräistä peruukkia. Erilaisia lajeja on satoja.
Jotain minimalistisen viehättävää niissä on, ainakin sellaista, mikä miellyttää mun silmää. Samaan tapaan kuin mehikasveissa ja kaktuksissa. Haluaisin täyttää meidän kodin niillä, mutta parempi harjoitella parilla kappaleella kerrallaan. Koen, etteivät ne ole mitään ihan helpoimpia hoidokkeja.
Ilmakasvit eivät kasva mullassa.
Niillä ei varsinaisesti edes ole juuria, joilla ne imisivät vettä. Ilmakasvit asetetaan kasvamaan kuivalle alustalle sellaiseen paikkaan, josta kasvi saa riittävästi valoa – joko suoraa tai epäsuoraa, lajista riippuen.
Ilmakasvit keräävät valtaosan tarvitsemastaan vedestä ilmankosteudesta. Niiden luonnonvarainen kasvuympäristö on Etelä- ja Väli-Amerikassa, ja siellä ilmasto on jokseenkin kosteampaa, kuin tämä pohjoismainen kuiva sisäilma. Täällä ilmakasvien kastelu hoidetaankin pääasiassa säännöllisesti sumuttamalla tai ajoittain uppokastelemalla. Ilmakasvia hankkiessa kannattaa tutustua niiden hoito-ohjeisiin, ettei kävisi niin, että kasvisi vahingossa kuivuu tai mätänee.
Näitä ei tosin ihan jokaisesta kukkakaupasta löydykään! Itse löysin omani Tampereelta Kukkakauppa Opuntiasta. Siellä myydään myös tätä kuvissa näkyvää ilmakasveista kertovaa, kauniisti kuvitettua Living with the air plants -kirjaa (pr-lahja), jonka ovat toteuttaneet Johanna Vireaho ja Annabelle Antas.
Kyseinen kirja sisältää hoito-ohjeita, ilmakasvien lajiesittelyjä ja upeita kuvia, paria tee-se-itse -ripustusesimerkkiä unohtamatta. Opus on lähes uunituore, ja sen tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Sain oman kappaleeni lehdistönäytteenä keväällä sen julkistamistilaisuudesta yhdessä, tuon pienimmän kuvissa näkyvän ilmakasvin kera.
Kokeilin muutama päivä sitten tehdä yhdelle ilmaskasveistani tällaisen simppelin amppelin mustista pilleistä, joita kaappiin oli jäänyt lojumaan.
Tarvitset helpon ilmakukka-amppelin askarteluun
- *Mustia tai muun värisiä pillejä tai jotain muita kapeita putkia
- Kestävää lankaa (aloitin ensin ompelulangalla, ja vaihdoin sitten tukevampaan), kuten *luonnonhamppunarua
- Sakset
- Jonkun apuvälineen langan pujottamiseen (esim. kapea tikku)
Ohjeet pilliamppelin kokoamiseen:
- Pätki pilleistä sopivan kokoisia paljoa.
- Varaa pujotteluun riittävästi lankaa. Joku kapea tikku tai vastaava voi auttaa, jos lanka ei meinaa tulla pillin/putken läpi.
- Pujota lankaa pillien läpi. Pari kuvaa ylempänä kuvassa on näytetty kuvio, josta muodostui viimeisten liitosten jälkeen tällainen ”timantti”.
- Kiristä langat/naru niin, että amppeli saa muotonsa.
- Solmi kiinni ja ripusta roikkumaan!
Lopputulos oli aika hauska! Vähän kuin Gandalf siellä örkkien häkissä. Tai alienin valloittama sims-timantti. Voisin kokeilla tehdä jotain muitakin amppeleita, varsinkin jos näitä tulee hankittua lisää. Ovat niin ihania erikoisia ilmestyksiä.
Näetkö sinä ilmakasvit viehättävinä vai outoina (tai viehättävän outoina)? Mitä pidit amppeliratkaisusta?
Ps. Postauksessa esittelemäni kirja on englannin kielinen, mutta ihan suomeksi ilmakasveista on kirjoitettu ainakin tässä *Vihreä valtaa kodin -kirjassa, jossa käsitellään niiden lisäksi myös mehikasveja, kaktuksia sekä muita trooppiset kasveja.
Voit sulkea tämän ilmoituksen painamalla yläkulmassa olevaa ruksia.
3 Responses
Eksyin tänne, kun googlailin lisätietoja ilmakasveista, ja pakko kommentoida, että tosi ihanat kuvat tässä! <3 Olen harrastanut ilmakasveja jo jonkin aikaa – voisin hankkia niitä aina vain lisää. Sain myös tuon kirjan keväällä, kun se ilmestyi, ja olin kyllä tosi tyytyväinen siihen. 🙂
viikarivartti.blogspot.fi
Kiitos paljon! Kiva kun eksyit! 🙂 Voi että, noiden kanssa tulee kyllä kunnon hamstrausfiilis, aina löytyy uusia mitkä haluaisi itselleen. 😀 En pysty käymään mun kaktuksiin, mehikasveihin ja ilmakasveihin erikoistuneessa lempparikukkakaupassa ilman että lähtisin sieltä joku uusi mukanani….
Hei vitsit miten siistejä nämä!! Onko sulla vielä samat kasvit hengissä? 🙂