DIY – Näin teet sohvapöydän leveästä mäntylankusta

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Tätä on odotettu! Viimeinkin saatiin meille just sopiva sohvapöytä.

Idea ja visio tästä pöydästä on ollut selvä jo vaikka kuinka pitkään, mutta itse toteuttamisessa kesti, koska ton sopivanlaisen puun löytäminen oli aika haastava pala. Siis, Suomihan on täynnä puuta ja puuteollisuutta – miten huonekalujen nikkarointiin sopivan puun löytäminen voi olla tavalliselle kuluttajalle niin haastavaa?

Okei joo, tavallisia lautoja ja lankkuja kyllä löytyy tavallisistakin rautakaupoista, mutta kun haetaan jotain vähänkään spesiaalimpaa, sen löytäminen ei olekaan ihan helppo nakki.

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Pinterestin unelmakuvat ovat yleensä ulkomaalaisilta sivuilta, joissa myös kuvailevat hakusanat ovat englanniksi.

Sohvapöytään sopivaa puumateriaalia etsiessä kohdattiin kuitenkin vähän hankaluuksia.

Oli yllättävän vaikea määritellä, miten suomeksi sanotaan ”living edge wood slab table”.

Tai siis eihän tuota periaatteessa ole vaikea kääntää, mutta miten sen muotoilisi niin, että googlettamalla löytäisi sen mitä etsii?

Ei muuten ole helppoa, koska pelkkä ”lankku” ei vielä vie pitkälle eikä ”luonnollinen reuna” paljoa auttanut.
Mitä on se lankku, jossa on luonnollinen, sahaamaton reuna, ja joka on leikattu niin keskeltä runkoa, että se on mahdollisimman paksua?

Sitä kutsutaan tuppeensahatuksi lankuksi. Tai tuppilaudaksi. Kai se olis pitänyt arvata, että tietenkin suomenkielessä pitää olla jokaiselle eri puun sahaustyylille ja tuotteille omat nimensä. 😀

Ja kun sen oikean sanan viimein keksi, niin johan alkoi viimein löytyä jotain suomalaisiakin yrityksiä, jotka sopivaa puutavaraa tarjoavat. Jos ajattelee, kuinka paljon sellasia yrityksiä oikeasti Suomessa varmasti on, niin hakutulosten perusteella aika vähän niillä taitaa olla verkkosivuja pystyssä. Mutta löytyipähän edes jotain.

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Mä oon kuitenkin sellasella huonekalujen entisöintikurssilla, jossa oon alkuvuoden ajan lähinnä entisöinyt meille keittiöön tuoleja. Kunnes sitten pari viikkoa takaperin tajusin, että hei, täällähän on puuta. Just sellasta, mitä mä oon tätä pöytäprojektia varten etsinyt. Eikä edes maksa kauheesti, ja kaikki työkoneet ympärillä käytettävissä. Siis ei hitto miten täydellistä!

Mun käyttämä puu oli tuppeensahattua mäntylankkua (50 cm x 100 cm x 5 cm).

HUOMIOITAVAA:

Mitä leveämpi pala yhdestä kappaleesta tehtyä lankkua, sitä suurempi riski halkeilulle. Puun pitää olla kaikessa rauhassa kuivatettua, eikä sekään välttämättä ole tae siitä, etteikö halkeamia tulisi. Kuulema esimerkiksi tammi on niin kovaa puuta, että siihen tulee helposti halkeamia, vaikka muuten se saattaa tuntua leveyden kannalta hyvältä vaihtoehdolta.

On aika todennäköisestä, että tähän meidänkin mäntylankkuun tulee joskus ajan kuluessa halkeamia, mutta se riski hyväksytään.

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Työstäminen aloitettiin leikkaamalla lankkupala irti pistosahalla. Sen jälkeen lankku hiottiin kummaltakin puolelta tasaiseksi tasohiomakoneella (tuolla oli sellainen iso, johon koko lankku työnnettiin kerralla, mutta niitä löytyy pienempiäkin versioita kohtuu edullisesti). Siistin epätasaiseksi jääneen päädyn reunan ja hioin muutkin reunat sileiksi.

Käytännössä samat hoituu ihan hyvin myös käsisahalla ja hiekkapaperilla (kuten noi nikkaroinnit meillä kotona yleensä), mutta kyllähän noilla koneilla homma sujui paljon nopeemmin. 🙂

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta
diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Sen jälkeen kiinnitettiin lankkuun jalat. Tilasin tällaiset 41cm korkeat mustaksi maalatut metalliset pinnijalat amazon.uk:n kautta (tarkalleen ottaen täältä, jos jotakuta kiinnostaa), ja ne saapuivat parissa päivässä.

Jalkoja varten porattiin ensin sopivan kokoiset reiät, jonka jälkeen ne ruuvattiin kiinni.

Siinä sitten saatiin taas todeta, että ilmeisesti me ei voida selvitä mistään projektista ilman edes jonkinlaista pientä vastoinkäymistä, kun se poranterä katkesi yhteen näistä rei’istä ja jäi sinne. 😀 No, jalat saatiin kuitenkin kiinni ja pöytä tukevasti pystyyn.

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta
diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta
diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta
Sävyvertailussa Roopen työpöytä, ruokatilan lankkupöytä ja keittiön ruokapöytä.diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Viimeiseksi oli vuorossa se puun pintakäsittely. Ensin vähän mietittiin olohuoneessa, mikä sävy sinne oikein sopisi parhaiten. Sellaisenaan se olisi ollut liian vaalea meille, joten käytettiin vertailuna muita puupintoja, mitä meiltä löytyy.

Mutta jonkinlaisen tuumaamisen jälkeen päädyttiin kuitenkin lopulta siihen samaan Liberon pähkinän sävyiseen petsiin ja Osmo Colorin läpinäkyvään vahaan, joita muun muassa tuohon keittiönpöytäänkin käytettiin.

diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta
diy-itse-tehty-sohvapoyta-lankkupoyta

Lopputulos on just sitä, mitä lähdettiin hakemaan!

Tää olohuoneen ilme muuttui tässä samalla vähän muutenkin, joten kerron siitä lisää vielä toiseessa postauksessa ennen ja jälkeen -kuvien kera. Ehkä jo huomenna, jos vaan töiden ja savikurssin jälkeen kerkeän kirjoittaa! Niissä tää pöytä esiintyy vielä paljon paremmin edukseen kuin näissä kuvissa (joissa kokonaisilme on kieltämättä aika levoton ja ruskea), mutta yks aihe kerrallaan. 🙂

Kuvia olohuoneen lopputuloksesta ja kokonaisuudesta löytyy tästä postauksesta.

Vaikka itse löysinkin sopivaa puuta lopulta kätevästi läheltä, tässä ainakin pari kotimaista sahatavaraa tuottavaa firmaa, joita ainakin uskallan suositella siltä osin, että niistä pystyy helposti tiedustelemaan saatavuutta/hintaa (myös sähköpostitse). Jos tiedätte jotain muita hyviä vastaavia firmoja, suositelkaa toki!
– Lahden metsuri- ja sahauspalvelu Ky
– Fiskarsin Laatupuu Oy

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

7 Responses

  1. Näyttää hei tosi kivalta! Noi jalat on ihanat.

    Muutenkin Suomesta tuntuu olevan hankala löytää yhtään mitään spessumpaa, oli kyse melkein mistä tahansa materiaalista. Ei sillä, etteikö sitä olisi saatavilla, vaan kun on niin huonosti/huonoja nettisivuja ja tarjonta kohdistuu yrityksille yksityisen sijaan.

    1. Kiitti! 🙂 Joo totta puhut, paljon olis varaa kehittää, jos ei muuta niin siitä tarjonnasta tiedottamista just netin puolella, että tuottajat ja kuluttajat löytäisivät toisensa helpommin.

  2. Todella hyvännäköinen pöytä 🙂 Ja miten upealta tummanruskea ja musta näyttävätkään yhdessä.

    1. Kiitos paljon! Samaa mieltä, meidän kotona yhdistyykin monessa huoneessa just ruskea puu ja musta metalli. 🙂

  3. Hei muistatko yhtään paljon noi pinnijalat kustanti postikuluineen? 🙂 Ihan mahtava pöytä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *