Kotimaisen ruuan kallis hinta maistuu kusetukselta – Asiaa uusista perunoista

Tämä on pitkä kirjoitus, jonka lukemista suosittelen erityisesti jokaiselle, joka ajatteli Juhannuksena syödä perinteiseen tapaan herkullisia uusia perunoita tai muita vastaavia suomalaisia ruokatuotteita. Uskon että aihe kiinnostaa myös niitä (kuten monia kavereitani), jotka katsovat tarkkaan, mitä suuhunsa pistävät.

Siitä on pitkä aika, kun oon viimeksi kirjoittanut mitään tällaisia asia-/mielipidepostauksia, eikä näiden takia tätä blogia ensisijaisesti luetakaan, mutta toisaalta tähän blogiin kuuluu monipuolisuus ja seuraava postaus onkin sitten jo ihan eri maata. Ja rehellisyyden nimissä kun edetään, niin tällaisia ajatuksia mulla on näiden kahden ja puolen perunaduuniviikon aikana päässä pyörinyt.

– – –

Kuka haluaa tukea Suomen taloutta suosimalla kotimaisia tuotteita? Kuka haluaa olla varma ruokansa alkuperästä ja suosii siksi kotimaisia raaka-aineita?

Veikkaan että aika moni, jos ei jopa kaikki. On vaan yksi mutta: ne pahuksen korkeat hinnat. Ne ratkaisevat tällaisella vähävaraisella opiskelijallakin hyvin usein sen, millaista ruokaa on varaa syödä.

Lähes kaikessa kotimainen maksaa enemmän kuin ulkomailla tuotettu samanmoinen tuote, jonka kasvatusmenetelmistä ja minkään säädösten noudattamisesta ei voi olla täysin varma. Suomalaisista raaka-aineista ja tuotteista pyydetään paljon, vaikka samaan aikaan itse viljelijät eivät saisikaan tuotoksistaan läheskään sitä mitä kaupassa pyydetään, ja voisi sanoa, että kotimainen alkutuotanto aikalailla vaikeuksissa. Miksi näin on?

Lähdetään liikkeelle aiheesta, josta osaan jopa kertoa jotain.

Varhaisperuna = varhainen perunasato, ns. uusi peruna. Eli se, jota suomalaiset tykkäävät syödä heti kun kesä on nurkilla, ja jonka paras sesonkiaika on Juhannuksen aikaan. Sen viljely on paljon haastavampaa kuin mitä tavallisen perunan kohdalla. Istutus alkaa yleensä pääsiäisen korvilla ja sadon saamisen aikaisuus riippuu ihan siitä, kuinka lämmin kevät sattuu olemaan. Routaan kun ei istuttaminen oikein onnistu, ja kovilla sateilla painavat koneet uppoavat märkään maahan.

Toukokuun lopussa suomalaiset varhaisperunat maksoivat yli kymmenen euroa kilolta, kun taas ruotsista tuodut perunat olivat alle kaksi euroa kilolta. 

Itse en periaatteestakaan ostaisi ulkomaalaisia varhaisperunoita, mutta en myöskään kotimaisia, jos hinta on tuota luokkaa.

Miksi ihmeessä niissä sitten on edes moinen ero? Ei kai ruotsalaisten perunatuotanto mitenkään sen helpompaa tai halvempaa ole?

Myös kaukaisemmista maista tuotuja varhaisperunoida myydään alkukesästä, mutta on aika kyseenalaista myydä jostain lämpimästä maasta tuotua perunaa varhaisperunan nimikkeellä. Eiväthän ne oikeasti ole mitään varhaisperunoita, jos maassa voidaan viljellä perunaa lähes ympärivuotisesti.

Mutta se ei olekaan viljelijä, joka määrittelee, millä hinnalla hänen tuotteensa myydään kaupassa. 

Kun kyse on suurista tuotantomassoista, viljelijä ei itse voi sanoa, että ”en muuten myy sinulle tuolla hinnalla”. Vaikka hän on tuotteen valmistaja ja myyjä, niin ostaja ja markkinat määräävät hinnan. Tukkumyyjä ostaa viljelijältä, ja myy sitten eteenpäin kauppaketjuille. Kauppaketjut määräävät oman ostohintansa, tukkumyyjäkin haluaa siivun itselleen siitä välistä, ja kuljetus- ja säilytyskustannukset vielä miinustaen niistä muodostuu lopulta se hinta, joka viljelijälle tuotteesta maksetaan. Veroja ja kaikkea muuta sellaista tietenkään unohtamatta.

Varhaisperunan viljelijä saattaa alkukesästä saada vaikkapa 2€ kilolta, kun taas kaupassa siitä pyydetään ainakin yhdeksän euroa kilolta. Miksi se hinta edes nousee siinä välissä niin paljon, kun kuitenkin ulkomaalaista perunaa voidaan suuremmista sivukustannuksista huolimatta myydä paljon halvemmalla?

Tiesittekö, että Ruotsissa viljellystä varhaisperunasta yli 70% tuodaan Suomeen, jotta suomalaisen varhaisperunan hintaa saataisiin poljettua alas? 

Sitten valitetaan, että suomalaiset varhaisperunat eivät mene kaupaksi, kun viereen on laitettu myyntiin ruotsalaista varhaisperunaa moninkertaisesti halvemmalla hinnalla. Ja sitä itseaiheutettua ”ei mene kaupaksi”-ongelmaa syötetään viljelijöille syynä, jonka vuoksi heille ei voida maksaa paljon mitään.

Loogistako? Joo, mulla ei ainakaan riitä ymmärrys.

Esimerkiksi Kesko ostaa valtavan määrän ruotsalaista varhaisperunaa (joka on yli 50% kaikesta Suomessa myytävästä varhaisperunasta) ja myy sitä tappiolla Suomessa.
Eli siis kaupan asiakkaille jopa pienemmällä hinnalla, kuin mitä Suomessa varhaisperunasta maksetaan suomalaisille viljelijälle.

He tietävät, että kun kyse on tuoreista elintarvikkeista, viljelijöiden on pakko myydä ne siihen hintaan kuin tarjotaan. Muuten ne ehtisivät mennä pilalle ja hävikkiin, eikä tulisi mitään tuottoa. Siksi koko homma on niin mielivaltaista.

Varhaisperunoiden hinta laskee yleensä Juhannusta kohti, joka on sesongin huippuaikaa. Sesongin loppua kohti viljelijöille maksettava kilohintaa laskee jo jonnekin muutamiin kymmeniin sentteihin.

Selitin jo aiemmin, että varhaisperunan kasvatus on ihan eri asia, kuin tavallisen perunan kasvatus. Sen vuoksi varhaisperunan viljelijöiden pitäisikin saada vähän enemmän tuottoa perunoistaan, koska heillä koko vuoden tienesti tulee juuri siitä 8-10 viikon varhaisperunakaudesta (vaikka itse peltojen hoitamien vaatiikin ihan ympärivuotista työtä).

Ilman maataloustukia tässä maassa ei todennäköisesti olisi enää yhtään kotimaista ruokatuotantoa.

Suomalaisista perunansyöjistäkin yli puolet pitää ruotsalaista varhaisperunaa lähes yhtä hyvänä kuin suomalaista, vaikka lajike on tähän mennessä ollut ihan eri kuin mitä kotimainen! Ajatellaan, että ”Ruotsihan on melkein sama kuin Suomi, ei kai sillä väliä kumman maan tuotteita ostaa”.  


Ja sitten siinä menee myös suomalaisen varhaisperunan maine ihan lokaan, kun ruotsalaisten rehuperuna ei maistukaan kovin hyvältä. 

Kyllä, se on tähän asti ollut lähinnä eläinten rehuna käytettyä perunaa, jota se Ruotsista tuotu varhaisperuna on ollut. Siinä lienee syy, miksi ne potut ovat niin mauttomia, ja osasyy niiden edullisempaan hintaan.

Nyt ruotsalaiset ovatkin huomanneet markkinaraon ja suunnitelleet alkavansa viljellä sitä samaa lajiketta kuin Suomessa (Timo-peruna), koska Suomesta on niin kova kysyntä ja täällä tykätään erityisesti Timosta. Se on maukasta ja laadukasta, kuten monet muutkin Suomessa viljellyt varhaisperunat.

Ruotsalaiset sen sijaan eivät välitä syödä varhaisperunaa yhtä aikaisin kuin suomalaiset, vaan vasta Juhannuksena. Ja Etelä-Ruotsissa onkin todella hyvät olosuhteet varhaiselle perunankasvatukselle, paljon paremmat Suomessa, jonka vuoksi ruotsalaiset perunat ovat aikaisemmin myös Suomen markkinoilla. Suomessakin suuri osa varhaisperunasta tulee juurikin Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta, koska siellä on kasvatukselle hiukan suotuisampi ilmasto.

Saa nähdä, mitä jatkossa tulee tapahtumaan.

Kuinkahan kauan me saadaan ylipäätänsä nauttia suomalaisista varhaisperunoistakaan ilman, että vain hyvätuloisilla on niihin varaa. 

Tätä menoa suomalaisen varhaisperunan kasvattaminen ei ole enää ollenkaan kannattavaa, jos se sitä enää nykyäänkään edes on.

Tai mitä noita tuttuja viljelijöitä on uskominen, niin ei se ole kannattavaa enää tällä hetkelläkään. Mutta ei heillä ole oikein muutakaan. Perityt pellot, opittu elinkeino, oma koti ja perhe. Miten ne voisi jättää? Vaikka tällä menolla maat on todennäköisesti pakko jättää heitteille tai myydä ja maajussien matkustaa työttömiksi työnhakijoiksi kaupunkiin. Ja sitten koko Suomi olisikin ulkomaalaisen ruuan varassa ja kaikki myydyt maat venäläisten ostamia.

Suomalaisen maatalouden alasajamisen viitteitä näkyy jo, sillä kaikkialla Suomessa ei esimerkiksi myydä yhtään näitä suomalaisia varhaisperunoitakaan. Esimerkiksi Pieksämäellä jopa suoramyyntikaupassa oli myynnissä vain ruotsalaista varhaisperunaa, vaikka suoramyynti nimenomaan tarkoittaa lähialueilla tuotettujen kotimaisten tuotteiden myyntiä ilman turhan monia välikäsiä ja sivukuluja.

Lehdissä syytetään korkeintaan huonoja säitä, mutta kyllä noita säitä osataan aika hyvin ennustaa. Ja vika on ennemmin niiden ostotilausten tekijöissä, kun eivät ennen sateita tilaa kunnolla sitä perunaa. Ja siis perunaahan kyllä riittäisi: yleensä ”kotimaisesta perunasta on pulaa” -valitusta kuullessakin olisi vielä pellot pullollaan, ihan vaan nostolupaa ja ostajaa odottamassa.

Toinen ongelma on siinä, etteivät ihmiset osaa vaatia kaupoilta oikeasti kotimaista ruokaa. 

Pelkkä hiljainen jurputus ei riitä, kun pitäisi vähintäänkin äänestää jaloillaan tai mieluiten jopa pitää vähän älämölöä, että asioihin voitaisiin saada jotain muutoksia. Suurella äänellä, suuren ihmismassan voimin. Tarvitaan enemmän keskustelua, kiinnostusta ja tempauksia (kuten tällaisia), jotka avaisivat suomalaisen maatalouden tilanteesta tietämättömienkin ihmisten silmiä.

Kirjoitin perunasta, koska tiedän lähinnä perunasta. Tämä hintojen polkeminen ulkomailta tuoduilla raaka-aineilla ei kuitenkaan koske pelkästään perunaa, vaan myös ihan viljoja, lihatuotantoa ja lähestulkoon kaikkea muutakin kotimaista maatalousteollisuutta. Esimerkiksi lähes kaikkien kauppojen paistopisteiden ”täällä leivottu/paistettu” ja siten kotimaisen vivahteen saaneet leivät on oikeasti tehty jossain Puolassa tai muualla, missä ne nyt vaan on halvempi valmistaa.

Miten voi suosia suomalaista, kun ei oikeasti edes suosi suomalaista? 

Miten niistä ostoksistaan maksamat rahat saisi menemään oikeisiin taskuihin? Miten kaupungissa voisi elää niin, että pystyisi ohittamaan ne eurojen kuvat silmissä porskuttavat markkinajätit ja maksamaan tuotteista sille, joka sen todellisen työn on tehnyt? Miksi tässä kaikessa ei tunnu olevan mitään kunnon logiikkaa?

Näihin en tiedä vastauksia, vaikka kuinka haluaisinkin. Kommentoikaa toki, jos tämä herätti yhtään ajatuksia.

Jos jotakuta kiinnostaa taustat, niin tietolähteinäni oli houtskarilaisia varhaisperunanviljelijöitä, jotka tietävät asiat käytännössä ja omien verkostojensa kautta, sekä ihan uutisista (esim. tämä) ja niin edelleen. Itsehän en muutoin ole mikään asiantuntija.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

8 Responses

 1. Kiitos todella hyvästä kirjoituksestasi. Itse olen samoja asioita pohtinut monta kertaa.

 2. Superhyvä teksti! Suomalaisella maataloudella menee tällä hetkellä todella kurjasti, eikä valtiolta heru ollenkaan apua kun tukia supistetaan koko ajan entisestään. Tunnen monia pientilallisia jotka tekevät valtavasti töitä ja sinnittelevät konkurssin partaalla, mikä on ihan kauheaa katsottavaa.

  Itse näin työssäkäyvänä en pihistele ruuan suhteen ja koriin lähtee aina se parempi vaihtoehto eli kotimainen (tän tekstin myötä alkoi tosin hirvittää että olikohan eilen ostamani perunat ruotsalaisia kun kiireessä otin, toivottavasti ei….). Mutta yritäppä tosiaan esimerkiksi juuri opintotuilla tai suurperheenä tukea suomalaista, kun vierestä saa ulkomailla tuotettua vastaavaa tuotetta huomattavasti halvemmalla. :/

  1. Kiitos! Jep, totta puhut. Mäkin ostaisin nimenomaan suomalaista, ja ostan aina kun voin, mutta usein niissä hinnoissa on ulkomaiseen niin suuri ero, ettei oikein ole varaa panostaa suomalaista maataloutta tukeakseen – ja sitten kun vielä tietää, että suuri osa siitä summasta ei kumminkaan mene sille joka sen duunin on tehnyt, niin ärsyttää. 🙁

 3. Tää on kyllä valitettavaa. Vaikuttaa enemmän harrastushommalta kuin työltä tuon rahotuksen suhteen. Miusta oli mahtava se pyttipannu -tempaus tuossa vähän aikaa sitte 🙂 itsekkin oon viime aikoina tajunnu tämän homman nimen ja ruvennut käyttämään paitsi kotimaisia, myös ihan paikallisia tuotteita. Ainut hyvä juttu täällä Mikkelin maalaiskunnassa on tuorepuoti josta sellaista saa 🙂 (ja ei, tuorepuoti ei maksa miulle mainostamisesta)

  1. Jep, työ jota tehdään vuoden ympäri suurella panostuksella mutta pienellä vaivanpalkalla, se todella vaatii oikeaa halua tehdä juuri sitä työtä, vaikka olisi vaikeaa.

   Mä kuulinkin siitä pyttipannutempauksesta, en vaan tuota kirjoittaessani muistanut sen tapahtuman nimeä, että olisin voinut laittaa tuohon postaukseen esimerkiksi. 😀 (Jos joku postauksen lukenut ei ole siitä kuullut, niin kyse on tästä tempauksesta.)

   Tuorepuoteja paraneekin mainostaa, monet kaupunkilaiset eivät välttämättä edes ole tietoisia sellaisten olemassaolosta ja tyytyvät ketjukauppojen valikoimiin, vaikka haluaisivatkin panostaa ruokaansa. Toki jos niissä myydään ulkomaalaisia tuotteita tai muita epälähituotteita kuten tuossa yhdessä mun mainitsemassa, niin sitten kyllä vähän kyseenalaistaisin…

 4. Hieno kirjoitus Helmi! Asiallista ja asiantuntevaa tekstiä. Itsekin maataloussuvusta tulleena samaistun tähän. Valitettavaa on tuottajien ja supermarkettien kilpailu hinnoilla, koska tuottaja siinä kilvassa jää auttamattomasti kakkoseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *