Viinipullonkorkit kierrätykseen – Tee itse DIY pöytäalusta korkeista

diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta

Pitkästä aikaa DIY-postausta! Viimeisimmästä on jo aikaa, mutta minkäs teet: Ideoistahan ei olisi ollut pulaa, vaan lähinnä ajasta, jaksamisesta, työskentelytilasta ja työvälineistä (varsinkin kun ompelukone meni rikki).

Mutta aiheeseen!

Tää idea lähti liikkeelle jo aikoja sitten, kun aloin keräämään mun vanhemmilta pullonkorkkeja askartelua varten.

Oon jo aikaisemmin askarrellut pienemmän mittakaavan korkkijuttuja (muistatteko nämä kasvit korkeissa -jääkaappimagneetit?), mutta tällä kertaa ideana oli tehdä korkeista sellainen pöydälle asetettava alusta esimerkiksi viinilaseille ja pullolle.

En kyllä oikein tiedä, miksi tätä korkkialustaa oikein kutsuisi. Englanninkielinen käännös oli ”table mat”, mutta ehkä tää on kumminkin suomeksi enemmin vaikka pöytäalusta, lasinalunen tai pannunalunen, kuin pöytäliina.

diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta

Ohjeet korkkialustan tekemiseen:

 1. Kerää riittävä määrä erilaisia korkkeja. Tämän kokoiseen levyyn tarvitsee ainakin noin 30 korkkia.
 2. Keitä korkkeja noin 10 minuuttia kiehuvassa vedessä. Tällöin ne turpoavat, eivätkä murene yhtä helposti leikatessa. (Huom! Mikäli aiot liimata korkkeja yhteen, odota että ne kuivuvat takaisin normaaliin kokoonsa ennen käsittelyä.)
 3. Leikkaa korkkeja esim. terävällä keittiöveitsellä tai mattoveitsellä eri kokoisiksi tai tasaisen kokoisiksi palasiksi. Itse leikkasin kaikki korkit kolmeen tai neljään osaan.
 4. Sovita korkit sopivaksi sommitelmaksi. Jos teet korkeista eri korkuisia palasia, testaa korkeuserojen toimivuutta esimerkiksi lasin avulla.
 5. Kiinnitä korkit yhteen esim. liimaamalla, tai tunkemalla korkkien lävitse tukevaa rautalankaa.

Itse käytin korkkien kiinnitykseen vain rautalankaa, jotta alusta toimisi tarvittaessa hyvin myös pannunalusena. Tein korkeista rivejä pujottamalla niiden läpi rautalankaa. Sen jälkeen kiinnitin rivit toisiinsa noin 4 cm pituisilla rautalankapätkillä, upottamalla pätkät aina vastakkain asettuviin korkkeihin samaan tapaan kuin niitä korkkirivejä tehdessä. Näin levystä saatiin sopivan tukeva eikä liimaa tarvittu, ja jopa rautalanka jäi lähes täysin näkymättömiin.

Vinkki: Rautalangan kanssa työskennellessä kannattaa käyttää apuna pihtejä ja sivuleikkuria. Omani olivat tavalliset korupihdit. Jos lanka on kovin vaikea saada korkeista läpi, voi niihin yrittää tehdä alustavat reiät esim. hakaneulan avulla. Myös suojakäsineistä (esim. puutarhahanskat) voi olla hyötyä, jos iho alkaa ärtyä rautalangan vääntelystä.

diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta
diy-korkki-kierratys-poytaalusta

Sain tän korkkialustan just sopivasti valmiiksi, että pystyin antamaan sen mun vanhemmille ”100-vuotislahjaksi”, kuten tarkoituksena heti alusta lähtien oli.

Mulla on oikeastaan tekeillä myös toinen diy-juttu viinipullon korkeista, vähän erilainen ja eri tarkoitukseen, mutta onneksi tämä ensimmäinen versio sopii hyvin juuri siihen kohtaan, mihin sen ajattelinkin. 🙂 Mitä te pidätte?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

4 Responses

 1. Todella kaunis ja kekseliäs tuotos! Todella upea sisustuselementtinäkin♥ Mukavan yksinkertainen toteuttaa ja silti kaunis, joten menee varmasti itselläkin tämä ohje kokeiluun kunhan korkkeja saa tarpeeksi kerättyä 😀

  Heitin sulle myös haasteen, sillä pidän blogistasi kovasti♥
  http://mammamiiau.blogspot.fi/2016/07/blogger-recognition-award.html
  Vastaanottaminen on täysin vapaaehtoista 🙂

  1. Vau, kiitos tosi paljon kehuista ja awardista! ♥ Piristipä paljon iltaa! Kiva että pidit ideasta. Mulla on toinenkin korkkiaiheinen projekti meneillään, siihen kyllä kuluu vielä enemmän korkkeja ja keräämiseen meni aika kauan. Onneksi vanhemmat harrastaa viinejä ja oli just isommat pippalotkin, josta noita korkkeja sai. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *