Ensikosketuksessa Fujinon 16mm f/1.4

Viime postauksen kuvat jo saattoivat antaa jo vähän osviittaa tulevasta. Tein tuossa alkuviikosta objektiivihankinnan, jonka taustalta ja ympäriltä ajattelin vähän avata tähän ajatuksia. 🙂

Fujinon 16mm on jonkin verran isompi kuin 35mm, mutta eipä se silti tässä X-t1-rungossa mitenkään järkäleeltä tunnu.

Muistaakseni kerroin joskus mun syistä vaihtaa Canonista Fujifilmiin: halusin vaihtaa parempaan runkoon, mutta Canoneissa ja Nikoneissa parempi meinaa about aina myös isompaa ja painavampaa. Sen sijaan Fujilla mä en ainakaan kasvattanut sitä olemassa ollutta painolastia, vaikka parempaan runkoon siirryinkin. Canonin 40mm f/2.8 -”pannukakun” kanssa olin oppinut kiinteisiin objektiiveihin, joten sillä linjalla sitten jatkettiin. Päädyin hommaamaan Fujifilm X-t1 -rungon ja siihen Fujinon 35mm f/1.4 -linssin. Oon ollut tähän valintaan tosi tyytyväinen.

Mulla on ollut tähän Fujiin alusta alkaen vähän eri asenne, kuin aikoinaan Canoniin. Silloin niitä objektiiveja tuli ns. keräiltyä milloin minkäkin päähänpiston vuoksi, kunhan hinta vaan oli kohdillaan. Oli pannukakkua, kalansilmää, zoomiputkea… Ensin se zoomi syrjäytti kittiputken, sitten pannukakku zoomin, ja se kalansilmä oli vaan ihan lelu. En käyttänyt kuin yhtä lempparia kerrallaan sen kaksneljäseittemän, ja muut jäivät hyllyyn pölyttymään. En sano, etteikö niillä kaikilla olisi tullut ikuistettua tärkeitä muistoja, mutta ei niin monien objektiivien omistaminen ollut järin käytännöllistä.

Fujinon 16mm testikuvia: Tarkkuus on priimaa.

Testailin kuvakulmia kiltahuoneella, kun kokoukseen keskittyminen oli hankalaa tää uus kaveri kourassa.

Päätarkoitus laajakulmaobjektiivin hankkimiseen oli sekä sisätilojen että arkkitehtuurin kuvaus. Myös joillain matkoilla se on kätevä, kun maisemat ovat laajoja. Esimerkiksi viime kesän Pohjois-Norjan roadtripilla mulla oli lainassa kaverin Fujinon 23mm, joka oli sekin jo mukavasti laajempi ja auttoi niiden maisemien ikuistamisessa, joihin omalla objektiivilla olisi kyennyt vain panoramatoimintoa käyttäen. Kun aikoinaan testailin eri objektiiveja ennen uuden rungon valitsemista, Olympuksen M.Zuiko 25mm tuntui kuvaaman aika tarkalleen ”sen mitä silmäkin näkee”. Mun Fujinon 35mm ei kuvaa ihan niin laajasti, mutta melkein. En myöskään halunnut liian laajakulmaista perusobjektiivia, kun olin päättänyt ostaa erillisen laajakulmaobjektiivin.

Yksi oleellinen kriteeri oli valovoima. Se on mulle tärkeetä, kun Suomessa suurin osa vuodesta eletään kumminkin aika pimeessä. Canonilla mun sen aikaisen pannukakkuobjektiivin f/2.8 aukko ei tuntunut riittävän mihinkään heti jos ilta alkoi hämärtää. Tällä Fujillakin huomaa selvän eron, jos valoa on ollut rajoitetusti ja oon kuvannut sillä kaverin laajakulmalla, jossa aukko oli suurimmillaan 2.0. Sen sijaan tää 1.4 -aukko on ihan hunajaa, ja kun luin että sillä aukolla löytyis nyt myös laajakulmaobjektiivikin, niin hellurei, se oli menoa se.

Tarkennus pelaa hyvin jopa noin parinkymmenen sentin päästä kuvattuna, kuten tässä.

Tää taas on kuvattu kuvauskohdetta yhtä ylemmältä portaalta. Ihana Jenni.

Fujinon 16mm f/1.4 on aika uusi tuote, ja tuli markkinoille vasta alle vuosi sitten. Oon siitä asti venannut, että jossain vaiheessa mullakin olis varaa sijoittaa siihen pennosiani. Tää ei tosiaan ole mikään pieni hankinta, mutta mikäli kaikki vaan pysyy ehjänä, niin ei nyt pitäis tämmösiä kamerahankintoja ihan äkkiä olla edessä. Korkeintaan lisävarusteita, kuten toinen vara-akku ja käsihihna.

Suomessa ei kuitenkaan tähän asti oo ollut tätä objektiivia mitenkään paljoa myytävänä. Verkkokauppa oli myynyt viimeisen kappaleensa viime kuussa, ja Rajalallakin niitä oli vaan yksi jäljellä. Mutta onneks oli edes se yksi kappale! Kun olin tästä vuoden päivät haaveillut, en halunnut jäädä venaamaan mitään viikkoja kestäviä toimitusaikoja tai sitä että se raha kuluis sillä aikaa johonkin muuhun.

Syvätarkennukseksen saa täydellä aukolla pehmeän utuiseksi.

Mutta toisaalta kuvaan mahtuu paljon, kuten tässä puolet ilmoitustaulusta, vaikka käytävä olikin kapea ja toisella objektiivilla kuvaan olisi mahtunut vain ehkä yksi noista piirroshahmoista.

Puhumattakaan sitten rakennusten kuvaamisesta: ne mahtuu kuvaan ilman että tarvii kävellä kilometrin päähän! Lisää perspektiivitestailukuvia löytyy edellisestä postauksesta. 🙂

Eli nyt se laajakulmaobjektiivi on sitten hankittu! Sopivasti pariin tapahtumakuvailuihin ja ajoissa loppukevään reissuja ajatellen. ♥ Alunperin tän Fujin ostaessa ajattelin, että perusputki ja laajakulma, niin sillä mä pärjään. Samaa mieltä oon kyllä edelleen. Pärjään arkikuvauksessa tosi pitkälle jo tuolla 35mm putkella, ja nyt kun sain laajakulman paikkaamaan niitä aukkoja, joihin ensiksi mainittu ei pysty, niin en usko, että tarvitsisin muita objektiiveja. Toki elektroniikkahifistely on ihanaa, mutta sitä on parempi harrastaa sitten kun/jos joskus on liikaa rahaa.

Toivotaan että näistä muodostuu luonteva työpari! 🙂 Tositoimiin päästiinkin oikeestaan jo eilen, kun olin kuvaamassa meidän killan vuosijuhlia. Niitä kuvia tulikin sitten reippaasti yli tuhat, että saa nähdä kauanko menee käsittelyssä…

ps. Muutosta selviydytty! Nyt majaillaan sekamelskan keskellä uudessa kodissa. Siitä lisää ensi viikolla. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *