Kaunista vanhaa Prahaa – Tšekki-excursio, osa 4

tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
Prahan Vanhankaupungin raatihuoneen astronomisen kello ja sitä tuijottavia turistiryysis.tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
Haha, kenkäpiirikuva meneillään.tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
Sairaan kirkas päivä!tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
Luonnosvihot täyttyvät.tsekki-matkavinkit
Se ryysis…tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit

Kubistinen Musta Madonna.tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
Kubistista naulakkoja myöten.tsekki-matkavinkit
…ja portaikkoa.tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit
Tanssiva talo.tsekki-matkavinkit
Veneitä täynnä.tsekki-matkavinkit
tsekki-matkavinkit

7.5. – Vanhaa Prahaa

Tää päivä käsitti enemmän vanhaa kuin modernistista Prahaa. Aloitettiin heti varhain, ja satuttiin kulkemaan yhden Prahan tunnetuimman nähtävyyden, Vanhankaupungin raatihuoneen astronomisen kellon ohi.

Siihen kerääntyy aina tasatunnein kellon soidessa aina paljon populaa katsomaan ja kuvaamaan siitä vähän käkikellomaisesta ilmestyksestä ulos putkahtavia patsaita.

Mutta ainakaan sinä aamuna silloin yhdeksän aikoihin ei porukkaa ollut vielä paljoa. Toisin oli myöhemmin illalla, kun nähtiin sama aukio kellonsoittoa odottavien ihmisten täyttämänä.

Muutoin ensimmäinen kohde oli Prahan linna, maailman suurimman keskiaikaisen kirkkonsa kera. Sekin alue on aikamoinen turistirysä, ja jos ryysikseltä haluisi välttyä, niin pitäisi olla tosi aikaisin liikenteessä.

Mutta rakennukset ja maisemat olivat kyllä sen kipuamisen ja tunkeilun arvoiset.

Tosin ei kyllä maksettu itseämme mihinkään sisään kirkkoon – tai ainakaan haluttu jonottaa sinne. Mielummin pistettiin rahamme ja aikamme muuhun. Linnan toisella puolen osa porukasta jäi fiilistelemään tilaa luonnosvihkojaan täytellen.

Osan kanssa jatkettiin juutalaiskaupunginosaan lounaalle. Se oli kyllä huonoimpia ruokailukokemuksia koko reissun aikana, keskinkertaisesta ruuasta joutui maksamaan ihan riistohinnan, ja palvelukin oli huonoa. Tarjoilija päästi äänen ja eleiden kera kunnon huokaukset, kun kerrottiin haluavamme maksaa erikseen…

Vanhojen rakennusten keskellä virkistävä nähtävyys oli Musta Madonna (1912), ensimmäinen kubistinen rakennus Prahassa (tai oikeastaan missään muuallakaan). Käytiin siellä kahvilla Grand Café Orientissa, joka tähän päivään asti ainoa säilynyt kubistinen sisätila. Yläkerrassa olisi kai ollut kubistinen museo, ja alakerrassa oli pieni kubistinen myymälä.

Ostin sieltä itselleni reissun kivoimman tuliaisen, pienen kubistisen, keraamisen rasian.

Sitten kun tuli pyörähdettyä illalla Bershassakin, niin piti jo alkaa miettiä vähän, miten tiivistää jo valmiiksi aika täyttä käsimatkatavara-kokoista laukkua…

Siitä irtauduttiin hetkeksi keskenämme joen rantaan, kurkkaamaan livenä Tanssivaa taloa ja fiilistelemään keskustan katuja. Illalla kokoonnuttiin vielä koko porukka yhdessä syömään ja lasilliselle johonkin hollantilaiseen pubiin. Siellä joku baarimikko otti asiakseen aika tympeeseen tyyliin ”opettaa” ettei pidä siirtää pöytää ilman kysymistä (vaikkei ollut edes täyttä) ja että pitää puhua lujempaa että hän kuulisi tilaukset. Huoh… Mutta eipä se tärkeilija meiltä iltaa pilannut.

– – –

Matka jatkuu, jonkin verran vielä jäljellä – ens osassa vaihdetaankin viimein kaupunkia! Toivottavasti näistä on teillekin iloa, itelleni ainakin on hauska käydä läpi noita matkamuistoja ja tilanteita. 🙂

– – –

Saatat tykätä myös näistä:

Osa 1: Lähtökuopissa kohti Prahaa
Osa 2: Boxi-arkkitehtuuria Prahassa
Osa 3: Prahaa ylhäältä ja alhaalta
Osa 5: Tiilitalojen Zlín
Osa 6: Upea Brno, ehkä upeampi kuin Praha
Osa 7: Brnon upea (valtava) messualue
Osa 8: Kubismia ja kusetuksen makua

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 Responses

  1. Praha on ihana! Astronominen kello herätti minussa hilpeyttä kun sen näki ensimmäisen kerran, se oli niiin pieni ja koko se show… noh joo :'D Ja miten hulluksi se sai kaikki turrelaumat! Näin sieluni silmin miten se ihmismassa on taskuvarkaalle paratiisi, kaikki töllöttää eteenpäin, kädet ojossa kuvaavat ja pahimmillaan ihan näkyi miten jengillä pullottaa lompakot tai kännykät farkkujen takataskuissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *