DIY – Ruusukekoristeinen tyynyliina

Pari postausta takaapäin löytyy arvonta, jossa on palkintona tekemäni ”ruusutyyny” – tai mikälie kukka nyt onkaan olevinaan. Ajattelin tässä postauksessa vähän valottaa sen ompelun vaihteita, kun mulla ei itellänikään ollut mitään ohjeita tai edes kuvaa josta ottaa mallia (vaikka netti onkin pullollaan monenlaisia ruusutyynymalleja), joten lähdin vain soveltamaan siten miten järkevimmältä tuntui.

diy-ruusu-tyynyliina-ohje

Kankaana käytin tuollaista roosanväristä velour-tyyppistä venyvää kangasta. Ei ehkä mikään paras valinta mutta mulla vain sattuu on sitä enemmän kuin tarpeeksi.

Leikkasin aluksi tyynyliinan perusosat eli etu- ja takakappaleet, ja sitten piiitkän parikyt senttiä kapean suikaleen, josta tehdä ruusukoriste. En jaksanut mitata, mutta oli se monia metrejä.

diy-ruusu-tyynyliina-ohje
diy-ruusu-tyynyliina-ohje

Ompelin ensin suikaleen pitkältä saumalta oikeat puolet vastakkain putkiloksi, käänsin putkilon oikein päin ja pujotin sen sisään vielä kapeamman, pitkän suikaleen samaa kangasta. Näin itse putkilokappaleen sai rypytettyä ja muotoiltua kukkamaiseksi spiraaliksi tyynyn etukappaleen päälle.

Kiinnitin rypytetyn putkilon muutamalla nuppineulla kerrallaan, ja ompelin kiinni vähän matkan välein pienillä muutaman senttimetrin ompelilla, jotteivät ompeleet erottuisi liikaa.

diy-ruusu-tyynyliina-ohje

Tässä kuvassa näkyy miltä ruusukkeen kiinnitysompeleet näyttävät etukappaleen nurjalla puolella. Kun ruusuke oli saatu kiinni, ompelin tyynyn etu ja takakappaleet yhteen oikea puolet vastakkain.

diy-ruusu-tyynyliina-ohje
diy-ruusu-tyynyliina-ohje

Mulla ei ollut nappeja tai vetoketjuja, joten täytetyynylle piti jättää tällainen piiloaukko, jollainen löytyy yleensä kaikista perus nukkumatyynyliinoista. Tyynyn takapuolella on siis lähes koko tyynyn leveydelle ylettyvä takakappale, sekä tyynyn sisäpuolelle jäävä parikymmentä senttiä pitkä takakappale, joka pitää sisälle laitetun tyynyn piilossa ja paikoillaan.

diy-ruusu-tyynyliina-ohje
diy-ruusu-tyynyliina-ohje

Jaaa valmista. Tuo tyynyliina on oikeasti 40 x 40 cm, joten sopii parhaiten suunnilleen sen kokoiselle neliön malliselle, muhkealle tyynylle, kun kangas on jonkin verran venyvää. Se näyttää tuossa viimeisessä kuvassa leveämmältä kuin mitä on korkea, koska mulla ei ollut tunkea sisään oikean kokoista tyynyä ja tyynyliinaa yrittää pitää kasassa yksi liian pieni tyyny ja villapaita.

Mutta tällainen mun ensimmäisestä ruusu-/ruusuketyynystä tuli. Ja hei osallistukaa toki tuohon arvontaan, ei mitään himosuurta osallistujamäärää ole, joten jokaisella on aika hyvät tsäänssit voittaa. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 Responses

  1. vähänkö tosta tuli hieno ! kumpa oisin ite yhtä kätevä käsistä ku sä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *