Epäonnea ja inspiraatiota asuntomessuilla

asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
Ylemmässä kuvassa olleen tönön seinärakenne (CLT).asuntomessut-2016-seinajoki
Nää betonipinnat, ah.asuntomessut-2016-seinajoki
Näkötornista näkymät tekojärvelle.asuntomessut-2016-seinajoki
Eipä näkynyt vielä vilaustakaan ukkosesta.asuntomessut-2016-seinajoki
Takan häämöttää messujen ainoa kerrostalo.asuntomessut-2016-seinajoki
Yhdestä kerrostalon huoneistoista, upea puinen tehosteseinä.
asuntomessut-2016-seinajoki
Toi sängynpääty ja naulakko..!asuntomessut-2016-seinajoki
Alkaa taivaanranta tummua.asuntomessut-2016-seinajoki
Mun visiossa noi kankaiset lankut olis ihan vaan puuta.asuntomessut-2016-seinajoki
Äkkiä jätskiä ennenku alkaa sataa!asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
Oli muutama hieno kylpyhuone.asuntomessut-2016-seinajoki
Myrsky nousee. Tässä kuvassa mielenkiintoinen pari, kapearunkoinen ja normaalimpi kaksikerroksinen pientalo. Näyttää niin kauniin sirolta tuo kapea, ja oli tiloiltaankin ihan toimiva.asuntomessut-2016-seinajokiOli muuten ärsyttävää kun pyydettiin ”Jättäkää sateenvarjot tähän” ja sit sisäänkäynti ja uloskäynti olis ollut siitä pisteestä vasta matkan päässä ja vettä sataa kaatamalla. Eipä sitten menty niihin kämppiin.asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
Ihana huovutettu ruisleipä-pannunalunen, näin jälkiviisaana harmittelen että olis kyllä pitänyt ostaa tää!asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
Arkkitehtonisesti kaikkein siistein yksikerroksista pientaloista.asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
asuntomessut-2016-seinajoki
”Oravanpyöräily kielletty”, ja muita hauskoja liikennemerkkejä. 😀

Käytiin keskiviikkona duuniporukan kanssa nyt viimeistä viikkoa auki olevilla Asuntomessuilla Seinäjoella. Juna lähti aamuvarhain, ja onnistuin heti asemalla portaissa nyrjäyttämään nilkkani aika epämukavasti. Ei se kävelyä onneksi estänyt kun kenkä tuki sopivasti, mutta jonkun verran turpos ja aristaa. Kipuherkkikselle ja tähän asti kaikilta nyrjäytyksiltä ja murtumisilta välttyneelle aika iso juttu, heh.

Näistä messuista on taas kirjoitettu vaikka kuinka monessa blogissa, ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat varmasti löytäneet jotain kuvia tai luettavaa, jos ovat etsineet. Mutta halusin tuoda jotain omia huomioita ja lemppareita esille – ehkä osaan tuoda esille jotain uutta, ehkä en.

Messujen asuntotarjonnassa ei ollut tänäkään vuonna mitään erityistä tähteä, joka olisi jäänyt ikimuistoisena mieleen. Jälkeenpäin muistellessa lähes kaikki on vaan yhtä mössöä, satunnaisia onnistuneita kohtia lukuunottamatta. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä joku arkkitehtonisesta näkökulmasta ajatellen uudenlainen ja tavallisista omakotitaloista poikkeava ratkaisu, jossa olisi uskallettu leikitellä myös ulkoisella muotoilulla. Harvoin niitä näillä messuilla näkee, mutta aina voi haaveilla – veikkaan että tää niiden kaipailu on vähän ammattitauti.

Omakotitalojen sijaan mun mielestä parhaiten edukseen esiintyi messujen ainoa kerrostalo. Se oli julkisivultaan mustanpuhuva, mutta raikkaalla ja kauniin sävyisellä punaisella tehostettu, ja kohtalaisen tavallisesta julkisivusta teki kiinnostavan sen veistoksellisen katto. Rakenne oli tavanomaisen (ja epäekologisen) betonin sijaan puuta, jota oli käytetty myös rapussa ja sisätiloissa tosi viehättävällä tavalla. Muhun usein vetoaa, kun asunnot eivät ole läpeensä valkoisilla pinnoilla peitetty, vaan niissä on lämpöä ja vaihtelua erilaisin materiaalein – kuten puun väristä puuta katossa, betonia lattiassa tai aitoa tiiliä seinissä.

Mä pidin siitä messualueen katulinjasta ja rakennusten tiiviistä rytmistä sen varrella. Vaikka kadun rajassa oli yleensä kiinni autotallirakennus, mun mielestä on katukuvallisesti mielenkiintoisempaa, ettei ne tönöt oo kaukana kadusta ja ripoteltuina ympäri tyhjää lääniä – se tekis katukuvasta jokseenkin löysän, mut toki mä ajattelen aika kaupunkilaisesta näkökulmasta. Ympyrän kiertävä katu oli ehkä asuntomessualueelle tavanomainen, mutta muuten ihan kiehtova, kun sisärenkaan rakennuksilla oli oma teemansa. Alueen mäntymetsä oli muutoinkin tosi omaleimaisen kaunista, jota joissain rakennuksissa oltiin onneksi osattu hyödyntää ikkunoiden näkymien suhteen taitavasti.

Muutoin huomion kiinnitti lähinnä asuntojen pohjaratkaisut ja tietty sisustus – sekä ne messusisustuksille lautasliinoja-myöten-sävy-sävyä -oksennukset ja liian montaa kuosia yhdistävät sotkut, kuin myös ne, jotka olisi voinut samantien kantaa omaankin kotiin. Esimerkiksi erilaiset sängynpäätyratkaisut ja sohvapöydät olivat hyvin inspiroivia, koska sellaiset meiltäkin vielä uupuu.

Aamupäivä oli aurinkoinen ja lämmin. Seinäjoki oli panostanut näihin messuihin hyvin, messubussien matkoilla oli Seinäjoki-esittelyjuonto ja kaikki. Kerettiin kiertää tärkeimmät kohteet, kun keskipäivällä päälle iskikin kunnon rajunilma ukkosineen ja rankkasateineen, josta pahin aika voitiin onneksi viettää mukavasti ravintolateltassa lounastamassa. Pysyi jopa pystyssä se teltta, vaikka vähän kauhuskenaarioilla leikiteltiinkin. 😀 Kaikenlaista pientä epäonnea oli matkassa – nilkan nyrjäytystä, lipunmyynnin aukeamisen odottelua reilut puolituntia, kun messubussi toi liian ajoissa perille, päänsärkyä, ukonilmaa… mutta jotenkin kummasti niistä huolimatta oli ihan onnistunut messupäivä.

Ehdittekö te käydä asuntomessuilla? Jäikö mitään erityistä mieleen?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

6 Responses

  1. Tosi upea tosiaan tuo musta sängynpääty! Oliko se jotain mustaksi värjättyä lankkupuuta vai mitä?

    1. Kyllä mä uskoisin että se oli ihan vaan mustaksi maalattua (ilmeisesti aikaa karheaa/epätasaista) puuta, en ainakaan keksi mitä muutakaan se olisi. 🙂 Harmi kun sitä ei päässyt tunnustelemaan läheltä, olisi voinut varmistaa!

  2. Kävin eilen, mieleen jäi lähinnä mustat keittiöt kun sellaisesta haaveilen itsekin 🙂 Monessa kohteessa oli sisustuksessa käytetty samoja tuotteita, esim nahkaisia lepakkotuoleja ja K-tuoleja (jos muistan nimen oikein) oli useammassa messutalossa. Tykkään myös Virpi Mäkisen taiteesta mutta nyt sitä taisu olla ainakin neljässä kohteessa. Hyvä tietenkin hänelle ja hänen taiteelleen, on käsittääkseni vielä aika pienehkö nimi. 🙂 Osa messutaloista oli tosi haaleita väritykseltään, ja sitten kun väriä oli käytetty, sitä oli puskettu joka paikkaan ja kaikissa sateenkaaren väreissä. Joku kultaisen keskitien löytäminen näyttää olevan vaikeaa. 😀 No, eri kohteita yhdistelemällä sai kyllä kovasti inspiraatiota omaan sisusteluun! 🙂

    1. Samaa mieltä! Ne mustat keittiöt oli kyllä aika hienoja, mattapintainen musta osaa olla tosi kaunis kunhan se sopii ympäristöönsä. Ja näytti kätevältä miten niiden kaapinovien taa sai piilotettua kaikki keittiön sotkut/tavarat! Ne lepakkotuolit kyllä pisti silmään, tuli niin useita vastaan että kerkesin kyllästyä niihin. 😀

  3. Oi, ihania kuvia ja sisustuksia! Must tuntuu että sulla on aika paljon samoja mieltymyksiä sisustuksen suhteen ku mulla, joten noi sun pistämät kuvat vetos itteenki ihan kunnolla 😀 Voi vitsi ku jotain noiden tyylistä sais sit omaankin kämppään joskus ♥

    1. Kiitos Linda! 🙂 Kiva kuulla että tykkäät, siellä oli muutamia muitakin juttuja mitkä muhun iski, mutta osasta oli liian vaikea saada hyvää kuvaa, enkä viitsinyt tunkea heikkoja otoksia tänne, kun näitä tuli muutenkin sen verran paljon. Kyllä me näitä sisustusunelmia joskus jotenkin saadaan toteutettua, ainakin niin mä itelleni kovasti vakuuttelen. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *