Vappupalloton

Ai vappu vai? 

Se tuli, oli ja meni. Ja perinteistä vappupäivän lounasta lukuunottamatta ei mitään oikein tapahtunutkaan. Tai toiminhan mä toki vappukuskina vanhemmille ja ajelutin niitä edestakas kuin taksikuski konsanaan. ”Me ollaan sua melkeen 19 vuotta kuskailtu sinne ja tänne, nyt on meidän vuoro olla kyydissä!” Jassoo.

Eli se siitä, ei oo mitään mainitsemisen arvoista. Vietettiin aika rennot illat kotona mukavasti löhöillen. Tai no, vappuaattona mökötin muutaman tunnin, kun luulin että meillä oli joku suunta jonne lähteä, ja vaivalla valmistautunut: värjännyt tukan, tuunannut mekon siistiksi, käyttänyt aikaa meikkaamiseen ja kääntäny fiiliksen biletysasetuksille. Ja sitten ei lopulta ollutkaan mitään paikkaa minne lähteä, ja mun suuret odotukset tippu rytinällä huipulta kuiluun. No, jos pääsen opiskelemaan sinne minne pyrin, niin ensi vappua oletettavasti vietetään teekkarien tapaan reilu viikkoa etukäteen aloittaen ja juhlitaan niin pitkään kuin rahaa riittää. Mutta tästä tuli nyt tällainen säästövappu.

Mikä Suomen vappu nykyään oikeestaan edes on? Joo toki työväenjuhla, kevään juhla ja ”se päivä millon kuljetaan fiineinä valkolakit päässä ympäri kyliä ja kaupunkeja”. Mutta kuten suomalaisilla juhlilla on tapana, vapullakin on voimakas ryyppäysjuhlan maine, jota ihmiset varhaisteineistä vanhuksiin pyrkivät toteuttamaan. Yhessä nettiartikkelissa oli juttua aiheesta ”pitäisikö vappu lopettaa” [link], koska vapun pohjimmainen idea on käytännössä menettänyt merkityksensä. Vapusta kun on muodostunut alkoholilla lotraamisen ja karnevaalikrääsällä sotkemisen merkkipäivä, eikä se sovi maailmanparantaja kukkahattutätien ja -setien ideologiaan. Tai monien muidenkaan.

Mutta eihän vappua oo ainoa tällainen päivä. Pitäisikö samantien poistaa myös joulu, kun tilastollisesti silloin
lipitetään alkoholia kaikista vuoden juhlapäivistä eniten? Tai pitäiskö antaa peruskoulun jatkua lomitta vuoden ympäri, etteivät nuoret pääsisi
juhlistamaan kesäloman alkamista ja päätyisi esimerkiksi ”todistamaan aikuisuuttaan” viinaksien kera? Maailma on materialisoitunut, merkkipäivät meinaavat kulutusjuhlaa ja vanhojen perinnejuhlapäivien syvimmistä merkityksistä tai historiallisista juurista on tullut osin merkityksettömiä ja unohdettuja. Mutta miten hirveästi se oikein tällaista tavallista tallaajaa haittaa? Aika kuluu, asiat unohtuu, todelliset perinteet pysyy. Jos et pidä vapusta, älä inise vaan tyydy kohtaloosi, tai vaihtoehtoisesti kehitä joku uusi perinne, joka tempaisisi koko kansan yhtä hyvin mukaansa.

Mä pidän vapusta, kun sen idean ajattelee karnevaalityyppisenä kansaa yhdistävän juhlana. Toisaalta pieni ekohippi mussakin puskee pintaan, kun joka puolella puhallellaan serpentiiniä ja myydään vappupalloja sun muita. Se häiritsee samalla tavalla, kuin kaikki uutena vuotena paukuteltavat papatit ja raketit. Aatelkaa sitä jätteiden määrää…

Mitä vappu teille oikein tarkoittaa?

ps. Tietotärppi: ”Suomen ensimmäistä työväen vappua vietettiin 1.5.1898 raittiusliikkeenä. Silloin tehtiin lakko alkoholin nauttimista vastaan.” [wiki]

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

6 Responses

  1. Mulle vappu ei tarkoita oikein mitaan. En ole koskaan juhlinut sita mitenkaan erikoisemmin – simaa ja munkkeja on tietenkin tullut syotya, mutta siinapa se. Mutta musta on ihanaa kun on paljon pyhapaivia, etta saa juhlistaa ja ottaa pienen tauon jokapaivaisesta, harmaasta arjesta. 🙂

  2. Tää oli ihan sika hyvä postaus, oon täysin samaa mieltä. Mä en nykyään pahemmin vietä vappua mitenkään, nyt kyllä tulee mentyä kaverin wappupileisiin viikonloppuna, mutta ne on mulle enemmän ehkä naamiaisbileet ku vapun juhlintaa, ei silti ettenkö pitäisi ideaa yhdistää kivoja juttuja keskenään silti kätevän kivana. Aika moni asia on nykyään muuttunut, enään ei käydä muistamassa kuolleita hautausmaalla piknikin merkeissä, eikä miehet tunnu kunnioittavan naisia enää pätkääkään (kopeloidaan ja haistatellaan vittua ja huoraa) ja nykyajan vapaakasvatus se vasta ottaakin aivoon.. huoh. Mutta, mainiota tekstiä ja sulla on mitä valloittavin hymy!

  3. mulle vappu on sitä että juodaan simaa ja syödään munkkeja/tippaleipää. Ja nautitaan ehkä sivistyneesti pullo skumppaa kavereiden kanssa puistossa. Ensvuonna tähän soppaan tosiaan lisätään se ylioppilaslakin kaapista kaivaminen 😀 ei mitään ihmeellistä oikeestaan, pientä turhaa juhlintaa arjen keskellä.

  4. Nisha: Niinpä. 🙂 Pientä juhlaa arjen keskelle, ei tee pahaa!

    Leena: Kiva kuulla! 🙂 Vapulla taitaakin olla tän naamiaismeiningin suhteen aika sama merkitys kuin halloweenilla, vaikka ne kaksi muuten toisistaan eroavatkin kuin yö ja taivas. Paljon on kyllä maailman meno muuttunut ihan muutamien vuosien sisällä, onneksi ihan kaikessa ei sentään olla taidettu ottaa takapakkia… ja sitten on sellaisia asioita kuin vapaakasvatus, jotka pistävät jurppimaan (koska en usko sen toimivuuteen). Mutta kiitos. 🙂

    AGENTTTI: Voi kun kiva, meidän vappuun ei kuulu oikeen mitään muita perinteitä kuin tuo vappupäivän lounas. 😀 Ei edes mitään ruokaperinteitä… tosin niitä voi varmaan ite sitten kehittää itelleen, jos tuntee tarpeelliseks. Ens vuonna pröystäillään sitten itekin valkolakit päässä! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *