DIY – Ompele maksihame trikookankaasta

diy-maksihame

Keskiviikkona tuli vähän ommeltua. Tarkemmin sanoen lyhensin yhden maksihameen, tuunasin toisesta semmosen ruman halkion umpeen, ja ompelin kolmannen itse kokonaan alusta loppuun. Viimeiseksi mainittu sai alkunsa mun ajatuksissa oikeastaan jo aiemmin keväämmällä:

Tajusin silloin, kuinka hyvin mun vaatekaappiin sopisi sellainen arkisemman puoleinen maksihame.

Yritän olla ostamatta turhaan uusia vaatteita, lähinnä siksi ettei tulisi kulutettua liikaa rahaa, ja siksi en halunnut ostaa tuollaista trikoomaksihamettakaan. Mutta toisaalta en laske vaatteiden ompelua samaan sarjaan kuin shoppailu, vaikka ne ompelukankaat sitten ostaisinkin… eli tässä näätte lopputuloksen. Toki ompeleminen vaatii myös enemmän aikaa, vaivaa ja motivaatiota kuin shoppailu, mutta ihan sama, pääsinpä nyt kumminkin viimein toteuttamaan tuon ideani!

diy-maksihame

Ja koska maksihameet ovat mun vaatevalikoimissa tosi uusia tuttavuuksia, on niiden kanssa lähdettävä liikkeelle vähän rauhallisemmin. Harmaa trikoohame oli tosi simppeli valinta tähän, on sen verran neutraalin helppo väri, muttei kumminkaan liian synkkä.

Vaikka oon tähän asti ollut ja oon edelleen tosi huono käyttämään mitään hameita arkena, kun miellän ne niin vahvasti juhlavaatteiksi, niin ehkä tää auttaisi potkimaan myös mun arkihameminääni pikkuhiljaa hereille!

Maksihameen ompeluun tarvittiin…

  • Oman vyötärön ympäryksen verran sellaista 2-3 senttiä leveää kuminauhaa
  • Riittävästi venyvää, läpinäkymätöntä trikookangasta – mielellään sellaista, joka ei purkaannu
  • Sakset
  • Ompelukone, tai paljon hermoja ja aikaa ommella koko tuotos käsin
  • Tarvittaessa myös sellaista ohutta pyöreää kuminauhaa helman viimeistelyyn (eli jos reuna kaartuu häiritsevän paljon ulospäin)

diy-maksihame

En tehnyt tästä ihan sitä perinteisen suorakulmaista mallia. 

Koska koko hame oli muuten niin yksinkertainen, halusin tehdä siihen yksityiskohtana edes halkion, josta helma laskeutuu kaarevasti alas.

Jos siis haluatte päästä helpolla, pysytelkää semmoisessa suoremmassa mallissa. Trikookankaalla kun on tapana elää vähän omaa elämäänsä, jos poikkeaa reunoissa sivu- tai pystysuuntaisista ompeleista.

Mä tein koko hameen yhdestä kangaskappaleesta. 

Ompelin kuminauhankin saman tien sinne vyötärökaistaleen sisään. Käytännössä kuminauha on hameessa kiinni vain sen yhden ainokaisen sivusauman kohdalta, ja muutoin se on ”irrallaan” siellä omassa käytävässään, etteivät ompeleet katkeile sitten kuminauhaa venytettäessä.

Voisi olla selkeämpää tehdä ensin se hame ja sinne vyötärölle se kuminauhakäytävä, ja lisätä se kuminauha sinne vasta myöhemmin, mutta mua nyt vaan vähän laiskotti…

diy-maksihame

Kuminauhan pituus on yhtäkuin vyötärön ympärys + saumavara.

Huomioiden siis, että kuminauha ei purista liikaa ja että sen saa venyttämällä vedettyä pois päältä.

Leveys hamekankaan yläreunassa oli sama kuin kuminauhalla, tai vähän sen yli. Kankaan leveys on maksimissaan lantion ympärysmitta plus saumavara. Kankaan korkeus on yhtäkuin pituus vyötäröltä nilkkoihin plus taitosvara kuminauhakäytävälle ja helman alareunalle.

Trikoo voi olla tosi venyvää, jonka vuoksi kuminauhan tarve ei ehkä tunnu välttämättömältä, mutta se kuminauha ainakin varmistaa sen, että vyötäröosio pysyy koossa ja palautuu aina siihen entiseen kokoonsa ilman levähtämistä.

Trikookankaan venyvyyden vuoksi ei välttämättä tarvitse huomioida vartalon muotoja.

Eli kun tekee tällaisen yksinkertaisen ja aika muodottoman vaatteen trikookankaasta, se venyy yleensä siinä määrin, että kangasta leikatessa ei välttämättä tarvitse huomioida lantion leveyseroa suhteessa vyötäröön, jonka mukaan kangas leikataan.

Mäkin pysyttelin aika putkimaisessa mallissa, mutta lisäsin kuitenkin loivasti vähän leveyttä sivusauman puoleiselle reunalle, kuten yllä kuvassa, mutta vähän vielä tuota loivemmin.

diy-maksihame
diy-maksihame
diy-maksihame

Vaikka tuo saattaa kuvassa näyttää epäsymmetriseltä, kun leveyttä on lisätty (hiukan) vain toiselle reunalle, ei se sitten käytössä näy enää missään. Ja hame on kumminkin siinä määrin symmetrinen, että sitä voi käyttää kummin päin tahansa ilman eroa, tai vaikka niin, että halkio on ihan takana.

Jos koko projektin tiivistää lyhyesti, niin eipä tuossa paljoa tarvinnut ommella! 

Ainoastaan kuminauhakäytävä, sivusauma ja lopuksi helman reunojen siistiminen! Tai toisaalta sitä reunaa ei ole edes pakko siistiä taitoksella, jos kangas on sellaista ettei se purkaannu.

Kaikki toi meni mulla ihan hyvin, kunnes sitten aloin kokeilemaan siihen halkioon erilaisia versioita, ennen kuin päädyin lopulliseen ratkaisuun… Siinä siis syy, miksi tämänkin postauksen julkaisu vähän venähti.

Purin tosta helmasta aika monta pitkää saumaa ja meinasin alottaa kokonaan alustakin, mutta lopulta sain ainakin väliaikaisesti ratkaistua sen ärsyttävimmän epäkohdan (=helman reunan kaartuminen ylospäin) pujottamalla hameen helman taitoksen sisään neulan avulla ohutta kuminauhaa, jonka hienoisesti kiristin. Ei se oikeasti kamalalta näytä ilman mitään noita mun kommervenkkejäkään, mutta minkäs teet kun sitä jumittuu liikaa yksityiskohtiin…

diy-maksihame
diy-maksihame
diy-maksihame
diy-maksihame
diy-maksihame

Meni mun veljen kanssa noi kuvailut taas aika pelleilyksi, nää oli tyyliin ainoita julkaisukelpoisia kuvia… 😀

Tuosta hameesta tuli lopulta täysin käyttökelpoinen, ite tykkään että on tosi mukava ja helppo vaatekappale! 

Tätä voi käyttää lähes minkälaisten paitojen kanssa tahansa, kun vyötärökin nousee kohtalaisen korkealle – joskin täytyy ottaa huomioon, että tää kangas ja hamemalli on sellaisia, joka korostavat kaikkia muotoja niin hyvässä kuin pahassa.

Mitä te pidätte lopputuloksesta? Onko kukaan muu on tykästynyt tämmösiin pitkiin hameisiin? 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 Responses

  1. Osaisimpa ommella yhtä siististi kuin sinä!
    Pitkät hameet, erityisesti trikoot, ovat mielestäni hirvein muotivillitys hetkeen. Omaan silmään ne on ihan kammottavia! En tosin fanita hameita muutenkaan, mutta nilkkapituiset on erityisen no-no. Oon kai jumittunut sille aikakaudelle, kun pitkiä hameita piti vain himouskovaiset ja se oli noloa. 😀

    1. Haha. 😀 Mun mielestä maksihameet voivat olla tosi nättejä, vaikken niistä aiemmin pahemmin perustanutkaan. En kyllä myöskään pitänyt sellaisista puolipitkistä (tyyliin polven ylittävistä) hameista, mutta nyt nekin ovat alkaneet viehättää! Että joskus se mieli vaan muuttuu, mutta esimerkiksi nappeja ja farkkutakkeja en siedä vieläkään, eli sallittakoon jokaiselle omat vaatekammonsa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *