Itse tehty patakinnas ja ohjeet

patakinnas-ompelu-ohje-diy

Tämä vilahti jo nopeasti silloin joulukalenterin 23. luukun videolla, mutta en erillistä postausta tästä silloin tehnyt. Kyseessä on patakinnas, jonka tein iskälle joululahjaksi ensi kesän grillailuja ajatellen, kun vanha lehmäkuosinen patakinnas on jo parhaat päivänsä nähnyt. En seurannut tätä tehdessä mitään valmiita ohjeita, vaan improvisoin, joten laitan tähän selostuksia eri vaiheissa siinä määrin miten kykenen.

Tein tästä patakintaasta sellaisen, että se sopii kumpaankin käteen yhtä hyvin. 

Käytännössä se meinaa sitä, että ”peukalon paikka” on riittävän suuri ja tarpeeksi keskellä, jotta hansikas sopii kumpaankin käteen.

Kokoajan tätä tehdessä piti muistaa, että kinnas tulee olla iskän käteen sopiva, eikä se, että se on mulle aika valtava, haittaa ollenkaan. Ja tän paksuuteen verratessa kalpenee moni tavallinen patakinnas, kun tein siitä todella paksun, etteivät näpit varmasti palaisi.

Leikkasin kuvan mukaiset palat kankaasta. 

Jälkeenpäin ajatellen olisin mielelläni tehnyt sisäpuolen jostain tavallisesta kankaasta, sillä tuntui turhalta kuviokankaan tuhlaamiselta tehdä sisäpuoli samasta kankaasta. Mulla ei kuitenkaan ollut valinnanvaraa, joten anti mennä.

patakinnas-diy
patakinnas-diy

Aloitin peukalosta. 

Leikkasin kaavan mukaiset neljä palaa kangasta, jotka ompelin kahdeksi kappaleeksi ompelemalla pareittain oikeat puolet vastakkain & kääntäen sitten oikein päin.

Neuloin pumpulitäytteen lisäksi ruskealla langalla kaistaleen neulosta ns. kovikkeeksi, ja tungin sen peukalokappaleista siihen, josta tulisi tarttumapuoli.

patakinnas-diy
patakinnas-diy

Tungin täytteet kummankin peukalokappaleen sisään, ja neuloin alareunat umpeen. Sitten ompelin kappaleet yhteen oikealta puolelta, sillä kääntäminen olisi näin paksujen ja tönäköiden kappaleiden kanssa ollut liian ongelmallista.

Olisi varmaan kannattanut alusta asti tehdä vähän eri tavalla, mutta ihan hyvin tämänkin toimi.

patakinnas-diy
patakinnas-diy

Tämän jälkeen otin kaavan mukaan leikatut ”käsikappaleet” (x4). 

Laitoi oikeat puolet vastakkain, nuppineuloilla yhteen, mittasin peukalolle suunnilleen sopivan kohdan, ja leikkasin yhteen neulatut kappaleet kahtia.

Ompelin kappaleet reunoistaan kiinni, jättäen alareunoihin tilaa täytteiden laitolle.

Ensin täytin yläkappaleen pumpulilla ja ”kovikeneuloksella”, joka myöhemmin tulisi olemaan sormien peukalon vastainen tarttumapuoli.

patakinnas-diy
patakinnas-diy
patakinnas-diy

Sen jälkeen ompelin sen ensin umpeen ja sen jälkeen kiinni peukalokappaleen toiseen reunaan niin, että kovikepuolet tulivat vastakkain.

Sen jälkeen täytin alakappaleen ja ompelin sen kiinni peukalo-&yläkappaleeseen, varoen ompelemasta vahingossa peukaloaukkoa umpeen.

patakinnas-diy
patakinnas-diy

Kun toinen puoli kintaasta oli käytännössä jo valmis, ompelin käden selkämyspuolen kappaleet oikeat puolet vastakkain yhteen. Käänsin oikein päin ja täytin tasaisesti, mutta hiukan ohuemmin pumpulilla.

Sen jälkeen ompelin selkämyskappaleen peukalopuoleen kiinni oikeat puolet vastakkain, eli niin, että peukalo jäi sisäpuolelle. Sen jälkeen käänsin kintaan oikein päin, siistin alareunan ja lisäsin siihen samalla ripustuslenkin.

patakinnas-diy

Ei mikään kaikkein selkein prosessi ja on kohtia, jotka olisin jälkeenpäin ajatellen tehnyt eri tavalla. Mutta onneksi tämä patakinnas ajaa asiansa hyvin tällaisenaan: on sopivan muhkea, paksu ja käyttäjänsä käteen sopiva. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 Responses

 1. On kyllä soma patakinnas! Pitääpä joskus testata tuota ohjetta 🙂
  Oon kohta ollut jo pari vuotta sun blogin seuraaja, ja aina jaksan hämmästellä sitä miten aikaansaava ihminen olet!
  Niin monessa postauksessa on esim, näitä DIY-juttuja ja muuta.
  Myös tää ulkoasu yllättää joka kerta. Tämä on yksi niistä harvoista blogeista nykyään, joiden layoutiin oikeasti panostetaan.
  Jatka samaan malliin, sun ahkeruutta varmasti arvostetaan paljon nyt ja tulevaisuudessa!

  1. Kiitos kovasti kauniista sanoista! ❤ Ihana kuulla että oot viihtynyt mukana jo noin pitkään, toivottavasti viihdyt jatkossakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *